headerfoto

Nieuws

    home > nieuws >

Groentjes

"Groentjes" is de nieuwsbrief van Natuurgroep Gestel met nieuwsberichten van natuur en milieu in onze regio. Deze nieuwsbrieven kunt u hier lezen.

De laatste Groentjes:
Groentjes van 21 januari 2019Gestel Groen!

logo gestel groen

Gestel Groen! is het ledenblad van Natuurgroep Gestel en verschijnt 3 keer per jaar.

Gestel Groen! winter 2018/2019
Gestel Groen! najaar 2018
Gestel Groen! juni 2018
 

Natuurgroep Gestel doet mee aan het "duurzaamheidsevent" op zaterdag 26 januari

Namens de Natuurgroep Gestel zal Sebastiaan Bakker aanwezig zijn bij het duurzaamheidsevent. Wij doen daar aan mee in het kader van het project om de biodiversiteit rond gebouwen in Sint-Michielsgestel te verhogen. Naast ‘ons’ project zijn er nog diverse andere interessante initiatieven te zien en workshops bij te wonen. Een bekende Nederlander, Helga van Leur (ex-weervrouw RTL), zal een presentatie houden over klimaatverandering.

Het actuele programma kun je hier teruglezen: https://www.pakjijdehandschoenop.nl/programma-396.html

Het duurzaamheidsevent duurt van 13:00 -17:00 op het Gymnasium Beekvliet (Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel)

Het artikel van Sebastiaan voor het duurzaamheidsevent wordt kort beschreven in het digitale magazine van de gemeente: https://nieuws.sint-michielsgestel.nl/duurzaamheid/pak-jij-de-handschoen-op/

Voor de aanvraag van een nestkast; kijk op onze home-pagina.

 De Fijnspar. Onze traditionele kerstboom.

De Spar als boom heet met zijn wetenschappelijke naam Picea. De traditionele kerstboom zoals wij die kennen is de Fijnspar, Picea abies. Het is dus géén kerstden. Een den is namelijk geen spar. De naam ‘Picea’ zou mogelijk afgeleid zijn van ‘pix’ is ‘pek’. Dit houdt verband met de pikzwarte teerachtige stof die vroeger uit de stam van de spar werd afgetapt.

Verder lezen over de Spar?
Het hele verhaal en meer "Brugmanpraat" is te lezen op de site van Piet Brugman: brugmanpraat.typepad.com


2019
Een nieuwe lente - een nieuwe Basiscursus Groen!

De Natuurgroep Gestel gaat in het voorjaar weer een basiscursus Groen verzorgen.
Met deze cursus wil de Natuurgroep inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel en andere belangstellenden op een ontspannen manier in contact brengen met de natuur in hun eigen omgeving en hen in de gelegenheid stellen die natuur beter te leren kennen.
Vijf eerdere cursussen waren snel volgeboekt.

Specialisten uit het veld nemen u mee op reis. De cursus is heel veelzijdig en informatief en biedt ruimte voor verdieping nadien. Allerlei aspecten komen aan bod. Welke bomen, struiken en planten komen in de omgeving voor? Welke vogels, insecten en zoogdieren kunnen we tegenkomen? Hoe ziet ons landschap eruit en hoe is het ontstaan? Ook de mooie landgoederen in onze woonomgeving worden bekeken.

De cursus bestaat uit 6 lesblokken. Om de week wordt op de woensdagavond een theorieavond verzorgd met op de daarop volgende zaterdagochtend een excursie. De cursus begint op woensdagavond 3 april en de laatste bijeenkomst staat gepland op zaterdag 22 juni.
De theorieavonden worden gegeven in het buitenlokaal van Brabants Landschap op Haanwijk 4A en duren van 19.45 uur tot 21.45 uur.
De excursies worden gehouden binnen de grenzen van de gemeente Sint-Michielsgestel en duren van 09.00 uur tot 11.30 uur.
De kosten bedragen €35,- voor leden van de Natuurgroep Gestel en €50,- voor niet leden.
Om aan de cursus deel te nemen is géén specifieke voorkennis of vooropleiding natuur en milieu nodig!
Wilt u deelnemen of meer informatie ontvangen? Mail of bel naar Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of michel.langenberg@home.nl

Commissiedag

Op zaterdag 29 september kwamen vertegenwoordigers van de verschillende commissies en werkgroepen bijeen in het buitenlokaal Haanwijk. Na een welkomstwoord door voorzitter Angela en een kop koffie, nam boswachter Theo Quekel ons mee voor een wandeling over Haanwijk. Hij liet ons een kijkje nemen bij het gerestaureerde landhuis en gaf uitleg over de plannen voor Haanwijk en Oud Herlaer. Terug in het buitenlokaal stond een prima lunch klaar en werden actualiteiten van de diverse groepen besproken.
Hugo gaf een gloedvol betoog over ons consumptiegedrag in relatie tot onze voetafdruk. Hugo sloot af met een verrassing: hij bood Michel een bronzen aardster aan als dank voor zijn inzet voor de Natuurgroep in het afgelopen jaar.
De speech van Hugo lezen? Klik hier

Word hobbyimker en help de bij te redden
Basiscursus bijen houden 2019
bij het Brabants Landschap

Imkerij Stad en Streek organiseert een cursus voor beginnende imkers. De cursus bestaat uit 6 theorielessen (2 x per maand op de dinsdagavond) en 8 praktijklessen (1 x in de 14 dagen).

