Vakantiesite Edith & Gerald

 

 startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Vijversite

E-mail

 

Schrijf een bericht in het gastenboek.
Bekijk hier mijn gastenboek.

 

Wij maken uw keuze nu nog makkelijker.
De beste sites in een overzicht op http://www.openinglink.nl/

Naar het vakantieverhaal moezel 2004

To the English version

Naar het vakantieverhaal moezel 2005

Zum Deutschen version

 

Camping Zum Feuerberg

Wijnen in Ediger-Eller

De Calmont

Moezelvaarten

Burchten aan de moezel

Toeristische plaatsen aan de moezel

 

Naar vakantie 2005, nog meer verhalen over de moezel, de fantastische wijnfeesten , de Eschara stohlgang en vele prachtige nieuwe foto’s over de vakantie 2005 in Ediger-Eller.

 

 
Camping Zum Feurberg

 

Camping Zum Feuerberg ligt aan de oever van de Moezel in het schilderachtige plaatsje Ediger-Eller en wel aan de rand van Ediger. De camping beschikt over 160 deels afgeschermde plaatsen. De helft van de plaatsen bestaat uit vaste seizoensplaatsen. Hier zijn verschillende Nederlanders bij die zich hier goed thuis voelen. Ook bij de toeristische plaatsen tref je veel Nederlanders aan die hier al jaren hun tent en/of caravan voor enkele weken neerzetten voor een gezellige vakantie aan de Moezel. Dit jaar (2004) is de camping overgenomen door de familie Bielous. Barbara en Victor Bielous zwaaien hier nu de scepter met hulp van hun dochter Hanna en haar man.

 

Het hoofdgebouw waarin zich alle voorzieningen bevinden staat op palen om er voor te zorgen dat ook tijdens de wintermaanden bij hoogwater alles droog blijft. De kantine is het hart van de camping. Hier kun je jezelf aanmelden (en betalen), broodjes bestellen voor de volgende dag, een lekker ijsje of de noodzakelijke dingen kopen of gezellig een hapje eten wat de vrouwen des huize lekker kunnen klaarmaken.

 

In de damestoiletten bevinden zich ook de wasgelegenheden als wasmachine en droger. Aangezien er een camperplaats net buiten de camping ligt krijgt iedere kampeerder op de camping één sleutel om het toiletgebouw te betreden. Bij zowel de dames als de heren zijn er cabines voor het wassen en douchen terwijl tussen deze ruimte en de toiletten ook nog een deur zit. Wel noodzakelijk met de niet al te aangename lucht die hier af en toe te ruiken is.

Tussen de palen van het hoofdgebouw staat de afwasplaats. Hier worden, na de dagelijkse barbecue, tijdens een gezellig praatje de vuile bekers, borden en bestek weer schoongewassen. In een klein hoekje kun je terecht voor het legen van het chemisch toilet.

 

 

 

Camping Zum Feuerberg beschikt verder over een klein speelterrein met diverse toestellen voor de allerkleinsten en een zwembad. Het zwembad is niet al te groot, maar voldoende om tijdens de warme zomerdagen even lekker af te koelen. Daar zorgt ook overigens de douche wel voor die men verplicht is te nemen voor het betreden van het zwembad. Ook in de Moezel kun je lekker badderen. Voor de camping is een gedeelte tussen enkele kribben in waar voldoende ruimte is om te zwemmen. Het water is er niet diep en je kunt er overal wel staan. Wel moet je natuurlijk oppassen dat je niet te dicht in de buurt van de vaargeul komt in verband met de stromingen van voorbij varende schepen.

 

Pal aan het water is er een ruimte gemaakt waar je zonder stroom een plekje kunt vinden. Hier staan dan ook vooral de tentkampeerders en de fietsers die hier voor één of enkele dagen willen verblijven. Tussen dit tentenveld en/of de Moezel en de camping ligt verder nog een fietspad die tevens voor een gedeelte als toevoerweg moet worden gebruikt. Van het fietspad wordt veel gebruik gemaakt. Van Trier naar Koblenz kun je vrijwel onafgebroken langs de Moezel fietsen, wat velen dan (gedeeltelijk) ook doen.

 

 

Heb je een boot, dan moet je deze zeker meenemen. De camping beschikt over een trailerhelling waar je de boot te water kunt laten. Tussen de sluizen van Fankel en St. Aldeglund kun je dan je stuurmanskunsten laten zien en genieten van het fraaie uitzicht op de vele wijnbergen langs de moezel.

