Duik de overzichtsstamboom in           

Naar Simon Olie

Jan Olie

* 06-02-1785 - † 23-02-1836

Ursem (NH.) - Frederiksoord (Dr.)

51 jaren oud geworden

Kolonist

Aagje D. Schrama

* 08-06-1783 - † 11-01-1856

Hensbroek (NH.) - Frederiksoord (Dr.)

72 jaren oud geworden

Koloniste

?  

7

Naar ouders van Jan

Naar ouders van Aagje

  

Pagina's Jan Olie:

  

Pagina's Aagje Davids Schram(er)(a):

  

De migratie van Olie

Een dagje weldadigheid

Overlijdensakte

  

 

De migratie van Olie

Een dagje weldadigheid

"Jan Olie was een arm man. Hij heeft zelfs enkele tijd in het aalmoezeniershuis te Alkmaar gezeten. Hier zat hij samen met zijn vrouw Aagje Davids Schrama. Ze hadden het duidelijk niet breed en daarnaast moesten ze in die tijd ook nog eens voor maarliefst zes kinderen zorgen. Dit was een enorme opgave. In de hoop op een betere toekomst voor zichzelf en vooral voor de kinderen, hebben ze besloten een grote stap te nemen in hun leven. Ze besloten om naar het Frederiksoord te gaan dat in het verre Drenthe lag. Hier was de Maatschappij van Weldadigheid actief en je kon er als arm gezin terecht met de kans op een betere toekomst. Er was onderwijs en men had in de loop der jaren kans om een eigen boerenbedrijf op te starten. Een echt buitenkansje voor het gezin, op 12 Juni 1820 zouden Jan, zijn vrouw en kinderen arriveren in de kolonie."

"Tip: In de Kolonie van Weldadigheid werden er per gezin kaarten bijgehouden. Op deze kaarten staan de vader, de moeder en de kinderen. Verder geeft de kaart een vermelding van die personen die op de hoeve werden ingedeeld. Van elk kolonistengezin zijn deze kaarten aanwezig. In de koloniehof, in Frederiksoord, hebben ze al deze kaarten in boekvorm. Daarnaast hebben ze in de computer per inwonende een register gemaakt. Tevens zijn deze gegevens ook beschikbaar en goed raadpleegbaar in het Drents archief"

"Haar voornaam wordt op verschillende aktes verschillend gespeld, o.a. Aagiena Davids Schrama, Achien Schrama, Aagje Schrama, Aase Schrama, Aagtje Schrama en Aaltje Schrama. Ook haar achternaam wordt de eene keer met één m geschreven en later weer met twee m'en"

*Deze pagina is het best bekeken met Microsoft Internet Explorer

 met instelling tekengrootte: normaal (deze optie vindt u onder tab beeld in het Internet Explorer menu bovenaan)