De Friese Doorloper.

Is een houten schaats met touwtjes om je eigen schoen mee vast temaken.

Hieronder is een houten schaats getekend. Bij zo'n schaats heb je drie stukken leer, een bij de hak, de Hakband en een bij de voorkant, het Teenleer.Het derde stuk leer is de gesp, hiermee kan je de Hakband afstellen. De veter ook vaak een soort band, loopt via de Hakband naar het Teenleer en weer terug.

Houten schaatsen en hoe trek je ze aan.

De eerste vraag bij houten schaatsen is altijd hoe ze ondergebonden moeten worden. Op zich is dit helemaal niet zo moeilijk. Maar het is zo'n bekend "weetje", te vergelijken met het opzetten van een strandstoel. Als je weet hoe het moet is er niets aan, maar o wee als je er na een tijdje weer opnieuw voorstaat. Laten we het proberen.

afbeelding 1 aantrekken houten schaatsen

De eerste stap.

Als het goed is loopt de stoffen band door de gleuven in de leren teenstukken en over de neus van de schoen. Zie hiervoor de eerste tekening. Vervolgens moeten de beide uiteinden van de stoffen band evenwijdig (langs) de voet naar achteren naar de leren hielband. Oh ja, bijna vergeten, let wel op dat de R bij de rechter voet terechtkomt!

afbeelding 2 aantrekken houten schaatsenDe tweede stap.

Ga met de stoffen band van binnen naar buiten door het gaat van de Teenband. Hierna kun je van buiten naar binnen, door het gat of de ring van de Hakband. Zie hiervoor de tweede tekening. Hiernaast is een schoen te zien, maar de meeste kinderen hebben een paar goede stevige laarsen aan, die zitten vaak het best.

 

afbeelding 3 aantrekken houten schaatsenDe derde stap.

De beide uiteinden van de banden gaan nu weer naar voren, de rechter naar links en de linker naar rechts, zodat zij elkaar op de bovenzijde van de wreef kruisen. Het is belangrijk dat er op deze manier wordt gekruist. Bij het dragen van gewone lage- of gymnastiekschoenen mag men op de hoge plaats nooit een knoop leggen, dit heeft namelijk tot gevolgd dat de bloedvaten naar de voeten worden dichtgedrukt, waardoor je koude voeten krijgt.

De vierde stap.

afbeelding 4 aantrekken houten schaatsenHierna gaat het linker uiteinde van de band, van buiten naar binnen, halverwege tussen teen- en hielstuk onder de rechter band door en het rechter uiteinde op dezelfde manier onder de linker band door. Om de schaats nu goed vast te binden maken we de uiteinden aan elkaar vast door middel van een halve knoop en een strik op de onderkant van de wreef, dus aan de teenzijde.

Tip

Vaak wordt er gezegd dat er nogal geschoven wordt tussen de schoen en de schaats. Een oud en bekend trucje is het aanbrengen van een aantal koperen spijkertjes (let op koperen ivm roesten) ter hoogte van de schoenzool en de hiel. Knijp de koppen eraf. Hierdoor ontstaan een aantal scherpe puntjes waardoor de schoenzool niet meer van de schaats af kan glijden. Zorg er wel voor dat de spijker niet dwars door de schoen heen gaan (dus maar 3 a 4 mm en echt niet meer). De spijkertjes zijn getekend in de bovenste tekening.