headerfoto

Educatieproject

    home > Educatieproject >

Natuurgroep Gestel stelt ieder jaar in de maanden januari t/m april een educatieproject samen voor alle basisscholen (en enkele klassen van Kentalis) in de gemeente Sint-Michielsgestel.
Het educatieproject (met ieder jaar een ander thema) is zodanig opgezet dat het geschikt is voor alle leerlingen in de basisschool. De leerlingen bezoeken het project klassikaal en krijgen een op hun leeftijd afgestemd programma. Het is een succesvol project: rond de 2400 leerlingen doen hier aan mee.
Bij het educatieproject werken we nauw samen met het IVN Valkenswaard (waarvan we de materialen huren), de gemeente (die de financiën verzorgt en bemiddelt bij de projectlocaties) en alle scholen. Daarnaast maken we dankbaar gebruik van een groot aantal vrijwilligers (leden en niet-leden) die behulpzaam zijn bij het inrichten van het project en - vooral - het begeleiden van de groepen leerlingen.
Omdat we het van belang vinden dat jonge kinderen al vroeg kennis nemen van de natuur, willen we dit project graag blijvend voortzetten. Denkt u interesse te hebben om hieraan mee te helpen, neem dan eens contact op met een van de contactpersonen:
Angela Heetvelt, tel. 073 551 9017, e-mail: aheetvelt@gmail.com
Hennie Appel, tel. 073 6893750, e-mail: hennieappel@gmail.com
Tiny Hairwassers, tel. 073 5941969, e-mail: tinyhairwassers@gmail.com
Maakt u zich geen zorgen over uw eigen natuurkennis, u krijgt vooraf een instructie gericht op het project en de doelgroep.
Educatieproject 2018: Kleur om te overleven

‘Kleur om te overleven’ gaat in op de verschillende kanten van kleurgebruik in de natuur. Sommige dieren zijn door hun felle kleuren duidelijk zichtbaar. Dit betekent niet dat ze sneller opgegeten worden. koning Eik De kleurencombinaties rood-zwart en geel-zwart zijn namelijk een waarschuwing: Pas op! Ik ben giftig, ik steek, of ik smaak vies. Andere dieren proberen door hun kleur zo goed mogelijk gecamoufleerd te zijn.
Veel planten zijn voor bestuiving – en dus hun voortbestaan – afhankelijk van insecten. Deze insecten worden gelokt met ondermeer kleurige bloemen die al van grote afstand zichtbaar zijn.

Gestart wordt met een Powerpointserie voor de boven- en onderbouw.

Daarna komen op 5 posten de volgende facetten aan de orde:

 1. ’n Oogje op kleuren
  Kleurzien bij allerlei dieren
 2. Soort zoekt soort
  Bij herkenning van soortgenoten speelt kleur een grote rol
 3. Even schrikken
  Waarschuwingskleuren
 4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
  Camouflagetechnieken.
 5. Kleuren om (van) te snoepen
  Hoe bloemen reclame maken bij insecten

Informatie voor de begeleiders:
Op Kleur om te overleven - Voorbereiding begeleiders vind je PDF-bestanden waarin elke post uitgebreid belicht wordt. Begeleiders die helpen bij een klassenbezoek kunnen zich hiermee voorbereiden.

In 2018 is 'Kleur om te overleven' het thema van het natuurproject voor de basisscholen.


Burgemeester J. Pommer bezoekt natuur educatie-project

Maandag 29 januari was onze burgemeester aanwezig om te kinderen van de Lambertus school uit Gemonde tekst en uitleg te geven over hoek 5: kleuren om van de snoepen. Met veel enthousiasme werd de jeugd groep 2/3 uitleg gegeven. Het slotspelletje werd ook leuk meegedaan. Fijn dat onze burgemeester aanwezig was.
Mari Cooijmans


klik op de foto voor een vergroting