headerfoto

Agenda

    home > agenda >

buitenactiviteiten als het weer een risico is

Indien het KNMI de weersverwachting voor onze provincie afgeeft met een waarschuwing en met risico b.v. kleurcode geel, oranje of rood, dan wordt de activiteit afgelast.

carpoolen

We gaan we zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar onze activiteiten, maar soms kunnen we carpoolen. We gaan uit van € 0,20 per gereden kilometer. Het bedrag wordt gedeeld door het aantal inzittenden (incl. chauffeur) en aan het eind verrekend.

ook niet-leden welkom

Tenzij anders vermeld, zijn ook niet-leden van harte welkom. Zij betalen bij lezingen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer info: Michel van de Langenberg,
tel. 06-2243 2941 of e-mail: michel.langenberg@home.nl

 

Zaterdag 14 september
Fietstocht langs het gedeelte Vught van de “De Linie 1629”
start om 9.30 uur vanaf Haanwijk 4a

Op zaterdag 14 september organiseert de Natuurgroep Gestel een fietsexcursie.
De tocht met thema “De Linie van 1629” start om 9.30 uur vanaf Haanwijk 4a, buitenlokaal van Brabants Landschap.
Na het succes van vorig jaar gaan we nu naar Vught en bezoeken elementen van de Linie zoals Fort Isabella, het gebied van de “Hollandse Dijk” in de Gement en op de Vughterhei de later aangelegde Lunetten precies op de plaats van de verdedigingslinie van Frederik Hendrik. Een plek met heel veel geschiedenis. Onlangs zijn subsidies beschikbaar gesteld om de bereikbaarheid van Fort Isabella en de omliggende vestingwallen te verbeteren en te herstellen. Een nog te realiseren uitkijkpunt in de Gement vestigt de aandacht op de “Hollandse Dijk” e.o.
De fietstocht wordt begeleid door Peter Janssen, tevens voor informatie tel.073.6145057.

knop terug

 

Openstelling Buitenlokaal Haanwijk in 2019
zondag 9 juni, 14 juli, 11 augustus en 15 september

Iedere tweede zondag van de maand, van april t/m september, zal het buitenlokaal op Landgoed Haanwijk geopend zijn van 12.00 uur tot 14.30 uur. Binnen wordt door een gids van IVN Den Bosch uitleg gegeven over Brabants Landschap en het landgoed. Om 12.30 uur start een wandeling onder leiding van een natuurgids. De vaartocht (tegen betaling) start om 10.45 uur in Halder, daar verruilen de bezoekers het vaste land voor het water en stappen in het bootje van de Hertogboeren.
Bekijk ook de Haanwijk Activiteitenposter. vaartocht

Vaartocht over de Dommel
In samenwerking met Brabants Landschap is met de Hertogboeren een vaartocht georganiseerd over de Dommel richting het Segersgemaal en terug. De tocht voert langs Kasteel Maurick (Vught) en oud Herlaer (Sint-Michielsgestel). In de boot vertelt de schipper, en tevens gids, over het Beleg van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629, over de bezienswaardigheden langs de Dommel, de bijzondere natuurgebieden en het oude veerhuis het Vaantje. De tocht start om 10.45 uur bij de steiger in Halder en duurt circa 1 uur.

Buitenlokaal Haanwijk
Vanuit het buitenlokaal worden 2 gratis wandelexcursies georganiseerd, namelijk om 12.30 uur en 14.00 uur. Het buitenlokaal is van 12.00 uur tot 14.30 uur geopend.

Aanmelden en kosten
De wandelingen onder leiding van natuurgidsen van zowel Natuurgroep Gestel als IVN Den Bosch zijn gratis.
Voor de vaartocht betalen deelnemers €10,- p.p. Beschermers van Brabants Landschap betalen €7,- p.p. (op vertoon jaarkaart of van andere Landschappen). Prijzen zijn inclusief BTW. Kinderen tot en met 12 jaar ontvangen 50% korting, kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Betaling is contant (aan boord is geen pinmogelijkheid). Aanmelden voor de vaartocht kan via www.vestingfietsen.nl. In verband met capaciteit aan boord of inzet van een tweede of derde boot het verzoek om uiterlijk 48 uur van tevoren te reserveren o.v.v. ‘Publieksexcursie Haanwijk’.

Museum Romeins Halder
Tijdens de openstelling is niet alleen het buitenlokaal geopend maar ook Museum Romeins Halder opent dan haar deuren. Hier gaat u terug in de tijd naar de tijd toen hier, langs de Dommel, Romeinen leefde. Het museum is geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Zelf op pad met Vossenstreken
Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Op Landgoed Haanwijk kunt u uit drie routes kiezen. Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen.

Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl

Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis. Voor meer informatie www.brabantslandschap.nl

knop terug

 

Woensdag 18 september
Lezing ‘Spinnen, akelige beesten?’
20.00 – 22.30 uur    Meander in Sint-Michielsgestel

Er zijn niet zo veel echte spinnenliefhebbers. Spinnen missen eenmaal een aantrekkelijke, kleurrijke of tedere uitstraling. Hoewel vaak sterk behaard, rekenen we ze in het algemeen niet tot de groep van aaibare beesten. Behoorlijk wat mensen hebben echt angst of een zekere vrees voor spinnen. En in de volksmond zijn ze onderwerp van bijgeloof. Als je spinnen nader durft te bekijken, blijkt dat we juist te maken hebben met een heel boeiende diergroep, die een meer genuanceerd oordeel verdient. Tijdens de lezing wordt afgerekend met vooroordelen, misverstanden en onjuiste beeldvorming. Rini Kerstens zal ook aantonen dat je verschillende interessante en mooie aspecten van spinnen gemakkelijk in eigen omgeving kunt observeren. Denk bijvoorbeeld aan de kunstig gebouwde spinnenwebben die in de ochtenddauw prachtig zichtbaar zijn. Tijdens de lezing zal Rini ingaan op de plaats van spinnen binnen het dierenrijk en op de algemene morfologie en anatomie van spinnen. Ook komen aspecten van het gedrag van spinnen aan de orde, voeding, voortplanting en broedzorg.
Een charme-offensief voor deze mysterieuze beestjes; kom kijken!

knop terug

 

Zaterdag 5 oktober
Excursie Streekpark Klein Oisterwijk
09.00 – 12.30 uur    Verzamelen: De Huif in Sint-Michielsgestel (carpoolen)

Streekpark Klein Oisterwijk is een van de 30 Natuurpoorten in Brabant (herkenbaar aan de 4 meter hoge sleutel) en grenst aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Ad Smits (natuur- en duingids IVN) neemt ons mee via Landgoed ’t Lot naar de bossen en vennen. Voorbij gagelstruwelen en langs een nieuw aangelegde verbindingszone tussen heidegebieden lopen we via de Lammervennen en langs het meanderend riviertje de Rosep weer terug naar het beginpunt.

Een afwisselende wandeling over goed begaanbare bospaden in een voor velen onbekend stukje Oisterwijk wat zeker de moeite waard is om te verkennen. Onderweg vertelt onze gids allerlei wetenswaardigheden over de flora en fauna.

Voor degene die rechtstreeks willen komen: de wandeling start om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein bij de Natuurpoort van Streekpark Klein Oisterwijk aan de Oirschotsebaan 8a, 5062 TE Oisterwijk. Hier bevindt zich tevens een klein bezoekerscentrum.

knop terug

 

Zaterdag 12 oktober
Wandelexcursie paddenstoelen Zegenwerp
09.00 – 12.30 uur    Verzamelen: De Huif in Sint-Michielsgestel

Natuurgids en paddenstoelenspecialist Cor Kievit neemt ons deze keer mee naar landgoed Zegenwerp. Landgoed Zegenwerp - ca 70 ha - ligt direct ten zuiden van Sint-Michielsgestel, tussen de Gestelseweg en de Dommel. Zegenwerp is aangelegd op de plaats van een oude Frankische nederzetting, op de overgang van een dekzandrug naar het Dommeldal.
Bij de aanleg in Engelse Landschapsstijl (1850) zijn de natuurlijke hoogteverschillen geaccentueerd. Door de overgang van hoog, droog en voedselarm gebied naar laag, nat en voedselrijk gebied kent het landgoed een grote diversiteit aan dieren en vooral planten. Van eerdere bezoeken weten we dat landgoed Zegenwerp een bijzonder oord voor mycologen is! Daarom zal Cor ons ook dit keer attenderen op de wondere wereld van de paddenstoel (spiegeltje mee).

knop terug

Elke 1ste zaterdag van de maand wandeling met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Elke 2de woensdag van de maand: SeniorenwandelingWoensdag 11 september:
Seniorenwandeling


Zaterdag 14 september:
Fietstocht langs het gedeelte Vught van de “De Linie 1629”


Zondag 15 september:
Buitenlokaal Haanwijk open


Woensdag 18 september:
Lezing ‘Spinnen, akelige beesten?’


Zaterdag 5 oktober:
Excursie Streekpark Klein Oisterwijk


Zaterdag 12 oktober:
Wandelexcursie paddenstoelen Zegenwerp


Woensdag 16 oktober:
Lezing over biologisch tuinieren


Zaterdag 19 oktober:
Excursie Veld Gemert


Zaterdag 16 november:
Excursie: Ommetje De Hasselt


Woensdag 20 november:
Lezing over de wolf


Woensdag 18 december:
Lezing over invasieve planten