Pelmolenimker  -  Honing met een stadspark oorsprong.Bijen gezondheid

Wat te doen bij een uitbraak van Amerikaans vuilbroed

In het verleden had de overheid  de leiding bij de organisatie van de regelingen bij een uitbraak van
Americaans vuilbroed (AVB) en namen ook de kosten voor haar rekening een en ander werd (goed) betaald uit een fonds bedoeld voor uitbraak van vee ziekten zo als varkenspest mond en klauwzeer enz.


Sedert enkele jaren heeft de overheid zich in een paar snelle stappen terug getrokken en laat de organisatie van de werkzaamheden en de financiering over aan de bijenhouders zelf...


De verschillende bijenhouders bonden hebben nog met het ministerie van landbouw aan tafel gezeten om te redden wat er te redden viel maar dat viel bitter tegen , dus nu gaan we er zelf  over.


De NBV heeft zelf een fonds gesticht waar zeer beperkt de kosten en vergoedingen betaalt kunnen worden.

Wat te doen in het kort:

De imker moet nu zelf constateren of hij  AVB in zijn volken heeft, als hij denkt mijn bijen zijn besmet , dan belt hij/zij P.P.O. Bijen in Wageningen. tel 0317 478480 fax 0317478484 E-m infobijen.ppo@wur.nl
WWW.ppo.wur.nl . praktijk onderzoek plant en omgeving, Bijen.
postbus 69, 6700 AB Wageningen.Droevendaalsesteeg 1. Wageningen.

Hij/zij vertelt wat er te zien is en krijgt dan advies wat te doen als het vermoeden bestaat dat het AVB is. Men zal dan zeggen dat er een bijen gezondheidcoordinator komt kijken om te zien of het AVB is.
De Bijen gezondhed coōrdinator (BGC) heeft materiaal bij zich om dat te kunnen constateren.

De BGC zal de imker vertellen wat  hij moet doen , de imker zal al de werkzaam heden zelf moeten doen de BGC doet in principe niets, hij geeft alleen voorlichting,over wat en hoe te ruimen en te reinigen.

Verder zal de BGC het bestuur van de plaatselijke imker vereniging inlichten en vragen de imkers in een straal van 3 Km van de AVB haard een schriftelijke verklaring in te vullen, dat er bij hen  geen AVB voor komt na dat dat gecontroleerd is door de betreffende imker zelf.

De AID zal in de 3 Km  zone een vervoer verbod instellen en in de plaatselijke pers bekend maken.

Na 4 Weken dienen de betreffende imkers nogmaals een schriftelijke  verklaring in te vullen dat ze AVB vrij zijn.

Als dat zo is  en de imker met AVB in de volken heeft alle maatregelen getroffen wordt het vervoer verbod opgeheven .

Henk. Roerink


Mijn varroa bestrijding methode.


Ik weet dat er meer wegen naar Rome leiden maar ik heb voor de volgende methode gekozen.

Tijdens de tweede voorjaar controle hang ik een aangepast broedkamerraam 1 raam van het broed af. Dit raam met het boven deel, gescheiden door een latje en een ruimte ter grootte van een honingkamer, hier in smelt ik werkster kunstraat .
Het onderste deel  heeft een strook van 7cm daar smelt ik een stukje darren kunstraat in.
Een week later een zelfde raam aan de andere kant.

De bijen bouwen en beleggen het bovenste deel met werkster broed en het onderste met darren broed.

De varroamijt heeft voorkeur voor darren broed, om zich daar in te vermeerderen.
Als de strook darrenbroed verzegelt is snijdt ik deze uit, leg ze verpakt in de diepvries en voer ze later op aan de vogels
Dit herhaal ik enkele malen tot midden Juni, dan hang ik soms deze ramen boven het rooster en de schone strook wordt dan met een beetje geluk uitgebouwd, gevuld met honing en verzegeld, zo heb ik ook nog een paar stukken maagdelijke raathoning.

Na de laatste honing oogst voer ik 14 kg "BEE-FIT" en hang ik tegen de buitenkanten van de kast een ''vulblok'' ik meen dat de bijen dan het wintervoer beter boven het broednest op slaan.
Deze vulblokken komen mij ook goed van pas als ik in het voorjaar de darrenraat ramen in hang, ik kan ze dan wisselen.
Voor de varroa bestrijding  gebruik ik tijdens het voeren volgens voorschrift  Thymovar,  om dat dit geen schadelijke residuen achter laat, maar er zijn meer goede producten.

Ook komt een "vulblok'' goed van pas bij de oxaalzuur druppel methode, ik haal dan even een "vulblok" weg zet de ramen even snel 1 voor 1 uit elkaar en druppel dan snel de oxaalzuur oplossing
(3 gr oxaalzuur, 50 gr suiker en 50 ml water  voor 3/4 volken  afhankelijk van de volksterkte), in de met bijen bevolkte straatjes, daarna zet dan het "vulblok"weer terug.
Dit zal veel imkers pijn doen, maar dit doet de volken geen kwaad, ik denk beter even wat afkoeling, dan een minder goede verdeling van de oxaalzuur oplossing .
Het gebruik van 2 doeken kan de afkoeling nog wat beperken.
Deze behandeling pas uitvoeren in November / December, mogelijk in een   broedloos volk, als de buiten temperatuur ten minste 8 graden celcius is, liefst wat warmer.
Henk Roerink2007  De Pelmolenimker, Enschede