Hartelijk welkom bij de
Vrij Huzaren en Dragonders van Glasenapp
Home Geschiedenis Regiment
en foto's

Historische
Afbeeldingen
Kasteel
Holtmühle
Model
Figuren
Termijnen
Contacten

Mogen we ons even voorstellen:

Hartelijk welkom op de internet site van de Frei- Husaren von Glasenapp 1760.
U zult zich afvragen hoe een Pruisisch regiment uit 1760 in Nederland komt. Tegelen was Gülicks gebied en viel dus onder Duitse invloed. Het kwam pas op 28 februari 1817 bij de Nederlanden. Het regiment werd dus in de Pruisische tijd van Frederick de Grote opgericht en draagt de huzaren uniformen uit die periode.

Wij zijn een enthousiaste groep die zich bezig houdt met de geschiedenis van Tegelen en haar kasteel de Holtmühle. Onze bijzondere interesse gaat uit naar de leefwijze van de huzaren op het kasteel rond de 18e eeuw. Onze vereniging probeert op allerlei manieren exact het leven van de huzaren van von Glasenapp rond 1760 uit te beelden. Dit door middel van de juiste uniformering, bewapening, kampement en gevechtshandelingen. (Re-enactment)

De nieuwe Freikorps Huzaren te Tegelen.

De huzaren van “Freiherr” von Glasenapp hebben altijd tot de verbeelding van de Tegelse bevolking gesproken. De naam van “ von Glasenapp” komt men nog steeds overal in Tegelen tegen. Niet alleen straten en een plein met monument werden naar hem vernoemd. De firma Leenen te Tegelen brengt reeds jaren de beroemde von Glasenapp Likeur en Jenever op de markt. De oprichting van de Frei-Husaren was op 4 feb. 1996.


Geregeld zijn de huzaren op het kasteel de Holtmühle in Tegelen te zien. Verder vallen ze te bewonderen tijdens Traditionstreffen en barokfeesten in Duitsland. Eveneens zijn ze het eskorte voor de burgemeester van Tegelen en Venlo. Verder hebben de huzaren goede contacten met het voormalige 2e Regiment Cavalerie huzaren van Venlo en het regiment der Limburgse Jagers.


Het eerste grote optreden buiten Tegelen was op 28 en 29 juni 2003 tijdens het 9e Garnizoenstreffen in Regenstein bij Blankenburg. Het Husarenfreicorps von Glasenapp behaalde hier de eerste prijs voor: "Volständige Uniformierung und Ausrüstung".