Holiday site Edith & Gerald
 

startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Vijversite

E-mail

 

Schrijf een bericht in het gastenboek.

Bekijk hier mijn gastenboek.

 

 

Camping Fuussekaul

Camping de Lesse

Camping Ramberchamps

Camping Breisgau

Camping Tony

Camping Les Loges

Camping Le Pont Roulland

Camping Fayolan

Camping Chloropylle park

Camping Prümtal

camping de Fouché

Camping Am Barenbache

 Camping Frits Berger

 Camping Zum Feuerberg 2004

 Camping Zum Feuerberg 2005

 Wijnfeest en Stohlgang Ediger-Eller 2006

Camping Clos de la Balende Camping Les Trois Châteaux

Camping Les Arches

 

Startpagina met alles over Reizen en Vakantie (tip)

To the English-language Holiday site / Naar de Engelstalige Vakantie site

 

 Vakantieverhaal 2006  Camping Schönburg-Blick  Oberwesel


         
 

Vakantie naar Camping Schönburg-Blick in Oberwesel

 

Op 22 juni vertrekken we tegen 6.45 uur naar camping Schönburg-blick in Oberwesel aan de Rijn. Het is zo rustig onderweg dat we ons zelf soms Remie vinden. We komen dan ook al voor 11 uur aan op de camping. We krijgen een leuke plaats met gelukkig veel schaduw toegewezen. Als we de vouwwagen opgezet en ingericht hebben maken we al snel kennis met onze buren. Zij staan hier al twee weken met hun twee kinderen en hebben het hier prima naar hun zin. Zij wijzen ons de dichtstbijzijnde supermarkt waar we onze eerste boodschappen doen. Net als we de boodschappenkar vol hebben en achteraan in de Lidl staan valt de stroom uit tijdens een korte maar zeer hevige onweersbui. Na enkele minuten is er weer licht en kunnen we de ingekochte zaken afrekenen. Door de stromende regen rennen we ook nog even naar de andere supermarkt Tengelman. Ook hier halen we nog enkele spullen. Avonds zetten we de luifel op en genieten we van onze eerste barbecue op de Skottel. Met een heerlijk wijntje uit Oberwesel en een schitterend uitzicht over de Rijn besluiten we onze eerste dag.

 

 

De zondag begint met een prima met veel zon en een prettige 30 graden. Middags lopen we even door Oberwesel. Hier staan nog een tiental torens welke samen met de oude stadsmuur een bezoek meer dan waard is. Avonds kletsen we gezellig voor de vouwwagen met de buren John en Angelica uit Veghel.

Maandags maken we onze eerste uitstapje. We rijden langs de Rijn naar Bingen. Hier wandelen we wat rond door de binnenstad en eten een overheerlijke salade als lunch. Met een temperatuur van 33-35 graden is het meer dan aangenaam. Avonds drinken we wederom samen met de buren wat, nu gezellig voor hun caravan. De dinsdag doen we rustig aan. Wel rijden we door Oberwesel op zoek naar een wijnboer om wat wijnen te proeven. Waar we ook kijken of aanbellen, geen enkele wijnboer wil schijnbaar zaken doen. Wel kopen we nog twee paar waterschoenen bij de Schlecker die wel geopend is. We rijden zelfs naar de omliggende dorpen zoals Engenhöll, maar ook hier hebben de wijnboeren vandaag ruhetag. We besluiten maar om bij Tengelman (zonder te proeven) wat wijnen uit Oberwesel te kopen.

 

Woensdag gaan we samen met onze buren naar Koblenz. Hun kinderen Yonni en Tobias zijn nog nooit met de trien geweest, dus dit is voor hen al een geweldige ervaring. Bij de VVV in Koblenz haalt Gerald met zijn beste Duits een gratis stadskaart. Als de vriendelijke medewerkster daarna in prima Nederlands vraagt of de kinderen een snoepje willen is de hilariteit groot. In Koblenz wandelen we door het gezellige oude centrum richting de Deutsche Eck. Hier komen de Rijn en de Moezel bij elkaar en staat keizer Wilhelm I hoog op zijn sokkel. Door de extreme warmte 36-37 graden benutten Yonni en Tobias elke waterpartij door er even flink doorheen te ploeteren. Ach na twee minuten ben je met deze temperaturen weer droog. We eten nog iets bij restaurant Einstein en voor de kinderen gaan we ook nog even langs Mc Donalds naast het station. De trein brengt ons weer terug naar Oberwesel waarna het nog enkele honderden meters lopen is naar de camping. Hier duiken we met zijn allen gelijk de Rijn in. Bij de camping kun je prima zwemmen in de Rijn tussen twee kreken. Deze zijn wel 50 meter lang en op het eind kun je nog prima staan in het water. Wel zijn waterschoenen aan te bevelen op de nogal rotsachtige bodem. Aangezien wij deze nog niet hebben zwemmen we met sportschoenen! Avond is het weer tijd voor de skottel. Hier grillen weeën heerlijk stukje vlees wat samen met de friet van de camping imbiss heerlijk smaakt. We besluiten de dag wederom met een wijntje uit de streek.