Start van de basiscursus is 15 januari 2019 om 19.30 uur in het buitenverblijf van het Brabants Landschap, Haanwijk 4a, Sint-Michelsgestel.

Geïnteresseerde kunnen zich nog aanmelden via de site van de nederlandse Bijenhouders vereniging (NBV) / cursussen / basiscursus / Rosmalen (www.bijenhouders.nl).

Tijdens de cursus komen zowel het natuurlijk imkeren als het meer traditionele imkeren aan bod. Bijen staan volop in de belangstelling en dat heeft te maken met bedreigingen, maar ook met de bewustwording van het belang van de honingbij voor onze natuur en ons voedsel. Iedere derde hap voedsel, die we consumeren, is er dankzij het bestuivingwerk van onze bijen. De verschraling van onze flora door landbouwmechanisatie en gebruik van pesticiden en de invasie van de uitheemse varroa-mijt vragen om een nog betere opleiding van de nieuwe generatie imkers.

Er is een toenemende belangstelling om imker te worden en als hobby enkele bijenvolken in de tuin of in de verenigingsbijenstal te verzorgen. Door de cursus kom je te weten wat er in zo’n kast met een bijenvolk allemaal gebeurt. Ook leer je hoe je moet omgaan met de bijen en in een goed bijenjaar oogst je ook nog heerlijke zuivere honing. Het bijen houden is echter vooral ontspanning in een natuurlijke omgeving.

De deelnamekosten voor de cursus bedragen € 195,-- incl. koffie/thee op de lesavonden. Het benodigde cursusboek kost € 22,95 en kan op de eerste lesavond gekocht worden. Wilt u dit boek eerder in huis hebben; het is te koop in de imkerij Stad en Streek (achter in de tuin van de Stadsboerderij). Overige lesdocumentatie wordt digitaal verstrekt.

Cursisten kunnen in de zomer van 2019 (als gewenst) een jong bijenvolk ontvangen waar ze vervolgens zelf mee imkeren.

Rondwandeling op Haanwijk door Natuurgroep Gestel voor het museum Romeins Halder

Donderdag 8 juni 2017 is het museum Romeins Halder officieel geopend. Het museum bevat een collectie met voorwerpen uit de Romeinse tijd, die in Halder gevonden zijn. Halder ligt op een afstand van een halve kilometer van het museum. De collectie geeft een goed beeld van de invloed van de Romeinen in de Brabantse beekdalen. Natuurgroep Gestel heeft voor het museum een rondwandeling ontwikkeld op het Landgoed Haanwijk.

Voor meer informatie over het gecombineerde bezoek, met rondleidingen in het museum en op het landgoed, kijk op de website van het museum:
romeinshalder.nl

De Gewone plataan
Maar in 2018 is die plataan anders dan anders


door Piet Brugman:

Vijfenzeventig jaar geleden stond er achter mijn geboortehuis, midden op het achtererf, een statige boom. Die boom werd later gekapt bij een verbouwing. De boom staat er dus niet meer, maar ik zie hem nog steeds voor mij. De stam, recht en statig, zag er anders uit dan de stammen van andere bomen. De schors van die stam vertoonde witte, grijze, groengele en bruine vlekken. Het leek alsof de stam van de boom een camouflagebroek had aangetrokken.

Verder lezen over de Plataan?
Het hele verhaal over de Plataan en meer "Brugmanpraat" is te lezen op de site van Piet Brugman: brugmanpraat.typepad.comMaretak, vogellijm, heksenbezem, mistel, mistletoe

Piet Brugman stuurde een bericht over de Maretak:

Ga er maar aanstaan. Vijf namen voor één plant. Er zijn nóg meer namen. Is het een plant? Jazeker. Maar toch even iets anders. Daarom gebruik ik hier liever het woord ‘struik’ en de Nederlandse naam Maretak. Deze struik, met de wetenschappelijke naam Viscum album (viscum is vogellijm en album is wit), heeft geen zichtbare wortels en is ook niet rechtstreeks verbonden met “Moeder Aarde”. Het is een bolvormige struik die woekert (hoog) in en op bomen. Daar ziet hij uit als een soort van kraaiennest of takkenbos.