In de buurt zijn verschillende uitstapjes te maken. We noemen er een paar.

 

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

Naar boven

 

Wijnboeren in Ediger-Eller

 

In Ediger-Eller bevinden zich tientallen wijnboeren die hier op de verschillende bergen hun druivenstruiken hebben staan en hier hun wijn maken. De wijnbergen in Ediger-Eller zijn de Feuerberg, Osterlämmchen, Elzhofberg, Engelströpfchen, Pfirsichgarten, Stubener Klostersegen, Höll, Hasensprung en de steilste wijnberg van Europa de Calmont. Vrijwel elke wijnboer heeft ook een pension zodat vakantievieren bij de wijnboer zeker tot de mogelijkheden behoort.

De volgende druivenrassen zijn aangeplant, Riesling  Muller-Thurgau, Elbling en Kerner voor de witte wijnen en de Dornfelder voor de rode wijn.

 

Alle wijnboeren in Ediger http://www.ediger-eller.de/2winzerediger.htm

Alle wijnboeren in Eller http://www.ediger-eller.de/2winzereller.htm

 

Soorten wijnen:

 

Alles over de Duitse wijn vindt je op  http://www.duitsewijn.nl

 

 

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

Naar boven

 

Calmont

 

Op zoek naar de steilste wijngaard in Europa? Ga dan naar de Calmont. Deze is te vinden in tussen de Moezeldorpjes Ediger-Eller en Bremm De berg is 380 meter hoog en verheft zich in een “steilte” van 68 graden tot hier en daar loodrecht boven de Moezelvallei.

Je kunt van Eller of uit Bremm beginnen aan de zeer pittige wandeling naar de top waar je dan wel een adembenemend uitzicht hebt over de moezel en de omgeving.

 

Er zijn verschillende routes uitgezet, een wandeling van 5 kilometer die redelijk te doen is tot zware beklimmingen waarbij je vaste voeten moet hebben en zeker geen last van hoogtevrees moet hebben.

Via allerlei trapjes en vele klauterpartijen moet je dan de top zien te bereiken.

De Riesling die hier aangeplant is op de mineralenrijke bodem gedijt hier zeer goed.

De warme en vochtige zomers en droge nazomers bieden de Rieslingdruif met hun lange groeitijd hier de beste klimatologische omstandigheden om tot hoge kwaliteit te komen op de steile zuidkant van de Calmont.

 

 

Een prachtige site waar je alles over de Calmont te weten kunt komen is http://www.calmont-mosel.de

 

Naast de Calmont aan de kant van Ediger-Eller is de Kaiser Wilhelm tunnel.  

Deze tunnel was lange tijd (1877 tot 1987) de langste treintunnel in Europa. De totale lengte van deze tunnel is 4405 meter en loopt van het station van Ediger-Eller tot Cochem.

 

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

 

Moezelvaarten

 

De rivier de moezel ontspringt in Bussang (Vogezen) en stroomt in Koblenz in de Rijn (Deutsche Eck).
De afstand in vogelvlucht bedraagt 278 km, maar in werkelijkheid is de Moezel van bron tot monding 550 km lang. Hiervan ligt 305 km in Frankrijk en 245 km in Duitsland.
Het is een rivier met veel meanders en kent een totaal verval van 84 meter op het bevaarbare gedeelte, geregeld door 14 stuwen sinds 1964, waarvan de laatste in Koblenz.

 

Wil je een dag over de Moezel varen, dan kun je vlak bij de camping opstappen voor een tochtje. Zowel richting Cochem als richting Traben-Trarbach. Vaar je richting Cochem met de boot “ stadt Zell”, dan vaar je o.a. langs het leuke Beilstein en de vlak daarachter liggende sluis. Als je bij Cochem aankomt heb je een fantastisch uitzicht op de Reichburg. Nadat je ruim twee uur in Cochem hebt rondgelopen vaar je dan weer rustig terug naar de camping. Wil je liever richting Traben-Trarbach, dan kan dit ook. De “ Maria von Beilstein”  brengt je dan daar waar je naar toe wilt. Onderweg kun je bij elk plaatsje uitstappen en later weer op de zelfde boot terugvaren. Website van de firma Kolb, die de moezeltochten maakt.

 

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

 

Burchten

 

In de moezelstreek zijn verschillende oude burchten te bezoeken.

Ze staan allen op eenzame hoogte en hebben vanaf de top een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving.

