Actueel

19 april 2018 Zo het seizoen 2018 is gestart met een vlucht vanuit Gennep. Oostelijke losplaats met een westelijke wind, dan zou je zeggen dat er in mijn regio vroege duiven zouden moeten kunnen vallen. Dat was ook wel het geval, alleen niet bij mij. Opvallend was dat de noordoostelijk gelegen hokken het zeer goed deden. Zijn de duiven soms via een oostelijke route langs Friesland gevlogen en dan pas te laat weer teruggekeerd? Ach we zullen het nooit weten en dat maakt deze sport ook zo boeiend. Er zijn veel faktoren en die heb je dus nooit allemaal in de hand. Uitslag: 4e in de club en 39e in de regio. Redelijk goed dus, maar kan wel wat beter. Poetsen maar dus komende week.


6 mei 2017 En weer een succesvolle duivenvlucht. Alhoewel ik iedere zaterdag denk dat het wel een keer afgelopen zal zijn met het zeer goed vliegen van mijn duiven, blijven ze mij verrassen met zeer goede prestaties. Weer 1e in de club!!! Dit keer een jaarling duivin voorop. Deze duivin is gekweekt door Sako van Veen en is als jonge duif vorig jaar door mij overgenomen samen met nog meerdere die het ook prima doen. Mijn 2e duif, 7e plek in de club, bijvoorbeeld is er ook 1 van Sako van Veen en deze is tevens, op dit moment, de beste duif van de vereniging. Dus Sako van Veen jij ook gefeliciteerd. Daarnaast nog 11 van de 29 duiven in de prijzen dus gewoon WEER super.


23 april 2017 Bijna twee keer achter elkaar. Gisteren is er de tweede vitessevlucht, vanuit Weert (205 km), van het seizoen vervlogen en ook nu ging het super. Een mooie vroege duif, halfzus van die van vorige week, en vervolgens snel achter elkaar meerdere. De 1e prijs was dit keer voor een clubgenoot (Jan gefeliciteerd), maar met een 2e, 7e, 10e, 11e, 14e enz. ben ik dik tevreden. Op naar volgende week.


16 april 2017 Tja, ik kan het toch niet laten. alhoewel ik niet alleen iets wil schrijven als het goed gaat, maak ik nu een uitzondering. Met gepaste trots maak ik melding van het feit dat de eerste 1e prijs van het seizoen een feit is en dat nog wel op de eerste de beste vlucht van het seizoen. Een vlucht vanuit Gennep, 154 km, met een stormachtige west noord westenwind, wat natuurlijk gunstig is voor mij want ik zit ver oostelijk in Friesland. Om iets over half drie komt vanuit het westen een duif aangevlogen die uiteindelijk om 14:36 uur over de antenne wandelt, goed voor een snelheid van 1221 m/min (ruim 73 km per uur) en dus goed voor een 1e plaats in de club. Daarnaast een 10e plaats in de regio dus dat is echt prima. Deze 3 jarige doffer heb ikzelf gekweekt uit mijn "oude Janssen doffer" en heeft zich de afgelopen jaren al zeer regelmatig laten zien. Opvallend was dat mijn 2e duif, 19 minuten later!, een zoon van hem was. Hopelijk lukt het om deze prestatie volgende week navolging te geven.


12 april 2017 Zo de kop is eraf. Twee trainingsvluchten, met de afdeling Friesland 96, heeft de vliegploeg inmiddels achter de rug nadat ik ze al 3 keer zelf had weggebracht. Helaas werkte het weer niet echt mee dus mijn laatste losplek geen Meppel, maar weer Olderberkoop. Deze laatste trainingsvlucht ging al veel beter. Helaas heeft dit niet geleid tot geen verliezen tijdens de eerste trainingsvluchten in afdelingsverband. De thuiskomst van eerste vlucht op 1 april ging zeer traag en heeft zelfs geduurd tot de volgende dag en 1 jonge doffer is helaas niet meer thuisgekomen. Afgelopen zaterdag was de losplaats Deventer (90 km) en dat ging al beter. Toch niet helemaal tevreden omdat er 3 duiven pas zondags terugkwamen en dat vanaf zo'n korte afstand. Met andere woorden de kortste weg naar huis hebben de meesten nog niet in hun kop zitten. Omdat deze trainigsvlucht ook bij ons in de club gebruikt werd om de systemen te testen is er een uitslag gemaakt. Met als resultaat onder andere een 9e en 10e plek in de club, ach zo slecht nog niet. Bij het inkorven voelden de doffers beter aan dan de duivinnen dus ik was niet verbaasd dat de eerste 2 duiven doffers waren. Daarnaast viel op dat er eerst 4 ervaren duiven kwamen en daarna pas de jaarlingen. Het lijkt er dus op dat de jaarlingen nog het een en ander te leren hebben.


23 maart 2017 Alhoewel het vandaag alweer 22 maart is, wil ik het toch nog hebben over een goed voornemen. Namelijk vaker eeen stukje schrijven voor de website. Met dit verhaaltje probeer ik hier alvast een invulling aan te geven. 2017 is alweer aardig onderweg, maar het postduivenseizoen moet nog gaan beginnen. Zoals velen is de kweek alweer aardig onderweg en zijn de eerste jongen alweer overgeplaatst naar het jongenhok en moeten dus zelfstandig door het leven zien te komen. Van 1 koppel heb ik al jongen van het begin van 2017 en daar is er inmiddels alweer 1 van verdwenen, roofvogel waarschijnlijk. De anderen doen hun eerste stapjes, vluchtjes van het hok naar de schuur en weer terug. Altijd weer spannend en leuk om te zien. Halen ze het hok in 1 keer, snappen ze hoe ze weer naar binnen kunnen (lastig hoor zo'n spoetnik) en en dat soort jeugdige uitspattingen. De eieren van de tweede ronde van de kwekers staan inmiddels op punt van uitkomen dus dat is prima op tijd om nog jongen te hebben voor de vluchten. De vliegers zijn inmiddels, op 1 koppel na, gescheiden en zijn ook al 2 keer de mand in geweest. De eerste keer naar Olderberkoop (17 km) en de tweede keer naar Wilhelminaoord (25 km). De logische vraag is dan: "ging het goed?" Nou nee, ze deden er veel te lang over en dan volgt automatisch de opmerking: "nou dan hebben ze veel geleerd". Of dit zo is, ik weet het niet, de tijd zal het leren. Zaterdag maar weer eens een tochtje maken, Meppel is dan het plan. Later hierover meer.


20 april 2016 Zoals alle liefhebbers van onze geweldige sport en hobby, duivensport. Leef ook ik van de hoop op een goede uistlag. Je bent er tijdens het seizoen week in week uit elke dag meebezig om de duiven zo goed als mogelijk is voor te bereiden op het moment van lossing en de vlucht naar huis. Vaak is deze hoop tevergeefs, maar voor de meeste liefhebbers geldt dat er zo nu en dan een uitslag tussen zit die alle reden geeft tot vreugde. Zo ook bij mij, afgelopen zaterdag. Een vlucht vanuit het Brabantse Deurne met een sterke westelijke wind. Vrijdags bij het inkorven wordt de hoop op een goed uitslag, binnen de vereniging, al uitgesproken door enkele leden. Dit natuurlijk vanwege de voorspelde sterke westenwind en onze ligging in het oosten van de afdeling. Het voorspelde komt uit en heeft zelfs geleid tot een teletekst notering van een clubgenoot. Jannes Kootstra gefeliciteerd met je derde plek in de afdeling. Ook in Waskemeer was er reden tot grote vreugde met de beste prijs ooit gevlogen in de afdeling. Om 10:12 uur, na om 8:30 uur in Deurne te zijn gelost, meldt de "433" zich samen met een andere duivin (niet van mij blijkt achteraf). De "433" is een 100% Janssen duivin (moeder, via Hatty Roest, komt uit twee rechtstreeksen) uit 2012. Uiteindelijk wordt ze om 10:14 geconstateerd, ze is niet zo'n snelle binnenloper helaas. Met een snelheid van ruim 1744 meter/minuut bleek dit goed voor een 33e plaats in de afdeling Friesland '96. Man wat geeft dat een kick als je zo'n vroege duif hebt. De 33e plek in de afdeling, ruim 21000 duiven, is een duidelijke verbetering van de beste prestatie van mij en mijn duiven OOIT (Tot nu toe was het behalen van een 81e plaats in de afdeling de beste prestatie van mij en mijn duiven). Jullie snappen dat ik zaterdag en zondag de hele dag met een grote glimlach op mijn gezicht heb gelopen. Tja en nu is dus het nieuwe doel om deze uitslag te verbeteren en natuurlijk hoop op een notering bij de eerste tien.