Verder lezen over de Maretak?
Het hele verhaal over de Maretak en meer "Brugmanpraat" is te lezen op de site van Piet Brugman: brugmanpraat.typepad.com

De Witte paardenkastanje

Meer van Piet Brugman, nu over de witte paardenkastanje.

Er zijn van die bomen die iedereen kent. De kastanjeboom is er zo een. Wie kent hem niet? Maar hoe heet hij tegenwoordig? “De Witte paardenkastanje”, met de wetenschappelijke naam Aesculus hippocastanum. ‘Aesculus’ is de oude naam voor een eikensoort; ‘hippos’ staat voor kastanje. Vroeger, voorheen is misschien beter, was de naam van deze boom “de Wilde kastanje”. ‘Wild’ omdat de vruchten (kastanjes) van deze kastanjeboom voor de mens niet eetbaar zijn. Dit in tegenstelling tot de “Tamme kastanje” waarvan de vruchten wél eetbaar zijn.

Verder lezen over de paardenkastanje?
Het volledige artikel over de witte paardenkastanje leest u op de site van Piet Brugman: brugmanpraat.typepad.com

Bloeiende planten in het eerste kwartaal 2018

1. Het madeliefje:
Echt een bloempje die algemeen bij iedereen bekend is. Toch vertel ik er iets over. Het madeliefje wordt ook wel ‘Meizoentje’ genoemd vanwege zijn uitbundige bloei in de maand mei. Verder bloeit madeliefje het hele jaar door, tenzij er een periode van strenge vorst voorkomt.
Het zijn echte graslandplanten maar zijn ook te vinden in plantsoenen, bermpaden en gazons. De plant begint aan de grond als een rozet. Op de kale steeltjes staan hoofdjes met in het midden dooiergele buisbloemen en witte lintbloemen aan de rand. De uiteinden van die witte lintbloemen zijn soms roodkleurig. Dat zou vooral komen omdat ze veel zonlicht hebben ontvangen. Want het zijn zonaanbidders.

Het volledige artikel over Bloeiende planten in het eerste kwartaal leest u op de site van Piet Brugman: brugmanpraat.typepad.com

Excursies bij Natuurgroep Gestel

Gezien de grote opkomst is iedereen bekend met de excursies die regelmatig door de Natuurgroep Gestel worden georganiseerd. De mogelijkheden om naast de lezingen veelal de natuur in het “echt” te zien geven een compleet beeld van een gedeelte van de natuur.
Deze excursies zijn altijd in de buurt van Sint-Michielsgestel, veelal om praktische redenen.
Het bestuur van de Natuurgroep Gestel wil graag weten of er voldoende belangstelling is voor dag excursies, waardoor andere delen van Nederland met grote natuurwaarden kunnen worden bezocht.
Dit impliceert dan ook dat we gebruik gaan maken van gezamenlijk (bus)vervoer, wat kosten met zich meebrengt waarvoor een eigen bijdrage van de deelnemers wordt gevraagd.
Graag uw mening hierover met suggesties voor gebieden en eventueel uw mening over de maximale eigen bijdrage sturen naar Michel van de Langenberg. (michel.langenberg@home.nl)

Kindermoestuin Haanwijk zoekt nieuwe tuinvrijwilligers

Sinds enige jaren onderhoudt een groep vrijwilligers van de Natuurgroep Gestel een fraaie Kindermoestuin gelegen op landgoed Haanwijk in Halder, nabij Sint-Michielsgestel.
De tuin is in 2013 gerealiseerd als ‘sympathieke parel in Het Groene Woud’ en ontvangt sindsdien wekelijks tientallen kinderen. De kinderen kunnen naar eigen inzicht moestuinieren en worden daarbij op weg geholpen door een gevarieerde groep tuinvrijwilligers.

Voor deze groep tuinvrijwilligers zoeken wij versterking.

  • Houdt u van tuinieren en/of het begeleiden van kinderen (leeftijd veelal tussen 6 en 12 jaar)
  • Kunt u zes keer per jaar een zaterdag- of woensdagmiddag vrij maken?
  • Houdt u ook van biologische groenten, fruit en kruiden?
  • Hebt u zelf kinderen die u hierbij zouden kunnen helpen?

Neem dan contact met ons op en meldt u aan!
Bezoek de tuin tijdens openingstijden
of email: fransiny@ziggo.nl

Voor meer informatie kijk bij Kindermoestuin

Facebook: Kindermoestuin Haanwijk


Project Ruimte voor de Waterspitsmuis aan de Beekse Waterloop


Inleiding
waterspitsmuis Enkele jaren geleden heeft de gemeente Sint-Michielsgestel, in het kader van het project Ambassadeursoorten van de Provincie, gekozen voor de Waterspitsmuis als ‘onze’ ambassadeursoort voor biodiversiteit. Waar de waterspitsmuis leeft, is het water schoon en matig voedselrijk. De aanwezigheid van de waterspitsmuis in onze gemeente zegt dus ook iets over de kwaliteit van het water dat door onze kernen stroomt.

