headerfoto

Agenda

    home > agenda >

buitenactiviteiten als het weer een risico is

Indien het KNMI de weersverwachting voor onze provincie afgeeft met een waarschuwing en met risico b.v. kleurcode geel, oranje of rood, dan wordt de activiteit afgelast.

carpoolen

We gaan we zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar onze activiteiten, maar soms kunnen we carpoolen. We gaan uit van € 0,20 per gereden kilometer. Het bedrag wordt gedeeld door het aantal inzittenden (incl. chauffeur) en aan het eind verrekend.

ook niet-leden welkom

Tenzij anders vermeld, zijn ook niet-leden van harte welkom. Zij betalen bij lezingen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer info: Michel van de Langenberg,
tel. 06-2243 2941 of e-mail: michel.langenberg@home.nl


Natuurgroep Gestel viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Iedere maand is er een bijzondere activiteit die voor iedereen, dus ook niet-leden toegangkelijk is.

   

Zaterdag 25 augustus
Open middag Kindermoestuin

Wat brengt de Kindermoestuin jou?

Al sinds 2013 groeit en bloeit de Kindermoestuin Haanwijk. Tal van kinderen – met hun klas, de buitenschoolse opvang of individueel – vonden de afgelopen jaren hun weg naar de ‘Moestuintjes XL’ van de Natuurgroep Gestel. En een sterk team van noeste volwassen begeleiders spitte, zaaide, schoffelde, sproeide en oogstte er dat het een lust was. Ze vonden en vinden er – ondanks de soms natuurlijke tegenslagen in de tuin – volop rust en voldoening. Want behalve dat het prachtig is wortels, kolen, aardbeien en nog veel meer onder volstrekt natuurlijke omstandigheden te zien gedijen, is de plek van de Kindermoestuin werkelijk een oase om tot rust te komen. Op zaterdag 25 augustus van 14-16 uur onderbreken we de routine en laten de Kindermoestuin-medewerkers zien wat er met de oogst van de dag wordt gedaan: kom kijken, ruiken en proeven! Natuurlijk hopen we op veel kinderen, maar volwassenen zijn zeker ook welkom. Wie zijn of haar groene vingers meteen wil gebruiken helpen we graag op weg, want in de tuin is altijd werk.

Waar is het?
De kindermoestuin vind je op landgoed Haanwijk, ter hoogte van Haanwijk 2-4, achter het kasteeltje van Haanwijk. Je komt er met de fiets als je in Halder (dat ligt aan de weg Sint-Michielsgestel-Vught) de brug over De Dommel neemt, en dan na het bomenlaantje achter het kasteeltje Haanwijk de landbouwweg oversteekt. Met de auto bereik je het via de Kapelbergstraat en Ruimel (gezien vanuit het dorp Sint-Michielsgestel) kaartje locatie kindermoestuin

knop terug

   

Zaterdag 25 augustus
Ommetje Kasteel Heeswijk
fietsen vanaf De Huif in Sint-Michielsgestel

Op zaterdag 25 augustus 2018 gaat de Natuurgroep Gestel weer op stap in het Dynamisch Beekdal. Het project Dynamisch Beekdal is afgerond en de natuur kan daar weer haar gang gaan. De werkgroep Ommetjes Berlicum-Middelrode heeft een nieuw ommetje uitgezet tussen Middelrode en Kasteel Heeswijk en dat ommetje gaan wij onder leiding van onze vaste gidsen Peter Jansen en Bert Subelack volgen. Vanaf de Brugstraat wandelen we over de dijk tussen de meander Assendelft en landgoed De Rietwiel naar het Oude Molenhuis. Daar in de buurt steken we via een nieuw aangelegd bruggetje de Leijgraaf over en vervolgen we de route richting Kasteel. Vanaf het Kasteel lopen we via de Oude Molendijk en het Dungens laantje naar de in 2017 aangelegde uitkijktoren. Vanaf die toren kunnen we genieten van een mooi uitzicht over het gebied. Hierna wandelen we door het natuurgebied van de meander Assendelft terug naar ons startpunt. Ook in de zomer kan het hier en daar nog nat zijn. Waterdichte schoenen kunnen dan van pas komen.

