headerfoto

Plantenwerkgroep

    home > Plantenwerkgroep >

Verslag bezoek natuurtuin van meneer C. Eijsbouts

Hezelaar 1 Sint – Michielsgestel
Op 6 juni 2017 van 19.00 tot 21.00 uur.
Grootte tuin 1.7 hectare.

Tuin is ongeveer 50 jaar geleden opgezet door mevrouw Eijsbouts en wordt nu onderhouden door Jan de Vries en twee enthousiaste dames.

De tuin is een natuurtuin. De natuur mag hier zijn gang gaan. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het maaien, het scheppen van voldoende licht door het kappen van bomen en snoeien.

De tuin heeft 2 bloementuinen. Ook hier geldt het motto: laat de natuur zijn werk doen. Er zijn wel allerlei soorten Dahlia’s geplant. De buxus hagen zijn al aangetast door de buxusmot. Er ligt ook een grote composthoop met gehakseld bladafval dat vermengd wordt met hoofdzakelijk paardenmest.

Een vreemde eend in de bijt is het ” glasnost ” huisje, de muren bestaan uit lege wijnflessen.

Na de twee bloementuinen, die vlak bij het woonhuis liggen, beginnen de natuurtuinen.

De planten die in deze tuin op dit moment het beeld bepalen zijn: knopig helmkruid (goed tegen aambeien volgens onze begeleider), vingerhoedskruid, ruige anjers, verschillende soorten varens zoals tongvaren, koningsvaren, veldbies, borstelgras, karmozijn, rododendrons, mispelboom, krentenboom, coniferen en eiken. Koninginnekruid stond er ook in grote hoeveelheden, maar doordat er op het verkeerde tijdstip gemaaid is, komt deze plant dit jaar misschien niet meer op.

In de lente staan er veel narcissen en wilde hyacinten (blue bells). In de herfst staan er veel vliegenzwammen.

In deze tuin zijn niveauverschillen door de twee gegraven grote poelen. De ene poel heeft een kleed waardoor het waterpeil op hetzelfde niveau blijft. Hier staan aan de oever al een paar wilde orchideeën. De andere poel heeft geen afgedekte bodem en is wat betreft het niveau afhankelijk van de grondwaterstand.

Er staan ook wat heideplanten. Men heeft geprobeerd om vijfhonderd heide aan te planten, maar deze zijn opgegeten door konijnen. Naast de egel zijn dit vaste gasten in de tuin. En natuurlijk ook de kippen.

Voor elk dier dat sterft in de tuin is er een plekje in het dierenkerkhof. Met een beeldje op het graf, zolang de voorraad strekt.

Deze natuurtuin is namelijk ook een beeldentuin. Dit was een project van de overleden eigenaresse van de tuin. Tijdens haar verblijf in Zimbabwe heeft zij kennis gemaakt met de beeldhouwkunst van de kunstenaars aldaar. Zij heeft veel beelden gekocht en in haar tuin gezet. Maar de beeldhouwers uit dat land hebben ook zomers in haar tuin gewerkt aan hun beelden. Alle beelden zijn geïnventariseerd.

Om insecten en kleine dieren en dus ook vogels in te tuin te lokken en behouden wordt al het oude hout gestapeld als een soort insectenhotel. Een bijzondere constructie is de zogenaamde mutsert. Verschillende soorten spechten, de groene specht, de grote- en kleine bonte specht zijn hier gezien.

De tuin is uniek door de aanwezigheid van hele speciale wilde orchideeën. Naast de wespenorchis, die vrij algemeen is, maar nog niet bloeit staan er grote hoeveelheden zeldzame orchideeën, waarvan nog niet duidelijk is of het maar één soort is of verschillende soorten. De namen die genoemd zijn: gevlekte orchis, riet orchis, mannetjes orchis. De oorsprong van deze orchideeën zouden in Frankrijk liggen. De eigenaren van de tuin hebben deze plantjes in Frankrijk geplukt en in hun tuin uitgezet.

Dan staat er in de kruidentuin het uiterst zeldzaam plantje genadekruid. Op een enkele plaats aan de Dommel zou het nog voorkomen.

Plantenwerkgroep van start met excursie naar Wielse Kamp, ”het Creyspot”

vrijdag 26 mei 2017

De plantenwerkgroep bestaande uit: Sebastian Bakker, Nel Dijstelbloem, Berrie Hovenier, Kees Laarhoven, Dick Leering, Luuk Leering Josephine Mutsaerts, Mark Philipsen, Wilma Slegers en Thea van Tilburg is voor het eerst op pad gegaan. Na de feestelijke opening van de enthousiaste groep bij Wilma zijn we nu te gast bij Kees waarvanuit we de wandeling starten.

Vanwege de warmte lopen we langs de paden bij de Dennenboomse Hoeve het gebied in en staan we stil bij de volgende bermplanten:

Salomonszegel (polygonatum odoratium), moerasandoorn (stachijs),gewone wikke (Vicia sativa), grasmuur (Stallaria graminea), vossestaart (Alopecurus pratensia), gele lis (Iris pseudacorus), gestreepte witbol (Holcus lanatus), zachte dravik ((Bromus hordeaceus), gulden roede (Solidago Virgaurea, kropaar (Dactijlus gramerata), leverkruid (Eupatorium camabium), bochtige smeele (Deschampsia flexuosa), reukgras (Anthoxanthum odorateum), bereklauw (Heracleum Sphondylium), zachte ooievaarsbek (Geranuim molle), duivekervel(Fumaria officinalis), hengel (Melanpyrum pratense).

Op het geplagde weitje: snavelzegge(Carix rostrata stokes), hopklaver (medicago lupilina), kleine ratelaar (Rhinantes minoc),moeraskartelblad (Pedicularis palustris) gewone koekoeksbloem ( Lychnis-cuculi), grauwe wilg (Salix cineria), rietgras (Phalaris arundinacea), egelboterbloem (Ranunculus flaminla), scherpe zegge (Carex acuta), pilzegge (Carex pilulifera), gewone zegge (Carex nigra), smalle weegbree (Plantago lanceolata), moeraswalstro (Galium palustre),zonnedauw (Drosera rotundifolia),kamperfoelie (Lonicera periclymenium), smeerwortel (Symphytum officinale), stinkende gauwe (Chelidonium majus).

Op het geplagde heidestukje: tormentil (Potentilla erecta), biggekruid (Hypochaeris radicata), kamgras (Cynosurus cristatus), veldereprijs (Veronica arvensis), kantig hertshooi (Hypericum maculatum), Sint Janskruid ( Hypericum perforatum), wolfspoot (Lycopus europaeus), dophei ( Erica tetrali), struikheide (Calluna vulgaris), waterweegbree (Alisma plantago aquatica), margriet (Chrysantemum leucanthium), waterranonkel (Ranunculus aquatilis) veldzuring (Rumex acetosa), hop ( Humulus lupulus), basterdwederik (Epilobium roseum).
Meedoen met de plantenwerkgroep?

Neem dan contact op met Michel van de Langenberg, tel: 06 22432941 of michel.langenberg@home.nl.