8 april 2016 Zo, wordt hoognodig tijd voor een update van het seizoen. De kweek gaat voorspoedig en er vliegen inmiddels alweer jongen rond, over, onder, gelukkig niet, tegen het hok in Waskemeer. Het blijft geweldig leuk om de jongen hun eerste vliegpogingen te zien doen, maar toch ook altijd weer een beetje angstig. Al weet ik van andere jaren dat het eigenlijk altijd wel goed gaat, toch lijkt het er altijd weer op alsof toch minimaal 1 jong zich te pletter dreigt te vliegen tegen, een boom, het huis van de buren of de serre. Ook de eerste trainingsvlucht zit er ook alweer op. Het blijkt maar weer eens hoe goed het is om tijdens de trainingsvlucht de elektronica te testen want dat ging niet bepaald soepel. Eerst probleempjes met de inkorfantenne bij de club en de volgende dag probleempjes thuis met 1 van de vierveldsantennes. Gelukkig zijn beide problemen inmiddels opgelost en dus kunnen we komend weekend met een gerust hart aan de eerste echte wedvlucht beginnen.


4 januari 2016 2016, iedereen een heel goed jaar toegewenst ! Traditie getrouw, want zo gaat het bij mij al jaren, heb ik de kweekduiven gekoppeld op 1 januari. Een beetje anders dan andere jaren heb ik ook de vliegduiven bij elkaar gelaten om ook daar aan de kweek te beginnen om zodoende de eerste legsels van het kweekhok te verplaatsen naar het vlieghok. Hiermee hoop ik sneller een tweede ronde van de kwekers te hebben en dan is het leeftijdsverschil tussen de jongen van de eerste en de tweede ronde van de kwekers zo klein mogelijk. Uiteraard niet iets nieuws in duivenland, maar wel voor mij. Dit natuurlijk zodat de jongen van de 1e en de 2e ronde op nagenoeg hetzelfde moment aan het echte vliegen toe zijn en niet elkaar op het dak houden vanwege het leeftijdsverschil. Uiteraard moeten dan wel de verschillende legdata van de koppels redelijk overeenkomen. Het koppelen van de kweekduiven is, op de gebruikelijk 1 of 2 koppels na, prima verlopen en ook de eerste schermutselingen met betrekking tot het vliegen in de goede broedbak lijken mee te vallen. Natuurlijk zijn er altijd duivinnen die als ze onder druk gezet worden eerst naar de oude bak vliegen, maar daar gelukkig snel worden verjaagd. Sommige van jullie zullen denken, waarom geef je de duivinnen dan niet hun eigen oude bak en laat je de doffers wennen aan een nieuwe bak. Tja, dit heb ik ook al eens geprobeerd, maar dat leidde bij mij tot duidelijk meer gevechten dan anders dus vandaar maar weer gekozen voor het behoud van de eigen bak voor de doffers. Bij de vliegduiven, die vrij mogen koppelen, verloopt de partnerkeuze niet erg goed. De jonge doffers die een vaste bak hebben willen daar liever geen duivin bij in hebben en de jonge doffers die nog niet echt een vaste bak hebben lopen achter alle duivinnen aan zonder daarbij oog te lijken te hebben voor een broedplaats. Hopelijk gaat dat de komende dagen nog veranderen.


28 mei 2015 Als een duivenvriend (nog van de tijd dat ik vloog in Zwolle) je vraagt waarom er geen nieuwe stukjes komen, wordt het echt tijd om iets te schrijven (Herman bedankt voor de aanmoediging). Soms raak je de motivatie om iets te schrijven kwijt doordat het allemaal niet zo gaat zoals je het liefst zou willen of gewoon doordat het te druk is met vele andere zaken. Wat betreft het niet gaan zoals ik het graag zou willen, dit slaat zeker op de resultaten van seizoen 2014. Helaas slaat dit ook op de resultaten van het begin van het huidige seizoen. De meeste duivenmelkers (of coaches als je wilt) kunnen wel een reden (of smoes) aanvoeren als het niet gaat. Tuurlijk kan ook ik wel iets bedenken, maar echt een verklaring heb ik niet. Het lukte tot afgelopen zaterdag niet om duiven in de top te krijgen. Gelukkig lukte dit afgelopen zaterdag dus wel en dat nog wel op de eerste dagfondvlucht (mijn favoriete vluchten) van het seizoen. Een jaarling duivin liet zich van haar beste kant zien door een eerste te vliegen in de vereniging en een 93e in de afdeling Friesland (8115 duiven), top dus. Deze duivin is gekweekt uit Koopman ouders, de vader komt van P. Faes, Baarn en de moeder (zus Dayo) van gebr. Sanders uit Millingen aan de Rijn. Uiteraard geeft zo'n goede uitslag weer motivatie om door te gaan op de ingeslagen weg. Hopelijk leidt dit tot meer van dit soort uitslagen en natuurlijk hoop ook ik stiekem op een 1e in het rayon, het samenspel en de afdeling. Hoop doet leven!


13 juni 2014 Tja, hoe moet je een verhaal beginnen met ambivalente gevoelens. Enerzijds gaat het vliegen bij mij niet super, maar aan de andere kant vliegt een andere liefhebber met een duif gekweekt uit een duif van mij zeer, zeer goed. Ik weet het niet. Natuurlijk kennen we de verhalen uit het lokaal dat het net zo mooi is als een ander met een duif van jou hard vliegt, maar als ik eerlijk ben vlieg ik, mijn duiven natuurlijk, toch liever zelf hard. Als dat dan niet zo goed lukt is het natuurlijk wel een pleister op de zere wond dat, in dit geval Hatty Roest, met een halve Hilbers hard vliegt, maar goed. De duif van Hatty is twee jaar geleden geboren uit een doffer van mij (een rechtstreekse Andries van der Veer overigens) en een duivin van hemzelf. Als jonge duif vloog hij al een 1e van, toen nog, ACG 8 en nu dus een 1e van sector 3 van de Noordelijke Unie tegen 7848 duiven van Sens. Na overigens al o.a. een 29e (van 10063 duiven) en een 104e (van 20348 duiven) van de afdeling Friesland96 gevlogen te hebben dit jaar. Met andere woorden een super duif waar Hatty natuurlijk uiterst gelukkig mee is en dat gun ik hem van harte. Zoals gezegd is de vader van deze duif afkomstig van Andries en Sjoerd van der Veer en is het een volle broer van de "805" en de "806" welke behalve goed gevlogen ook goed kweken (dit geldt zeker voor de 805). Helaas voor Andries en Sjoerd is de 806 niet meer onder ons, maar is er nog wel meer dan genoeg materiaal uit deze lijn waarmee bij Andries van der Veer zelf ook zeer goede resultaten gehaald worden. Hopelijk kan ik in komende verhalen nog meer vertellen over de prestaties van deze duif.


