Vakantiesite Edith & Gerald

 

startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Vijversite

E-mail

 

 

Camping Fuussekaul

Camping de Lesse

Camping    Ramberchamps

Camping Breisgau

Camping Tony

Camping Les Loges

Camping Le Pont Roulland

Camping Fayolan

Camping Chloropylle park

Camping Prümtal

 

camping de Fouché

Camping Am Barenbache

Camping Frits Berger

Moezel 2005
Zum Feuerberg

 Camping
Schönburg-Blick

 

 

 

 

2002

Am Bärenbache:

 Terug naar boven

 

Het jaar dat de zomer op sommige plaatsen maar geen zomer wou worden. Regensluiers en wolkbreuken teisteren Europa van tijd tot tijd. Ook ons reisdoel, de Harz is het doelwit op de donderdagochtend voor ons vertrek op zaterdag 20 juli. Op de Brocken, het hoogste punt van de Harz (1145m) was in enkele uren tijd meer dan 150mm water gevallen. Snel even een e-mail naar de eigenaar van camping Am Bärenbache in Hohegeiss. Hij stelt ons gerust, in de omgeving van de camping was er niets aan de hand.

 

Op zaterdag vertrekken we dus vol goede moed met onze nieuwe vouwwagen, een  Trigano Oceane 315 en de pas gekochte Daewwo Nubira Station naar Hohegeiss. Op de camping worden we gelijk door een Nederlander aangesproken met "nou je zult nu wel geen moeite hebben met het vinden van een leuk plekje, de meeste tentkampeerders zijn na donderdag wel vertrokken". Het had er toch donderdag aardig geregend en diegenen die op deze terrassencamping in het onderste gedeelte stonden met een tent(je) hadden behoorlijk wat wateroverlast gehad. De camping lag er op deze zaterdagochtend echter weer goed bij en de zon deed haar best om het een ieder naar de zin te maken. We krijgen een leuk plekje aangewezen op het hogere gedeelte van de camping. Het opzetten van onze vouwwagen viel voor de eerste keer best wel mee. Binnen anderhalf uur hadden we ons volledig geïnstalleerd op de luie stoel voor de luifel. Aangezien de meeste winkels op zaterdagmiddag in Duitsland gesloten zijn proberen we de eerste avond maar gelijk het restaurant van de camping uit. Het eten is hier niet duur en toch wel belangrijk, erg lekker.

 

        

 

Camping Am Bärenbache met ongeveer 100 plaatsen wordt geleid door Horst en Gisela Lengte en is een zeer nette en rustige terrassen camping. Er is geen winkel, maar de broodjes kun je bestellen bij de eigenaren. Er is best wel wat hoogteverschil tussen de bovenste en onderste rij. De toegangsweg geeft aan dat je te maken hebt met een helling van 15% naar de camping en tot 20% naar het er naastgelegen restaurant. Het sanitair ziet er verzorgt uit en wordt goed onderhouden. De douches zijn aan de voorzijde voorzien van een gordijn en uitkleden gebeurd in de centrale ruimte. (de dames wel netjes gescheiden van de heren). Wij kijken als het ware op het sanitairgebouw uit, maar moeten toch een stevig stukje lopen om hier te komen. De helling nemen en recht naar beneden lopen is ons iets te stijl. Voor de kleine kinderen is er een speeltuintje en voor iedereen is er een prachtig boszwembad wat verwarmd wordt (tot minimaal 20C). Op de muren binnen het sanitairgebouw hangen affiches met de toeristische trekpleisters in de buurt en worden wandeltochten vermeld. Folders zijn ook in de receptie te verkrijgen.

 

 

Zoals op zoveel Duitse campings staat ook hier het milieu hoog in aanzien en moet alle afval netjes gescheiden worden. Niet alle Nederlanders begrijpen overigens dat dozen geen karton maar blikjes zijn in het Duits en hier gaat het dus regelmatig mee fout. De eigenaar controleert dit netjes en past het "foutje" van de Nederlanders dan wel weer aan zoals we vaak vanaf onze plek konden zien.

 

Hohegeiss ligt centraal in de Harz en is goed bereikbaar. Het ligt op een hoogte van 645m en op de grens met het voormalige oost Duitsland.  De camping ligt aan de zuidkant van Hohegeiss. Het is een ideale camping als uitgangspunt voor het verkennen van de Harz. De afstand vanaf Hengelo is 365 km.

