Lew Gurwitz Stichting - Nederland

v/h Leonard Peltier Stichting

Molukse pagina

Home

Peltiers Boek In Nederlands Vertaald

Geschiedenis

Leonard; de artiest

Rapport Canada

Links

GrassRootsOyate

Resolutie Gem Groningen

Resolution City of Groningen

Resolution Europees parlement
Archief Benefietconcert
Persbericht
Door: Frits Terpstra & Petra Geertsma
Update: 03 mei 2007


Lew Gurwitz Stichting

 

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document  under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2  or any later version published by the Free Software Foundation;  with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.  A copy of the license is included in the section entitled "GNU Free Documentation License.

Bearbutte bedreigd door respectloze botte commercie

International

Leonard Peltier Forum

Sinds 1977 zit Leonard Peltier, een Indiaans leider van de American Indian Movement, in de V.S. gevangen. Hij werd tot tweemaal levenslang veroordeeld op beschuldiging van moord op twee FBI-agenten. Zelf heeft Peltier altijd verklaard onschuldig te zijn. Inmiddels is gebleken dat de rechtszaak die de Amerikaanse overheid destijds tegen Peltier aanspande, doorspekt was met leugens en bedrog. Zo werd deze Lakota/Odjibway Indiaan op basis van valse getuigenverklaringen (zoals de autoriteiten inmiddels hebben toegegeven) door Canada uitgeleverd.

Tijdens de rechtszaak, zo bleek later, hield de FBI belangrijk ontlastend bewijsmateriaal achter, intimideerde en manipuleerde getuigen en fabriceerde belastend bewijsmateriaal. Maar de aangetoonde frauduleuze handelingen van de FBI bleken voor de rechter onvoldoende reden om de rechtszaak te heropenen.

 Ook het naderhand toegeven van de openbare aanklager "niet te weten wie de agenten heeft gedood" en het verzoek van Amnesty International de rechtszaak te heropenen, kon de rechter niet op andere gedachten brengen.

In juni 1993 al heeft de gemeenteraad van Groningen een resolutie aangenomen, gericht aan de President van de V.S. Daarin wordt aangedrongen op strafverkorting en wordt verzocht een onderzoek in te stellen naar gerechtelijke onjuistheden.
In november 1993 heeft Leonard Peltier zelf een gratieverzoek ingediend bij President Clinton. Dat gratieverzoek wordt gesteund door het
Europees Parlement,
dat op initiatief van de Leonard Peltier Stichting in december 1994 een resolutie aannam. Verder plaatst het parlement grote vraagtekens bij de veroordeling van Peltier en verzoekt eveneens "om instelling van een onderzoek naar de juridische onregelmatigheden". Het gratieverzoek werd door Bill Clinton, mede onder zware druk van de FBI, vlak voor de inauguratie van George W. Bush afgewezen. In juli 2005 werd Peltier van de gevangenis in Leavenworth KS overgeplaatst naar de US Penitentiary in Lewisburg PA.

Als u meer wilt weten kunt u kontakt opnemen met:

Lew Gurwitz Stichting
Rietveldlaan 11
9731 MJ Groningen
tel. 050 5736165

The Netherlands

Als u ons werk wilt steunen, kunt u een bijdrage storten op giro 6547179 t.n.v. Lew Gurwitz Stichting te Groningen

Voor vragen, opmerkingen of suggesties is hier het e-mail adres van de Lew Gurwitz Stichting: lps@home.nl

Leonard's postadres:

Leonard Peltier # 89637-132
USP LEWISBURG
U.S. PENITENTIARY
P.O. BOX 1000
LEWISBURG, PA 17837
USA

wees solidair met uw Molukse buren en hun familie en blijf op de hoogte van 't laatste nieuws