Pelmolenimker - Honing met een stadspark oorsprong

Koken met honing

Honing is een smakelijke en gezonde vervanging 
van kristalsuiker.

Honing kan in de keuken bijna altijd kristalsuiker vervangen
toch enkele suggesties.

Salade "Hawai"

1 gekookte kippenborst.in stukjes verdelen.
2 eetlepels kappertjes.
4 schijven ananas in stukjes snijden.                                                                          
1 banaan aan plakjes.                                                                              
1 zure appel aan blokjes.
4 eetlepels mayonaise.
4 theelepels honing.
 naar smaak sinaasappelsap,citroensap,zout chilisaus,peper
 tomatenpuree, mengen  en in een wijd glas opdienen.


Grandmanier (sinaasappellikeur)

in 2 sinaasappels tenminste 50 gaatjes prikken
10 eetlepel honing.
1 fles korn (Duits) 0,7 L
100 koffiebonen
6 weken laten staan, zeven en in een fles doen.

De sinaasappel uit persen en lekker op drinken !!!!!!

Tia Maria.

1 fles korn (Duits) 0,7L
2 pakjes vanillesuiker
200 gr  bruine  suiker
6 eetlepels honing
100 koffiebonen.
6 weken laten staan,zeven en in een fles doen.

Warme bischopswijn.

2 sinaasappels, schoon geboend.
5 kruidnagels
1 fl rode wijn 0,75 l
2 kaneelstokje
75 gr honing
mespuntje koriander (ketoembar)

Snijd de sinaasappels door midden en steek de kruidnagelen er in.
schenk de wijn in een pan en breng die met de rest van de ingrediënten
tegen de kook aan.
Laat op een heel laag vuur -liefst een warmhoudplaatje- minstens 1 uur trekken.
Serveer de warme wijn in glazen.


Yoghurt met appel frambozencompote (4personen)

2 appels in blokjes
300 gr frambozen (diepvries)
5 el vloeibare honing
500 ml Griekse yoghurt
5 el krokante meusli

Breng de appelblokjes in 4 el appelsap aan de kook, laat ze 3 minuten zacht door koken,
roer de bevroren frambozen er door. schep de honing er door en laat het mengsel afkoelen.
Schep de yoghurt en de appel-frambozen compote om en om in een hoge glazen.
Bestrooi de yoghurt tot slot met de krokante muesli.

Cranberrycompote.

500 gr cranberry's.
250 gr honing.
1 sinaasappel.
Breng 100 ml water aan de kook, voeg 500gram cranberru's toe,
250 gram honing en een stuk dun geschilde sinaasappelschil aan zeer smalle
reepjes gesneden.
Laat de bessen op een laag vuur zachtjes door koken.
Roer voorzichtig zodat de crandberry's heel blijven.
Laat de compote afkoelen zodat ze gaar binden.
Extra lekker; met 4 gehakte gemberbolletjes.

Banaan met bloemenhonig.


4       bananen
25  gr boter
1/2 dl honing
1/2 dl appelsap

pelde bananen en snij ze in stukken.Bak ze vlug in hete boter en doe
ze in een vuurvaste schotel, giet de honig over de bananen en laat zenog even
zachtjes door stoven. Roer de appelsap er door en dien ze koud of warm op.
Een stukje cake smaakt er goed bij.

Honing cake.

250 gr zelfrijzendbakmeel
150 gr (riet) suiker
200 gr honingè
150 gr boter
3 eieren
4 eetlepels melk
1/2 theelepeltje zout.

Bereiding;
Smelt de boter en meng dit met de suiker tot een papje.
Voeg hier bij de eieren, goed roeren.
Meng de honing met de melk, doe dit bij het eerste mengsel.
Voeg vervolgens het zout en de bloem toe.
Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat het gaar worden
in een matig warme oven. Baktijd ongeveer 1 uur.

Rodekool met appeltjes en honing.

