CHRISTELIJK PERSOON

Nicolaas, bisschop van Myra (Klein AziŽ); hij stierf op 6 december ca. 340 na Christus. Later werd hij vanwege zijn goede daden heilig verklaard, hoewel hij nu van de heiligenkalender is verdwenen.

Ongeveer 200 jaar na zijn dood zijn er allerlei legendes over zijn persoon en goede daden ontstaan. Hij was nog niet meteen een heilige. Hij is pas later voor al zijn goede daden heilig verklaard.

Toen hij jong was, gaf hij bijvoorbeeld bijna al zijn spullen aan de armen. En toen hij bisschop was, had een echtpaar al zijn spullen verloren bij een brand. Daarna hadden die mensen bijna niks meer. maar ze wilden toch het feest van een andere heilige vieren (toen bestond het sinterklaas feest nog niet), dus had de vrouw haar allerlaatste sieraad verkocht (dat was een gouden oorring).

 

Sint Nicolaas verscheen daarna als monnik. Hij gaf de vrouw 24 goudstukken en een sieraad. En hij had met haar de afspraak gemaakt dat ze elk jaar naar die plek terug moest gaan en dan kreeg ze telkens 24 goudstukken.

Beroemd is het verhaal van de drie jongens die onderdak vroegen aan een waard die tegelijkertijd slager was. Eerst stuurde hij hen weg, maar riep ze terug en beloofde ze onderdak als ze vlees van hem wilden kopen. Voor ze gingen slapen baden ze tot God en Sint-Nicolaas om hen te helpen als er problemen zouden zijn. De waard doodde de jongens 's nachts en wilde de ingezouten jongens op de markt verkopen. Sint-Nicolaas bezoekt echter die markt en wilde de drie varkens wel kopen. De slager schrok zich een hoedje en smeekte dat Sint-Nicolaas niet boos zou worden. Die zorgde er voor dat de jongens weer levend werden.

 

Vorige Start Volgende