13 mei 2014 Je hebt van die weekeinden die gewoon niet zo aangenaam zijn als ze behoren te zijn. Ging het dan zo slecht zul je denken, nee dat nu ook weer niet, maar wanneer het weer zo slecht is dat de duiven niet op zaterdag en nauwelijks op zondag gelost kunnen worden dan word je als duivenmelker niet blij. Als dan ook nog blijkt dat uitgerekend datzelfde weekeind de jonge duiven verschijnselen krijgen van een adeno/coli besmetting dan is de lol er helemaal af. Gelukkig is het glas bij mij ook halfvol en is het beter dat de jongen nu ziek zijn en niet straks als de vluchten beginnen, maar toch een aangenaam gezicht is het niet, jongen die bolzitten en stront om op te dweilen. Nu een paar dagen later gaat het alweer een stuk beter met de zieken en komt er alleen nog een enkele nieuwe bij, maar het ergste lijkt gelukkig achter de rug. Donderdag kunnen ze denk ik wel weer even naar buiten, maar dan alleen met een krappe voerbeurt donderdagochtend. Al met al gaat het met de vluchten heel behoorlijk en kan ik, zeker in de club, prima meedraaien. Aangezien ik afgelopen seizoen een aantal goed vliegende duiven ben kwijtgeraakt was het als het ware dat ik opnieuw moest beginnen. De jaarlingen doen het gelukkig goed en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Binnenkort staat de eerste dagfondvlucht op het programma en hopelijk zijn mijn duiven er dan helemaal klaar voor, ik doe mijn best om ze dan te laten beginnen met pieken. Als het weer dan ook weer meezit dat wordt het weer een weekeind om met volle teugen van te genieten.


12 april 2014 Zo de kop is er weer af, het seizoen 2014 is begonnen. Inmiddels zijn er 2 trainingsvluchten achter de rug met tevreden resultaten. Het is duidelijk dat de duiven nog niet in vorm zijn, maar dat hoeft ook nog (lang) niet. Tenslotte zijn de dagfond vluchten nog ver weg. Ik wil nu ook weer niet beweren dat ik me alleen op de dagfond vluchten ga richten, maar daar ga ik wel naar toe werken (in zoverre dat lukt). Het lastige is natuurlijk om de duiven die het beter doen op de korte afstanden nu al wel zover te krijgen dat ze top presteren. Lastig omdat ik geen gelegenheid heb om deze duiven in een apart hok te plaatsen. Alle duiven ondergaan dus dezelfde behandeling en tja die is toch echt meer gericht op de dagfond vluchten in wat later in het jaar. Inmiddels heb ik de doffers en duivinnen wel gescheiden en staan ze dus min of meer op weduwschap. Ze hebben nog 1 of 2 grote jongen die ze bij toerbeurt voeren. Over een week kunnen de jongen bij de ouders weg en gaat het echte weduwschap beginnen. Ook wil ik dat ze dan langer trainen en zal dus wellicht de vlag er aan te pas moeten komen. Bij de kwekers zijn inmiddels de meeste jongen van de tweede ronde ook verspeend en zullen vanaf nu de meeste eieren vervangen worden door kalkeieren. Van een enkel koppel wil ik nog extra jongen dus die kunnen nog hun gang gaan, maar de drukste tijd wat betreft het kweken is voorbij. Ik kan me dus volledig gaan richten op de vliegduiven en natuurlijk de jongen. De jongen van de eerste ronde vliegen sinds kort in een koppeltje en krijgen al een beetje de neiging om weg te trekken dus dat gaat ook goed. Tot nu toe, gauw afkloppen, nog niet 1 zieke jonge duif gehad dus ook wat dat betreft ben ik zeer tevreden. Al met al maar afwachten hoe het gaat de komende tijd.


12 maart 2014 Tja, ik kan het toch niet laten iets te zeggen over HET WEER. Afgelopen dagen leek het niet alleen lente, maar gewoon zomers. Ook aan de duiven was te merken dat de temperatuur hoger was dan daarvoor. Ze lijken dan gewoon meer energie te hebben en zijn daardoor ook buiten het hok zeer uitbundig in hun gedrag en dan vooral de doffers, als ze niet op het nest zitten. Buiten lopen achter van alles aan te koeren en klepperen de lucht in als een stelletje jonge idioten (zijn het eigenlijk ook). Met andere woorden heerlijk om naar te kijken en om van te genieten. Helaas zitten er ook mindere kanten aan deze uitbundigheid, want in het hok heeft een jonge doffer geprobeerd de bak van de benedenburen in te pikken met kapotte eieren als gevolg. Zoals altijd het geval lijkt te zijn was dit een koppel waarvan ik juist graag 2 jongen wilde terwijl ik van de andere vliegkoppels eigenlijk maar 1 jong wil. Helaas wilde het koppel ook niet op de aangeboden kalkeieren gaan zitten en dus moet deze duivin een tweede keer gaan leggen. Hopelijk heeft dat niet al te veel effect op haar vliegen en ruien. Bij de kwekers komen zeer binnenkort de eerste jongen van de tweede ronde uit het ei en zijn de jongen van de eerste ronde afgelopen weekend voor het eerst losgelaten. Een enkeling heeft de stap buiten het hok durven wagen en heeft zelfs al een rondje rond het hok gemaakt. Eigenlijk altijd weer verbazingwekkend hoe goed ze de ingang, via de spoetnik, van het hok weten te vinden zo'n eerste keer. Zoals jullie begrijpen is het op dit moment genieten van de duiven en kijk ik uit naar het begin van het seizoen. Ik heb er zin in.


6 februari 2014 Gisteren zijn de eerste jongen geringd en ook vandaag zullen er enkele geringd moeten worden. De kweek gaat voorspoedig. Van de 30 eieren waren 5 eieren onbevrucht, helaas ook die van mijn oude Janssen doffer van 2000 dus nu voor het eerst in al die jaren onbevruchte eieren van hem. Uiteraard heb ik de eieren al eerder verwijderd en nu maar hopen dat deze ronde wel bevrucht is. Mocht het zo zijn dat ook deze ronde van hem niet bevrucht zijn dan moet ik toch echt vrezen dat hij te oud is. Jammer want hij levert al jaren bruikbare jongen. Zoals gezegd ben ik zeker niet ontevreden over het verloop van de kweek tot nu toe en de jongen komen goed op. Ook met de gezondheid van de ouders lijkt niets mis. Minder goed nieuws van het roofvogelfront want voor het eerst deze winter, ik heb ze iedere week minimaal 1 keer los, is er een duif verdwenen tijdens het loslaten. Helaas wel natuurlijk een zoon van mij beste duif, maar blijkbaar was hij niet slim of snel genoeg om aan de roofvogel te ontsnappen. Deze week de duiven dus maar even niet meer los. Over 2 weken, donderdag 20 februari, ga ik de vliegduiven koppelen en zoals ik al in mijn vorige stukje vermeldde heb ik ze voorgekoppeld omdat dit zeer goed bevallen is bij de kwekers. Komende 2 weken nog twee keer bij elkaar is het streven en dan moet het uiteindelijke koppelen een peulenschil worden, maar daarover meer de volgende keer.


5 januari 2014 Als eerste natuurlijk wil ik alle lezers een heel goed en plezierig 2014 wensen. Een goed voornemen voor het komende seizoen van mijn kant is: actueel ook echt actueel houden en niet eens per half jaar wat schrijven, maar bijvoorbeeld 1 x per maand. Nu begin januari zijn de kwekers alweer gekoppeld. Over goede voornemens gesproken. Het was de bedoeling om minder kweekkoppels te gaan houden, maar uiteindelijk zijn het er toch weer meer geworden. Door het overlijden van mij oom is er onverwachts nog een doffer van hem, als aandenken, bijgekomen en aangezien ik toch teveel duivinnen had hem er maar 1 gegeven. Daarnaast is de "362" op de kweek gegaan en ook een aanvlieger van Gerrit van Vilsteren, Pepperga (helaas ook recent overleden) is als kweker in het jongenhok geplaatst. De "362" moet samen met zijn halfzus (zelfde vader) gaan zorgen voor nieuwe, ingeteelde, kweekduiven om zodoende te proberen zijn uitzonderlijke klasse vast te leggen. Ondertussen nog druk bezig geweest met veranderingen aan het hok. Ren bij de kwekers, meer licht in het jongen hok en als laatste worden binnenkort de ramen geplaatst. Dit jaar voor het eerst de kwekers "voorgekoppeld" door de bak op half te zetten en de duivin daarachter te plaatsen. Dit verliep zo goed dat ik dit zelfde principe gisteren ook alvast toegepast heb bij de vliegduiven en ook nu ben ik zeer tevreden over het verloop daarvan. Overigens worden de vliegduiven pas eind februari gekoppeld, maar aangezien de duivinnen door het aanhoudende zachte weer (?) toch wel erg paarlustig werden heb ik ze nu vast voorgekoppeld. Nu ook het voorlopige vliegprogramma bekend is geworden begin ik weer uit te zien naar het komende vliegseizoen, waarvan ik, en zo hoort het volgens mij ook, hoge verwachtingen heb. De duiven zijn namelijk piekfijn in orde en zien er geweldig goed uit dus nu maar hopen dat dit zo blijft en dat ze laten zien wat er volgens mij inzit.


