Holiday site Edith & Gerald
 

startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Vijversite

E-mail

 

Camping Badenweiler

Zwarte Woud - Duitsland

Camping Les Arches

Ardeche-Frankrijk

Camping Les Arches

Ardeche-Frankrijk

Camping Les Trois Châteaux

Elzas-Frankrijk

Camping Schönburg-blick

Rijn-Duitsland

Camping Clos de La Balenede

Auvergne - Frankrijk

 Wijnfeest Ediger-Eller

Moezel-Duitsland

Camping Zum Feuerberg

Moezel-Duitsland

Camping Zum Feuerberg

Moezel-Duitsland

Camping Frits Berger

Beieren-Duitsland

Camping Am Barenbache

Harz-Duitsland

Camping de Fouché

Bourgondie-Frankrijk

Camping Prümtal

Eifel-Duitsland

Camping Chloropylle park

Loire-Frankrijk

Camping Fayolan

Jura-Frankrijk

Camping Le Pont Roulland

Normandie-Frankrijk

Camping Les Loges

Auvergne-Frankrijk

Camping Tony

Ardennen-Belgie

Camping Fuussekaul

Camping de Lesse

Camping Ramberchamps

Camping Breisgau

Kamperen in Europa Zoek hier uw camping
Startpagina Reizen en Vakantie Vakantie Aanbiedingen in Frankrijk

Alle onderkomens in Frankrijk

Avontuur en Actieve reizen
Alle Reismogelijkheden Lastminute Reizen

 Vakantie op Camping Les Arches***
in St Jean Le Centenier in de Ardeche

Het is zaterdagochtend 3 juli als bij ons om 3 uur nachts de wekker afgaat. Tring tring klink het steeds luider in onze oren. Opstaan dus, want de vakantie is begonnen. Terwijl de rest van Nederland nog dronken van vreugde over de WK overwinning op Brazilië is, vertrekken wij naar Frankrijk. Onze eindbestemming is net als vorig jaar camping Les Arches in st. Jean de Centenier in de Ardeche.

Na een rustige reis komen we in het eind van de middag aan op de camping. We worden gelijk hartelijk begroet door Patrick en Marleen, de eigenaren. Marleen vertelt ons wat slecht nieuws. De kokkin, Maria is ernstig ziek en zal waarschijnlijk haar uitstekende kookkunsten niet meer op de camping kunnen vertonen. Ook de vaste kelner zit in de ziektewet. Hij heeft het enige dagen geprobeerd, maar helaas. Er zijn gelukkig al wel goede vervangsters gevonden in de drie M’s. Wederom een Maria voor de keuken, de blonde schone Meredith uit Groot Brittannië en de altijd vrolijke en uitermate spontane Manuela uit het Franse Bretagne.

Ook verteld Marleen ons nog dat ze nog af en toe contact heeft met de ouders van Leonie, de jonge vrouw die we hier vorig jaar hebben ontmoet en hier toen tragisch verongelukt is. (zie verhaal van onze vakantie Les Arches 2009). De moeder van Leonie heeft nu ook afscheid moeten nemen van haar eigen moeder. Dus in een jaar tijd heeft ze haar dochter en haar moeder verloren. Waarschijnlijk komen ze dit jaar nog wel even naar de camping toe om Leonie te herdenken.

Na ons welkomstdrankje installeren we ons op plaats 38. De plaats van vorig jaar met het fantastische uitzicht over het rivierzwembad, welke naast plaats 38 ligt is bezet, dus hebben we gekozen voor een mooie schaduwrijke plaats. Helaas is de verhuurtent die aan de andere kant naast onze plek staat op verzoek van de mensen die deze tent gehuurd hebben verplaatst. Dit neemt nu een mooi uitzicht over de camping voor ons weg. Van verschillende personen op de camping horen we wel dat de er een stevige discussie is geweest met de huurders die per se wilden dat hun gehuurde tent een kwart slag gedraaid werd!

