Weerstation Scheulder
RADAR RADAR VERWACHTING VERWACHTING ARCHIEF ARCHIEF LINKS LINKS
neerslagradar Margraten
AKTUEEL AKTUEEL
Pollennieuws.nl
Pollennieuws.nl
Grassen in bloei bepalen de pollendruk De bloei van Grassen is vrijwel overal flink aan de gang. Grote vossenstaarten zijn al in het hele land in bloei te zien en het zeer sterk allergeen pollen van dit gras luidt de periode in van het graspollenseizoen. Naast Grote vossenstaarten, te herkennen aan de zachte langwerpige aar, zie je al flink wat pluimen van de Zachte dravik met groene aartjes. Ook Kropaar, met zijn opvallende dichte aartjes is te zien. Daarnaast bloeit de IJle dravik volop en ook Glanshaver, een gras dat veel in bermen en op dijkhellingen staat bloeit al flink. De bloei gaat als een golf van zuid naar noord. ’s Ochtends bij mooi weer, ligt vaak nog dauw op het gras en daardoor komt er dan maar weinig pollen in de lucht, dus dat is de beste tijd om activiteiten buiten doen, zonder dat je al helemaal in de graspollenwolken bezig bent. Ook kun je dan nog het beste je huis luchten, maar zet niet alles tegen elkaar open, want bij tocht kan er natuurlijk toch altijd wel wat pollen naar binnen waaien. De bloei van Berken is vrijwel voorbij. Misschien dat in het noorden nog een enkele Berk wat frisse katjes heeft, maar veel katjes zijn afgevallen ook door de neerslag en de wat krachtiger wind. Neerslag heeft de lucht schoon gewassen, maar de totale pollendruk kan tijdens droge periodes toch redelijk oplopen. Uit de groep der Naaldbomen bloeien wel al de eerste Sparren en Dennen. Het pollen heeft luchtzakken en kan daardoor over grot afstand worden meegenomen. Vooral bij oostenwind worden we hier getrakteerd op pollen uit Duitsland, Polen en verder weg. Uitgebloeide paardenbloemen hebben van die prachtige pluizenbollen. Als de zaden rijp zijn waaien deze aan hun parachuutjes van de planten weg door de lucht. Deze zijn helemaal niet allergeen en veroorzaken derhalve ook geen hooikoortsachtige klachten. Dit geldt eveneens voor de zaden van Wilgen en Populieren met hun haarbossen. Als deze door de lucht zweven lijken het wel sneeuwvlokken. Ook deze zogenaamde ‘zomersneeuw’ is niet allergeen. Wanneer je Paardenbloemzaden of zaden van Wilgen en Populieren door de lucht ziet zweven en je hebt last van hooikoortsachtige klachten dan worden die veroorzaakt door het stuifmeel van Grassen dat in dezelfde tijd in de lucht komt. Kruiden die matig allergeen pollen verspreiden en die nu ook bloeien en verder de heel zomer doorgaan met bloeien zijn Zuringen en Smalle weegbree.                                                                                                             Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op zondag 26 mei 2019.© Pollennieuws.nl                                                                                                                                                                                                                                                 
Zondag: Wisselend bewolkt en droog, max. temp 18 graden.
.     .       . .     .                                  
geen waarschuwing
waarschuwingen
extreem weer
weeralarm
Extreme hitte
Gladheid
Onweer
Regen
wind-en
 waterhosen
Windstoten
Zicht
Winterse
neerslag
WEERALARM NEDERLAND
Scheulder
Bron: KNMI
Bron: KNMI
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
VERWACHTE NEERSLAG VOOR DE KOMENDE 3 UUR
Weersverwachting maandag 27 mei 2019 tot vrijdag 31 mei 2019 Dinsdag buien, daarna van tijd tot tijd regen of buien, maar ook af en toe zon. Temperaturen rond 15 graden. Vanaf vrijdag warmer.
Het weer