Groentjes

17 maart 2020
.
Maart 2020: Terwijl het coronavirus ons allemaal stevig in de greep houdt, knalt het er intussen buiten uit: de eerste blaadjes verdringen de wilgenkatjes, wilde bijen wachten in hun hotel op zonnestralen en de bloem van het groot hoefblad staat trots te pronken ... lente in aantocht; geniet er van en ...houd moed!
Activiteiten natuurgroep geannuleerd
Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus zullen ook alle openbare activiteiten van onze natuurgroep in elk geval tot 6 april worden afgeblazen. Waar mogelijk zullen die op een ander tijdstip opnieuw worden ingepland.

We wensen iedereen veel sterkte in deze onzekere periode en hopen iedereen weer spoedig na 6 april gezond en wel te treffen.
Bestuur Natuurgroep Gestel
Jaarvergadering verplaatst naar 8 april 2020

De jaarvergadering van Natuurgroep Gestel kon op 14 maart jl. helaas niet doorgaan.
Het bestuur heeft nu een nieuwe datum gepland: woensdag 8 april 2020.


De locatie en de agenda voor de jaarvergadering is niet gewijzigd. Je kunt deze - samen met de vergaderstukken -  terugvinden in de Groentjes van 20 februari jl. of inzien op onze website.

De jaarvergadering kan op 8 april a.s. natuurlijk alleen doorgaan als het coronavirus voldoende is uitgeraasd. Dat is alllerminst zeker op dit moment. We raden iedereen daarom aan tzt de Groentjes of de website in de gaten te houden. 
 
Korte berichten
Vogelwerkgroep weer op pad
De vogelwerkgroep is de afgelopen maand twee keer op pad geweest in het 'Dynamisch beekdal van de Aa'. Eind februari 's avonds om in het gebied tussen Berlicum en Landgoed Seldensate de drie daar verblijvende uilen te spotten en afgelopen zaterdag is daar 's morgens een vogelwandeling gemaakt. Twee verschillende wandelingen, met - naast het indrukwekkende beeld van de brede Aa  - mooie resultaten.
Lees hier het verslag
EHBI?
Ze zijn weer volop aan het vliegen; tijd voor EHBI! Lees dit artikel over bijen én insectenhotels, incl. verwijzing naar een gratis te downloaden boek dat bol staat met informatie, ook over het bouwen van insectenhotels!
Mooie bezigheid in deze tijd ... 
Natuurwijs
Gelezen bij Staatsbosbeheer: leuke tips voor (groot)ouders voor de kinderen nu ze de komende weken thuis zitten, ook voor in eigen tuin.
In april ... *
Zaterdag 4 april 14.00-16.00 uur: JeugdNatuurgroep
Afgelast!
Woensdag 8 april 10.00-12.00 uur: Seniorenwandeling
Onze maandelijkse wandeling voor senioren. Kijk tzt op de website voor de bestemming en de vertreklocatie.
Woensdag 8 april 20.00-22.30 uur: Algemene ledenvergadering
Woensdag 22 april 20.00-22.30 uur: Filmavond Groene Woud
Zaterdag 25 april 09.00-12.00 uur: Wandeling Ommetje De Hogert
Meer weten over onze activiteiten?
In ons ledenblad Gestel Groen! en op de website van de natuurgroep kun je meer informatie vinden over deze en alle andere activiteiten.

* Onder voorbehoud
In verband met de maatregelen tegen het coronavirus is het niet zeker of deze activiteiten door kunnen gaan. Houd daarom de Groentjes en/of de website in de gaten!
Ei, ei ...

Op de 23ste verdieping van het provinciehuis in
’s-Hertogenbosch is een eerste ei gelegd door de slechtvalken die er sinds een paar weken weer huizen. Voor het elfde (!) jaar gebruikt hetzelfde paar slechtvalken de nestkast op het dak van het provinciehuis om jongen groot te (willen) brengen. Waarschijnlijk volgen er nog een paar eieren en kunnen over een week of vijf de kuikens bekeken worden.
Spin van het jaar

De kleine gerande oeverspin is uitgekozen als spin van het jaar 2020. Het is een soort uit de familie van de kraamwebspinnen. De naam van de familie duidt op het karakteristieke gedrag van de soorten om een web te bouwen, een kraamkamer waarin de eicocon wordt opgehangen en bewaakt, terwijl het in wezen spinnen zijn die hun prooi vangen door middel van jagen en bespringen.
De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het publieksonderzoek in het Jaar van de Wilde Eend van start gaat. Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen.
Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De Wilde Eend is zo gewoon dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer dertig procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt, is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Overleven er wel genoeg om de populatie in stand te kunnen houden?
Contact
Redactie Gestel Groen! en Groentjes
Jaap Sonnevijlle:
jsonnevijlle@home.nl
tel. 06 - 2810 1722

Natuurgroep Gestel
Secretaris: Dick Leering
natuurgroepgestel@planet.nl
tel. 06 - 2238 6940
Volg ons
Laposta e-mailmarketing