Biografie: Leo Versteden

Gitarist / Banjospeler


Gitarist/banjospeler Leo Versteden, geboren in Tilburg op 18 augustus 1933, had de smaak voor oude stijl jazz al vroeg te pakken. Op vijftienjarige leeftijd leerde hij de eerste kneepjes van het gitaarspel. Na zijn diensttijd in Nieuw-Guinea kreeg hij in 1957 bezoek van trompettist Henk van Belkom, die op dat moment bezig was een jazzorkest te formeren. Dat was het begin van een jarenlange samenwerking en tevens het begin van de nu alom bekende South Jazzband. In alle dixielandorkesten van de jaren vijftig gebruikte de ritmesectie een banjo, reden voor Leo Versteden om naast de gitaar, de banjo ter hand te nemen. In Tilburg was in die jaren geen geschikte opleiding om tenorbanjo te leren spelen, zodat hij zich door zelfstudie dit instrument eigen moest maken.

Leo Versteden is The South Jazzband altijd trouw gebleven. Daarnaast heeft hij enkele jaren samengewerkt met saxofonist Frits Kaatee en is hij al weer jarenlang de vaste banjospeler van Jerry Steyger’s looporkest. Met The South Jazzband nam hij vele elpees, singles en compactdisks op, onder meer met Toots Thielemans en Jabbo Smith.

Leo Versteden is samen met zijn vrouw Marja trots op zijn twee zonen en twee kleinzonen. Hij zit graag achter zijn computer en gaat er regelmatig met de fiets op uit. Maar zijn grootste passie is muziekmaken, iets wat hij nog vele jaren hoopt te kunnen blijven doen.

knop terug