Lokaal leer in Sissi.

Slippers, sandalen, tassen, portefeuilles en riemen. Het is leer wat de klok slaat bij 'Ni.Kou' in het dorpje Sissi aan de noordkust van Kreta. Het gros van de leer produkten is ontworpen foor Nikos Koutepas, een Griek afkomstig uit de buurt van Athene. Hij ontdekte Kreta toen hij nog fresco's restaureerde voor de Griekse overheid. Koutepas begon samen met zijn neef een leerfabriek en staat nu zelf in de winkel. Hij verkoopt tassen van eigen ontwerp. Wees gewaarschuwd: probeer niet af te dingen bij deze eigenzinnige Griek, want daar is hij niet van gediend. Het valt vooral op dat veel Nederlanders altijd willen afdingen, in Nederland is dit toch ook niet het geval. Na een bezoek aan de winkel is het goed vertoeven op het terras van HASSAN gelegen aan het water en met een schitterend uitzicht over de zee.Route Agios Nikolaos.

Route Agios Nikolaos is eigenlijk de Lassithi-route maar wordt wel zo genoemd omdat de route start in Agio Nikolaos.

De Lassithi-route is een uiterst onstpannen tocht, en begint zoals al aangegeven in Agios Nikolaos bij een man dieop Kreta en daar buiten een begrip is. De idealist Victor Zorbas, die rondleidingen geeft op het melaatseneiland Spinalonga. Rijd Agios Nikolaos in het noorden uit en houd de kustweg aan waarbij je uitkijkt op Spinalonga. (schitterend) De heuvels in de noordpunt boven de stad bieden het liefelijkste landschap dat Kreta te bieden heeft. Deze omweg is een absolute aanrader. Geniet van de kleine dorpen als het Venetianse Kaseli. Via een stop in Neapoli steekt de route door het beroemde Lassithi-plateau met zijn inmiddels half vergane windmolens. In Malia toont de oude Kretenzer handwerkster Pateli haar borduurwerk en de dag eindigt aan de baai van Sissi.

Spinalonga.

Een dag met Victor Zorbas naar Spinalonga is meer dan een toeristisch uitstapje. Zorbas is een gedreven zeventiger die de vakantieganger iets wil leren. Spinalonga werd aan het begin van de twintigste eeuw bestempeld tot leprozenkolonie. Aanvangkelijk lieten de Grieken de zieke mensen aan hun lot over, maar later kwam de ziekenzorg enigszins op gang. Een wandeling langs de ruines van de huizen en het kleine ziekenhuis is uiterst indrukwekkend. Al zo'n twintig jaar leidt Zorbas hier in de zomer dag in dag uit mensen rond. Ik probeer mensen duidelijk te maken dat er vandaag de dag nog steeds overal ter wereld Spinalonga's zijn. Neem de kwesties rond aids, kanker en Kosovo. Melaatsenkolonies bestaan nog steeds, aldusde idealist, die Nederlands spreekt. Zijn verhaal heeft naar al diejaren nog niets aan kracht ingeboet. Ik wil mensen oproepen hun medemens bij te staan. Als ik maar een persoon aan het denken kan zetten ben ik tevereden.

Waar & Wanneer naar Spinalonga:

De boot met Victor Zorbas vertrekt elke morgen om 10:00 uur van de uiterste havenpunt van Agios Nikolaos. Passagiers moeten minimaal om 9:30 uur aanwezig zijn. Wie vanuit Malia of Chersónissos een trip boekt, betaalt wel extra voor de busreis naar Agios Nikolaos. Onderweg wordt gezwommen en een bezoek gebracht aan het bekende plaatsje Elunda. Elunda is bekend geworden van de film "Who pay's the veryman".

Lassithi-plateau.

De taverne heet niet voor niets 'Pateau of Lassithi'. Het restaurant dat ineens opdoemt in het berggebied, steekt als het ware uit de rotsen boven het dal.

Drie traditionele windmolens zijn het herkenningspunt voor de hongerige reizigers. Met een wijds uitzicht vanaf het terras smaakt de maaltijd er goed. De menukaart biedt vooral Griekse specialiteiten, van mezedes (kleine hapjes) en verse salades tot souvlaki. Het is een van de schonere taverna's die je op Kreta aantreft. De eigenaar verkoopt ook geweven kleden en lokaal aardenwerk. Let op: de goedkopere kleden zijn niet handgeweven. Die komen uit een Kretenzer fabriek.

Waar & Wanneer: Taverne Plateau of Lassithi is te vinden op de route van Exo Potami naar Messa Lassithi. De openingstijden zijn dagelijks van 8:00 tot 24:00 uur.

Mochlos.

Een aardig kort uitstapje vanaf de kustweg (Agios Nikolaos - Sitia) ligt het vissersdorpje Mochlos. De terrassen bieden goed uitzicht op de ruwe zee. Op het kleine eiland voor de kust zijn overblijfselen gevonden van een Minoïsche havenstad. De vissers spelen graag voor veerman, overzwemmen is voor echte sportievelingen ook mogelijk.

Taverne Castelo in Ierápetra.

Castello is nooit dicht!!!!.......Hij heeft iets van de Britse komiek John Cleese, zo beweeglijk als Takis Dimokritos zich tussen de tafels door beweegt. Samen met zijn noorse vrouw Lisa, runt hij taverna Castello op een mooie plek aan de boulevard van Ierápetra. Het stadje heeft de naam enigszinds Afrikaans aan te doen. Het enige Afrikaans dat mij hier opvalt, is het lekkere klimaat. Het vis komt zo uit de haven, alle dagen vers vis. Taverne Castello heeft een opmerkelijke homemade keuken. Moeder Takis bereidt de kleine hapjes en verse, speciaal gekruide soepen. Takis houdt zich bezig met het roosteren van het vlees. De taverne is eigenlijk altijd open,er zijn veel lokale klanten.

Waar & Wanneer: Taverne Castello is gevestigd aan het strand, Samuel Street 30 in Ierápetra. Het restaurant is dagelijks open van 9:00 uur tot na middernacht.