Historie..

Sjonge, sjonge, wat vliegt de tijd. The South Jazzband timmert inmiddels al weer zo’n tweeenvijftig jaar aan de weg en hoe? Het allereerste optreden van het orkest was op 9 januari 1957 bij de bruiloft van de broer van Henk van Belkom, Jan van Belkom. De bezetting van het orkest bestond toen uit: Henk van Belkom, leider, trompet; Gerrit Overman, trompet; Ben Liesting, klarinet; Toon de Rooy, trombone; Wil van Doormalen, piano; Leo Versteden, banjo/gitaar; Joop van Son, bas en Piet de Bont, slagwerk.

Na ontzettend veel repeteren en optredens in zo wat elke zaal in het Brabantse, kreeg het orkest steeds meer vaste grond onder de voeten. Berucht waren de optredens bij ‘d’n Bresser’ in Rijen, waar het orkest zich vanaf 1958 wist gesteund door een grote schare fans. Het eerste radio-optreden volgde in augustus 1958 in het kader van een jazzconcours op de tentoonstelling ‘Hart van Brabant’. The South behaalde een verdienstelijke tweede prijs. In 1960 werd, eveneens in Tilburg, het allereerste nachtconcert georganiseerd onder de noemer: ‘Dixieland na middernacht’ en bijna vanzelfsprekend was ook The South hierbij aanwezig. De grote doorbraak volgde in 1962, eerst met het verschijnen van de eerste grammofoonplaat en daarna werd het orkest op 12 augustus tot winnaar uitgeroepen van het Loosdrecht Jazzfestival. In Loosdrecht kraaide de haan victorie en vanaf dat moment ging het berg opwaarts.

1e lustrumHet buitenland lonkte en het orkest ging gretig op de vele uitnodigingen in. Zo maar een greep uit de festivals die vanaf 1963 werden bezocht: Zürich Zwitserland (1963 - 1964), Comblain la Tour België (1964), The Berliner Jazztage (1965), Dresden DDR (1973), Frankfurt (1976) Harsewinkel(1976) ,Hammerveld Roermond (1977), Krefeld (1977), Praag (1977), Warschau (1980), Sacramento USA (1984), Jenaer Jazztage DDR (1988), Gelsenkirchen (1992) La Nuit du Jazz Armentières (1994) en opnieuw Dresden (2003).

Vanaf het eerste jaar in 1971 speelde The South op het Breda Jazzfestival en tot op de dag van vandaag is het orkest regelmatig in Breda present. Van groot belang was ook de inzet van het orkest gedurende achttien jaar bij de didactische informatieve schoolconcerten onder de noemer Jazzproject Breda. Een initiatief van de Bredase Stichting ‘Jazz ten Toon’, dat een ontelbare hoeveelheid schooljeugd vaak voor het eerst, in contact heeft gebracht met de oude stijl jazz.

ZurichNatuurlijk werden ook zo wat alle festivals in Nederland opgeluisterd. Van Middelburg tot Meppel en alle plaatsen daartussen, met een festival, werden bezocht en met succes. Van 1973 tot 1998 was het orkest gast bij de jaarlijkse Jazz Meeting Tilburg. Talloze solisten stonden met de Tilburgers op het podium: Nelson Williams, Jack van Poll, Bud Freeman, George Probert, Peanuts Hucko, Benny Waters, Joshe Monitz, Edwin Rutten, Jan Morks, Dim Kesber, Dick Kaart, Tom Baker, Frits Kaatee, Tony Vos, Huub Janssen, Joep Peeters, Antoine Trommelen, Bob Wilber, Warren Vaché, Champion Jack Dupree, Jimmy Witherspoon, Jabbo Smith en het mondharmonica-fenomeen Jean Baptist 'Toots' Thielemans. Met 'Toots' werd op 8 maart 1981 een live-elpee opgenomen in het toenmalige home van de Rijense Jazz Stichting, Tivoli.

Ook wisten vocalistes van naam het orkest te vinden.
Een lange rij zangeressen passeerde de revue: Anneke Grönloh, Joke Bruys, Rita Hovink, Connie van Bergen, Milly Scott, Greetje Kauffeld, Ann Burton, Loes van Wees, Sara Koolen, Riedel van Kleef, Conny van den Bosch, Liljana Petrovic, Janice King, Dee Daniels, Arly Day, Neva Raphaello, Beryl Bryden, Annette Loman, Ella Rose Michell en Denise Jannah.

Op 10 november 2007 werd het 50-jarig bestaan van The South op grootse wijze in alle zalen van de Postelse Hoeve in Tilburg gevierd. Alles wat ook maar iets met oude stijl heeft te maken was aanwezig en speelde werkelijk de sterren van de hemel. Op dat moment werd duidelijk dat The South Jazzband zich een vaste plaats heeft veroverd in de jazzwereld en zich mag verheugen op de sympathieke steun van zeer veel prominente jazzmusici.