Weerstation Scheulder RADAR RADAR VERWACHTING VERWACHTING ARCHIEF ARCHIEF LINKS LINKS
neerslagradar Margraten
AKTUEEL AKTUEEL
Pollennieuws.nl
Pollennieuws.nl
Berken beginnen te bloeien Droog en warmer weer na de afgelopen natte periode zorgt ervoor dat ook de Berken verder gaan met de ontwikkeling van hun katjes. Het is dan ook te verwachten dat de eerste bloeiende Berken binnenkort aan te treffen zijn. Of dat opnieuw zo heftig wordt als dit jaar met de Elzen in de tweede helft februari hangt helemaal af van de weersontwikkeling. Droog en zonnig weer met wat wind erbij kan als een aantal Berken bloeit bij mensen die gevoelig zijn voor stuifmeel of pollen van Berken tot hooikoortsachtige klachten leiden. Uit de Berkenfamilie brengen de laatste bloeiende Elzen en Krulhazelaars nog wat matig allergeen pollen in de lucht en ook Haagbeuken die bloeien geven licht allergeen pollen vrij. Haagbeuken staan in onze loofbossen in de zuidelijke helft van het land en vind je als straatbomen ook aangeplant in de stedelijke omgeving in het noorden. Zo’n plaats met veel Haagbeuken als straatboom is de stad Meppel. Populieren en Wilgen bloeien eveneens en vooral de felgele katjes van mannelijke Boswilgen vallen in het landschap op. Het aantal mensen dat reageert met hooikoortsachtige klachten op pollen van Populieren en Wilgen is beduidend kleiner dan het aantal mensen dat op Hazelaars en Elzen reageert. De Essentakziekte heeft helaas huisgehouden onder deze voor het Nederlandse landschap zo karakteristieke boomsoort, die veel als laanboom is aangeplant bijvoorbeeld in de Gelderse Achterhoek. Gezonde Essen bloeien nu en brengen uit hun toefen met paarse mannelijk bloeiende kleine bloemen het pollen in de lucht. Essen zijn nauw familie van Olijven; ze behoren tot dezelfde familie, namelijk de Oleaceae of Olijffamilie, en dit heeft tot gevolg dat mensen die hier te lande reageren op Essenpollen in Zuid-Europese landen behoorlijk ziek kunnen worden als daar de Olijfboomgaarden in bloei staan. Waar mannelijk bloeiende Taxus staat kunnen deze bomen en struiken wolken pollen vrij laten komen. Soms zoveel pollen dat ze wel ‘Rookbomen’ worden genoemd net als een aantal Coniferen, die veel zijn aangeplant in tuinen en parken.  In een stad als Amsterdam staan veel Iepen aangeplant. Ook deze fraaie hoog reikende stadsbomen zijn windbestuivers en zij kunnen tijdens hun bloei lokaal bijdragen aan hooikoortsachtige klachten bij mensen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel of pollen.                                                                                                                         Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op vrijdag  22 maart 2019.© Pollennieuws.nl                                                                                                     
Vrijdag: Vrij zonnig, max. temp 19 graden.
.     .       . .     .                                  
geen waarschuwing
waarschuwingen
extreem weer
weeralarm
Extreme hitte
Gladheid
Onweer
Regen
wind-en
 waterhosen
Windstoten
Zicht
Winterse
neerslag
WEERALARM NEDERLAND
Weersverwachting zaterdag 23 maart 2019 tot woensdag 27 maart 2019 Wolkenvelden, ook geregeld zon. Maandag meer wind en kans op wat regen of een bui, verder vrijwel droog. De maximumtemperaturen liggen (iets) onder het langjarig gemiddelde.
Scheulder
Bron: KNMI
Bron: KNMI
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
VERWACHTE NEERSLAG VOOR DE KOMENDE 3 UUR
Het weer