Biografie: Will Soffers

Bassist

Will Soffers werd geboren op 9 juli 1943 in Bergen op Zoom. Opgevoed in de klassieke muziek, zijn moeder had een conservatoriumopleiding gevolgd, kwam hij op zestienjarige leeftijd bij toeval in aanraking met oude stijl jazz. Bij een tante hoorde hij voor het eerst de muziek van Chris Barber en vanaf die tijd was hij verkocht en verknocht aan de oude stijl.

In zijn achttiende levensjaar kwam hij voor het eerst in contact met de muziek van The South Jazzband tijdens een concert in Zevenbergen. Met open mond stond hij te luisteren en hij werd gegrepen door de muzikaliteit en het enthousiasme van de toenmalige ‘South’. Hij schafte zich een banjo aan en leerde door veel oefenen en luisteren naar radio en elpees de geheimen van de oude stijl jazz kennen. Het resultaat was dat hij na een aantal jaren studeren bij verschillende orkesten ervaring heeft opgedaan. Via The Crabtown Jazzband, The Stonetown Jazzband, Les Rais de St. Germain, The Memphis Queen Jazzband, het Sea Port Quartet, The Seventy Five Seven kwam hij uiteindelijk terecht als vaste bassist bij The South Jazzband.

Will Soffers nam met de diverse orkesten verschillende elpees en compactdiscs op en hij maakte een radio-uitzending met The Seventy Five Seven in het bekende jazzprogramma ‘Sesjun’. In 1992 was hij met het kwartet van Antoine Trommelen te bewonderen op de Hongaarse televisie. Het kwartet begeleidde de vroegere klarinettist van het orkest van Louis Armstrong, Joe Murànyi.

Nu, zelf wat ouder geworden, vindt hij het enorm belangrijk om zolang het kan te blijven spelen. En vooral veel lachen met de jongens, want dat houdt hem op de been. Will Soffers hoopt nog lang met zijn vrienden van The South Jazzband samen te spelen en vooral met de ‘vader’ van The South, Henk van Belkom.

knop terug