Weerstation Scheulder
RADAR RADAR VERWACHTING VERWACHTING ARCHIEF ARCHIEF LINKS LINKS
Meteogram Margraten
weer
AKTUEEL AKTUEEL
Pollennieuws.nl
Pollennieuws.nl
Steeds meer stuifmeel van kruiden in de lucht Bloeiende kruiden verspreiden matig tot sterk allergeen pollen in de zomer. Het gaat daarbij om Zuringen, Smalle weegbree en Brandnetels. Maar ook Glaskruid is berucht. Het pollen van dit aan Brandnetel verwante kruid is in landen rond de Middellandse Zee een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoortsachtige klachten. Glaskruid lijkt door de klimaatverandering steeds meer voor te komen in onze contreien. Bijvoet ontwikkelt zich en gaat binnenkort bloeien. Een aantal Lindes vooral in het zuiden van het land raakt al uitgebloeid. Maar er bloeien er nog voldoende en ook Tamme kastanjes bloeien volop. De gele bloeiwijzen van de Linde trekken met hun weeïge geur veel insecten als bijen en hommels aan. Deze verzamelen stuifmeel. Maar de Linde produceert zoveel stuifmeel, dat een groot deel van dit pollen in de lucht komt. De witte aarvormige bloeiwijze van de Tamme kastanje trekt eveneens insecten aan, maar ook bij deze boom is sprake van windbestuiving en dus pollen dat in de lucht komt. Zowel op de geur als op het pollen van deze soorten bomen reageert een klein aantal mensen met hooikoortsachtige verschijnselen. Grassen bloeien nog steeds en brengen hun zeer sterk allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Kropaar, Beemd- en Zwenkgrassen, Engels en Italiaans raaigras bloeien volop. Struis- en Zwenkgrassen vind je veel op droge zanderige bermen. Timoteegras met zijn stijve aren bloeit en inde staatgoten en langs stoepen bloeit Vingergras. Veel gras is al gemaaid, een klein lichtpuntje voor mensen die last hebben van graspollenallergie. Echter het wenden van het hooi doet niet alleen veel stof opwaaien maar er komt dan ook pollen in de lucht. Ook granen als Rogge zijn echte windbestuivers. Hun pollen is net als dat van gras zeer sterk allergeen. Helm is vrijwel uitgebloeid, dus aan de kust is er beperkte pollenbelasting, zeker als de wind van zee komt. Het is aan te raden je activiteiten en gedrag aan te passen. Douche bijvoorbeeld voor het naar bed gaan, je spoelt dan ook je haren schoon. Lucht je woning alleen tijdens de koele uurtjes rond zonsopgang. Dat is ook de beste tijd om eventuele buitenactiviteiten waar je niet omheen kunt uit te voeren. Probeer als je je moet verplaatsen dat niet te voet of per fiets te doen, maar gebruik openbaar vervoer en desnoods eens je auto.                                                                                                        Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op vrijdag 19 juli 2019.© Pollennieuws.nl
LET OP: DOMEINNAAM VAN DE WEERSITE IS VERANDERD, IS NU WEERSTATIONSCHEULDER-MARGRATEN.NL.
. .   .         . . .
.     .       . .     .                                  
geen waarschuwing
waarschuwingen
extreem weer
weeralarm
Extreme hitte
Gladheid
Onweer
Regen
wind-en
 waterhosen
Windstoten
Zicht
Winterse
neerslag
WEERALARM NEDERLAND
Sneeuwradar

Weerstation Margaten

Scheulder
Bron: KNMI
Bron: KNMI
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
VERWACHTE NEERSLAG VOOR DE KOMENDE 3 UUR
Weersverwachting zondag 21 juli 2019 tot donderdag 25 juli 2019 Droog, zonnig en warm tot zeer warm weer met rond donderdag ook nachttemperaturen die op veel plaatsen (ruim) boven 20°C blijven. Vrijdag een kleine kans op een enkele onweersbui.