 

 

Op zondag krijgen we nieuwe buren die het plekje voor ons wel heel leuk vinden. Gelukkig voor ons zetten ze de caravan zo neer dat we ons mooie uitzicht over de camping en omgeving niet hoeven te missen.

De eerste week verloopt rustig. Het weer is nog niet erg stabiel en vooral te fris voor de tijd van het jaar.  Op maandag kun je met 11-12 graden overdag bepaald niet spreken van mooi warm zomerweer. Dinsdag maken we onze eerst dagtocht. Via Braunlage, Blankenburg en een stop bij de Hermannshöhle gaan we naar Quedlinburg.

Quedlinburg is een stad met 1200 prachtige vakwerkhuizen in de oude binnenstad. Sommige huizen staan hier al meer dan 6 eeuwen. Het oudste vakwerkhuis van Duitsland staat hier en de historische altstadt valt onder UNESCO.

Na de samenvoeging van west en oost Duitsland is hier veel tijd en geld in gestoken om de volledig verwaarloosde vakwerkhuizen weer te restaureren.

 

Op woensdag maken we beter kennis met de campingburen op een gezellige theevisite en donderdags maken we een wandeling door Hohegeiss. Via bordjes word je op verschillende plaatsen op de hoogte gebracht van de historie van dit leuke bergdorpje met vele hotelletjes. 's Winters kun je hier skiën, langlaufen of sleetje rijden. Verder doden we de tijd met lezen en 's avonds trimonos, kaarten en yahtzeeën De vooruitzichten zijn echter goed dus we houden de moed erin. De tweede week begint dan ook een stuk vriendelijker. Het wordt nu echt zomer met temperaturen ver boven de 30 graden. Over uitersten te spreken.  

Op zaterdag is het nog 25 graden en maken we een dagtocht door het zuidelijke deel van de Harz. Via Walkenried, Bad Sacha, Bad Lauterberg maken we een stop bij Sankt Andreasberg. Ook een prachtig ski en langlaufgebied met een zomer roddelbaan, die volgens de buurvrouw wel erg hoog en voor haar veel te snel is.

Via Oberberg gaan we nog even naar Torfhaus. Op de parkeerplaats staan honderden motoren te pronken, een echte motor verzamelplaats dus. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht naar het hoogste punt van de Harz, de Brocken (1145m). Verder is hier een informatiebureau met alle informatie over de Brocken en hoe je hier naar toe kunt wandelen.

 

De zondag is een echte ZON dag dus lekker genieten in de luie stoel. Onze kameraad Frank komt een paar dagen op bezoek. 's Avonds kan eindelijk de Zibrogrill aan en genieten we van lekker vlees en heerlijke salades, bier en wijn. Ja dit is pas vakantievieren.

 

Gezien het mooie weer besluiten we om maandag al naar de Brocken te gaan. In een trein die voortgetrokken wordt door een stoomlocomotief over de Harzer Schmalspurbahn genieten we van een twee uur durende reis en zien we de dappere wandelaars voortploeteren. Eigenlijk valt het ons op de top  van de Brocken iets tegen. Een museum, informatie over het verleden van de Brocken, de Russen vertrokken hier pas in 1994 en veel eet en drink tentjes. Verder ontsieren enkele grote zendmasten de bult. Het uitzicht is vandaag redelijk. Niet alles is even duidelijk te zien, maar gezien het feit dat de Brocken per jaar meer dan 250 dagen in de nevel gehuld is mogen we niet klagen. Na weer twee uur puffen met de trein zijn we blij dat we weer geriefelijk in onze eigen auto kunnen stappen. De zibrogril gaat weer aan, dus genieten maar.

 

 

 

 

Het uitje naar de Rammelsberg in Goslar moeten we een dag uitstellen. Edith voelt zich niet zo goed. Als Frank en Gerald genieten van de zon en de 33 graden ligt Edith in de vouwwagen te zweten. Ik weet wel wat ik liever doe. 's Avonds is mevrouw echter weer volledig opgeknapt en gaan we weer gezellig en vooral lekker eten in het restaurant van de camping.

