headerfoto

Agenda

    home > agenda >

buitenactiviteiten als het weer een risico is

Indien het KNMI de weersverwachting voor onze provincie afgeeft met een waarschuwing en met risico b.v. kleurcode geel, oranje of rood, dan wordt de activiteit afgelast.

carpoolen

We gaan we zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar onze activiteiten, maar soms kunnen we carpoolen. We gaan uit van € 0,20 per gereden kilometer. Het bedrag wordt gedeeld door het aantal inzittenden (incl. chauffeur) en aan het eind verrekend.

ook niet-leden welkom

Tenzij anders vermeld, zijn ook niet-leden van harte welkom. Zij betalen bij lezingen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer info: Michel van de Langenberg,
tel. 06-2243 2941 of e-mail: michel.langenberg@home.nl

 

Zaterdag 25 mei 09.00 uur
Fietstocht naar Engelenstede, Heeswijkse bossen en Aa-dal
vanaf De Huif in Sint-Michielsgestel

Op zaterdag 25 mei organiseert de Natuurgroep Gestel een fietsexcursie naar Engelenstede, De Hooge Heide, Heeswijkse Bossen en het Aa-dal.
De deelnemers vertrekken om 9.00 uur vanaf gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel. Op de fiets gaat het richting Zuid-Willemsvaart. Bij de Dungense brug kunnen rond 9.15 uur fietsers uit Berlicum en omgeving aansluiten.
De excursie gaat langs het Maximakanaal en via De Wamberg bereiken we De Hooge Heide en aansluitend de Heeswijkse Bosssen. In het kader van de onlangs door de Natuurgroep gepresenteerde visie op natuur en landschap in en om Sint-Michielsgestel wordt aandacht besteed aan het versterken van een ecologische verbinding tussen Engelenstede en de Hooge Heide. Ook een groene zone naar de Wamberg en Heeswijkse Bossen zou een mooi project kunnen worden. In het Aa-dal genieten we van de nieuwe natuur die na de hermeandering is ontstaan.
Gids Peter Janssen zal de excursie begeleiden. Rond 12.30 uur zijn de fietsers weer terug in Sint-Michielsgestel. Neem voor informatie contact op met Peter Janssen via 073-6145057.

knop terug

 

Woensdag 29 mei 19.30 uuur
Plantenwandeling langs Essche stroom
vanaf Halder (Vughterweg) op het doodlopend paadje

Het is voorjaar; de natuur tooit zich weer met vele tinten groen en de eerste voorjaarsbloeiers verschijnen. We willen weer erop uit… naar buiten. Welke maand is mooier dan de meimaand?
Als kind trokken we er in deze maand op uit om meizoentjes te plukken voor een Mariakransje. Maar er bloeit en groeit nog veel meer.
Daar gaan we naar zoeken en kijken aan de oever van de Essche Stroom.We staan er stil bij de diverse planten en kijken naar de bloeiwijze en naar de naamgeving. Hoe komt fluitekruid aan zijn naam en waarom zijn er verschillende soorten boterbloemen en hoe zie je die verschillen?
Deze en andere namen zullen duidelijker worden op onze wandeling die begeleid zal worden door de diverse leden van de plantenwerkgroep van Natuurgroep Gestel.

foto: Dagkoekoeksbloem, Saxifraga-Ed Stikvoort

Tevens bekijken we of er zich “nieuwe natuur” heeft ontwikkeld langs de mooie, opnieuw meanderende loop van de beek, waarbij we ook de “wiebelbruggen” passeren.
Maar… U hoeft er niet persé overheen!
We hopen op mooi weer en een grote opkomst en gaan genieten van al dat moois in de natuur.

Natuurlijk zijn volwassenen en kinderen zeer welkom!

We starten 29 mei om 19.30 u. bij de brug over de Essche Stroom op Halder (Vughterweg) op het doodlopend paadje.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel. 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

 

Zaterdag 15 juni 09.00 uur
Wandeling Ommetje Gestel

De natuurgroep Gestel organiseert zaterdag 15 juni een wandeling, Ommetje Gestel. De deelnemers vertrekken om 9.00 uur vanaf gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel.
In het kader van de slogan “ken je omgeving” wordt dit een bijzondere wandeling. We lopen langs De Dommel naar Halder en gaan daar verder langs De Essche Stroom om vervolgens via de Heidijk e.o. weer terug te keren naar De Huif. Het gedeelte langs de Dommel is zeer interessant, want daar worden nieuwe projecten voorbereid. Denk aan de plannen van Kentalis.
Ook onze vorig jaar vastgestelde visie op de ontwikkelingen in het landschap en in het bijzonder langs de Dommeloevers geeft voldoende stof voor overleg tijdens de wandeling.
De gidsen Peter Janssen en Bert Subelack zullen de excursie begeleiden. Rond 12.30 uur zijn de wandelaars terug in Sint-Michielsgestel.
Neem voor meer informatie contact op met Peter Janssen 073-6145057 of Bert Subelack 06.14564870.

knop terug

 

Zaterdag 14 september
Fietstocht langs het gedeelte Vught van de “De Linie 1629”
start om 9.30 uur vanaf Haanwijk 4a

Op zaterdag 14 september organiseert de Natuurgroep Gestel een fietsexcursie.
De tocht met thema “De Linie van 1629” start om 9.30 uur vanaf Haanwijk 4a, buitenlokaal van Brabants Landschap.
Na het succes van vorig jaar gaan we nu naar Vught en bezoeken elementen van de Linie zoals Fort Isabella, het gebied van de “Hollandse Dijk” in de Gement en op de Vughterhei de later aangelegde Lunetten precies op de plaats van de verdedigingslinie van Frederik Hendrik. Een plek met heel veel geschiedenis. Onlangs zijn subsidies beschikbaar gesteld om de bereikbaarheid van Fort Isabella en de omliggende vestingwallen te verbeteren en te herstellen. Een nog te realiseren uitkijkpunt in de Gement vestigt de aandacht op de “Hollandse Dijk” e.o.
De fietstocht wordt begeleid door Peter Janssen, tevens voor informatie tel.073.6145057.

knop terug

Elke 1ste zaterdag van de maand wandeling met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Elke 2de woensdag van de maand: SeniorenwandelingZaterdag 25 mei:
Fietstocht naar Engelenstede, Heeswijkse bossen en Aa-dal


Woensdag 29 mei:
Plantenwandeling langs Essche stroom


Woensdag 1 juni:
Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt weer haar maandelijkse wandeling in de natuur


Woensdag 13 juni:
Seniorenwandeling


Zaterdag 15 juni:
Excursie: Ommetje Gestel


Dinsdag 18 juni: Lezing: Uilen


Zaterdag 14 september:
Fietstocht langs het gedeelte Vught van de “De Linie 1629”