BBB-logo

Bush Budgies

Help

terug

discussie vrijheid-kooi budgie terug

aborigines naam wilde notities

 

ONZE BUDGIE BESTOND AL 2.000.000 JAAR GELEDEN

In het tijdschrift van de Royal Australasian Ornithologists Union beschrijft Walter E. Boles hoe aan de hand van gevonden fossiele resten bewezen wordt dat de Budgerigar al bestond in het Plioceen, dat is meer dan 2 miljoen jaar geleden.
(EMU Vol. 98, 32-35, 1998)

Die overblijfselen zijn gevonden in Riversleigh, dat ligt ongeveer 200 km. noord-west van Mt. Isa, Queensland. De meeste fossiele resten in Riversleigh komen uit het Mioceen. De enige Plioceen vindplaats, Rackham's Roost, heeft een heleboel kleine vogelbeentjes opgeleverd, waarvan de meeste van Passeriformes. Onder de weinige niet-passerines zijn enkele van kleine parkieten. Rackham's Roost Site vind u op de top van de steile oever boven de Gregory River.
De vindplaats is de bodem van een grot. Het zijn vooral overblijfselen van prooidieren van de grote vleesetende Spook Vleermuis: Macroderma gigas.

De beentjes waar het hier over gaat zijn heel zorgvuldig onderzocht en bewijzen afkomstig te zijn van de Budgerigar zoals we die nu nog kennen.

Voor wie het uiterst wetenschappelijke verhaal wil lezen, het is als kopie opgenomen in het Engelse deel van deze site. In deel "Important" op pagina "Plioceen Budgie".