Avonds eten we voor de eerste keer dit jaar in de kantine en de “nieuwe” Maria kookt ook erg lekker. Zondags is een rustdag waarbij we regelmatig even afkoelen in het fantastisch aangelegde zwembad in de rivier. Avonds vertoeven we wederom in de kantine. Dit jaar is de zondagavond een vaste barbecue avond. Patrick staat bij het vlees en zweet er heel wat af. Verder staan er diverse salades op de tafel en ook de drank is voldoende voorradig. De wijn komt uit de eigen wijngaard en smaakt voortreffelijk. Altijd handig als de eigenaar ook nog eens wijnboer is toch. 

In de loop van de vakantie maken we verschillende uitstapjes. We kiezen vooral voor uitjes in de ochtend. Zo kunnen we middags lekker afkoelen in de rivier.

In de Ardeche zijn er 16 dorpjes die het predikaat village de caractère Ardeche hebben meegekregen. Deze dorpjes geven een goed beeld over het culturele eerfgoed van de Ardeche. Het historische karakter, het sociale en economische leven van het dorp staan hier voorop. U krijgt een schitterende indruk over hoe het hier vroeger was en hoe men hier tegenwoordig nog steeds goed kan wonen.

Vorig jaar hebben we al enkele van deze dorpjes bezocht. Tijdens deze vakantie bezoeken we onder andere Balazuc, Labaeume, Saint Montan, en het Romeinse theater in Alba La Romeine.

Balazuc wordt als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk gerekend. Het dorp is tegen een steile rots geplaatst en ligt doordoor schitteren in de omgeving. In het dorp kun je niet parkeren, maar zowel onderaan als bovenaan het dorp vindt je een grote parkeerplaats.

Je kunt er uren slenteren door de smalle straatjes, onderdoorgangen en smalle bruggetjes. Overal genietend van een prachtig uitzicht. De rivier de Ardeche stroomt onder het dorpje door. Heb je even genoeg gewandeld rust dan even uit op een gezellig terrasje. Wel hebben we hier de duurste drankjes (cola) tijdens onze vakantie gedronken, maar Allah het is tenslotte vakantie. Van de overzijde van de Ardeche, welke je kunt bereiken door middel van een erg smal bruggetje, heb je nog een betoverend uitzicht over Balazuc.

Hiernaast zie je het smalle bruggetje met de steile wanden.
Van boven heb je dan een betoverend uitzicht over Baluzac.

Labeaume is ook al zo’n prachtig dorp. Ook Labeaume ligt als het ware tegen de rotswand aangeplakt en ligt in het dal van het riviertje de Beaume. Aan de andere kant van het dorp stroomt dan de Ardeche. Een pittoresk dorpje met steile en smalle klinkerstraatjes. Ook hier kun je heerlijk slenteren door de smalle steegjes en bij het Place de Sablas heb je naast de mooie grote platanen ook diverse kleine restaurantjes voor de inwendige mens. In het centrum vindt je ook de Eglise st Pierre met zijn prachtige beelden. Als het avonds donker wordt ontsteken de straatlantaarns die nog stammen uit de tijd van de lantaarnopstekers hun lichten die dan hun gloed laten schijnen over het schilderachtige dorpje. Tijdens het jaarlijkse muziekfestival bruist het dorp van de vele activiteiten.
 

Saint Montan ligt midden in het wijngebied van de Ardeche. Het dorp is met een heerlijke slingerweg te bereiken door vanuit Alba La Romeine rechtsaf te slaan richting gras. Deze weg is niet toegankelijk voor caravans en bussen, dus dan weet je zo ongeveer wat je te wachten staat. Ook hier is het kleuteren geblazen door de kronkelende steegjes. Maar onderweg en bovenop bij de toren van het kasteel heb je steeds prachtige vergezichten over de daken van het dorp of de wijde omgeving. Het terrasleven is hier overigens veel goedkoper dan in de voorgenoemde dorpjes. Saint Montan is door de associatie Friends of Saint Montan volledig gerenoveerd in de 70e jaren van de 20e eeuw. Vele duizenden handen hebben het dorp volledig weer opgebouwd en het ziet en nu weer uit zoals het er was in de 16e eeuw. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de waarzegger en heremiet Montanus. Hij vluchtte vanuit Picardi naar de grotten La Sainte Baume en verhuisde daarna naar een woning naast de kerk Sansamonta. Als beschermd monument vindt je deze kerk nog altijd aan in Saint Montan.


