Kennel v. Ersteling
Kennel v.Ersteling
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

Waar komt de naam " v. Ersteling" vandaan ?

 

    

 

De naam komt van een gebied met een klein hoefje erop. Het boerderijtje heette "De Bernse Hoeve" en was in 1409 eigendom van de abt Godschalk van Veen van de abdij van Berne Vanuit Loon op Zand gezien is het achteraf gelegen.

Na 1500 komen we het woord "eerst" tegen in de naam. Vanaf deze tijd kent het gebied verschillende schrijfwijzen, namelijk Ersteling (1504), t'Ersterlinge (1538), Erstelinghe, Erfsteling, Ersterling, Erstelinge, d'Ersteling, 't Derstelinge (1577), 'd Erstelinge, 'd Effelingh, Efterlinck en Essteling (1730). Volgde men destijds de weg van Holland, dus van de Zuidhollandse Dijk over de Turfvaart of Bossche Sloot, dan was de eerste hoeve in de richting Brabant de Bernse hoeve

 

 "The origins of the name " v. Ersteling" ?

 

The name refers to an area with a little farm on it !! The farm was called "Bernse Hoeve " and was owned by abbey Godschalk van Veen from Berne .

The farm was in the vicinity of Loon op Zand.

After 1500 we see the name "Ersteling" (1504) for the first time and later we see different ways of writing the name of this area :  

t'Ersterlinge (1538), Erstelinghe, Erfsteling, Ersterling, Erstelinge, d'Ersteling, 't Derstelinge (1577), 'd Erstelinge, 'd Effelingh, Efterlinck en Essteling (1730).!!

Het sprookjespark de "Efteling " dankt ook hieraan haar naam .

That's how the fairytalepark "The Efteling " got it's name.

Dit  is de "Bernse hoeve" te zien zoals deze er rond 1900 heeft uitgezien

 

Loon op Zand en omgeving rond 1910 ( met een Hollandse Herdershond)

Foto genomen door Jonkvrouwe Verheijen.

Loon op Zand and surroundings 1910 ( with a  Dutch Shepherd)

Pictures taken by Lady Verheijen

 

Rune

In Loon op Zand stond een rune tegenover het kasteel .

Wie erop de foto staat is onbekend maar de hond is een ruwhaartje.

Een Hollandse Herder.

Foto 1930

Ruin

In Loon op Zand was a ruin on the opposite of the castle.

The person on the picture is unknown but the dog is a roughhair.

A Dutch Shepherd.

Picture 1930

 

 

Loon op Zand

In dit dorp ben ik geboren !!!

I am born in this village !!

 

De Kiosk voor de verbouwing.

 

Kerk/church van Sint Jans Onthoofding           

 

De kerk van Sint Jans Onthoofding te Loon op Zand is een vriendelijke dorpskerk, gebouwd in de stijl van de Kempische gotiek, die vanaf het einde van de veertiende eeuw in verschillende fasen tot stand is gekomen.

In oudere publicaties geeft men als aanvang van de bouw het jaar 1394 aan.

Het priesterkoor met aansluitend een rechthoekig zaalkerkje moet rond 1400 zijn gerealiseerd. Ongeveer in 1450 werd begonnen met de bouw van de monumentale toren, die nog steeds het silhouet van het dorp bepaalt.

  

The church of Sint Jans Onthoofding in Loon op Zand is a friendly village church, built in  gothic style. It dates back to the end of the fourteenth century.

 

Het wit Kasteel 

 

Het Kasteel

In of kort na 1383 bouwde de Zuid-Hollandse edelman Paulus I van Haastrecht een kasteel bij het dorp Venloon. Dorp en heerlijkheid had hij gekocht van een familielid dat het had gerfd uit de familie Van Horne die deze heerlijkheid sinds 1269 in leen hield van de hertogen van Brabant. Al snel werd Paulus I van Haastrecht een belangrijk en invloedrijk man in Brabant, terwijl hij tegelijkertijd ook hoge posten aan het grafelijke hof in Holland bleef bekleden. (Loon op Zand grensde tot ca. 1800 in het noorden aan Holland  

 

 

The Loon op Zand Castle

 

The Castle was built in 1383 by a nobleman ( Paulus I van Haestrecht)  not far from  the village Venloon ( Loon op Zand)

 

Gravure uit 1692.

 

Het Landgoed "Huis ter Heide".

 

Huis ter Heide     april 2007

Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Het is een aantrekkelijk natuurgebied met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Stadsgeluiden en snelwegoverlast dringen zelden door in het bosgebied. Huis ter Heide is een paradijs voor rustzoekers. Het natuurgebied wordt ook steeds mooier. Met 'Plan Lobelia' steekt Natuurmonumenten al jaren de handen uit de mouwen. Belangrijkste streven: de ongerepte natte heide, die hier voor 1940 lag, terugkrijgen

De heide keert terug!

Onze boswachters vormen eentonige bossen en landbouwgronden om tot een gevarieerder en natuurlijker landschap met heide en vennen. Tussen het gras en de bomen keren de heidestruiken terug, waar het landgoed bekend om was. Van de landbouwgrond rond het Leikeven is de bovenste voedselrijke laag afgegraven. Het ven is schoon- en slibvrij gemaakt. Door beide ingrepen is de waterkwaliteit sterk verbeterd. De waterlobelia, die hier ooit uitbundig bloeide, is weer teruggekeerd. Heikikker en vinpootsalamander scharrelen weer in het water. In de voedselarme zandgrond ontkiemen de zeldzame klokjesgentiaan en zonnedauw.

Lekker hapje

In het gebied treft u Schotse hooglanders aan. Deze grote grazers zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Op open plekken groeien kruiden en struiken. In de bossen laat Natuurmonumenten oude bomen staan en dode bomen mogen blijven liggen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan en die zijn weer een lekker hapje voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht.

Groots natuurgebied

Landgoed Huis ter Heide in oude glorie herstellen in het natuurgebied  Een nieuwe ambitie dient zich immers aan. Met plan Woudspoor gaan we Huis ter Heide verbinden met de Loonse en Drunense Duinen. Daarmee wordt dit landgoed deel van een van de belangrijkste, grootste en mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant.

 

 

The country estate " Huis ter Heide".

The country estate "Huis ter Heide is a paradise for people who wants to have a nice calm walk.                                                                                                                              The estate is almost next to the  "De Loonse- en Drunense Duinen.

Huis ter Heide.   Het leikeven

Huis ter Heide.  Grote bodem ( de Moer )


Huis ter Heide    Noor en Schotse hooglanders. 1999

 

 

 De Loonse- en Drunense Duinen
 
 
 
Ghiel en Maatje. 20 jan. 2005
 
 
 

De Loonse en Drunense Duinen is n van de grootste stuifzanden in Europa. Rond het open zand zijn in de 19e eeuw uitgestrekte bossen aangeplant die -in tegenstelling tot de zandvlakte- op enkele plekken nat zijn. De Loonse en Drunense Duinen zijn sinds 2002 onderdeel van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

The "Loonse en Drunense Duinen" is one of the largest drift sand areas of  Europe.

Since 2002 it's a national Park

Loonse- en Drunense Duinen.

Govert en Maatje 2003

Maatje en Govert 18-10-2006

 

Het is niet toegestaan om deze foto's te gebruiken.  

It is not allowed to use these pictures.

Foto's/photograph by  Hetty Uijtdewilligen-van Hest

 

 

Hetty Uijtdewilligen-van Hest