Nieuwsbericht

Klik hier om het boek en de nieuw uitgebrachte CD te bestellen

henk van belkomDe bekendste oudestijl-jazzmuzikant van Tilburg staat centraal in het nieuwe boek ‘Henk van Belkom, van ‘Beren-Temmer’ tot jazzmusicus’ dat op 8 november verschijnt. Vier jaar geleden kwam het boek ‘Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek’ uit. Een bijzondere uitgave, die veel lof oogstte. Jazzjournalist Rinus van der Heijden heeft nu samen met Jan van Rijthoven en Ruud Erich een tweede jazzboek geschreven waarin Henk van Belkom centraal staat.

Henk van Belkom is een markante Tilburger, die zijn hele leven aan de jazzmuziek heeft gewijd, maar ook uitstapjes maakte naar andere muziekgenres. Niet alleen in Tilburg, maar ook in Nederland en daarbuiten staat Henk al meer dan 60 jaar middenin de jazz. Hij is een befaamd bandleider, inspirator en gangmaker en met recht ambassadeur van de jazzmuziek, waarvan Tilburg tot de bakermat mag worden gerekend.

In het boek wordt het leven van Henk beschreven, zijn muziekactiviteiten en de bijdrage die hij leverde om aan jonge musici de liefde voor de jazzmuziek over te dragen. Het is een zo uitgebreid mogelijk portret van Henk. Een portret dat niet alleen zijn muzikale leven, maar ook zijn maatschappelijke bemoeienis, zijn ontwikkeling als jazzmusicus en tevens zijn particuliere levensstijl omvat. Dat betekent dat niet alleen Henk van Belkom wordt geschetst, maar alles om hem heen wat hem tot die zestig jaar muzikantenschap heeft gebracht: zijn familie, zijn bandleden, zijn vrienden, de mensen die hij een warm hart toedraagt en alle overigen die een rol hebben gespeeld bij zijn vorming als mens en als musicus.
Dat betekent dat de romp van het boek Henk op allerlei manieren belicht: met een groot, vele pagina’s tellende weerslag van interviews met Henk zelf en de portretten die van buitenaf worden geschetst. Dat is nog lang niet alles: anekdotes worden als snoepgoed door de hoofdstukken gestrooid, heel veel (historische) foto’s geven daar aanvullingen op. In het boek wordt een zorgvuldig samengesteld chronologisch beeld van Henk opgenomen en een verantwoorde discografie.
Het boek is niet alleen een portret van Henk, maar moet ook worden gezien als een tijdsbeeld. Het schetst de wijze waarop Henk heeft geleefd, de omgeving waarin hij opgroeide, geeft een beeld van Tilburg in de afgelopen zeventig jaar, maar ook van de provincie Brabant, de ontwikkeling van jazzmuziek en andere muziekvormen en maatschappelijke ontwikkelingen.
Het boek verschijnt in dezelfde kwaliteit en uitstraling als ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek’. Aan het boek werken ook Hans Lodewijkx (vormgeving) en Gemma van der Heijden (foto’s) mee. Het boek telt 152 pagina’s en de verkoopprijs is 19,95 euro, exclusief verzendkosten.

 

knop terug