1 juni 2013 Terwijl de tijd voorbij gaat op deze ietwat druilerige en koude juni dag, zijn de duiven onderweg van St. Quentin naar huis. Er waait een stevige noord noordwesten wind hetgeen over het algemeen niet ongunstig is voor mijn regio dus een beetje extra gespannen ben ik wel over het verloop. We zullen zien komende middag. Vorige week een supervitesse vlucht en de eerste dagfond vlucht van het seizoen. Mijn broer Peter kwam mee genieten van de aankomst van de duiven en na een toch wel teleurstellend verloop van de vitesse vlucht ging het op de dagfond veel beter en had ik twee echt vroege duiven, o.a. 13 en 14 in het ACG en 122 in de afdeling (dik 5000 duiven). Voorop had ik de NL07-362 een voor bekenden zeker geen onverwachte duif, maar hij doet het toch nog maar even op zijn 6 jarige leeftijd tegen vele veel jongere concurrenten. Bijna gelijkertijd (minuutje later) kwam de NL11-579. Deze doffer laat zich dit jaar goed zien. Het is een duif van een bon van Traseco die ik 2 jaar geleden in bezit kreeg dus Herman Strikkers daarvoor nog mijn hartelijke dank. Al met al verloopt het seizoen zeer goed en kan ik mezelf inmiddels vitesse kampioen van onze vereniging noemen en sta ik op dit moment bovenaan in het generale kampioenschap (onaangewezen). Kijken of het lukt om dat vol te houden tot in ieder geval het einde van de oude duiven vluchten. Onder de knop "hokken" staan enkele nieuwe foto's van mijn hok, veel plezier.


5 februari 2013 Het nieuwe seizoen is alweer begonnen. Begonnen?, zul je denken. Ja, dan bedoel ik natuurlijk het nieuwe broedseizoen. De kwekers zitten inmiddels op eieren of al op jongen want tenslotte zijn ze 3 januari gekoppeld dus dan moeten de eerste jongen er zijn. Tot nu toe verloopt het koppelen niet veel anders dan andere jaren, zo her en der een vechtpartij en dus wat kapotte eieren maar dat hoort er blijkbaar bij. Opvallend is dat er ieder jaar wel een paar doffers zijn die, nadat er gelegd is, blijkbaar tijd over hebben als ze niet hoeven te broeden en dan eens bij de beneden- of bovenburen gaan kijken of er iets te halen valt. Tot nu toe 4 eitjes stuk alsgevolg daarvan dus ach dat komt wel goed en in mei zit het jongenhok vast weer vol dus...... Mijn dochter Noor (VWO5) is bezig met een zelfstandig onderzoek voor het vak Biologie. Gemeten wordt er aan de groei (in gewicht) van jonge duiven bij de verschillende nestgroottes (1 of 2 jongen) en de relatie tussen de nestgrootte en het leginterval tussen de 1e en de 2e ronde. Om te beginnen was het al aardig om te zien dat een jonge duif, net uit het ei zo'n 22 gram weegt en na 1 dag rond de 35 gram is. Later zal ik verdere bijzonderheden vermelden. Met dit relatief zachte weer op dit moment beginnen de vliegduiven zich ook te roeren, maar die moeten nog een week of twee wachten voordat ze gekoppeld worden. Wellicht ga ik ze nog "voorkoppelen" om de gevechten, tussen doffer en duivin en doffers onderling, tot een minimum te beperken. In de aanloop van het seizoen met 4 man naar Dortmund geweest alwaar de Duitse kampioenen werden gehuldigd alsmede de nationale tentoonstelling werd gehouden. De reis heen en terug was alleen al een zeer gezellig en dat tesamen met de beurs leverde dat een fantastische duivendag op. Ach ja, in mijn ogen heten we niet voor niets "duivenmelkers" !!!! Bedankt, Jacob, Piet en Hatty.


3 juli 2012 H, h eindelijk een nieuwe "actueel". Ondanks goede voornemens kwam het er maar niet van om een stukje te schrijven. Het wordt nodig tijd mijn "volgers" bij te praten en tjonge er valt wat te melden. Sinds een week of 5 zijn mijn duiven zeer, maar dan ook zeer goed op dreef. De ene na de andere eerste prijs in de vereniging. Gaat het dan niet zo goed met de vereniging kun je je dan afvragen? Nou, er zijn enkele liefhebbers die wat minder presteren dan andere jaren, maar dat is zeker niet de hoofdoorzaak. Want als ik kijk naar het presteren van mijn duiven in groter verband (CCG, ACG), dan zijn ook daar de prestaties zeer goed. Met andere woorden mijn duiven zijn op dit moment in topvorm. Nu nog zien deze topvorm 1 week vast te houden want er is nog maar 1 oude duivenvlucht dit seizoen. De prestaties worden geleverd door feitelijk 4 duiven (3 doffers en 1 duivin). Opvallend zijn de prestaties van de duivin van 2009, als jong opgehaald bij het kweekhok Rijs (Wietse Potijk) met in haar afstamming, uiteraard, "de Lowieke" van van der Pasch en de "Verbart 46". Ook een jaarling doffer, vader is een zoon van mr. Branco van van der Stouwe Douna, laat zich nadrukkelijk zien dit jaar. Al met al, nu al, een bijzonder geslaagd seizoen met o.a. het onaangewezen kampioenschap op zowel de supervitesse als de midfond. Hopelijk komt hier nog het kampioenschap op de dagfond bij. Ook in groter verband sta ik er, voor mijn doen, bijzonder goed voor en hoop ik mijn 4e plaats onaangewezen dagfond bij CCG "de Oostgrens" en mij 7e plaats onaangewezen dagfond bij ACG 10, in ieder geval te consolideren en hopelijk kan ik nog een plaatsje stijgen. Na volgende week weet ik meer! Ondertussen zijn de aanpassingen van mijn duivenhok nog in volle gang en hoop ik dat de vliegduiven nog voor mijn vakantie in het nieuwe deel kunnen worden ondergebracht zodat ze op de natoer vanaf hun nieuwe onderkomen kunnen vliegen.


16 maart 2012 Half maart dus de kweek is in volle gang. Ook de vliegduiven zitten nu te broeden en het duurt niet meer zolang of ook daar komen de eerste jongen. Zoals bijna altijd is er wel iets wat niet gaat zoals je zou willen. Dit jaar is er een jonge doffer die blijkbaar zo graag op het nest wil zitten dat hij zijn benedenburen uit hun broedbak jaagt om vervolgens daar op het nest te gaan zitten broeden. Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot dus de eieren van de benedenburen zijn inmiddels kapot en vervangen door kalkeitjes. Ik heb van alles geprobeerd om deze doffer op andere gedachten te brengen zoals opsluiten in de broedbak, benedenburen opsluiten in hun broedbak, maar niets werkt want als ik de benedenburen opsluit dan gaat hij in een broedbak daaronder de bezitters verjagen om daar te gaan broeden. Voorlopig sluit ik hem zo nu en dan op om wat rust te krijgen bij de geplaagde koppels. Ondertussen gaat de aan- en verbouw van het hok door (zie foto's onder de knop "hokken") en zijn de duiven weer dagelijks aan het trainen. Mede door het zeil wat nu als dakbedeking dient voor een deel van het hok blijven ze al behoorlijk lang in de lucht dus trainen ze lekker. De jongen van de 1e ronde van de kwekers mogen vandaag of morgen ook buiten het hok kijken om zo een goed indruk van de omgeving te krijgen.