We fietsen er vanaf gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel naar toe. Voor degenen die rechtstreeks komen: de wandeling start om 9.30 uur vanaf de Moerkoal in Middelrode. Voor inlichtingen kunt u terecht bij Michel van de Langenberg, telefoon 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

   

Zaterdag 15 september
Natuurgroep Gestel trakteert ...
op wolken van groen!

Al het hele jaar viert Natuurgroep Gestel het 25-jarig jubileum met volop activiteiten van de verschillende werkgroepen. Op zaterdag 15 september trakteert de natuurgroep op een groene wandeling met als bijzonder extraatje het groene uitzicht vanaf de toren op het Petrus Dondersplein. Dat is een werkelijk bijzondere ervaring, waarbij het in september niet mee zal vallen uw huis onder het groene bladerdak te lokaliseren!

Daarvoor moet u wel ruim 150 treden van een smalle spiraaltrap beklimmen. Boven wordt u zo nodig geholpen bij de laatste wat grotere stap naar het plateau van de toren. Hoewel we rustig omhoog lopen, is een redelijke conditie een voorwaarde om mee te kunnen – deelname is voor eigen risico. Mensen met claustrofobie of hoogtevrees raden we uiteraard de beklimming te zeerste af; kinderen – met (groot)ouders – nemen we alleen vanaf 12 jaar mee omhoog.
De start is om 10 uur bij Toren4 – waar we u bovendien verrassen met koffie of thee met een lekkernij. In vier groepen van maximaal 12 personen gaan we op pad. Trek voor wandeling, beklimming en versnapering (volgorde per groep wisselend) een kleine drie uur uit.
In verband met een goede logistiek is inschrijven noodzakelijk, vóór 8 september op natuurgroepgestel@planet.nl. Reageer snel, want vol is vol ...

knop terug

   

Woensdag 19 september 20:00 uur
lezing: de herfst in al zijn verschijningen
De Huif te Sint-Michielsgestel

Op woensdag 19 september 2018 organiseert de Natuurgroep Gestel een lezing over de herfst in al zijn verschijningen. De lezing wordt verzorgd door de heer Rini Kerstens.
De zomer is voorbij. De dagen worden alweer korter. Voor niet iedereen is de herfst het meest favoriete seizoen. En toch, de herfst is zo mooi en kleurrijk. Of, met de woorden van Jan Greshoff (1907-1967), de herfst is de vlammende apotheose van het jaar. De natuur maakt af wat in lente en zomer begonnen is. Minder onstuimig misschien, minder haast en drukte. Kleurrijk en weloverwogen de arbeid voltooien. En, na al dat tumult, beginnen met opruimen.
  De herfst is het seizoen waarin wordt afgerond met al een blik op de toekomst. Voorbereiden op de winter, ons seizoen met de meeste beperkingen voor planten en dieren.
  De herfst is een schitterend seizoen met zacht, laag, warmgeel licht. Alle kleuren tonen zich op hun mooist, de geuren ruiken zo karakteristiek.
  De herfst is het seizoen van de verkleurende bladeren, de rijpende vruchten, de verspreiding van zaden en het verschijnen van paddenstoelen.
In de herfst is zo veel te beleven en te genieten

De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terugZaterdag 13 oktober 09:00 uur
Paddenstoelenexcursie in Zegenwerp
vanaf De Huif te Sint-Michielsgestel