Alba La Romeine hebben we vorig jaar ook al bezocht. Toen hebben we de middeleeuwse binnenstad bekeken, het kasteel van Alba met de in de 17e eeuw herbouwde toren en poort bezocht en de wonderbaarlijke rots van het pittoreske Alba van alle kanten bekeken.

Dit jaar rijden we naar het Romeinse deel van Alba, ooit de hoofdstad van de Helveti, de Romeinse burgers van Gallische oorsprong. In de 1e tot en met de 4e eeuw was Alba la Romeine een dynamische Gallo Romeinse stad met een tempel een groot theater.
Het theater was geschikt voor voorstellingen met meer dan 3000 strijders. Het theater is nu grotendeels weer gerestaureerd waardoor je een goede kijk krijgt over hoe het er vroeger uitzag.
De halfronde tribune, de grachten en de overige gebouwen zijn zover mogelijk weer geheel aanwezig. Als je de ogen sluit zie je zo de Romeinen strijden in het prachtige theater.

Ook bezoeken we nog enkele dorpen/stadjes die weliswaar niet op de lijst village de caractère Ardeche staan, maar wel volgens de folders meer dan een bezoek waard zijn.

Zo bezoeken we Vals les Bains. Een kuuroord met allure volgens de folders, maar volgens ons een beetje vervallen oude glorie.
De terminale bronnen zijn er bijna niet meer te vinden of zijn in desolate toestand. Toch vermaken we ons door een mooie wandeling door het park en de enkele oude gebouwen. Ook op de bruggetjes is het genieten als we al die grote forellen onder onze voeten door zien zwemmen.

Het meest genieten we echter bij ijssalon La maison Béatrix. Hier kun je al sinds 1930 overheerlijke zelfgemaakte ijscoupes bestellen.
Momenteel heeft men er zo’n 130 smaken. Wij bestellen in het restaurantgedeelte een crêpe met ijs. Deze smaakt overheerlijk en alleen dit maakt een bezoek aan Vals les Bains al meer dan waard.

Om ons toch nog enigszins als echte toerist te gedragen gaan we ook nog een dagdeel naar Ruoms. Ruoms is samen met Vallon Pont D’Arc de plaatsen waar de meeste toeristen samenkomen. De meeste natuurlijk voor een avontuurlijke kanovaart over de Ardeche. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor een grote of kleine afvaart. Twee uur, een halve dag, een hele dag of zelfs twee dagen in de kano pedellen met overnachting op een kanocamping behoren tot de mopgelijkheden.
Wij zijn echter meer geïnteresseerd in de culture bezienswaardigheden van Ruoms en de leuke winkeltjes in de winkelstraat. De binnenstad van Ruoms heeft nog enkele leuke Romeins en middeleeuwse gebouwen uit kalksteen en stammen uit het einde van de 10e eeuw. De oude stadsmuren met zijn 7 torens en een kerk uit de 14e eeuw zijn allemaal nog van de Romeinse architectuur. In Ruoms vindt je verder ook nog het wijnmuseum Vinimage. De wijnen van de Ardeche, de Vignerons Ardéchois kun je hier ontdekken en proeven.

In de Ardeche zijn er veel markten in de dorpjes. De meeste dorpen hebben naast een gewone ochtendmarkt een nog een (verlichte) avondmarkt. Wij besluiten om de avondmarkt in Villeneuve de Berg te bezoeken. In de hoofdstraat staan verschillende kraampjes opgesteld. Helaas zijn er geen kraampjes met specifieke streekgerechten uit de Ardeche zoals de Nougat, kastanjegerechten, geitenkaas of wijnen. Wel staat er een hele mooie kraam met allerlei soorten lampionnen die later op de avond een schitterend verlicht schouwspel opleveren.

