headerfoto

Agenda

    home > agenda >

buitenactiviteiten als het weer een risico is

Indien het KNMI de weersverwachting voor onze provincie afgeeft met een waarschuwing en met risico b.v. kleurcode geel, oranje of rood, dan wordt de activiteit afgelast.

carpoolen

We gaan we zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar onze activiteiten, maar soms kunnen we carpoolen. We gaan uit van € 0,20 per gereden kilometer. Het bedrag wordt gedeeld door het aantal inzittenden (incl. chauffeur) en aan het eind verrekend.

ook niet-leden welkom

Tenzij anders vermeld, zijn ook niet-leden van harte welkom. Zij betalen bij lezingen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer info: Michel van de Langenberg,
tel. 06-2243 2941 of e-mail: michel.langenberg@home.nl


Natuurgroep Gestel viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Iedere maand is er een bijzondere activiteit die voor iedereen, dus ook niet-leden toegangkelijk is.

   

Woensdag 10 oktober 20:00 uur
presentatie over de wondere wereld van de vlinders
De Huif te Sint-Michielsgestel

Op woensdag 10 oktober 2018 organiseert de Natuurgroep Gestel een presentatie over de wondere wereld van de vlinders. De presentatie wordt gegeven door de heer Hans Vlamings. De informatie komt tot u in de vorm van een audiovisuele presentatie

Hans Vlamings uit Liempde heeft na vele jaren met engelengeduld een schitterende AV-serie samengesteld met als titel: “ Wie van vlinders houdt …. moet rupsen voor lief nemen”. Hij laat ons genieten van respectievelijk: de uitwendige bouw van vlinders; de levenscyclus; de afweermechanismen; de vlinderfamilies, de bedreiging en tot slot de bescherming. Het accent ligt op de mooiste van de 2000 soorten vlinders die in ons land voorkomen. Zestig soorten daarvan horen tot de dagvlinders, de overige tot de nachtvlinders..

De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terugZaterdag 13 oktober 09:00 uur
Paddenstoelenexcursie in Zegenwerp
vanaf De Huif te Sint-Michielsgestel

Op zaterdag 13 oktober gaan weer met natuurgids en paddenstoelenspecialist Cor Kievit op pad, deze keer door landgoed Zegenwerp. Landgoed Zegenwerp, ca 70 ha, ligt direct ten zuiden van Sint-Michielsgestel, tussen de Gestelseweg en de Dommel. Zegenwerp is aangelegd op de plaats van een oude Frankische nederzetting, op de overgang van een dekzandrug naar het Dommeldal. Bij de aanleg in Engelse Landschapsstijl (1850) zijn de natuurlijke hoogteverschillen geaccentueerd. Door de overgang van hoog, droog en voedselarm gebied naar laag, nat en voedselrijk gebied kent het landgoed een grote diversiteit aan dieren en vooral planten. Van eerdere bezoeken weten we dat landgoed Zegenwerp een bijzonder oord voor mycologen is! Daarom zal Cor ons dit keer vooral attenderen op de wondere wereld van de paddenstoel (spiegeltje mee) We vertrekken om 9 uur te voet vanaf Gemeenschapshuis ‘De Huif’ te Sint-Michielsgestel. Deelname is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

   

Woensdag 21 november 20:00 uur
Lezing: “Van heide tot broek” Een geografische en historische kijk op de Dommel
De Huif te Sint-Michielsgestel

Op woensdag 21 november 2018 organiseert de Natuurgroep Gestel een lezing over de Dommel. De lezing wordt verzorgd door de heer van de Greef.

   Over de presentator
Sjors van de Greef (36) is docent aardrijkskunde aan het Maurick College te Vught. Als klein jochie zat hij vaak te vissen aan de Dommel. Daar begon zijn passie voor deze prachtige beek. Later heeft hij tijdens zijn opleiding veel studie gedaan naar de beek. En nog steeds is hij regelmatig op pad naar onbekende plekjes van de Dommel.

   Over de lezing
De lezing bestaat ruwweg uit vier gedeelten. Allereerst komt de geografie van de Dommel en zijn directe omgeving aan de orde. Allerlei hydrologische feiten over het stroomgebied van de beek worden afgewisseld met eigen fotomateriaal van de bron van de Dommel in België tot aan de monding bij ’s-Hertogenbosch. Ook de ontstaansgeschiedenis van het landschap komt aan bod.

Vervolgens vertelt hij over het natuurlijke verleden en het cultuurhistorische verleden van het brongebied van de Dommel in België, genaamd “Siberië” en “Maastrichtse Heide”. Waarom werd zelfs hier de Dommel al zo vroeg gekanaliseerd? En wie was daarvoor mede verantwoordelijk?

Er is natuurlijk ook aandacht voor het ontstaan van de Dommel, waarvan we eigenlijk maar weinig met zekerheid kunnen zeggen. Wat we wel weten is dat deze beek al zo’n 10.000 jaar door de Belgische Kempen en Brabant stroomt.

Er is speciale aandacht voor het mooie gebied van de Dommel ten zuiden van ’s-Hertogenbosch. Aan de hand van veel historische kaarten zien we hoe de Dommel in de loop der eeuwen hier veranderd is.

knop terug

Elke 1ste zaterdag van de maand wandeling met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Elke 2de woensdag van de maand: SeniorenwandelingZaterdag 6 oktober: Jeugd-Natuurgroep-Gestel gaat paddenstoelen zoeken


Woensdag 10 oktober: Seniorenwandeling


Woensdag 10 oktober: de wondere wereld van de vlinders


Zaterdag 13 oktober: paddenstoelenexcursie


Zaterdag 20 oktober: Culinaire workshop Eetbare natuur


Woensdag 21 november: Lezing “Van heide tot broek” Een geografische en historische kijk op de Dommel


Zaterdag 24 november: Een leuke activiteit met de redactie van ons ledenblad Gestel Groen!


Woensdag 12 december: Leuke voorstelling met een Bekende Nederlander, een natuur mystery guest...
Tevens presentatie van het eerste boekje over natuur en landschap in Sint-Michielsgestel.