De Sperwer

Sperwer vrouwtje voederd haar jongen.

Sperwer vrouwtje in rusthouding.

 

De sperwer, het vrouwtje weegt gem.264 gram en heeft een vleugel spanwijdte van 77 cm.
Het mannetje weegt gem.144 gram en heeft een vleugel spanwijdte van 65 cm.
Het eerste ei word eind april begin mei gelegd.
Broedtijd is 40 dagen.
De jongen zitten dan nog 27 dagen op het nest voor ze uitvliegen.
Aantal eieren is gem. 4,8.
Aantal jongen is gem.3,9.

 

De sperwer is een snelle en wendbare jager, die langs houtwallen en bosranden en zelfs in de bebouwde kom jaagt.
De jaag methode is als volgt,hij komt in eens over een heg of boom de tuin binnenvallen en verrast zo zijn prooi.
De prooi bestaat uit huismus - merel - spreeuw - en kleine zangvogels.
De sperwer is een standvogel,blijft het hele jaar in zijn territorium.De sperwer blijft meestal wel in het zelfde bos broeden, maar heeft iedere keer een nieuw nest, zelden gaat zij terug naar het zelfde nest.
Het nest is meestal een oude kraaiennest die wat op geknapt word.

Sperwer manteld de prooi af.