 

Burgruine Metternich in Beilstein

Reichburg bij Cochem

Burg Pyrmont

Burg Eltz

 

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

Naar boven

 

Toeristische plaatsen aan de moezel

 

Langs de moezel vindt je veel kleine, knusse en schilderachtige plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Vooral de wat kleinere dorpen onderscheiden zich door prachtige vakwerkhuizen uit de vroege middeleeuwen en sommigen zelf nog uit de Romeinse tijd. De onderstaande plaatsen liggen tussen Koblenz en Trier. Op de site http://www.mosel-reisefuehrer.de vindt je alle plaatsen die tussen deze steden liggen en nog veel meer toeristische informatie.

 

Koblenz

 

De naam is afkomstig van "Confluentes" wat betekent "samenvloeiing". Hier stroomt t.h.v. de "Deutsches Eck" de Moezel in de Rijn. Hierdoor is deze stad met 120.000 inwoners een zeer belangrijk wijncentrum van zowel de Moezel- als de Rijnwijnen. 

Enkele uitstapjes in Koblenz zij het wijndorf, de Deutche Eck op de grens tussen de Rijn en de Moezel met het standbeeld van Keizer Wilhelm I, Ehrenbreitenstein, één van de grootste rotsvestiging in Europa of winkelen in het Lohrcetrum met haar zijstraten.

 

Winningen

Winningen wordt ook wel HET wijndorp aan de moezel genoemd en heeft de langste traditie met de wijnfeesten in Duitsland.

 

Treis-Karden

Een romantisch wijndorp dat aan beide zijden van de moezel ligt. Je kunt hier wandelen langs de moezel of in de bossen van het Lutzbachtal. In de omgeving staan enkele kasteelruines. In karden staat de fraaie sint-Castorkerk en aan de overkant van de moezel in Treis tref je de burchtruines Treis en Wildburg aan.

 

Cochem

Cochem is een uitgesproken toeristenstadje.Het is zeker een stuk duurder om hier op één van de vele terrassen te vertoeven dan in een andere plaats aan de moezel. De belangrijkste plaats van deze wijnstad is de markt met zijn fontein en 18de eeuws stadhuis. Hier ligt ook de nieuwgebouwde St. Martinkerk. In deze kerk van 1950 zijn er nog een paar mooi bewaarde kunstschatten van de voormalige kerk. 

Boven de stad staat het in de 19de eeuw herstelde kasteel. De Reichburcht werd rond 1020 gebouwd, ze werd vernietigd door Lodewijk XIV in 1689. Een steile weg brengt je naar boven voor een adembenemend zicht over de Moezel.

De wijnfeesten hebben hier plaats tijdens het laatste weekend van augustus. Dan is er niet alleen veel wijn maar ook veel volk, te veel!

 

Bruttig-Fankel

 

Het rustige, sfeervolle wijndorpje ligt tussen de steile wijngaarden in de vallei van de Moezel. Beide dorpen liggen naast elkaar aan één zijde van de moezel.
Vanuit Bruttig kan men mooie uitgestippelde wandelpaden volgen of een boottocht maken op de moezel. In Bruttig hebben de wijnfeesten plaats tijdens het 2de weekend van augustus, in Fankel tijdens het 2de weekend van juli. Beide plaatsen hebben een leuke dorpskern waar je heerlijk kunt wandelen

 

Beilstein

 

Voor Beilstein kun je gerust een dag uittrekken. Het zeer toeristich plaatsje wordt door velen bezocht om zijn filmverleden. Vele vooral Duitstalige films zijn hier opgenomen. Boven Beilstein tornt de bergruime Metternich boven alles uit. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de moezel. Zowel links als rechts kun je vele moezeldorpjes zien liggen.

Bijna alle vakwerkhuizen hebben inmiddels een horeca bestemming. Wie sterke kuiten heeft kan de meer dan 100 treden op naar de schitterende barokke kloosterkerk met de "Schwarze Madonna ".

De traditionele Gierpont (kabel), was vroeger de enigste verbinding naar de andere dorpen langs de Moezel, omdat er langs de rechte kant van de rivier geen straat was.