 

Woensdag gaan we dan toch naar het museum en besucherbergwerk Rammelsberg. Het is een oude ertsmijn die onder verantwoording van UNESCO valt. Een gids leidt ons vakkundig rond en laat ons alle ontberingen zien waaronder met vroeger erts, zink, koper en andere mineralen heeft opgegraven. Je kunt de excursie per voet of per treintje maken. Wij kiezen uiteraard voor het laatste en lopen daarna nog even verder rond in de verschillende museum gebouwen. Een bezoek aan Goslar zelf stellen we even uit, het rommelt nogal van boven. Frank rijdt vanaf hier terug naar Hengelo en wij zoeken de camping maar weer op.

 

 

De volgende dag begint broeierig. Het is om half tien al meer dan 26 graden en de zon laat zich nauwelijks zien. Er zijn wel waarschuwingen over het unwetter wat vandaag over Duitsland zal trekken. Om twaalf uur, als de temperatuur inmiddels gezakt is naar 20 graden begint het gedonder. Het valt hier echter reuze mee. Na een korte maar hevige bui begint in de loop van de middag de zon weer flauwtjes te schijnen. Via de radio vernemen we dat in Dresden er hagelstenen zo groot als tennisballen naar beneden zijn gekomen en dat Hamburg compleet onder water staat. We hebben dus niets te klagen.

 

 

 

Volgens onze buren moeten we het plaatsje Stolberg zeker bezoeken en aangezien de zon weer vrolijk staat te schijnen doen we dit dan ook maar op deze vrijdag. Stolberg schijnt een klein bergdorpje te zijn wat compleet uit vakwerkhuizen bestaat. Als we er aankomen blijkt het inderdaad een fantastisch leuk en historisch dorpje te zijn waar we heerlijk rond dwalen. Na het nuttigen van een lekker ijsje vertrekken we naar Gr. Auerberg. Hier staat een groot metalen kruis op de top van de Gr.Auerberg (570m). Het kruis kun je beklimmen en na ontelbare treden krijg je dan als dan een prachtig uitzicht over de Harz. Via Stiege, Hasselfelde, Traubenstein en Tanne even snel weer inkopen doen in Braunlage en daarna genieten van de namiddagzon op de camping. Rielle, ons 16 jarige camping buurmeisje laat haar pas gekochte pluche hondje zien met flaporen, die ze liefkozend naar onze Beagle Dieuwke heeft vernoemd.

 

De zaterdag begint met een beetje zon die door de flinterdunne bewolking heen schijnt. Vandaag gaan we naar de "Harzfalkenhof" in Bad Sacha. Natuurlijk komen we aan als de eerst show net is afgelopen en de volgende nog wel enkele uren op zich laat wachten. We bekijken de meer dan 40 soorten roofvogels (valken, gieren, uilen. Adelaars etc.) die hier aanwezig zijn. De vogels worden hier ook gekweekt en jongbroed hiervan kom je overal op de wereld tegen.

Om de tijd te doden besluiten we met de auto even het naastgelegen skioord op de Ravensberg (670m) te bezoeken. Hier heb je een fantastisch uitzicht over bijna de gehele Harz. De Brocken en Hohegeiss zijn goed zichtbaar. Er zijn verschillende skipistes die ons redelijk stijl lijken.

We gaan snel terug naar de Harzfalkenhof waar om drie uur de volgende voorstelling begint. Het eigenaars echtpaar laten een mooie roofvogelshow zien waar een zeearend en "Elvis" de show stelen met fraaie kunststukjes, zeer de moeite waard. 's Avonds weer lekker barbecuen je moet tenslotte genieten van je vakantie.

 