2 eetlepels boter1 tode of witte ui, in halve ringen
1 kg rodekool, panklaar gesneden
3 kruidnagelen
1 keneelstokje
zout en vers gemalen peper
3 eetlepels honing
2 eetlepels  rode wijnazijn
300 ml water
2 goudrenetten, geschild en in stukjes.

Bereiding:
verwarm de boter in een grote pan en fruit de ui op grote stand circa 5 minuten.
voeg de rest van de ingrediënten bahalve de appel toe en breng aan de kook.
laat op middelhoge stand in circa 3 kwartier gaar koken in een afgesloten pan.
Roer af en toe om. Voeg nu de appelstukjes toe en bren de kool verder op smaak
met zout en peper. laat de appel nog circa 10 minuten mee stoven.

Stoofpeertjes in bladerdeeg.

Voor de peertjes;
500 gram stoofperen, geschild, in vieren
400 ml water
200 gr honing
1 stukje citroenschl, zonder wit
3 keuidnagelen
 voor het taartje
1 theelepel boter
1 eetlepek bloem
5 a 6 plakjes bladerdeeg , ontdooid
1 eetlepel suiker
mespunt kaneelpoeder

4 kleine taartvormpjes.

Voorbereiding;
Zet de peren op met de rest van de ingrediënten en breng aan de kook.
Laat de peren in een gesloten pan circa 2 uur  zachtjes gaar kogen to ze rood en zacht zijn.
Laat ze in het stoofvocht afkoelen.

Bereiding;

Verwarm de oven voor op 200 gaden C. Vet de taartvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
Druk het deeg in de vormpjes en snijd rondom bij. Dep de stukjes peer droog met keukenpapier en
verdeel de sukjes peer over de taartvotmpjes . Bestrooi ze met was suiker en kaneel.
Bak de taartjes in circa 10 minuten mooi btuin. Laat ze  iets afkoelen  en neem ze uit de vormpjes.

Suggestie; serveer de taartjes warm met  beetje crème fraî


Libanese kip

100 gr boter, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 30 gr amandelen, 30 gr rozijnen, 100 gr witte rijst,
1 tl gemalenpiment, zout, zwartepeper, hele kip, 2 eetlepels honing,
extra nodig; cocktailprikkers, braadslee.

1.Snipper de ui en knoflook, fruit deze glazig in 30 gram boter.
2.Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekepan, wel de rozijnen in heet water.
3. Voeg de rijst en de amandelen toe aan het ui megsel en laat deze nog 3 minuten fruiten. Voeg de uitgelekte rzijnen,
1\2 tl piment en 250 ml water toe en breng alles aan de kook. Laat de rijst in ca 15 minuten droog stomen.
Breng op smaak met zout en peper , en laat hem iets afkoelen.


4.
verwarm de oven op 210 graden C hetelucht 190  graden C
. Bestrooi de kip van binnen en van buiten met zout en peper.
Schep het rijstmengsel in de buikholt van de kip en sluit de kip met cocktalprikkers .
Leg de kip op een klein rooster en zet deze in een braadslee.
6. Smelt de rest van boter. Voeg wat zout, peper, de honing, en een 1\2 th lepel piment aan de boter toe .
 Rooster de kip onder regelmatig bedruipen met het botermengsel in ca 1 uur goudbruin gaar.

Lekker met een gemengde salade van groene sla gesnipperde rode ui tomaat besprenkel met een frisse dressing


Meer recepten volgen nog

Honing fruitcake

.
200 gr zelfrijzendbakmeel, 175 gr honing, 110 gr boter, 175 gr rozijnen, 2 middelgrote eieren, 110 gr geconfijte kersen in stukjes.
Oven voorverwarmen op 180 graden C. Meng de honing en boter, klopde eieren en meng dat met de bloem en voeg de kersen en de rozijnen toe,in dien nodig een beetje melk er bij, bakken in een beboterde bakvorm van ongeveer 17 cm baktijd  ongeveer 1,5 uur.








© 2007  De Pelmolenimker, Enschede