    

Een ander hoogtepunt van de vakantie in de Ardeche is een bezoek aan de Tour de France. Omdat deze redelijk dicht in de buurt van Camping Les Arches voorbij komt besluiten we om hier naar toe te rijden. De 12e etappe die dwars door de Ardeche van Bourg-de-Péage naar Mende voert is dan ook het doel op 16 juli. Helaas is Edith deze dag niet goed te pas en rijdt Gerald alleen mee met Irene en Fried uit Wychem. Zij staan al enkele weken op de camping en willen het spektakel van de tour de France ook wel een keer van dichtbij aanschouwen. We vertrekken morgens vroeg voor de tocht van bijna 50 km. In het dorpje Mezilhac aangekomen parkeren we de auto vlak bij het parkoers. We kunnen nog wel verder rijden, maar nu kunnen we zonder last ook na afloop snel weer terug naar de camping. We vinden een leuk plekje in de schaduw aan de achterzijde van een restaurant. Hier hebben we een leuk overzicht over de weg die hier iets omhoog loopt. Iets verderop is de top van de Suc de Montivernoux, een berg van de 2e categorie. Vele mensen lopen dan ook een stuk naar boven. Zo langzamerhand wordt het dan ook erg druk. Late aankomers proberen dan vooraan te gaan staan, maar krijgen bij ons geen kans. Dan moet je maar eerder komen toch. De ene na de andere auto rijdt voorbij en ja hoor ook de ambulance moet op een gegeven moment naar boven om iemand op te pikken.

Als iets na half een de grote reclame karavaan voorbij komt weten de mensen van gekkigheid niet hoe ze aan een van de vele hebbedingentjes moeten komen. Wat een circus haha. Karnaval met 30km per uur zullen we maar zeggen. Uit alle wagens van allerlei merken wordt er van alles in het publiek gegooid. Harde en scherpe zaken als pennen, sleutelhangers, etc worden laag over de grond gesmeten. Zachte spullen als petjes (gele en bolletjespetjes), T-shirts, hoofddoeken, kranten, allerlei etenswaren wordt over het publiek uitgegooid. De flesjes water worden weer vanuit een soort open wagen aangereikt. Iedereen pakt wat die pakken kan. Zelf kom in het bezit van een bolletjespet, zakje met worstjes, zakje met cakejes en een krant. Van mijn lieve campinggenoten krijg ik nog een groene PMU hand. Deze krijgt een mooie plek in huis als aandenken aan dit spektakel. En o ja, de renners zelf kwamen ook nog langs :). Gelukkig voor ons was er een kopgroep van 18 man, zodat we twee keer de gelegenheid kregen om de renners aan te moedigen. Nadat ook de vele ploegrijders wagens voorbij gesjeesd waren was het tijd om de spullen weer bij elkaar te pakken en de auto weer op te zoeken. Door de strategische opstelling konden we in no-time wegrijden. Eerst nog een kilometer langs andere auto’s die nog in de berm stonden en toen plankgas naar de camping. Voor Irene en Fried uit Wychem kon de dag niet meer stuk toen ook hun zoon met vriendin nog op de camping kwamen en een nacht door te brengen. Zij zijn op weg naar Cape d’Adge en even buurten bij pa en ma is natuurlijk altijd gezellig.

Een dag later krijgen wij ook bezoek. De familie Koolmees, die vorig jaar naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd zijn komt even langs op de camping. Toen ze hoorden dat we redelijk bij hun woonplaats in de buurt stonden waren de plannen snel gemaakt. Iets na elven rijden ze de camping op en krijgen een leuke plek vlak bij ons toegewezen (Marleen bedankt). We hebben de Koolmeesjes niet meer gezien na hun afscheidsfeest vorig jaar, dus wordt het een hartelijke ontvangst. Ook kunnen we zo weer even knuffelen met hun beagle Edje. Edje is een halfbroer van onze eigen beagle Dieuwke (zelfde vader) en enkele weken jonger dan Dieuwke. Hun drie kinderen Sterre, Isa en Marijn doen het prima hier in Frankrijk en zijn al redelijk ingeburgerd. Zelf kunnen we zo lekker bijkletsen over wat zij in hun eerste jaar in Frankrijk allemaal beleeft hebben. Inmiddels hebben ze een eigen stuk grond kunnen kopen en verwachten ze voor het eind van het jaar met de bouw te kunnen beginnen.