 

De donderdag is een rustdag. Lekker luieren en af en toe een duik in de Rijn. In de loop van de middag verschijnen er donkere wolken. We krijgen een fikse onweersbui over ons heen, maar lang niet zo erg als in andere delen van Duitsland. Als we avonds weer voor de vouwwagen zitten vaart en een politieboot langs met grote schijnwerpers. Ze zijn op zoek naar een rubber bootje die ergens in de Rijn zou drijven en waarschijnlijk van een andere camping is weggewaaid. Gerald belt Anita en Robert op. Hun dochter en Geralds peterkind in vandaag twee jaar geworden. Wij halen de verjaardag wel na de vakantie in.

Vrijdags na het ontbijt vertrekken onze buren uit Veghel terug naar Nederland. Wij nemen nog een rustdag. Heerlijk onderuitgezakt op onze stoelen, de voeten op een klein krukje en af en toe een verfrissende duik. Tja vakantie is zo slecht nog niet. In het begin van de  avond wordt het even donker en vallen er tien sputters. In St.Goar, slechts 5 km van de camping, is er hevig noodweer en vallen grote hagelstenen naar beneden.

 

Op zaterdag 29 juli maken we een kleine dagtocht naar Bacharach. Een prachtig middeleeuws plaatsje waar dan ook vele toeristen komen. We slenteren door de fraaie staatjes en genieten van een overheerlijke lunch. Verder slaan we nog wat wijnen uit Bacharach in. Op de terugweg slaan we nog wat boodschappen in en op de camping gaan de waterschoenen weer aan voor een om lekker af te koelen in de Rijn. Daarna is het weer tijd voor de skottel en genieten van het uitzicht op alle schepen en treinen die voorbij komen.

 De zondag is weer een dag om heerlijk te relaxen. Avonds regent het even, maar echt afkoelen doet het nog steeds niet.

 

Maandags gaan we naar de “wereldberoemde” St. Aldegundmarkt in het Oberwesele stadtswald. Hier kun je bij dit jaarlijks festijn lekker snuffelen tussen de vele kraampjes. Op aanraden van Andreas, de campingbaas gaan we met de bus. Een goede keuze. Een steeds smaller wordend weggetje met grote stijgingspercentages welke op het eind ook nog eens over gaat in een zand- en grindweg brengt de volle bus op de plaats van bestemming Hier, midden in het bos staan de kraampjes langs de smalle weg. We lopen overal langs en kopen enkele kleine dingetjes. Als we weer bij  het beginpunt zijn aangekomen nemen we plaats op één van de vele zitplaatsen. Overal staan hier eet- en drinktentjes. Wij nemen een kleine pizza met spatzi (cola met sinas) en bier. Het is vandaag niet meer zo heet, 28 graden en er valt ook nog een kleine maar verfrissende bui. Later op de dag begint de zon echter weer vrolijk te schijnen.

 

Ook de dinsdag begint zonnig, maar al snel wordt het bewolkt en begint het af en toe te regenen. Doordat zon en regen zich zo snel afwisselen zien we wel een prachtige regenboog. Zittend onder de luifel genieten we van dit fantastisch tafereel.

Op de radio horen we dat het station in Koblenz ontruimt is i.v.m. een bomalarm. Gelukkig dat wij hier vorige week al zijn geweest. Het blijkt een bom gevuld met allerlei brandbare vloeistof te zijn die ook nog eens op scherpe blijkt te staan. Gelukkig is de bom door een menselijke fout niet afgegaan en wordt veel menselijk leed vermeden. De daders worden enkele weken later opgepakt. 

 

Woensdags gaan we naar de beroemde Loreley.
Omdat bruggen over de Rijn schaars zijn, moet je met een kleine pont bij St Goar oversteken.
De Loreley valt ons tegen. Een ontmoetingscentrum, een eet- en drinktentje, het theater waar veel concerten gegeven wordt en een niet al te bijster mooi uitzicht over de Rijnvallei is alles wat er is.
De Loreley is vooral bekend volgens een legende waarbij op de rots een zingende nimf met gouden haren zou zitten die met haar gezang de schippers afleidde, waardoor ze tegen deze rots voeren. Een beeld van deze blonde schone staat onderaan de Loreley aan de Rijn.

