PREUVENEMINT

Verzamelen
van  preuvenelappen smaakt naar meer

PREUVENELAPPEN

Een speciale serie imitatie bankbiljetten wordt uitgegeven door het Struyskommitee te Maastricht, dat jaarlijks in augustus, een culinair feest organiseert: het Preuvenemint.
Sinds 1982 wordt er gewerkt met consumptiebonnen, de zogenaamde "Preuvene-lappen". Het eerste jaar in de vorm van een plastic penning, daarna als papieren biljetten. Met Preuvenelappen kunnen een grote variëteit aan culinaire hapjes worden gekocht, welke worden gemaakt door diverse specialiteiten restaurants uit Maastricht en omgeving.
De prijs van één hele Preuvenelap is in de loop der jaren gestegen van 1 naar 2½ gulden. Vanaf 1985 worden ze verkocht in "boekjes" van zeven tot tien stuks. (vanaf 1997;   8 stuks voor hfl 20,=, vanaf 2001 is één lap te koop voor 1,25 euro)
In het begin zat achter het laatste biljet in het boekje een steviger velletje welke aan de achterzijde was voorzien van de naam van de hoofdsponsor van het feest. Vanaf 1995 is zowel de voorzijde als achterzijde van het boekje bedrukt met reclame voor de hoofdsponsor. Dit echter niet meer op een los velletje, maar op de voorzijde van het eerste en achterzijde van het laatste biljet. Zo wordt papier bespaard hetgeen milieu vriendelijker is. Er ontstaan per jaargang dus drie varianten van de hele lap. Vanaf 1997 zijn de scheurstrookjes van het boekje voorzien van een nummer. Met deze nummers kan men meedoen aan een loterij zodat er minder afval achter blijft op de Vrijthof.
In 1988 werd voor het eerst een halve Lap uitgegeven. Dit maakte het mogelijk de prijs van de hapjes ruimer te variëren. Na enige jaren onderbreking komt de halve Lap terug in 1995. De halve Lap is alleen verkrijgbaar als wisselgeld, de zogenaamde "Wissellap".
In 1995 doet ook een grotere coupure zijn intreden: de tien Preuvenelappen. Vanaf 1996 wordt dit een acht Preuvenelappen biljet. Kenmerkend voor deze biljetten is, buiten het grote formaat, een uitgestanst struisvogeltje. Vanaf 1998 is tevens een eenvoudig kinegram aangebracht tegen het kopiëren in kleur.
De afbeeldingen op de biljetten werden jaarlijks ontworpen door Guus Giero (MG-Group). Alleen in 1993 en 1994 tekende Huib Jans en in 1995 Studio Aquarius voor het ontwerp. De afbeeldingen op voor- en achterzijde van de biljetten zijn elk jaar weer van hoge kwaliteit. Meestal worden historische thema uit Maastricht en omgeving gebruikt. Vaste kenmerken zijn het aantal Preuveneminten en het logo van het organiserende comité, de struisvogel. Een leuk biljet is  de uitgave van 1986, waarop voor- en achterzijde de helft van de "Stadsbewaerder" is afgebeeld. Omdat de biljetten in een boekje worden verkocht, krijg je bij het openslaan van het boekje telkens één compleet figuur.
In begin 2000 komt Guus Giro plotseling te overlijden. Op dat moment is het ontwerp voor één biljet klaar en wordt besloten dit ontwerp voor alle drie de biljetten te gebruiken. In 2001 wordt alleen gebruik gemaakt van een halve en hele lap.

Stuk voor stuk zijn het kunstwerken, welke menig ontwerp van bankbiljetten doet verbleken. Het is eigenlijk triest dat deze biljetten slechts een kort leven als consumptiebon is gegund. Ieder biljet zou ingelijst elke tentoonstelling, van "oude meester" tot en met  moderne kust, opwaarderen. Kortom een aanwinst voor elke verzameling.

OVERZICHT PREUVENELAPPEN:

COLOFON | TESTGELD | CARNAVAL | SPEELGELD | SCHOOLGELD | Voorbeelden
SCHOOLGELD | PREUVENEMINT | TOKENS | CONTACT

E-mail: henderik.siepel@home.nl