16 februari 2012 Tjonge, wat was het koud. De temperatuur in Waskemeer haalde een nieuw dieptepunt met -21 graden Celsius en dus was het water in het duivenhok tot op de laatste druppel iedere keer bevroren. Dat heeft als resultaat dat er dus 's ochtends en ook 's avonds met water en waterbakken gezeuld moest worden om de duiven van voldoende water te voorzien. Het toeval wilde echter dat juist in deze koudste nacht mijn eerste jongen geboren werden en als zo vaak het geval is bleek nu juist het jong, van het koppel waarvan ik hoge verwachtingen heb, door onbekende redenen op de rand van het nest te zijn beland. Natuurlijk had dit jong geen kans om te overleven met deze kou. Het overgebleven ei lag naast de nestschotel, dus vermoedelijk is er sprake geweest van kleine vechtpartij met helaas de dood van het jong en het bevriezen van het ei tot gevolg. Gelukkig is de ergste kou nu weer voorbij en zijn de eerste jongen voorzien van een ring. Bij de meeste koppels liggen er nu dus jongen in de nestschotel en lijkt het prima te gaan met de groei en het voeren van deze jongen. Inmiddels stond het nieuwe vliegprogramma op de website van Friesland '96 en dan begint het toch ook alweer te kriebelen. Hoe zal het dit jaar gaan met de vluchten? Ben ik er klaar voor? Zijn de duiven er klaar voor? Nee, natuurlijk nog niet want ze zijn de gehele winter niet los geweest. Het plan is om ze komend weekend weer eens een rondje te laten vliegen zodat ze alvast de vleugels even kunnen strekken. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Mijn nieuwe hok is zoals ik al eerder schreef nog niet klaar en nu ligt dat ook even stil vanwege de vorst. Zaterdag 25 februari hoop ik de schotten rechtop te plaatsen en een begin te maken met de dakspanten. In de daarop volgende week heb ik vakantie dus wellicht kan ik dan een beetje opschieten met de bouw.


9 januari 2012

ALLEREERST IEDEREEN EEN HEEL GELUKKIG 2012

De tijd vliegt (haha) voorbij want het nieuwe kweekseizoen is inmiddels al weer begonnen met het koppelen van de kwekers op 5 januari. Zoals altijd is er wel een koppel die nog niet heel snel aan elkaar kunnen wennen. Dit jaar een jonge doffer, die ik overigens nog maar 2 dagen in huis had, die logischerwijs moeite had met de gang van zaken. Uiteindelijk viel het allemaal mee en kon ik zondag (8 januari) alle koppels tegelijkertijd loslaten. Nu natuurlijk nog afwachten of alle eieren een beetje op tijd komen, maar dat zal wel loslopen. Ondertussen begonnen met de bouw van een nieuw gedeelte van mijn hok. Ik zal binnenkort enkele foto's plaatsen. De fundering (hardhouten palen) is gereed evenals de vloer en de voorkant van het hok. Deze laatste is nog niet rechtop geplaatst want je weet maar nooit met de wind en regen die ons land op dit moment teistert. Komende tijd wat minder tijd om door te gaan met de bouw, maar toch hoop ik dat eind januari de buitenkant van het hok (zonder dak) gereed zal zijn. Dit betekent dat het komend vliegseizoen nog gevlogen zal gaan worden van het "oude" gedeelte en wie weet kan de natoer gevlogen worden vanaf het nieuwe gedeelte (goede voorbereiding voor het seizoen 2013?).


18 augustus 2011 Zo terug van vakantie en dus even tijd voor een stukje om even bij te praten. De duiven hebben de vakantie met verzorging van onervaren mankracht prima doorstaan mede doordat een oude rot in het vak (bedankt nog Mien) een oogje in het zeil hield. Uiteraard hebben de duiven geen strak voerschema gehad met als gevolg dat ze iet wat vadsig zijn, maar dat trainen ze in de loop van de komende weken er wel weer af. Zaterdag moeten ze weer aan de bak want dan is de eerste natoervlucht alweer. De jongen zijn behoorlijk in de rui dus dat zal lastig worden om prijs mee te vliegen, maar ze hebben de ervaring nodig om volgend jaar mee te kunnen komen. De oude duiven zitten allemaal rustig op nest met een jong dus die moeten het nog wel kunnen doen de komende weken. Afgelopen dinsdag nog een trainingsvlucht uit Meppel en ik moet zeggen ze kwamen niet heel snel achter elkaar thuis dus dat is niet zo'n geweldig teken. Er zijn er van de 17, twee nog niet retour en dat is natuurlijk altijd jammer, hopelijk hebben ze er een boel van geleerd en komen zaterdag vlotter.


21 juni 2011 Tja als een collega melker je erop wijst dat je "actueel" echt niet actueel meer is, wordt het toch echt tijd voor een update. Helaas valt er niet veel positiefs te melden. Het kweken ging de mist in doordat meerdere jongen van de 1e ronde in het nest (na ruim 3 weken) plotseling ziek werden. Vanwege de "slechte" mest moet het wel een bacteriele besmetting zijn. Dus eerst maar eens even de kwekers gekuurd en dan nog eens proberen. De 2e ronde ging veel beter en ook de vliegduiven die een jong groot mochten brengen gaven geen problemen. Al met al nu een 5 maanden verder zijn er echter van de jongen al meerdere verspeeld. Met als mogelijke oorzaak de nasleep van het voorgaande. Het vliegseizoen verloopt ook niet geweldig. Zeker niet in vergelijking met vorig seizoen. Nu weet ik ook wel dat het ene seizoen het andere niet is door ander weer, andere winden enzovoort, maar toch hoopte ik dat er vooruitgang in zou zitten. Nu blijkt dat de jaarlingen, waar ik uiteraard vertrouwen in had, feitelijk niets laten zien en er een enkeling meerdere prijzen achter zijn of haar konto heeft. Als er dan ook nog 2 "oudere" duiven (potentiele prijsvliegers) wegblijven dan wordt de spoeling erg dun. Al met al nogal teleurstellend en dan is het ook moeilijk om de motivatie vol te houden. Hopelijk kan ik in het volgende "actueel" (wanneer die dan ook mag komen) wat positiever zijn als de eerste jonge duiven vluchten geweest zijn.


8 dec 2010: Het eind van het kalenderjaar is alweer in het zicht en dus komt bij mij de datum voor koppeling van de kwekers ook alweer in zicht. Bij de gedachte alleen al gaat mijn bloed sneller stromen en kan ik al voorgenieten van de komende tijd. Ik begrijp dus ook niet zo goed dat er liefhebbers zijn die zeggen een hekel te hebben aan de koppeltijd. Natuurlijk gaat het koppelen niet altijd even goed, maar gewoon het zijn bij de duiven en het observeren vind ik zalig om mee bezig te zijn. Ook van de tijd voorafgaand aan het koppelen kan ik genieten en dan met name als het gaat om het samenstellen van de koppels. Als je met andere liefhebbers praat over koppelen dan valt mij (weer) op dat ook bij dit onderwerp er vele meningen zijn. Zo heeft de n een voorkeur voor voornamelijk vaste koppels en dan ander koppelt ieder jaar, of soms meerdere keren per jaar, om. Voorlopig hou ik het op een combinatie van deze twee varianten door een aantal koppels (dit jaar 1) hetzelfde te houden en de anderen om te koppelen. Voor komend seizoen heb ik nog een aantal (mogelijke) versterkingen bijgehaald. Zo zitten er inmiddels meerdere duiven van Hatty Roest en van de comb. Stowe - Douna op mijn kweekhok als ook jongen uit de beste koppels van andere lokale grootheden. Ook een broer van in mijn ogen de beste duif van onze vereniging is naar het kweekhok verhuisd. Mijn eigen goede doffer was afgelopen seizoen de beste duif van de vereniging en die wil ik ook samen met de kwekers koppelen om zodoende over meerdere jongen (van in ieder geval 2 verschillende duivinnen) te kunnen beschikken het komende seizoen. Wat mij ook deze "winter" weer opvalt is dat nu ik de duiven flink krapper voer ze er (mede door het weer?) nog beter uitzien en ook de stront is beduidend mooier (bruiner) dan tijdens het afgelopen vliegseizoen. Ik neem mij voor om zeker aan het begin van komend vliegseizoen eens uit te proberen om de duiven minder te voeren en dan eens te kijken hoe de stront en de prestaties zijn.