In onze gemeente is de aanwezigheid van de waterspitsmuis aangetoond in en bij de Beekse Waterloop. Deze waterloop komt Sint-Michielsgestel binnen bij de Gasthuiskamp, aan de uiterste zuidkant van de gemeente en komt bij de Genenberg uit in de Dommel. Beekse Waterloop (de dunne blauwe lijn van rechts onder tot links boven) met plaats poel – Bron kaart: Website gemeente Sint-Michielsgestel

Het project
In samenwerking met de gemeente en met medewerking van Waterschap De Dommel en het Brabants Landschap, is door de Natuurgroep een project opgestart voor verbetering van het leefklimaat voor de waterspitsmuis in het gebied van de Beekse Waterloop. Het project maakt gebruik van subsidiegelden uit het Project Soorten Agrarisch Landschap (het LAL project) van de Provincie, mede mogelijk gemaakt door de Postcodeloterij.

Ons huidige project houdt in dat we een poel gaan graven met een voor de waterspitsmuis gunstig biotoop. Natuurlijk is de poel ook geschikt voor andere dieren, zoals de kikker en de salamander, en voor libellen etc. Later zou dat uitgebreid kunnen worden met het graven van kleine inhammen, een meter breed, in de oever van de waterloop, als schuilplaats voor de waterspitsmuis. Hiervoor zijn we afhankelijk van medewerking van Staatsbosbeheer en aanliggende agrariërs.

Voor de poel heeft Waterschap De Dommel een perceel van ruim 0,5 ha beschikbaar gesteld aan de Gemondsedijk [perceel Sint Michielsgestel O 610].

Ten behoeve van het project is een inrichtingsvoorstel opgesteld door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap. Dit houdt in dat er een poel gegraven wordt met een doorsnede van 23m en een grootste diepte van 1,5 m. De vrijkomende grond wordt op het perceel gebruikt voor een lichte verhoging waardoor een grondwal ontstaat aan de rand van het perceel. Op de grondwal, wordt door de Natuurgroep struweelbeplanting aangeplant. Het overige deel wordt ingezaaid met een niet-productief grasmengsel, vermengd met een bloemenmengsel. Het onderhoud bestaat in eerste instantie (in de eerste 2 jaar) uit het 1x per jaar laten maaien van het gras, en op termijn (na 5 jaar) uit in fasen snoeien dat door de Natuurgroep zal worden gedaan. Ontwerp van de poel aan de Gemondsedijk

Realisatie van het project
De bedoeling was om dit project begin 2016 te realiseren, met aanplant en inzaaien in het vroege voorjaar van 2016.

We hebben vertraging opgelopen omdat pas bij aanvang van het project bleek dat voor het graven van de poel van genoemde grootte een omgevingsvergunning nodig was. Bij de aanvraag bleek vervolgens dat de plaats van de poel op de rand ligt van een gebied dat geldt als archeologisch beschermd (archeologische verwachtingswaarde 2), waardoor een archeologisch onderzoek plaats moest vinden. Pas later bleek dat dit onderzoek moest worden uitgevoerd door een hiertoe gespecialiseerd bureau. De kosten hiervoor waren niet in onze begroting opgenomen.

Intussen is het archeologisch onderzoek, geïnitieerd en betaald door de gemeente, afgerond. Het onderzoek hield in dat er bureauonderzoek plaatsvond en dat er grondboringen gedaan zijn. De uitslag was dat er geen reden is aan te nemen dat er op de plaats van de poel archeologische resten zullen zijn. Dit betekende dat de vergunning in oktober kon worden aangevraagd en ook werd verleend. Na de verplichte 6 weken wachttijd als bezwaartermijn kunnen we vanaf eind november 2016 beginnen met het graven van de poel.

Het graven wordt uitbesteed aan het Gemondse Loonbedrijf Gaakeer. Bij het graven zullen mensen van de archeologiewerkgroep van de Gemondse heemkundevereniging “den Hogert” aanwezig zijn om te zien of er voor hen iets interessants te zien is. In februari/maart 2017 zal de Natuurgroep de aanplant verzorgen en in april 2017 zal Loonbedrijf Gaakeer vervolgens de overige plekken inzaaien.

Project sponsors
Dit project is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors, de Provincie Noord-Brabant en de Nationale Postcodeloterij, en de medewerking van het Brabants Landschap en Waterschap De Dommel.