BBB-logo

Bush Budgies

Help

Home

meedoen afspraken beschrijving

Omdat er herhaaldelijk gevraagd wordt hoe aan de eerste vogels te komen, het volgende.

In de beschrijving hieronder wordt aangegeven waarop U moet letten bij aankoop van de vogels bij de handel of in het algemeen bij kwekers. Maar ook al ziet een vogel er uiterlijk heel goed uit in kleur en vorm, het kan altijd een "toverbal" zijn. Dat wil zeggen dat bij kweek allerlei mutaties weer tevoorschijn kunnen komen die we niet wilen bij een Budgie.

Absoluut zeker zijn kan niet en in de natuur komen soms ook mutaties voor. Maar na jaren kweken en selecteren komen we wel heel dicht in de buurt. Nu zijn er dit jaar een paar deelnemers bij gekomen die kweken met al goed geselecteerde vogels. Zie de deelnemerslijst met waardering 5. Daarvan kunnen we het komende voorjaar weer jongen verwachten en het is nu juist de bedoeling van deze groep met die jongen verspreid over stammen verder te gaan. Goed gecontroleerd, zodat we zo min mogelijk kans hebben op inteelt. Het zal nog wel een paar jaar samenwerken kosten om echt ons doel te bereiken.

Beginnende deelnemers kunnen dus twee dingen doen. Wachten op de kweek en Budgies tegen een heel zacht prijsje overnemen vanuit een al geselecteerde groep, of kopen naar beste weten en zelf een kweek opzetten. Maar houd dan rekening met een paar jaar voor je te vertrouwen resultaten krijgt.

Kijk ook op het forum, waar topics zijn geopend over de komende afspraken.

Situatie nu

Er zijn in Nederland twee kampen.

Aan de ene kant de 'grote' kwekers van de standaard parkieten, voor tentoonstellingen en wedstrijden, die adverteren in de bladen en vragen nogal hoge prijzen. Die soort grasparkiet bedoelen we beslist niet.

Aan de andere kant de hobbyisten met de kleine parkieten, die niet zo erg gericht kweken en het vaak erg leuk vinden om allerlei kleuren in de volière te hebben. De kweek wordt aangeboden op marktplaats en allerlei andere sites, gratis of voor een paar euro. Als je bij die hobbykwekers gaat kijken vind je best wel groen-gele Budgies, die nog heel redelijk lijken op de vogels die in het wild rondvliegen. Maar in hoeverre die allerlei verborgen eigenschappen hebben moet je maar afwachten. Daarom worden ze soms "Toverbal" parkietjes genoemd.

Het is nu juist de bedoeling dat onze groep gericht verder kweekt met die parkietjes om daaruit de natuurlijke vogel terug te winnen.

 

Budgie

De foto's van 'wilde' grasparkieten geven natuurlijk de beste indicatie, tien foto's zeggen meer dan duizend woorden.

 

Aanschaf eerste vogels.

De beschrijving (zie startpagina) geeft al een richtlijn bij de keuze. Maar de natuur kent vele kleuren groen. Het moet echt helder groen zijn, geen gele of blauwe of zelfs grijzige kleurzweem. Ga allereerst af op je eigen indrukken, je haalt de echt groene vogels er toch wel snel tussenuit.

Daarnaast letten we op de kop en ruglijn. Deze zijn niet, zoals bij veel kweekvogels (ook de standaard grasparkiet) zo recht mogelijk. Integendeel, de kop is naar achteren afgeplat en de ruglijn vertoont een bocht naar binnen bij de schouderbladen.

Verder zijn allerlei details niet goed aan te geven. De golftekening (undulations) moet zeker heel duidelijk zijn. De keelstippen zijn in de natuur wel aanwezig maar echt niet allemaal precies rond en symmetrisch geplaatst. Dat geldt ook voor de violette vlekken.

De poten zijn zichtbaar en grijsachtig vleeskleurig.

Budgie tekening