 

We rijden langs het beeld en de Rijn richting Rudesheim. We passeren de camping aan de overkant van de Rijn. In de smalle straatjes van Rudesheim, die hier Gassen genoemd worden, is het heerlijk slenteren. Erg toeristisch, maar wel erg leuk met allerlei eettentjes. Souvenirwinkels en wijnboeren die hier hun spullen aan de man of vrouw proberen te brengen. Natuurlijk moet er ook door ons weer wijn aangeschaft worden. Wij nemen enkele flessen mee van Peter Ohlig. We rijden terug via het pondje bij Kaub. Hier staat midden in de Rijn nog een klein leuk kasteeltje die nu net gerestaureerd word. Het weer wordt later op de dag wat wisselvalliger, zo lig je in de zon en zo plenst het even.

 

De volgende twee dagen doen we het weer rustig aan. Met een temperatuur van 23-24 graden is het perfect om zon en schaduw af te wisselen. Vrijdagsavond is het op de camping altijd de “wereldberoemde” spiesbraten, die de eigenaar zelf heerlijk klaarmaakt. De spiesbraten is een soort rollade met in het midden goed gekruide uien, mmm heerlijk.

Zaterdags moeten er eerst weer boodschappen ingeslagen worden. Daarna is het tijd voor de zon. In het begin van de avond bellen we Anita voor haar verjaardag. Ook deze moeten we na de vakantie maar inhalen. Vandaag is er in Oberwesel ook het Rot wein festival. Met vele schepen komen honderden toeristen naar Oberwesel om op de marktplatz te genieten van de wijnen. Tegen tienen gaat dan iedereen weer naar de boot om midden op de Rijn te genieten van een groot vuurwerk. Wij genieten ook, maar dan vanaf de kant. Als we na het vuurwerk zelf nog even naar de marktplatz lopen is het hier al weer bijna uitgestorven. Terug naar de camping dan maar om daar een fles wijn los te trekken.

 

Op zondag gaan we naar St. Goar. Hier worden dit weekend de Hanzenfesten gehouden. Een soort middeleeuws ridderfeest wat zowel in de stad als bovenop de burcht gehouden wordt.
Voor vandaag staat o.a. de grote Festzug op het programma. Vele leuke groepen trekken aan ons voorbij als we heerlijke flammkuchen eten bij restaurant Zum Loreley.


Na de optocht proeven we enkele wijnen in een wijnkelder en nemen enkele flessen van Peter Schneider uit Damscheid mee. Van de witte wijnen een Riesling, een Muller-Thurau, een kerner, verder nog een rotling (rose) en een rode wijn. Ze smaken voortreffelijk.

 

De volgende dag maken weeën korte, maar schitterende rit naar Urbar. Dit plaatsje ligt naast Oberwesel, maar ligt wel veel hoger. Via een steile weg van 16% stoppen we bij elke gelegenheid om te genieten van het uitzicht. Een plaatje, zicht op Oberwesel en de Rijn en in de verte het kasteeltje in de Rijn bij Kaub. Verderop een stop voor een zicht op de Sieben Jungfrauen in de Rijn. Een steenmassa die in vroegere tijden vele schepen liet stranden. In Urbar zelf rijden we naar de Loreleyblick. Hier sta je pal tegenover de Loreley en heb je een schitterend uitzicht op deze massieve rotsmassa, een ca,ping en St.Goar. Wij rijden weer verder, nu naar beneden (17%) en rijden zo St.Goar in. We nemen hier een overheerlijke lunch bij Zum Wohl, een Italiaans restaurant. Als we later op de avond voor de vouwwagen zitten in korte broek en hemdje horen we dat het in Hengelo stortregent. Tja, verschil moet er zijn niet dan.

 

Dinsdag maken we wederom een kleine dagtocht. Via Oberwesel, Delhofen, Langscheid en Perscheid rijden we naarErbach. Vanaf hier terug naar de Rijn via Steeg en Bacharach. In Bacharach eten we een Piza en daarna maar weer eens een wijnprobe, dit maal bij weingut Abshof. Een klein winkeltje met een Winzer uit Hahnstein, een klein gehucht uit de buurt. Hij laat ons verschillende wijnen proeven. Weiser Burgunder, Kerner en een Riesling zijn de Lieblich wijnen, de rose is een Portugieser Weisherbs en de rode wijn een Dornfelder. Zo wordt onze voorraad weer even aangevuld.

