MEDEDELINGEN

Stichting Kunstkring Parkstad

EXTERN

BESTELLIJST

PERS

CV

Collectief inkopen.

 

Binnenkort is het mogelijk dat onze leden collectief kunnen inkopen via de Stichting. Wij denken hierbij aan het maandelijks “groot” inkopen van bv inkt, doeken, verf, penselen, steen etc. etc. Wij zijn druk doende te onderhandelen met een leveranciers  van kunstbenodigdheden, welke op zijn reeds zeer aantrekkelijke assortment van bekende topmerken, nogmaals 20 % korting geeft. Jullie kunnen hiervoor gebruik maken van de bestellijst rechts boven aan deze site (nog niet operationeel). De spullen kunnen dan in Brunssum worden afgehaald, óf , indien gewenst,  worden deze incl. een klein bezorgtarief, rechtstreeks bij jullie thuis bezorgd.

PROJECTEN SKP

 

De SKP is druk doende met het voorbereiden/realiseren van diverse projecten binnen de Brunssumse gemeenschap. Zo werken wij zéér succes-vol samen met het Activiteitencentrum Brunssum (onderdeel van SGL-Zorg) en begeleiden hun cliënten bij de diverse kunstzinnige uitingen zoals tekenen/schilderen, boetseren, beeldhouwen, brons en creatief. Dit alles was te zien tijdens de onlangs gehouden expositie in het centrum.

Werkplaats “Ludok voor onze beeldhouwers en ruimtelijk vormgevers.

 

Sinds 1 maart 2012 beschikt onze Stichting over een nieuwe werkplaats voor de afdeling beeldhouwen en ruimtelijk werken. In het voormalige pand van tegelzettersbedrijf Yoma aan de Hamstraat 211 te Kerkrade, kan er vanaf die datum door een beperkte groep van 11 kunstenaars worden gekapt, gelast en geslepen. Ook een “vuile” ruimte is aanwezig waar gewerkt kan worden met gips, polyester etc. Ook is de mogelijkheid aanwezig voor “gast-kunstenaars” om tijdelijk ruimte ter beschikking te hebben binnen deze prachtige locatie. Een afsluitbaar buitenterras biedt de mogelijkheid om ook in de zomermaanden heerlijk in de buitenlucht bezig te zijn.

Impressie van de werkruimte waarbinnen iedere deelnemer een eigen “honk” heeft om te werken. Een knus ingerichte verwarmde hoek biedt de nodige ontspanning en is uitermate geschikt voor het houden van vergaderingen en bijeenkomsten.

Voorwaarde om als deelnemer in aanmerking te komen, is het lidmaatschap van onze Stichting. Nu reeds, een maand na de openstelling, heeft de organisatie reeds een aanzienbare wachtlijst voor deelname.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjtub is een woord. Het heeft in het dialect van de oostelijke mijnstreek twee betekenissen: stof en stoflong.

Sjtub is de naam van een publiek kunstproject dat zich van 2009 tot 2013 in de oostelijke mijnstreek af- speelt.

Sjtub is herinneringswerk. Sjtub maakt een kunstwerk van de herinne- ringen aan de mijn en het mijnwerk. Sjtub activeert de herinneringen, pre- senteert ze, intensiveert ze.

Sjtub is een bergplaats voor de herinneringen aan vaders, ooms en grootvaders en aan hun werk op de mijn.

Sjtub werkt langs twee sporen. Langs het ene worden de voorwerpen die mensen zelf thuis ter herinnering bewaren, bij elkaar gebracht en bewerkt. Dat is het spoor van de voorwerpen en hun verhalen. Langs het andere wordt de blaasmuziek- compositie Sjtub geschreven en op verschillende manieren uitgevoerd en ten gehore gebracht. Dat is het spoor van de adem en haar muziek.

Sjtub bestaat uit een reeks mani- festaties die in 2011 begint en tijdens het Wereld Muziek Concours van 2013 eindigt. In die manifestaties wor- den de twee sporen, de voorwerpen en hun verhalen, de adem en haar muziek, in elkaar gevlochten.

Sjtub stelt de vraag naar de ziel van de oostelijke mijnstreek. Zijn wij van Sjtub gemaakt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJTUB en POST

Het Kerkraadse postkatoor is een van de markante gebouwen in het centrum en wordt op zondag 15 april van drie tot vijf uur ‘smiddags heropend als POST. Jo Janssen van Sjtub en streekpower noemt POST een cultureel buurthuis. De officiële omschrijving is dat POST een informele ruimte is voor kunst en cultuur, bedoelt voor de burgers van Kerkrade en Parkstad.

 

POST gaat van start met drie activiteiten.

 

POST herbergt het hoofdkwartier van Sjtub. Het projectatelier van de beeldend kunstenaar van Sjtub, Christine Munz is er ondergebracht, de Sjtubvergaderingen worden er gehouden, opslag en archief van het project vindt er een plaats. Iedereen die contact met Sjtub zoekt, kan er vanaf 15 april terecht.

 

POST- biedt plaats aan de Sjtubmanifestatie "Duizend Mijnmonumenten". Wilt u voor uw vader, grootvader of oom, die op de mijn werkte, een klein, blijvend, persoonlijk monument oprichten, om hem te eren, of om aan hem te herinneren? Kom dan op woensdagmiddag naar POST- dan helpen de mensen van het Sjtubteam u om dat monument te realiseren.

 

POST- zal iedere vier weken een tentoonstelling van het werk van een kunstenaar (of kunstenaars) organiseren. De tentoonstelling kan door de week en op zondag overdag door iedereen gratis bezocht worden. Op zondagen tussen drie en vijf worden er rond de tentoonstelling gesprekken, lezingen of debatten gehouden.

 

Het programma vande heropening van het Kerkraadse postkantoor POST op zondag 15 april van rie tot vijf zal uit drie delen bestaan. Wethouder Peter Thomas zal kort na drie uur de officiële opening voor zijn rekening nemen. Vervolgens is er gelegenheid de tentoonstelling “het schilderen van Robert B. Kelp” te bekijken. Tenslotte zal filosoof Frans geraerdts even voor vijf het programma afsluiten met een korte toespraak.