 

Ediger-Eller

Het schilderachtig dorpje Ediger-Eller is een must als je voor je vakantie aan de moezel verblijft. Het hoogste vakwerkhuis in de omgeving van de Moezel vindt u aan de Moezelstraat. In 1995 was Ediger het mooiste dorp aan de Moezel. Tijdens een wandeling door het dorp komt u door slingerende stegen, langs rustige hoeken en kunt u zien dat de oorspronkelijke stadsindeling uit de 14e eeuw nog goeddeels bewaard is gebleven. De smalle straatjes zijn overal aangekleed met druivenranken die het wijndorp nog meer cachet geven. De oude stadsmuur is in 1363 gebouwd. Bovendien hebben de bewoners hun huizen gerestaureerd zoals die er vroeger moeten hebben uitgezien. De Pfarkirche St. Martin stamt uit de vijftiende eeuw en is zeker een bezoekje waard. Net buiten Ediger-Eller ligt nog een toeristische attractie “de Kreuzberg”.  Vanaf de kerk kunt u de kruisweg volgen die via de wijnbergen naar de kruiskapel leidt. Hier vindt je de wereldberoemde steenrelief van “Christus in der Kelter”.

Verder zijn er voldoende mogelijkheden voor wandelingen en fietstochten. Ook voor de wijn ie Ediger-Eller

 een ideaal uitgangspunt, De tientallen wijnboeren in deze dorpen zijn zeer gastvrij en nodigen je graag uit om een slokje van één of meerdere wijnen van hun wijngaard uit te proberen. Natuurlijk koop je dan ook enkel flessen wijn die je thuis met veel plezier opdrinkt.

Kom je met de caravan of camper naar Ediger-Eller

 volg dan de weg langs de moezel om het plaatsje te bereiken. De kortste weg van Cochem naar Ediger-Eller over de K19 en K20 strand in één van de beide dorpjes. De straten zijn zo smal, waarbij de eerste verdieping ook nog vaak over de weg steekt, dat er voor de bredere of hogere voertuigen geen doorkomen aan is.

Tijdens de wijnfeesten in het tweede weekend in augustus gaan alle remmen los. Vier dagen feesten. Als op vrijdag tegen zessen de weinbrunnen geopend worden staan velen al klaar om de eerste fles wijn aan te schaffen. Het eerste glas koop je erbij. Deze kun je houden of op het einde van het feest weer inleveren. Op de zaterdag volgt het ene hoogte punt het andere hoogtepunt op. Middags wordt onder muzikale begeleiding Bacchus, de oude wijnkoningin en de nieuwe wijnkoningin opgehaald. Bij de feesttent wordt dan na de toespraken het wijnfeest officieel geopend. Avonds wordt de wijngod Bacchus op een spectaculaire wijze van de berg afgehaald. Met fakkels en kleine bootjes wordt Bacchus vanaf de overzijde van de moezel opgehaald. Zondagsmorgens is er het traditionele fruhschoppen en middags volgt dan de traditionele optocht door Ediger-Eller. Zondagavond is de mosel und heimatabend. Het wijnfeest wordt op maandag afgesloten met de Ediger Stuhlgang. Een rondtocht door de smalle straten van Ediger waarbij de honderden deelnemers op hun eigen meegebrachte stoel het (gekoelde) eten en drinken delen met de anderen. Eén gezellige bende die dan door de straten trekt, sommigen met gevulde bolderwagen, enkelen zelfs met een biertapinstallatie op wieltjes.  Avonds wordt het feest dan in de feesttent voortgezet totdat de laatste hapjes zijn verdeeld en de laatste slok is opgedronken.

Hou je van wandelen of het echte klimwerk, dan is de Calmont een echte uitdaging. Deze stijlste wijnberg van Europa met een stijgingspercentage van meer dan 65% is op verschillende manieren te bedwingen. (zie hoofdtuk over de Calmont).

St.Aldegund

St. Aldegund staat bekend om haar sluis, met een verval van 6,5 meter, die ook gedeeltelijk voor de toerist te bereiken is. De oude stadskern herbergt nog vele goed onderhouden vakwerkhuizen dus zeker een wandeling waard. Wandel dan ook even door naar de in 1144 gebouwde romantisch gelegene Bergkerk  "apud Sanctam Aldegundam"

 

Alf

Tussen de wijnbergen, weilanden en bossen ligt het vakantiedorp Alf  Heel hoog zie je de oude Burg Arras. Romantische vakwerkhuizen, mooie wandel en fietsgebieden maken van Alf een interessant vakantie gebied. Alf is een knooppunt tussen de weg langs de moezel in de wegen richting de Eifel.

Bad Bertrich

Bad Bertrich ligt niet aan de moezel, maar is het wel waard om hier even genoemd te worden. Het is een echt kuurstadje. “Een idyllisch, groen paradijsje tussen de Moezel en de vulkaanmeertjes of ‘maren’ van de Eifel, nog zonder platgetreden paden. En met in plaats daarvan het rustgevende vooruitzicht alle muizenissen te laten waaien en eens écht op verhaal te komen” aldus de website van bad Bertrich.

