Weerstation Scheulder
RADAR RADAR VERWACHTING VERWACHTING ARCHIEF ARCHIEF LINKS LINKS
neerslagradar Margraten
AKTUEEL AKTUEEL
Pollennieuws.nl
Pollennieuws.nl
Geen pollen maar andere allergenen Stuifmeel afkomstig van planten komt nauwelijks in de lucht; immers alle aan de lucht pollen afgevende planten zijn uitgebloeid. Ook Ceders, Ambrosia, andere kruiden en grassen zijn vrijwel niet meer bloeiend aan te treffen. Toch treden er ook in het najaar en de herfst klachten op die lijken op hooikoorts. Het gaat dan vooral om sporen afkomstig van schimmels. Schimmelsoorten die een rol spelen bij de afbraak van afgevallen plantenmateriaal verspreiden hun sporen. Berucht zijn Cladosporium en Alternaria, die grote hoeveelheden sporen in de lucht brengen. Ook de vele paddestoelen die na een flinke hoeveelheid neerslag zich vertonen, kunnen grote hoeveelheden basidiosporen afgeven. Denk aan zwammen als de Aardappelbovist en dergelijke waaruit, als je er op trapt, hele wolken met miljoenen sporen tevoorschijn kunnen komen. Deze sporen zijn kleiner dan pollenkorrels en dringen dieper door in de longen. Mensen kunnen er met hooikoortsachtige klachten op reageren. Ook schimmels in huis kunnen bij hoge luchtvochtigheid voor overlast zorgen door de afgifte van sporen. Het is dan ook zaak om de luchtvochtigheid in huis laag te houden zodat deze schimmels voor minder overlast zorgen. Vaker zijn ook bouwkundige maatregelen nodig om vochtige ruimtes droog te krijgen en te houden en zo schimmels te weren. Het laag houden van de Relatieve Vochtigheid is aan te raden. Immers in het najaar, vooral doordat de lucht buiten vaak heel vochtig is, dreigt ook binnenshuis de Relatieve  Luchtvochtigheid hoog te worden. Daarvan profiteren voorts huisstofmijten. Deze gedijen erg goed bij Relatieve luchtvochtigheden van boven de 55%. De afvalstoffen van deze minuscule dieren, die nogal eens aangetroffen worden op matrassen, veroorzaken bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Houdt door goed te stoken, zeker ook in de slaapkamer, de relatieve Luchtvochtigheid onder de 55% liefst zelfs onder de 45%. Huisstofmijten kunnen daar niet tegen. Lucht het bed en de slaapkamer zo kort mogelijk tijdens een droge ochtend. Mocht er een enkele bloeiende grasspriet te vinden zijn, dan kan dat niet uitgesloten worden; na de hitte en droogte kan er nog een dapper grasje bloeien.                                                                                                                                                                                                                                      Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op woensdag 21  november 2018.                                                                                                     
Donderdag: Vrij veel bewolking en droog, max 6 graden
.     .       . .     .                                  
geen waarschuwing
waarschuwingen
extreem weer
weeralarm
Extreme hitte
Gladheid
Onweer
Regen
wind-en
 waterhosen
Windstoten
Zicht
Winterse
neerslag
WEERALARM NEDERLAND
Weersverwachting donderdag 22 tot maandag 26 november 2018 Aanvankelijk droog en vooral vrijdag zonnige perioden. In het weekend bewolkt en met name zaterdag regen. Na het weekend meer zon, maar ook af en toe regen. De temperaturen liggen meestal onder normaal.
Scheulder
Bron: KNMI
Bron: KNMI
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
VERWACHTE NEERSLAG VOOR DE KOMENDE 3 UUR
       
Het weer