headerfoto

Agenda

    home > agenda >

buitenactiviteiten als het weer een risico is

Indien het KNMI de weersverwachting voor onze provincie afgeeft met een waarschuwing en met risico b.v. kleurcode geel, oranje of rood, dan wordt de activiteit afgelast.

carpoolen

We gaan we zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar onze activiteiten, maar soms kunnen we carpoolen. We gaan uit van € 0,20 per gereden kilometer. Het bedrag wordt gedeeld door het aantal inzittenden (incl. chauffeur) en aan het eind verrekend.

ook niet-leden welkom

Tenzij anders vermeld, zijn ook niet-leden van harte welkom. Zij betalen bij lezingen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer info: Michel van de Langenberg,
tel. 06-2243 2941 of e-mail: michel.langenberg@home.nl

 

woensdag 11 december 10:00 u
Seniorenwandeling
vanaf het parkeerterrein van sporthal “Theereheide” Eikenlaan 5 te Sint-Michielsgestel

Natuurgroep Gestel organiseert wandelingen voor senioren die graag iets meer van de natuur in onze directe omgeving willen zien en te weten willen komen. Onze deskundige gidsen staan altijd klaar om onderweg de deelnemers te wijzen op bijzonderheden over planten, struiken en bomen, maar ook over vogels, insecten, paddenstoelen etc. We leggen routes af die over goed toegankelijke paden gaan.

Na afloop van de wandeling die iedere tweede woensdag van de maand tussen 10:00 en 11:30 uur plaats vindt, is er koffie en thee waarbij onderling nog even een half uurtje nagepraat kan worden over wat onderweg is gezien en opgestoken. Er wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel. 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

 

Woensdag 18 december 20:00 uur
Lezing “Invasieve planten”
Locatie: de Meander te Sint-Michielsgestel

De heer Kapteijns is waarschijnlijk de meest bekende boswachter van Nederland en wel om zijn enorme kennis van de natuur in zijn algemeenheid. Hij is een veel gevraagde spreker bij natuurverenigingen en als adviseur betreffende beleidsaangelegenheden over aanleg en onderhoud van bos.
Deze lezing gaat over allerlei invasieve planten waaronder invasieve exoten, maar wil ook een discussie opstarten rond de aanduiding wat invasief is en wat niet en of we er iets aan moeten doen. Voor de spreker zijn invasieve soorten, soorten die niet oorspronkelijk hier vandaan komen. Je hebt ook invasieve exoten. Dat zijn soorten, die bij mensen op tal van plaatsen in de wereld problemen veroorzaken. Deze problemen zijn van uiteenlopende aard, veroorzaker van ziektes tot schade aan gebouwen, dijken en watergangen of economische sectoren als de visserij. Tevens zien we ook soorten, die al vele jaren invasief waren, maar dat weten we al niet meer. Daarnaast zijn er soorten die hier kortgeleden zijn binnengekomen op eigen kracht met de daarbij behorende vijanden. Zijn die dan ook invasief?
Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel. 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

 

woensdag 15 januari 20:00 uur
Lezing: Biomimicry - Wat kunnen we leren van de natuur
Locatie: de Meander te Sint-Michielsgestel

De lezing wordt verzorgd door mevrouw Lydia Fraaije.
Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar Research en Development kennis en ervaring van de natuur en hoe we deze kennis kunnen toepassen voor het ontwikkelen van strategieën, systemen, processen en producten. Door te leren van de natuur als model, mentor en maatstaf wordt de basis gelegd voor duurzame ontwikkeling.
Als Biomimicry Architect is Lydia Fraaije partner bij Stichting BiomimicryNL, partner bij Spinwaves en heeft ze Bio^mi en de Biomimicry Academie opgericht.
Als architect brengt ze dagelijks biomimicry in de praktijk. Zo heeft ze o.a. de Biomimicry Academie ontworpen voor de gemeente Boxtel, had ze een kunstwerk op het Amsterdam Light Festival met de titel 'Touching a Nerve' en heeft ze een biologische waterzuivering ontworpen voor Strijp S.
Onder de noemer Bio^mi doet ze onderzoek naar de karaktereigenschappen van natuurlijke nano structuren met het doel de ontwikkeling van duurzame materialen van de toekomst te stimuleren. En samen met Spinwaves helpt ze grote bedrijven en organisaties als Shell en Rijkswaterstaat met het vinden van bijzondere oplossingen voor fundamentele vraagstukken door middel van Biomimicry en Ecosysteem Denken.

Tijdens de lezing gaan we, na een introductie op het gedachtengoed van Biomimicry, in op een aantal actuele duurzaamheidthema’s aan de hand van een aantal concrete projecten. Gedurende twee uur raakt u geïnspireerd door de natuur in al haar facetten!
Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel. 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

 

Nieuwjaarstreffen 2020
zondag 19 januari 2020 om 13:30 uur

Als afsluiting van 2019 en om 2020 in te luiden, hopen we als bestuur ook deze keer weer velen van u te mogen begroeten in het voormalige GeKo-clubgebouw, Zegenwerp 1D.

Wij willen dan het nuttige met het aangename verenigen.

  • 13:30 -13:45 uur: begroeting en uitwisseling van nieuwjaarswensen.
  • 13:45 tot 15:00 uur: traditiegetrouw maken we met u - voor zover u wilt en kunt - een korte wandeling langs de Dommel en door een stukje Zegenwerp (i.v.m. de rest van het programma vertrekken wij precies om 13:45).
  • 15:00 uur: het uitbrengen van een toast op het nieuwe jaar door onze voorzitter Angela Heetvelt.
  • 15.10 uur: een ‘natuurlijk’ woordje door ons erelid Wopke Wijngaard.
  • 15:15 uur: neem zo u wilt een kijkje bij het educatieproject voor 2020 ‘De Heide is zo stil nog niet’.

Tenslotte is er natuurlijk gelegenheid voor een praatje met elkaar onder het genot van een hapje en drankje.

knop terug

Elke 1ste zaterdag van de maand wandeling met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Elke 2de woensdag van de maand: SeniorenwandelingWoensdag 11 december:
Seniorenwandeling


Zaterdag 14 december:
Jeugd-Natuurgroep-Gestel speurt naar de das


Woensdag 18 december:
Lezing over invasieve planten


Woensdag 8 januari:
Seniorenwandeling


Woensdag 15 januari:
Lezing: Biomimicry - Wat kunnen we leren van de natuur


Zondag 19 januari:
Nieuwjaarstreffen


Woensdag 19 februari:
Lezing ‘De Sterrenwereld’