Zell

De wijnstad Zell/Mosel met de stadsdelen Kaimt, Merl en Barl biedt haar gasten de charme van een levendige kleine stad. Bezienswaardigheden en evenementen zijn er in overvloed, van de Ronde Toren – een overblijfsel van de oude stadswallen – over het laatgotische kasteel van de keurvorst met aanbouw uit de renaissance en het wijn- en streekmuseum tot het veelzijdige vrijetijds- , sport- en ontspanningsaanbod. Dé wijnberg van Zell/Mosel is de Schwarze-Katz met zijn beroemde wijnen. De geschiedenis vermeldt dat de naam Schwarze-Katz  ontstaan is door een kat van een wijnbouwer die bij voorkeur op het beste wijnvat van de kelder zat.

Traben-Trarbach

Sinds 1904 vormen Trarbach en Traben één gemeente. Boven in de heuvels staat een kasteelruïne, de restanten van een kasteel dat werd opgeblazen door de Fransen in 1735. Nu is er een horecaonderneming in ondergebracht. De brug die beide steden verbindt is in 1898 gebouwd en zeer recent geheel opgeknapt. Van het middeleeuws plaatsje is weinig overgebleven na zware branden in 1761 en 1857. Bovendien werd Traben ook nog door brand geteisterd in 1879. In beide delen, aan weerszijden van de Moezel, zijn er door die verschillende branden geen vakwerkhuizen te zien. Vooral in Traben tref je er de moderne bouwstijlen aan zoals Jugendstil (Art Nouveau).

Bernkastel-Keus

Dit stadje aan de Moezel ligt aan beide zijden van deze rivier. En zoals alle steden hebben ze ook hier een kasteelruïne, Burg Landshut, een eindje van het centrum en een mooi doel voor een wandeling. Het werd gebouwd nog voor het jaar 1000, daarna herbouwd in 1260, vergroot in 1662 en afgebrand in 1693. Nu is er een horecazaak.Het hoogtepunt van Bernkastel is het marktplein en zijn omgeving met zijn wondermooie vakwerkhuizen, het 17de eeuws stadhuis en de St.-Michaelsbronnen. In de Karlstrasse vind je trouwens een zeer smal hoekhuis in vakwerk.

In Kues heeft men het St. Nikolaus Hospital. Het werd gesticht door Nicolaas Krebs en hij verzorgde er 33 arme mannen. Het getal 33 staat voor de leeftijd van Jezus. Het aantal van 33 is nu nog altijd het maximum. Je kunt de kapel en het klooster bezoeken. Daar werd trouwens ook het wijnmuseum voor de Moezel ondergebracht. Bernkastel-Kues is één van de grootste toeristenplaatsen langs de Moezel.

Trier

Trier (120.000 inw.) is de oudste stad in Duitsland. Dat de stad al in het jaar 16 voor Christus door de Romeinen werd gesticht, kun je zien aan de overblijfselen van de Romeinse bouwwerken die er nog staan. Enkele daarvan staan op de UNESCO-lijst van werelderfstukken. Trier was van ongeveer 275 tot 375 zelfs hoofdstad van het Westromeinse Rijk en de woonplaats van de keizer. Het werd daarom  ook wel het tweede Rome genoemd.

Het is een fascinerende stad met vele gezichten, van de indrukwekkende gebouwen uit de tijd der Romeinen, zoals de Porta Nigra, de Kaiserthermen of het amfitheater.

De Porta Nigra (Zwarte Poort) is het waarmerk van de stad Trier. De Romeinse stadspoort dateert uit de 2e eeuw en is opgebouwd uit zandsteenblokken, die met doken verbonden zijn. Vanaf de 11 eeuw tot aan de 18e eeuw was de stadspoort als de dubbelkerk St. Simeon in gebruik, van deze kerk is de Romaanse apsis behouden gebleven

Trier heeft zoveel bezienswaardigheden dat één dag eigenlijk te kort is om alles goed te kunnen zien en te bezoeken.

Naar het vakantieverhaal 2004 in de Moezel

Naar vakantie 2005, nog meer verhalen over de moezel, de fantastische wijnfeesten , de Eschara stohlgang en vele prachjtige nieuwe foto’s over de vakantie 2005 in Ediger-Eller.

Naar boven


Free counter and web stats