Pelmolenimker - Honing met een stadspark oorsprongWat is honing en bijenproducten.

In het verre  verleden leefden bijen in rotsspleten en holle bomen,
waarin ze hun wintervoorraad
honing bewaarden.
Tot de mensen deze zoete lekkernij ontdekten en bijen gingen houden.
om de honing en andere bruikbare producten te kunnen oogsten..


Historie
.


Door de eeuwen heen on
twikkelde de mens steeds betere methoden om honing te oogsten zonder daarbij de bijenvolken te zeer te storen of te doden . Eerst werden bijen in holle boomstammen gehouden en later in korven. Stukken volle honingraat werden uitgesneden en als raathoning verkocht.Ook werden de raten wel geperst in een grote houten pers. Deze pershoning werd veel door bakkers gebruikt als bakhoning.
Tegenwoordig houden we  bijen in houten kasten met losse raampjes.
De honing wordt geoogst door de raampjes te "slingeren" .
Tot de Middeleeuwen was honing de voornaamste zoetstof.
Honing wordt heden ten dagen als voornamelijk als een delicatesse beschouwd..
Wij zoeten nu onze maaltijden en dranken met riet- en bietsuiker.

Honing.

De nectar die de bijen uit de bloemen halen is een dunne suiker oplossing die de bloemen met hun nectar klieren afscheiden.
De honingbij maakt van de
licht verteerbare enkelvoudige suikers uit de nectar, met behulp van enzymen uit haar honingmaag,honing die in de cellen van de raat  wordt bewaard.
Door indampen wordt het vochtgehalte van de nectar terug gebracht tot 17a 20%.
Dan worden de cellen afgesloten met een was laagje (zegeltjes). De honing kan nu niet meer bederven. Als de nectar door de bijen is verwerkt tot honing en verzegelt in de raat zit is de honing rijp kan de imker gaan oogsten.
Hij ontdoet de raat van de waszegeltjes ,slingert de honing uit de raat en laat ze door een dubbele zeef lopen om de nog achter gebleven wasdeeltjes te verwijderen. De honing is nu klaar voor consumptie.

wanneer de honing voornamelijk van een bloemen soort afkomstig is krijgt de honing de naam van die bloem zoals klaverhoning,lindehoning,of heidehoning. Elke soort heeft een eigen smaak.
De honing die in Nederland wordt gewonnen is meestal afkomstig van verschillende bloemen soorten.
Goede Nederlandse niet verhitte honing kan snel of minder snel kristalliseren, dit is een normaal proces. De snelheid van kristalliseren ligt aan de bloemen waar de bijen de nectar van vandaan hehebben gehaald b.v acasia honing cristaliseert  pas na meerder maanden, koolzaad honing al na enkele weken. De honing krijgt hierdoor wel een andere structuur, maar de kwaliteit blijft gelijk.
De goedkopere supermarkt honing komt bijna altijd uit landen buiten de ons omringende landen, waar de eisen en controle op de samenstelling soms anders is, dat staat ook verplicht vaak achter op het etiket (in hele kleine lettertjes).er zijn landen waar het is toegestaan een klein percentage kristalsuiker oplossing bij te mengen en dan mag het nog honing genoemd worden,
Dit is in de Europese lande streng verboden, in de nieuwe Europese landen weet ik het niet.

Stuifmeel.

Bijen verzamelen stuifmeel (pollen)op de bloemen en nemen dat mee naar huis in de zogenaamde stuifmeelkorfjes aan de achterpoten.
In de bijenwoning leggen ze daar een flinke vooraan van aan.
Om de stuifmeel te oogsten wordt voor de ingang van de bijenkast een rooster geplaatst waar de bijen bij thuiskomst door heen moeten lopen. Het rooster is zo gemaakt dat de bij het verzamelde stuifmeel verliest. Het afgevallen stuifmeel wordt vervolgens gedroogd en is dan bruikbaar voor de mens.

Koninginnen gelei

De larfjes die uit moeten groeien tot koninginnen krijgen speciaal voedsel.
Dit noemen we koninginnegelei. Deze gelei heeft dan ook niet de zelfde samenstelling als het voedersap dat voor de werksterlarfjes is bestemd.
Om dat koninginnelarfjes snel groeien worden er bijzondere,gezondheid-
bevorderen de eigenschappen toegeschreven aan dit voedersap.
De hoeveelheid koninginnegelei die een volk van nature produceert is heel gering;enkele grammen.
Imkers die zich toeleggen op oogsten ven koninginnegelei laten een bijenvolk  heel veel koninginnelarfjes opkweken.Het oogsten is zeer arbeidsintensief.

Propolis.

Bomen en heesters beschermen hun uitlopende knopen met een hars. Het meeste bekend zijn de knoppen van uitlopende kastanjes en populieren. Dit  hars wordt door de bijen verzameld en net als stuifmeel aan de achterpootjes mee genomen naar de bijenkast.Bij gebruik door de bijen wordt het hars Propolis genoemd.
Propolis heeft een sterk anti biotische werking en wordt door de bijen gebruikt om allerlei bacteriën en schimmels te verhinderen zich in het bijenvolk te ontwikkelen .Dat doen de bijen door Propolis overal in de bijenwoning uit te smeren en er de want van de bijenkast mee te bedekken. Spleetjes en moeilijk toegankelijke plaatsen worden met Propolis dicht gesmeerd.De imker kan Propolis oogsten door de voorwerpen die de bijen er mee bedekt hebben af te
schrapen.

