BBB-logo

Bush Budgies

Help

Home

De nieuwe volière van Hans (Budgie)

Inderdaad, nieuw. Niet zomaar een hok van aluminium en gaas, maar baksteen. Er was zelfs een echte bouwvergunning nodig.

De tuin is net zo breed als het huis, 6 meter. Achterin stond een schuurtje van 3,5 meter breed en 3 meter diep. Daarnaast lag een doorgang van 2,5 meter breed naar het gangetje achter het huis, die eigenlijk niet efficiënt gebruikt werd. Dat heb ik dus veranderd door de schuur om te zetten naar een knutselhok over de volle breedte van de tuin, met een kozijn van 2 x 1,8 meter aan de tuinkant. Daarachter is met multiplex een meter diep ruimte afgescheiden voor mijn Budgies.
Op de foto is alles nog kaal, dat komt vooral door de winterperiode waarin de rand voor de kooi nog niet beplant is. De muur moet nog begroeien met de druif die links tegen de schutting groeit (echt waar, de zomer zal ik een 'groene' foto maken) en de roos van rechts. Onder de opening komt zeker ook nog beplanting.

Ik heb nu vanuit het huis een direct zicht op het grootste deel van de volière, het stadstuintje is maar 7 meter diep. Ik kan vanuit de 'werkplaats' voeren, schoonmaken, nesten controleren enzovoort. De deur is zo klein dat mijn lichaam de opening zover afdekt dat de Budgies wel bij me vandaan blijven, maar mocht er een ontsnappen dan vliegt 'ie zichzelf wel ergens in de schuur vast.

Wat goed zichtbaar is, zijn de zes openingen naar de broedblokken. Die blokken hangen binnen tegen de multiplex achterwand. Ik heb ze zelf van multiplex plaat in elkaar gelijmd, twee lange 'dozen' met elk drie blokken. Het bodemoppervlak is 15 x 15 cm., de hoogte 20. Binnenin eerst een inloopvakje van 10 x 15, met een half breed schotje gescheiden van de broedholte. Broeden wordt gedaan (hoop ik!) op een vurenhout blok van 3 cm. dik. Met een fiberschijf op de haakse slijper (125 mm.) is uithollen geen probleem.

Broedblok

Die ronde openingen heb ik opgevuld met stukken ruwe kurk. En reken maar dat de poppen die heel snel hadden weggeknabbeld! Elk een eigen blok, maar dan wel na nogal wat herrie in de tent.

Ik ben dus duidelijk overgegaan op broeden vanuit de kolonie in de volière, in plaats van met door mij gekozen (gedwongen !?) broedparen.

 

 

Buitenkant

 

De buitenkant. De oorspronkelijke schuur eindigde ongeveer in het midden, bij de rechterkant van het kozijn.

 

 

werkplaats

Wat ik nu mijn 'werkplaats' noem. De kalender hangt op de deur. Daarachter twee drievoudige broedblokken.

 

paartje

En we bevolken met zes paartjes ons nieuwe onderkomen.

 

voor broedblok

Nee, geen spiegeltje, de pop zit inderdaad binnen.