Voor nu wens ik iedereen zeer gezellige feestdagen en een ook vliegend goed 2011


2 sept 2010: Tja, zo neem je je voor om twee maal per maand iets te schrijven en vervolgens lukt het niet om 1 keer per maand iets toe te voegen. Met andere woorden mijn planning liep behoorlijk in de soep en nu ik het daar toch over heb. De planning van de vluchten is dit seizoen ook niet zonder problemen want zo dacht ik aan een drietal jonge duivenvluchten mee te kunnen doen alvorens ik met vakantie zou gaan. Een ieder weet hoe het gegaan is en uiteindelijk lukte het nog net om aan 1 jonge duivenvlucht mee te doen. Een zeer geslaagde vlucht (al zeg ik hetzelf) want een o.a. 1e plaats in de vereniging is natuurlijk altijd goed.De enige domper is dan natuurlijk dat ik de 4 weken erna niet mee kan doen, maar ja dan moet je ook maar niet op vakantie gaan. Nu zo na de vakantie is het natuurlijk erg druk op school en komen daardoor de duivenzaken ook even op een tweede plan. Ook de verzorging tijdens mijn afwezigheid komt de duiven niet ten goede. Zo waren de oude duiven gewoon te dik door een combinatie van teveel eten en te weinig beweging (komt bij mensen ook veel voor) en waren de jonge duiven in de war door de ene keer veel eten te krijgen en vervolgens te weinig. Nu 2 weken later zijn alle duiven weer redelijk in conditie en in ritme. De eerste twee natoervluchten zijn ook geweest en lukte het nog om in de prijzen te vallen, maar wel achteraan of bijna achteraan. Op zich is dat alweer een verbetering in vergelijking met vorig jaar want toen lukte het me niet om in de prijzen te vallen tijdens de natoer, maar echt tevreden ben ik (natuurlijk) niet. Een aantal liefhebbers beschouwen het seizoen al als voorbij ("het zijn maar natoervluchten"), maar voor mijn duiven is het nog een mogelijkheid om zich in de kijker te vliegen om zo voor het volgend seizoen een plaatsje op het vlieghok te verdienen. Als dan nu wel even terug kijk op het afgelopen "oude duiven" seizoen dan kan de conclusie alleen maar zijn dat die zeer succesvol verlopen is met een kampioenschap op de dagfond (1e onaangewezen, 2e aangewezen) en ook het duifkampioenschap oude duiven. Dit geeft hoop en moed voor het volgend jaar, maar dan ligt de lat natuurlijk ook weer een stukje hoger. Al met al uitdaging genoeg voor de komende tijd, "hoe komen ze door de rui, de winter enz."


31 mei 2010: Alweer een paar weken voorbij en dus ook alweer een aantal vluchten. De laatste 2 vluchten , Duffel en Sezanne, waren wind mee vluchten en dan blijkt (weer) dat mijn type duiven niet echt de snelheid kunnen ontwikkelen die andere duiven blijkbaar wel kunnen halen. Zat ik tot nu toe vaak bij de eersten nu moest ik genoegen nemen met een 10e en een 17e plek (in de vereniging). Natuurlijk nog niet echt slecht, maar het went snel om bij de eersten te zitten. Tot nu toe al 3 keer bij de eerste 100 van het ACG en ook dat is een snelle vooruitgang ten opzichte van vorig jaar dus naar mijn mening gaat het echt wel goed dit jaar. Een andere prima ontwikkeling is dat ik nu in ieder geval 1 duif heb die meerdere (goede) prijzen vliegt, met als gevolg dat deze doffer inmiddels (weer) op de 1e plaats staat in het duifkampioenschap van onze vereniging. Dit blijft hopelijk zo en dan is wat mij betreft alweer een mijlpaal bereikt. Ook in de klassementen van de vereniging doe ik goed mee en ik moet zeggen dat geeft een goed gevoel. Onlangs las ik daar nog een heel aardig stuk over. In een promotieonderzoek was onderzocht waarom liefhebbers dure duiven aankochten. De belangrijkste conclusie was dat een liefhebber dat niet doet vanwege een prima investering (in de meeste gevallen), maar veeleer vanwege het "gevoel" die je krijgt wanneer een (meestal) nakomeling van de dure duif een uitstekende vlieger blijkt te zijn. Het feit dat zo'n duif zaterdags eerder thuiskomt dan die van een ander geeft dat goed gevoel en is het dus allemaal psychologisch. Ik denk dat iedere liefhebber dat gevoel wel kent, maar het beschrijven, tja dat is moeilijk. Succes de komende weken.


18 mei 2010: Zo ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat er stof genoeg is om over te schrijven. Natuurlijk eerst de vlucht van zaterdag 8 mei welke, volgens vele liefhebbers, als rampvlucht betiteld kan worden. Uiteindelijk viel de schade bij mij mee, ik mis er maar 1, maar anderen zijn er nog meerdere kwijt en vaak ook zeer goede ervaren duiven. Heel jammer natuurlijk allemaal en het blijkt maar weer eens dat lossingcoordinatoren ook mensen zijn en dus fouten maken. Hopelijk is het een goede les geweest en wordt er ook nog eens goed gekeken naar wat er is fout gegaan. Wat betreft de uitslag was ik tevreden met onder andere een 2e en een 9e plek in de vereniging, 20e in het rayon en 28e in het ACG. Zeker geen slechte uitslag. Afgelopen zaterdag (15 mei) stond de eerste "dagfond" vlucht op het programma en natuurlijk ging "Mr. Pithiviers" (2x 1e afgelopen 2 jaar) mee en stond hij 1e getekende. Hij stelde mij absoluut niet teleur door om 15u.06 op de antenne te landen waarmee hij weer 1e was (in de vereniging) en 12 minuten los vloog. Deze doffer heeft nu dus al 3 maal een 1e prijs gevlogen (waaronder ook een 1e in het rayon). Daarnaast is dit reeds de 5e keer dat hij dit jaar prijs vliegt in onze vereniging en inmiddels in het duifkampieonschap bovenaan staat. Een klasse doffer dus en daarvoor wil ik Ewoud Valk (nogmaals) bedanken want van hem heb ik deze doffer gekregen als jaarling. Ook Jelle Posthumus kan trots zijn want daar komen de vader en de moeder van deze doffer vandaan. Ook de "supervitesse" vlucht vanuit Duffel verliep zeer naar wens met een 3e, 11e en 15e plek. Al met al was het, over beide vluchten gezien, mijn beste weekend ooit en dus zit de vooruitgang er goed in. Ondertussen is de jonge garde druk met oefenen om eind juni klaar te zijn voor de eerste trainingsvlucht. De bedoeling was dat ik de jongen al wat zou gaan africhten, maar plotseling waren er een aantal niet lekker(nu weer helemaal voorbij) en dus heb ik het africhten nog maar even uitgesteld. Daar ik nog niet helemaal tevreden was over mijn voeren ben ik (weer) te rade gegaan bij Hatty Roest en deze heeft geheel belangeloos mij zijn "systeem" uit de voeten gedaan. Hatty daarvoor nog mijn hartelijke dank. Bijzonder daarbij was dat ik merkte dat mijn gevoel met betrekking tot het voeren en loslaten feitelijk overeenkwam met die van Hatty, die zeer goed vliegt en dat ik wellicht wat vaker gewoon op mijn gevoel moet afgaan.