Op zaterdag 13 oktober gaan weer met natuurgids en paddenstoelenspecialist Cor Kievit op pad, deze keer door landgoed Zegenwerp. Landgoed Zegenwerp, ca 70 ha, ligt direct ten zuiden van Sint-Michielsgestel, tussen de Gestelseweg en de Dommel. Zegenwerp is aangelegd op de plaats van een oude Frankische nederzetting, op de overgang van een dekzandrug naar het Dommeldal. Bij de aanleg in Engelse Landschapsstijl (1850) zijn de natuurlijke hoogteverschillen geaccentueerd. Door de overgang van hoog, droog en voedselarm gebied naar laag, nat en voedselrijk gebied kent het landgoed een grote diversiteit aan dieren en vooral planten. Van eerdere bezoeken weten we dat landgoed Zegenwerp een bijzonder oord voor mycologen is! Daarom zal Cor ons dit keer vooral attenderen op de wondere wereld van de paddenstoel (spiegeltje mee) We vertrekken om 9 uur te voet vanaf Gemeenschapshuis ‘De Huif’ te Sint-Michielsgestel. Deelname is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of michel.langenberg@home.nl.

knop terug

   

Woensdag 21 november 20:00 uur
Lezing: “Van heide tot broek” Een geografische en historische kijk op de Dommel
De Huif te Sint-Michielsgestel

Op woensdag 21 november 2018 organiseert de Natuurgroep Gestel een lezing over de Dommel. De lezing wordt verzorgd door de heer van de Greef.

   Over de presentator
Sjors van de Greef (36) is docent aardrijkskunde aan het Maurick College te Vught. Als klein jochie zat hij vaak te vissen aan de Dommel. Daar begon zijn passie voor deze prachtige beek. Later heeft hij tijdens zijn opleiding veel studie gedaan naar de beek. En nog steeds is hij regelmatig op pad naar onbekende plekjes van de Dommel.

   Over de lezing
De lezing bestaat ruwweg uit vier gedeelten. Allereerst komt de geografie van de Dommel en zijn directe omgeving aan de orde. Allerlei hydrologische feiten over het stroomgebied van de beek worden afgewisseld met eigen fotomateriaal van de bron van de Dommel in België tot aan de monding bij ’s-Hertogenbosch. Ook de ontstaansgeschiedenis van het landschap komt aan bod.

Vervolgens vertelt hij over het natuurlijke verleden en het cultuurhistorische verleden van het brongebied van de Dommel in België, genaamd “Siberië” en “Maastrichtse Heide”. Waarom werd zelfs hier de Dommel al zo vroeg gekanaliseerd? En wie was daarvoor mede verantwoordelijk?

Er is natuurlijk ook aandacht voor het ontstaan van de Dommel, waarvan we eigenlijk maar weinig met zekerheid kunnen zeggen. Wat we wel weten is dat deze beek al zo’n 10.000 jaar door de Belgische Kempen en Brabant stroomt.

Er is speciale aandacht voor het mooie gebied van de Dommel ten zuiden van ’s-Hertogenbosch. Aan de hand van veel historische kaarten zien we hoe de Dommel in de loop der eeuwen hier veranderd is.

knop terug

Elke 1ste zaterdag van de maand wandeling met Jeugd-Natuurgroep-Gestel

Elke 2de woensdag van de maand: SeniorenwandelingZaterdag 25 augustus: Kindermoestuin zet extra bloemetjes buiten


Zaterdag 25 augustus: Ommetje Kasteel Heeswijk


Zaterdag 1 september:
Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt weer haar maandelijkse speurtocht in de natuur


Zaterdag 15 september: Torenbeklimming i.s.m. Toren4 en wandeling op Zegenwerp


Woensdag 19 september: Lezing: de herfst in al zijn verschijningen


Zaterdag 13 oktober: paddenstoelenexcursie


Zaterdag 20 oktober: Culinaire workshop Eetbare natuur


Woensdag 21 november: Lezing “Van heide tot broek” Een geografische en historische kijk op de Dommel


Zaterdag 24 november: Een leuke activiteit met de redactie van ons ledenblad Gestel Groen!


Woensdag 12 december: Leuke voorstelling met een Bekende Nederlander, een natuur mystery guest...
Tevens presentatie van het eerste boekje over natuur en landschap in Sint-Michielsgestel.