Natuurlijk wordt er elke dag ook gezwommen met de kinderen. Sterre heeft al een zwemdiploma, Isa zwemt met zwembandjes en de jongste telg Marijn wordt door paps en mams door het water gedragen. Sterre en Isa vinden het heerlijk om in het water door de lucht te worden “gegooid”. Marijn vindt het weekend ook heerlijk en komt regelmatig even knuffelen. Edith wordt hierbij steevast Oma genoemd haha. Avonds gaat natuurlijk de skottel aan met een glas wijn of bier. Als maandag in de late namiddag de Koolmeesjes de auto weer inpakken nemen we weemoedig afscheid van elkaar. Wat ons betreft is het zeker voor herhaling vatbaar, dus maar eens kijken waar de volgende Frankrijk vakantie ons naartoe zal brengen.

  

Camping Les Arches is een prachtige camping midden in de Ardeche gelegen. Het heeft 97 plaatsen om te kamperen. Een deel daarvan is eigen verhuur, chalets en enkele caravans. Een aantal plaatsen wordt verhuurd door Greencamp. Zij hebben enkele geheel ingerichte grote koepeltenten en ook nog een luxerieuse tent met grote veranda. Alle andere plaatsen zijn toeristische kampeerplaatsen. Bijna allemaal voorzien van stroom. Waterpunten zijn nooit ver uit de buurt. Op het oudere hoger gedeelte zijn de plaatsen zoals de natuur ze gevormd heeft. Sommige met veel schaduw, andere iets minder, maar allemaal voldoende groot. Op het enkele jaren geleden aangelegde lagere gedeelte zijn de plaatsen wat strakker ingedeeld, maar ook hier voldoende ruimte om je heen. Zowel boven als beneden is een sanitairgebouw met wc, douche, was en afwasmogelijkheden. Alles wordt netjes onderhouden.

Vooraan op de camping is het restaurant en de receptie. Hier kun je ook allerlei foldermateriaal vinden over de vele mogelijkheden die de Ardeche biedt. In het restaurant kun je naast de normale kaart ook kiezen voor de daghap. Elke dag staat er dan iets anders op het menu. Zoals op zondag de BBQ avond en op donderdag de Paella avond. Dit jaar was de Pizzaman met zijn pizzawagen er op de maandag.

Het restaurant is morgens vroeg al geopend voor degene die broodjes besteld hebben. Dit kan elke dag opgegeven worden. Ook de kinderen zullen veel in het restaurant vertoeven. Naast een leuke speelhoek vindt je hier namelijk ook de koeling voor allerlei lekkere ijsjes, mmmm.

Midden op camping Les Arches heb je dan het prachtig aangelegde rivierzwembad. Met behulp van een damwand is hier een mega rivier zwembad gecreëerd van zo’n 30 bij 70 meter en een diepte van ongeveer 1,40 meter. De bodem van de rivier is mooi vlak gemaakt en de vlakke kant voorzien van mooie dikke stenen en leuke begroeiing. Via enkele brede trapjes loop je zo het water in. Door de (lichte) stroming in de rivier heb je dagelijks vers zwemwater. Morgens lekker koel in de loop van de dag lekker aangenaam. Op de ligweide zorgen bomen ook hier voor voldoende schaduw. De allerkleinsten kunnen achter de damwand op zoek gaan naar kleine visjes en kikkervisjes. Met een visnetje en emmer vermaken ze zich hier prima. Verderop in de rivier vindt je nog een waterval. Hier vermaken de iets oudere kinderen zich dan weer prima.

Naast de rivier is een groot sportveld waar vaders en kinderen avond een leuk potje kunnen voetballen. Ook vinden hier overdag zo af en toe de kinderspelen plaats. Wil je volleyballen, dan kan dit ook op weer een ander sportveldje. Enkele leuke speeltuintjes die her en der op de camping staan maken camping Les Arches verder compleet.

Hier vindt je meer leuke campings in de Ardeche:

- Camping L’Ardéchois in Vallon Pont d'Arc
- Camping Domaine de la Bastide in Sampzon
- Camping les Ranchisses in Largentière
- Camping Domaine de Sévenier in Vallon Pont d’Arc
- Camping Le Chambourlas in Les Ollières sur Eyrieux
- Camping Mas de Reilhe in Crespian (Cevennen)
- Camping Domaine le Pommier in Villeneuve-de-Berg
- Camping Aluna Vacances in Ruoms
- Camping Yelloh! Village La Plaine in Ruoms
- Vakantieparken in Frankrijk

 

Free counter and web stats