20 april 2010: Het is natuurlijk hartstikke leuk dat verschillende mensen mijn website blijken te bezoeken voor enerzijds de uitslagen van onze vereniging Vitesse '88 te Bakkeveen en anderzijds voor het lezen van mij stukjes onder "actueel". Gezien de positieve reacties ga ik proberen 2x per maand een stukje te schrijven. Ik weet niet of ik het ga volhouden, maar ik ga mijn best doen. Nu er 2 vluchten geweest zijn is er in ieder geval weer stof genoeg om over te schrijven. Zo zijn de resultaten bevredigend, 1e vlucht ging best goed, beter kan bijna altijd, en de 2e vlucht kon er mee door. Na de tweede vlucht bleek maar weer eens dat er nog (steeds) geen hoge snelheid (boven de 1500 m/min) uit mijn duiven te halen is en is het dus de vraag of het er uberhaupt wel inzit. Nu is het in feite pas mijn 2e echte seizoen dat ik meevlieg dus reden tot bezorgdheid heb ik niet, maar het is wel een factor waarvan ik vind dat eraan gewerkt moet worden. Een ander item blijft wat mij betreft het voeren van met name de weduwduivinnen. Ze moeten niet te weinig krijgen waardoor ze niet echt willen trainen, maar ook weer niet teveel want dan gaan ze met elkaar aanlopen. Op dit moment probeer ik het systeem van Matador uit om te zien of dat schema bij mij en mijn duiven past. Ondertussen heb ik voldoende jongen gekweekt om het jonge duiven seizoen mee te kunnen beginnen (duurt nog wel even) en heb ik een aantal jongen opgehaald bij bekende liefhebbers. Zo ook bij Jaap Kroeze uit Leek en ik wil Jaap bij deze nogmaals bedanken voor zijn gulle gift van jongen uit zijn beste vliegers van de afgelopen twee vluchten. Wellicht dat deze duiven, samen met de inbreng van de duiven van Hatty Roest, in de toekomst de snelheid kunnen leveren waarna ik op zoek ben.


6 april 2010: Zo de kop is er weer af. De eerste (trainings)vlucht is geweest en het weer was beter dan ik had gedacht dus de duiven konden met redelijk gemak thuiskomen, dacht ik. Het liep toch een beetje anders. De eerste duif was prima op tijd, maar vervolgens moest ik 10 minuten wachten op mijn tweede en zo ging het de hele tijd door. Ze kwamen niet zo vlot was ook de mening van de andere liefhebbers die ik aan de telefoon heb gehad. Dit bellen is overigens altijd gezellig en een handig middel om te weten te komen hoe het bij anderen gaat zodat ik me niet al teveel zorgen hoef te maken als het wat minder gaat. Aan het eind van de zaterdag waren er nog 7 van de 22 weg en dat was natuurlijk even schrikken. Uiteraard hoop je dan dat de volgende dag er nog een paar terugkomen en meestal is dit ook het geval. Nu echter niet en dat is natuurlijk bijzonder spijtig. Van deze 7 waren er 5 onervaren (nog nooit een massalossing meegemaakt) en 2 redelijk ervaren (4 vluchten). Het blijkt dus maar weer eens zo te zijn dat late jongen spelen niet echt goed lukt ondanks dat ik ze zelf opgeleerd heb, je moet ze natuurlijk wel een eerlijke kans geven. Ik ga er toch nog wel vanuit dat in de loop van de week er nog 1 of 2 terugkomen of anders dat er 1 of 2 opgevangen worden en na een verzorging weer losgelaten. Bij deze doe ik dus een beroep op alle mede liefhebbers om ook met liefde om te gaan met duiven van een ander. De meeste liefhebbers willen toch echt graag weten als een duif van hun is opgevangen en velen doen hun plicht (ten aanzien van de duif) en halen hem of haar weer op. Zoals ik eerder zei, de eerste duif was goed op tijd en dat geeft natuurlijk hoop voor de komende vluchten.


9 maart 2010: Het valt niet mee om actueel te blijven want het is alweer dik 2 maand geleden dat ik een stukje schreef. De kwekers hebben inmiddels hun 1e ronde jongen grootgebracht en sommige koppels hebben alweer jongen van de 2e ronde. Zoals altijd zijn er nu eenmaal duivinnen die eerder beginnen met het leggen van nieuwe eieren en blijkbaar is dat duivin afhankelijk want met verschillende doffers hebben beide duivinnen nu voor het 3e jaar als eersten weer gelegd. De gespeende jongen doen het prima en zitten ook graag buiten in de ren om te genieten van de eerste warmere zonnestralen. Nu ik het daar toch over heb, met het weer wil het niet echt vlotten. De seizoensstart is al in aantocht, maar het is nog veel te koud voor africhtingen (vind ik). De vliegduiven heb ik 5 februari gekoppeld en ziten inmiddels bijna allemaal, 1 laat duivinnetje had wat later gelegd, op jongen dus dat loopt prima. De vliegduiven zijn inmiddels wel weer aan het trainen rond het hok, maar zoals eerder gezegd vind ik het te koud om de duiven af te richten op grotere afstanden. Eind deze week lijkt de temperatuur te gaan stijgen zodat het spel kan gaan beginnen. Afgelopen weekend naar de voorjaarsbeurs geweest (1e keer) en ik moet zeggen het was leuk en gezellig, maar echt geweldig vond ik het niet. Wellicht waren mijn verwachtingen te hoog en dan valt het natuurlijk snel tegen. Opvallend vond ik de vele produkten die beschikbaar zijn om aan onze duiven te geven. Het ene produkt was nog beter dan het andere (volgens de standhouders). Ik meen als afgestudeerd bioloog toch wel het een en ander over voeding enz. te weten en was erg verbaasd over de beweringen die gedaan werden over de voedingssupplementen. Oke natuurlijk heeft een duif (lees atleet) na een topprestatie (wind tegen, boven de 300 km) baat bij een middel om sneller te herstellen (indien de duif de volgende week weer mee moet), maar persoonlijk vind ik dat de producenten doorslaan als het gaat om de hoeveelheid middelen en hoe vaak je die zou moeten geven. Wat extra eiwitten, om spiercellen te herstellen/vernieuwen en suikers om de voorraad brandstof aan te vullen is meer dan genoeg. Wat mij betreft kan het vliegseizoen niet snel genoeg beginnen. Lekker zaterdags op de duiven wachten met de daarbij behorende spanning en natuurlijk de contacten met de andere liefhebbers zijn wat mij betreft redenen genoeg om weer een jaar te kunnen genieten van deze geweldige hobby.


20 december 2009: Zo alweer een maand voorbij en 1 januari 2010, de beoogde koppeldatum voor de kwekers, komt al dichtbij. Afgelopen maand is de clubtentoonstelling geweest en daar heb ik, mijn duiven natuurlijk, bijzonder goed gescoord. Uiteindelijk hadden van de 8 ingestuurde duiven er 4 een prijs (2x 2e en 2x een 5e prijs) dus een prijs percentage van 50%. Uiteraard ben ik daar zeer tevreden over, maar uiteindelijk gaat het mij toch om het vliegen. Gezellig was het zeker en dat is toch ook heel wat waard. Dit jaar was de organisatie in handen van de colega's uit de Wilp en deze hadden het weer prima voor elkaar, daarvoor nog mijn hartelijke dank. Volgend jaar is onze vereniging weer aan de buurt om de tentoonstelling te organiseren en ik hoop dat het net zo gezellig wordt. Ondertussen druk bezig met de voorbereidingen van het kweekseizoen en zoals gezegd is de koppeldatum nog steeds op 1 januari gesteld, maar het is even afwachten wat het weer gaat doen. Nu ligt er hier in Waskemeer een pak sneeuw van minimaal 40 centimeter en is het goed koud. Gisteren op bezoek geweest bij collega melker Hatty Roest en werd door Hatty zeer gastvrij ontvangen, daarvoor nog mijn hartelijke dank Hatty. Daarnaast werd ik blij verrast door het feit dat ik een duivin, moeder van een zeer goede duif, van hem kon lenen om een aantal jongen van te kweken. Gekoppeld aan mijn rode Janssen doffer hoop ik op goede jongen. Gelukkig zijn er nog vele liefhebbers die elkaar willen helpen en van de beruchte haat en nijd merk ik gelukkig niet veel. Laten we het zo houden, beste allemaal (tevens een goed kerstwens). NATUURLIJK WENS IK IEDEREEN EEN HELE GOEDE KERST EN EEN SPORTIEF, GEZOND 2010.


