Biografie: Henk van Belkom

Bandleider / Trompettist / Zanger

De op 30 december 1938 in Tilburg geboren Henk van Belkom mag gerust als ‘bezeten van muziek’ worden getypeerd. Op lagere schoolleeftijd kreeg hij op school, maar ook van zijn ouders, zangles. De hele familie Van Belkom hield van muziek, vooral van het bel canto. De naam van de componist Guiseppe Verdi staat met gouden letters bij zowat alle familieleden hoog in het vaandel. Op elfjarige leeftijd was Henk al druk in de weer met een gitaar, om met de hulp van zelfstudieboekjes dit instrument onder de knie te krijgen. Hij hoorde op zijn veertiende jaar voor het eerst The Ramblers en The Dutch Swing College Band op de radio. Ook maakte hij via de radio kennis met het orkest van Max Woiski en de Hawaiianmuziek van de Mena Moeria Minstrels. Hij kreeg privé muziekles van docent Bert van de Sande en zijn eerste stappen als oude stijl musicus zette hij in 1955 als leider van The Black Bottom Stompers.

Samen met Leo Versteden en Sjef van Son richtte hij in 1957 The South Jazzband op, een gouden greep zou later blijken. Van 1957 tot op dit moment heeft Henk blijk gegeven van een enorme liefde voor de oude stijl jazz. Bovendien legde hij een schier ontembaar enthousiasme aan de dag, wat mag blijken uit zijn bijna talloze activiteiten in de oude stijlwereld.

We doen een greep: in 1959 bestuurslid geworden van The Two Beat and Modern Jazz Society in Tilburg; oprichter The South Jazz Society; in 1969 mede-oprichter van Jazzclub The Jazzy Witch; als secretaris van de jury was hij achtentwintig jaar verbonden aan het concours van het Jazzfestival Breda; oprichter en grote promotor van de Jazz Meeting Tilburg; bestuurslid van het Tros Tilburg Big Band Festival; van 1971 tot 1983 lid van de redactie van het Bredase jazzmagazine ‘The Roaring Jazz Crooner Chronicle’.

Henk van Belkom was en is continue bezig met het promoten van ‘zijn’ South Jazzband, de eerste jaren daarbij enorm gesteund door jazzpromotor Wim Verbruggen. Talloze radio- en televisieprogramma’s hebben The South als gastorkest voor het voetlicht gebracht. Het hele seizoen 1974 bijvoorbeeld, fungeerde het orkest als huisorkest in het destijds populaire televisieprogramma NOS-kiosk. Een meer compleet overzicht van de optredens in binnen- en buitenland, de gasten die het orkest in de loop der jaren heeft begeleid en andere in het oog springende activiteiten vindt u elders op deze website.

Naast trompet speelt Henk sousafoon, stringbas, flageolet, hij componeert, arrangeert en is lid van Buma. Als auteur nam hij enkele hoofdstukken voor zijn rekening in het Teleac-cursusboek ‘Let’s Swing’. Onder zijn leiding nam The South in totaal zes singles en ep’s, elf langspelers, twee compactdiscs op. Als laatste is een cdbox uitgebracht met daarin 3 compactdiscs, 'The Highlights of the Southjazzband'.

Het is bijna ondoenlijk het aantal orkesten te noemen waarbij Henk van Belkom in de loop der jaren heeft gespeeld, als gastspeler of als invaller. Enkele namen willen wij u hier niet onthouden: van 1971 tot 1974 bassist van de Tilburg Big Band; leider van The Blue Jugtown Jazzband en van de loopgroep The Roaring Hot Peppers en vele jaren tubaspeler bij Frits Kaatee en zijn Dixieland Streetparaders. In 1995 leverde hij een bijdrage aan de compactdisc van The Honolulu Strings, een destijds gerenommeerd Hawaiian-ensemble. Van 1983 tot heden is hij de vaste trompettist van de bekende oude stijlformatie The Dirty Dozen uit Breda.

Onderscheidingen: ‘Hartje Den Boschprijs’ in 1982; de gouden speld van ‘Hart van Brabant Tilburg’ in 1982 en de kleine zilveren legpenning van de Gemeente Tilburg in 1998. Onder het motto: ‘muziek is geestelijk voedsel’, hoopt hij nog vele jaren zijn niet onbelangrijk steentje bij te blijven dragen aan de mooie wereld, die oude stijl jazz heet. Het bel canto is hij overigens door alle jaren heen eveneens trouw gebleven.

knop terug