Jan Kenter

Beginjaren
Jan Kenter (1955) groeide op in Winschoten, een stadje in het noordoosten van Groningen, als oudste van zes kinderen in een onderwijzersgezin. Hij studeerde aan de academie Minerva in Groningen, waar hij zowel de vrije afdeling tekenen en schilderen als de lerarenopleiding volgde. Midden jaren '80 studeerde Jan Kenter af en begon hij te experimenteren met grote, figuratieve aquarellen. Dit werk was opgezet met veel vaart en kleur en had als hoofdthema het vrouwelijke model. Gaande weg kreeg hij behoefte aan meer expressie en abstractie (zie galerie).

Kenter werkt regelmatig in Berlijn en laat zich onder andere inspireren door Duitse kunstenaars als Baselitz en Kiefer. In het verleden heeft Kenter geëxposeerd in Berlijn, Jena, Amsterdam en Groningen (zie galerie).

Nieuw werk
In november 2012 exposeert Jan Kenter nieuw werk in het Koetshuis in Roden. Enkele jaren geleden bestond zijn werk uit expressieve schilderijen en tekeningen, op groot tot zeer groot formaat. In 2009 combineerde hij een beeld, tekst en muziek in een theaterachtige setting, in samenwerking met o.a. cabaretier Jaap Mulder (zie Youtube) en gaf Jan Kenter zijn werk een extra dimensie door delen van de compositie op MDF-plaat in de ruimte te plaatsen. In de huidige expositie ‘Tot op het bot’ (zie galerie) gaat hij echter terug naar de kern met grote expressieve tekeningen op papier. Was zijn werk eerder vooral persoonlijk door het handschrift, in het nieuwe werk is dat het geval door de thematiek én zijn handschrift. De wijze waarop hij beeldelementen toepast maakt de composities tot een sterk geheel. Hij speelt met ritme en contract tussen licht en donker, vereenvoudigt vormen en gebruikt hierbij een krachtige lijnvoering. De vaak zware inhoud van zijn onderwerp probeert hij letterlijk te verluchtigen door te tekenen in een ‘cleane’ stijl. In zijn werk zijn de schoonheid van verval, angst voor de dood en voor seksualiteit dominante thema’s.

Jan Kenter woont en werkt in Groningen.

Bezoek Jan Kenter op Facebook