TOKENS

Beter een lege kaart dan een hand vol losse tokens.

Oorspronkelijk begon ik met het verzamelen van koffiemuntjes en gaspenningen. Al snel bleek dat er in Nederland veel meer soorten penningen in gebruik waren met elk een specifiek doel. De engelse benaming voor dit soort penningen is "TOKENS"
Een goed overzicht van wat er zoal aan nederlandse  tokens is kunt u vinden in de catalogus uit 1987 geschreven door dhr Kooij. Deze catalogus is verkrijgbaar bij Mevius Numisbooks te Vriezeveen.  Hoewel vaak voor de hand liggend, zegt de catalogus helaas niets over de doelgroep en de voor en nadelen van het gebruik. In latere aanvullingen op deze site kan ik hier veel meer over vertellen.
De laatste jaren heb ik mij toegelegd op het verzamelen van tokens waarbij een verzamelkaart is uitgegeven.  Deze verzamelkaarten hebben als hoofddoel  een serie tokens  te bewaren. Het moedigt echter ook de verzamelaar aan om door te sparen tot de kaart compleet is. Uitgevers speelden hier graag op in. Over het algemeen betreft het series van tokens die gratis werden verkregen bij consument verbruiksgoederen. De tokens zitten dan onzichtbaar verpakt en wordt het ruilen van dubbelen een noodzaak. De meest bekende serie is uitgegeven door SHELL in 1970. Een serie tokens met hoogtepunten uit de ruimtevaart. Wist u dat deze serie in vele landen van de wereld is uitgegeven!. Dat er ook een boekje bij is met een beschrijving van elke penning! Dat er later nog een 21 e penning is bij gemaakt met een enkelvoudig verzamelkaartje! Mij zijn  een Nederlandse, Vlaamse, Franse, Italiaanse en Deense verzamelkaart bekend, allen bestaande uit een identieke serie van 20 stuks tokens  van messing of ijzer met messing laagje. De Deense serie heeft meerhoekige penningen.  Ook is er een Engelse serie. Deze heeft slechts 16 tokens in aluminium. De Duitse ruimtevaart hoogtepunten zijn uit de serie gelaten.

Iedere verzamelaar van tokens komt regelmatig exemplaren tegen die overduidelijk tot een serie behoren. Herkomst achterhalen is zeer moeilijk. Omdat, als ze al te vinden zijn in een of ander particulier overzicht ,de informatie ontbreekt.
Jaren na uitgifte van een dergelijk verzamelkaart zijn er verschillende voordelen voor de verzamelaar. De verzamelkaart geeft meestal info over:

  1. Het aantal tokens in de serie
  2. Het jaartal van uitgifte
  3. Het thema en of doel van de uitgifte
  4. Uitleg over de afbeeldingen op de tokens

Veel van de verzamelkaarten zijn uitgegeven door olie maatschappijen. Vaak was er een eenvoudige gratis insteek kaart van papier of karton en was er een luxe verzamelkaart, al of niet met schilderijlijstje, te bestellen.
Ook series met voetbalteams en beroemdheden zijn de laatste jaren verzamelt. Tegenwoordig is de verzamelkaart steeds vaker onderdeel van een compleet boekwerkje met informatie.

Momenteel heb ik rond de 80 verschillende verzamelkaarten  inclusief tokens uit heel de  wereld.

COLOFON | TESTGELD | CARNAVAL | SPEELGELD | SCHOOLGELD | Voorbeelden
SCHOOLGELD | PREUVENEMINT | TOKENS | CONTACT

E-mail: henderik.siepel@home.nl