 

Op de woensdag beginnen we rustig met het inpakken. Tegen vijfen staat alleen de bak nog, de rest is mooi droog opgeborgen. Als we bij Andreas, de zeer vriendelijk en altijd vrolijke camping eigenaar afrekenen krijgen we beiden nog een fles wijn mee voor thuis. Edith een rode en Gerald een witte Riesling spätlesse. Deze wijnen zijn van zijn favoriete Winzer Heinrich Weiler uit Oberwesel. We besluiten onze vakantie aan de Rijn met een etentje bij Rathaus Weiler am marktplatz. Het eten is hier om je vingers bij af te likken.

De donderdag staan we redelijk vroeg op en na het ontbijt klappen we de vouwwagen in. We nemen afscheid van AndreasHuber, de eigenaar van Camping Schönburg-blick en rijden vanuit Oberwesel in ruim een uur naar het schilderachtige moezelplaatsje Ediger-Eller Voor de derde keer in successie komen we hier voor de Osterlämmchen wijnfeesten.

 

Klik hier voor het verhaal over onze vakantie aan de moezel 2006
 

Camping Schönburg-blick

 

Camping Schönburg-blick is een kleine en erg gemoedelijk camping in het middengedeelte van de Rijn in het wijndorp Oberwesel. Het ligt tussen Koblenz en Mainz en is makkelijk in één dag vanuit alle windhoeken van Nederland te bereiken. De camping heeft ongeveer 50 plaatsen die vrijwel allemaal gelijk aan de Rijn liggen. Er staan enkele bomen die vooral tijdens de warme dagen voor de nodige schaduw zorgen. Het sanitair is niet al te modern, maar altijd schoon.

Op de camping staat een prachtige oldtimer die omgebouwd is tot imbiss. Hier kun pal aan de Rijn in de Biergarten genieten van een koel glas bier of wijn of een lekker hapje wat door de vrouw des huizes wordt klaargemaakt.

Langs de camping loopt een fietspad waarmee alle plaatsen in de buurt mee te bereiken zijn.

De camping staat erg goed bekend bij de camper eigenaren. Zij kunnen voor een gering bedrag een leuk plekje krijgen waarbij ze zelf kunnen bepalen welke extra’s als stroom, sanitair ed. ze willen. Maar of je nu met de fiets met een klein tentje komt, met een caravan, vouwwagen of zelfs via de Rijn met een kano, iedereen is hier van harte welkom. 

 

Het wijndorp Oberwesel ligt op loopafstand, evenals alle andere voorzieningen zoals supermarkten, restaurants, een bouwmarkt en twee tankstations.

 

Kortom, Een leuke camping met vriendelijke eigenaren die zorgen voor een onbevangen sfeer op Camping Schönburg-blick waarbij je heerlijk tot rust kunt komen in een omgeving die valt onder het werelderfgoed van Unesco .

 

Oberwesel

 

Het wijndorp Oberwesel (3200 inwoners) behoort tot de grootste wijnbouwgebieden van de midden-Rijn. Het grote domein van Schlöss Schönburg telt 72 hectare aan steile wijnbergen waar de wijnboeren voornamelijk Riesling, Muller-Thurgau en Kerner verbouwen. U kunt al deze wijnen bij ve verschillende wijnboeren altijd uitproberen. Ook organiseren de wijnboeren regelmatig een wandeling door de steile wijngaarden.

 

Oberwesel is een van de steden langs de Rijn die het meest te lijden had van het middeleeuwse oorlogsgeweld. De oude stadsmuur is doorzeeft met kanons- en geweerskogels. Er staan nu nog steeds veel van de meer dan 30 stadstorens. Grote gedeeltes van de oude stadsmuur zijn toegankelijk om over heen te wandelen. De middeleeuwse kerken St. Martinus en de Liebfrauenkirche tornen nu nog steeds uit boven de stad. In de Liebfrauenkirche staat in het hoogkoor nog een gouden altaar.

 

Vanuit Oberwesel zijn verschillende dagtochten over de Rijn naar andere Rijndorpen te maken. Op beide Rijnoevers verheffen zich oude burchten, sloten en ruines te midden van de steile wijnbergen. Talrijke schepen varen dagelijks stroom op- en afwaarts. Richting Koblenz vaar je langs de “sieben Jungfrauen” en de met sagen omweven Loreleyrots. Dit is zowel het smalste als ook het diepste gedeelte van de Rijn. Dienstregelingen zijn te verkrijgen in het

plaatselijke VVV kantoor.

Ook de wandelaar hoeft zich in Oberwesel en omgeving niet te vervelen. Vele wandelroutes zijn aanwezig. Korte routes van ongeveer 7km, maar ook lange afstandsroutes naar Wiebelsheim behoren tot de mogelijkheden.