Tik, tik doet de regen op het tentdoek als we wakker worden. Het is zondag, dus lekker even uitslapen. In de loop van de dag klaart het op en komt de zon te voorschijn. 's Middags is in Hohegeiss de grote festzug (optocht), het hoogtepunt van de Schützenfesten, die drie dagen duren. Je kunt meedoen aan allerlei (schiet)wedstrijden, de kermis bezoeken en in de grote feesttent kun je dansen. De plaatselijke schietvereniging bestaat dit jaar 375 jaar. De grote optocht trekt door het dorp en de vele schützenvereinen uit Hohegeiss en omgeving en andere verenigingen zetten hun beste beentje voor afgewisseld door muziekkorpsen. Vele schutters dragen vol trots hun pak met tientallen onderscheidingen. Na afloop gaan we samen met onze buren naar het restaurant bij de camping waar we in de stralende zon genieten op het terras. 's Avond doet de zibrogrill weer zijn best, het vlees van gisteravond moet nog op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat de regen tegen tien uur op houd lijkt het weer een leuke dag te worden. Het fototoestel en de camera worden weer gepakt en samen met enkele flesjes fris starten we de auto voor het volgende uitstapje. Ditmaal gaan we de binnenstad van Goslar bezoeken. We rijden via Altenau langs de grote Oker-stausee. Hier stoppen we enkele keren om van het mooie uitzicht te genieten. Op de Oker-stausee kun je met een rondvaart boot een anderhalf uur durende tocht over het meer maken. Plotseling duikt er langs de weg een waterval op die van meer dan 40 meter het water naar beneden laat kletteren, weer even stoppen dus. De rivier die vanaf de stausee richting Goslar stroomt is door de regenval lekker wild. Enkele kanovaarders hebben de verleiding niet kunnen weerstaan en stappen vermoeid maar voldaan uit de kano.

Goslar is een typische Harz plaats. Ook hier vele prachtige vakwerkhuizen in de oude binnenstad, interessante kerken, leuke winkeltjes en de gezellige pleintjes met terrasjes waar het goed vertoeven is. Je kunt je voorstellen dat je hier uren kunt ronddwalen en kunt genieten van het gastvrije Goslar. 's Avonds gaan we met de buren naar het afsluitende avond van de schütsenfesten in Hohegeiss die eindigen met een spetterende vuurwerkshow. 

 

 

De dinsdag is een dag om nog een keer lekker te genieten van het fraaie zomerweer. Op de wereldomroep horen we dat het in Nederland plenst en op sommige plaatsen meer dan 100mm hemelwater naar beneden is gekomen. Wij  zitten hier lekker in het zonnetje voor onze vouwwagen, leuk hoor. De laatste boodschappen en souvenirs, de heksen mogen natuurlijk niet ontbreken als je in de Harz bent, worden ingeslagen. Voorzichtig beginnen we met het opruimen en breken alvast de luifel af. De buren komen in de avonduren gezellig langs om nog een keer trio yahtzee te spelen. Zo gaat er weer een leuke dag voorbij.

Woensdag pakken we de rest van de spullen alvast in. We beginnen gelijk na het ontbijt en dat is maar goed ook. Als we de voortent en stangen net drie seconden in de zak hebben begint het te plenzen Gelukkig ligt het meest al in de auto. Snel grijpen we samen met de toegesnelde buren de zaken die nog buiten liggen en bijna alles krijgt een droog plekje. Alleen het grondzeil ligt nog buiten maar krijgt nu de gelegenheid om mooi schoon te worden. De namiddag lezen we onze laatste boek uit in de bak van de nog uitgeklapte vouwwagen en 's avonds gaan we voor de laatste maal naar het restaurant bij de camping en genieten we weer van het eten wat ons voorgezet wordt. Edith heeft hert besteld en Gerald krijgt wildzwijn op zijn bord. Wild vlees is hier het gehele jaar te krijgen, omdat het in het zuiden van Duitsland speciale wildkwekers zijn, zo verteld ons de 'inhaber' van het restaurant.

 

Donderdagmorgens regent het helaas en moeten we de vouwwagen nat meenemen naar Nederland. Na een laatste kop thee en koffie van de buren nemen we nemen afscheid van hen. Nog even Horst en Gisela Lengte bedanken voor de genoten gastvrijheid op camping Am Bärenbache en daarna verlaten Hohegeiss. Na iets minder dan vijf uur rijden bereiken we Hengelo en klappen we de vouwwagen open om te drogen. In Nederland schijnt de zon, heerlijk.

 

Wie naar de wonderschone Harz in Duitsland op vakantie wil, kunnen we alleen maar zeggen, beslist doen. Er zijn bijzondere plaatsen te bezoeken, genoeg vertier voor jong en oud, prachtige wandeltochten te maken en de bevolking is uiterst vriendelijk. Camping Am Bärenbache is een prima camping om als uitvalsbasis te dienen voor alles wat de Harz te bieden heeft. 

 

Alvast veel plezier op uw volgende vakantie.

 

  

 Terug naar onze vakantiesite

 

Free counter and web stats