Bijenwas
.

Bijen hebben aan de  onderkant van het achterlijf vier paar wasklieren.Als er was nodig is om raat te bouwen scheiden de wasklieren vet af, dat stolt tot kleine wasplaatjes. De wasplaatjes worden door de bijen gebruikt om raat mee te bouwen en honing te verzegelen. de imker kan was oogsten door oude raat en zegeltjes om te smelten. Bijenwas wordt voor veel doeleinde gebruikt o.a. als glimmend laagje om drop en medicijnen het is vochtafstotend en vergeet niet voor de duurdere waskaarsen.

Bijengif.

De honing bij heeft in haar achterlijf een angel met een gifklier. Ze gebruikt deze om haar volk te verdedigen tegen indringers. De steek is pijnlijk en heeft voor de mens een plaatselijke zwelling en na enige tijd jeuk tot gevolg.
Voor iemand die allergisch is voor dit gif, is een steek al snel levens bedreigend.
Gelukkig vallen bijen niemand aan maar verdedigen ze slechts hun volk.
Wie bijen met rust laat hoeft dan ook niets te vrezen.

Henk Roerink

                                                             
                
H
.A.C
.C.P.
Hazard Analysis and Critical Control Points


Voor een goede en verantwoorde kwaliteit van voedingsmiddelen moet de imker strenge controle regels hanteren en alle productie momenten kritisch beoordeelt worden.


Gevaren analyse en kritische beheers punten. 2009

.
Toestand volken gezond gezond gezond gezond gezond gezond
varroa behandel methode dr .thy. ox dr.thy. ox dr .thy. ox dr. thy. ox dr. thy. ox     dr. thy. ox
Oogst datum =code
Standplaats
13.5 =135
Pelmolenstr
20.5 =205
Bellingwolde
17.6 =176
Pelmolenstr
29.7 = 297
Welle
15.9 = 159
Nijverdalse br
28.7.=287
Pelmolenstr
Honing soort lente koolzaad kastanje  linde heide Zomer
Ratenbakken schoon ja ? ja JA ? ja
Slinger schoon Ja ? ja ja ? ja
Ontzegel materiaal schoon Ja ? ja ja ? ja
inkoop schoenmaker Butter
Suikergehalte 82,0 84,4 83.1 83,4 81.2 83,2
Opslagruimte kreukvrij
Constante temperatuur
ja ja ja ja ja ja
-----------------------------------------
---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ---------------- ----------------
Afvuldatum 28,5 28,5 26,6 2,8 18,9 26,6
Suikergehalte 82,0 84,4 83,1 83,4 81,2 83,2
Tapvat schoon ja ja ja ja ja ja
Potten heel /schoon ja ja ja ja ja ja
Opslagruimte kreukvrij constante temperatuur ja ja ja ja ja ja
Etiketten
Soort lente koolzaad kastanje linde heide zomer
Code 135 205 176 297 159 287
Houdbaarheid tot en m. 8,07 8.07 8.07 8.07 6.07 8.07
Gewicht 450 gr 450 gr 450 gr 450 gr 450 gr 450 gr

Wat  vermeldt het etiket;

Nederlandse honing Het land van herkomst is verplicht , dus voor ons geldt Nederlandse
 honing.in ons land wordt streng gecontroleerd op de kwaliteit van de honing .
Op etiketten van meestal goedkopere honing uit de supermarkt wordt vaak aangegeven "afkomstig uit landen buiten de E.E,G " dan kan het zijn dat deze honing uit verre landen komt waar men het niet zo nauw neemt met hygiëne en gebruik van ziekte bestrijdingsmiddelen.

Heide honing In heide honing of andere met name genoemde bloemen honing hoort een voldoende percentage stuifmeel van de betreffende bloemen aanwezig te zijn.

Veelal van b.v. de lindebloesem wil zeggen dat de bijen in de buurt van veel linde bomen gestaan hebben maar waarschijnlijk ook een klein percentage nectar van andere bloemen hebben verzameld.

Zomer honing, ook de tijd van het  seizoen kan vermeldt worden b.v. lente honing, zomer honing,of algemene benaming b.v bloemenhoning.

Inhoud 450 gram.THT tenminste houdbaar tot 05.05.09 . 5 Mei 2009.

Code;
279 , geoogst op 2 Juli 2009.

Niet geschikt voor zuigelingen; deze aanduiding is nog niet verplicht , maar de verantwoorde imker noemt dit omdat het een heel enkele keer voor komt dat bijen water drinken uit water dat besmet is met botulisme en zuigelingen met een nog niet volgroeid darmstelsel een heel enkele keer daar ziek van worden.  verder kan dit geen kwaad.


Het kristalliseren van zuivere niet verhitte honing soorten is normaal en verandert de kwaliteit van de honing niet. Door de pot enige tijd in water van 40 graden te plaatsen zal de honing weer vloeibaar worden.

Oververhitting
vernietigt de waardevolle enzymen en fermenten.

Verder vindt U de naam en adres van de
producent op het etiket.© 2007  De Pelmolenimker, Enschede