8 november 2009: Oei, joei het is alweer 3 maanden geleden dat ik een stukje heb geschreven dus het werd nodig tijd. Half september was het vliegseizoen al voorbij en in tegenstelling tot vele liefhebbers (van onze club) was ik niet gelukkig dat het seizoen voorbij was. Het seizoen kan mij niet lang genoeg duren. Zal wel mijn jeudig (herstartende) enthousiasme zijn, maar goed de rest van de familie was wel gelukkig met het eind van het seizoen. Ondertussen zijn de feestelijkheden rond de kampioenen van start gegaan en alhoewel het pas mijn 2e vliegseizoen was mocht ik me er in mengen met de 1e prijs in het rayon. Zoals mij was verteld krijgt iedere 1e prijs winnaar op rayon niveau een diploma en die viel mij dus ook ten beurt. Nog wat onwennig heb ik de "huldiging" over me heen laten komen, maar veel stelde het dan ook niet voor. Wellicht wordt het voor sommige liefhebbers een saaie gewoonte om een diploma in ontvangst te nemen, maar het organiserende feestcommite moet er wel bewust van blijven dat dit niet voor elke liefhebber saai is. Met andere woorden er mag wel iets aandacht aan besteed worden. Al met al was de feestavond natuurlijk wel erg gezellig en vind ik het altijd leuk om met mede liefhebbers een gezellig babbeltje te maken. Natuurlijk heb ik mijn oren goed open gehouden en gebruik gemaakt van de ervaring van andere liefhebbers door ze "te ondervragen". Dan merk je maar weer dat het woord duivenmelken niet voor niets is bedacht. Tjonge er wat wat afgeklept op zo'n avond. Binnenkort beginnen de vergaderingen ook weer en kunnen dus de kleine probleempjes die zich tijdens het seizoen manifesteren uit de wereld geholpen worden door goed afspraken (of voornemens) te maken voor het komende seizoen. Ook de tentoonstelling(en) komen er weer aan. Ik zal binnenkort eens door het hok "heen" om een selectie te maken. Ondertussen ben ik natuurlijk ook met het komende seizoen bezig. Ten eerste moet het hok aangepast worden. Houten vloerroosters in de rennen (reeds gedaan) en een deel van het plafond openen voor meer ventilatie. Tja, en dan natuurlijk: welke koppels worden er dit jaar bij elkaar gezet? en wat wordt de tijdsplanning? hetzelfde als afgelopen seizoen of toch een paar wijzigingen? Ik denk toch dat ik weer op 1 januari ga koppelen enz. Dus ook in het "stille" gedeelte van het seizoen is er meer dan genoeg te doen en te denken.


9 augustus 2009: Net terug van vakantie (3 weken Zuid-Engeland) en dus weer de nodige energie opgedaan om weer een jaartje te werken. De duiven hebben de vakantie prima doorstaan door de goede zorgen van de tijdelijke huisbewoners en een mede liefhebster (Mien bedankt). Vlak voor de vakantie nog een paar zeer goed resultaten geboekt met als uitschieter een 1e plaats in het rayon (de Oostgrens) op Pithiviers. Weer was het de "362" die dit staaltje leverde en zolangzamerhand de naam "Pithiviers" doffer is gaan verdienen (vorig jaar ook al 1e in de vereniging). Ook de 2 jonge duivenvluchten waar ik nog aan mee kon doen gingen goed met respectievelijk een 3e en een 4e plaats in de vereniging. Nu staat alweer de eerste africhting van de natoer voor de deur dus kan ik me daarop gaan richten.


21 juni 2009: Zo, hoog tijd dat er weer eens wat nieuws op de site komt. Zeker na een zeer succesvolle zaterdag is de motivatie weer wat groter om een stukje te schrijven. Gisteren maar liefst 3 vluchten, 1 trainingsvlucht voor de jongen, 1 midfondvlucht vanuit Isnes (303 km) en een dagfondvlucht vanuit Blois (703 km). Al met al een prima zaterdag met 11 van de 13 jongen retour, de 7e prijs op Isnes en de 4e prijs op Blois, uiteraard in de vereniging. Het was weer "de 362" die de 4e prijs wist te pakken (vorig jaar 1e prijs vanuit Pithiviers), maar daarnaast schitterde een (late) jaarling duivin die de 5e prijs in de wacht sleepte. Ook in groter verband (ACG) hebben beiden het goed gedaan met respectievelijk de 46e en de 89e plaats. Bij al dit goede nieuws ga je denken dat er alleen maar zonneschijn is, maar dat is niet waar want van de oorspronkelijk 40 jonge duiven heb ik er nog maar 14 over. Het begon met een zeer slechte africhting op vrijdag 5 juni j.l. Van de 35 jongen waren er toen 's avonds maar 12 terug, uiteindelijk zijn er 24 teruggekomen (al dan niet opgehaald). Op vrijdag 12 juni opnieuw weggebracht en toen zijn van de 20 er uiteindelijk 15 teruggekomen (3 opgehaald). Al met al redelijk rampzalig. Het feit dat ook andere liefhebbers met dezelfde problemen kampen verzacht de pijn enigzins, maar doet niets af aan het feit dat ik geen jongen kweek om ze vervolgens veel te snel te verliezen. Een mede liefhebber zei onlangs: "duivensport is (ook) teleurstelling" en dit blijkt maar al te waar.


11 mei 2009: Tja, het is alweer een tijdje geleden dat ik iets geschreven heb, maar de vluchten zijn weer begonnen en dan is het sowieso druk. Ook op school van alles aan de hand dus druk, druk, druk. Tot nu toe verloopt mijn eerste echte seizoen behoorlijk goed. Op alle vluchten in de prijzen ook vaak in het rayon. Ik heb het gevoel dat er nog meer inzit, maar de kunst is natuurlijk dat eruit te halen. Ook nu merk ik weer dat er iedere keer weer iets valt te leren bijvoorbeeld: hoe te voeren bij volledig weduwschap, hoelang zouden ze moeten trainen enz. Ook de jongen doen het goed, zijn prima gezond en willen wel vliegen, maar de 2e ronde jongen houdt toch enkele 1e ronders op het dak. Waarschijnlijk moet ik gewoon even geduld hebben en dan gaan ze wel trainen. Tussen die 40 jongen hoop ik natuurlijk dat er zich in ieder geval 1 bevindt die een echt goede vlieger is, maar dat is gewoon afwachten.


11 mrt 2009: De kweek gaat prima en ook de gespeende jongen hebben inmiddels hun plekje gevonden en genieten, helaas nog weinig, van een zonnetje in de ren. Onlangs ben ik op bezoek geweest bij J.G. Grimmius te Scheemda om een jonge duif op te halen. Ik had namelijk een bon gekregen, ja je leest het goed "gekregen", via duivenmarktplaats.nl. Deze site had het geweldige idee om aan beginnende en opnieuw beginnende liefhebbers een bon te schenken om zodoende een positieve bijdrage te leveren aan de (weer) startende liefhebbers. Het bezoek in Scheemda was erg gezellig en leerzaam en tot mijn grote verrassing kreeg ik niet 1 jong, maar zelfs 3. Ik wil dan ook via deze weg de heer Grimmius heel hartelijk bedanken voor zijn gulle gift en het aangenaam verpozen. Binnenkort moeten de vliegduiven weer afgericht worden om zo langzamerhand weer wat ritme erin te krijgen zodat ze begin volgende maand klaar zijn voor de vluchten. Wat mij betreft mogen de vluchten beginnen want ik ben erg benieuwd hoe met name de jaarlingen zullen presteren.


23 feb. 2009: Ondanks dat bijna alle vliegduivinnen voor het eerst gekoppeld zijn is het leggen soepel verlopen en hebben 8 van de 10 koppels keurig na 10 dagen eieren. De jongen bij de kwekers groeien bijzonder goed en kunnen al bijna op eigen benen staan dus een enkel koppel is reeds begonnen aan het 2e nest. Alles loopt volgens plan en ben ik dus prima tevreden met de manier waarop ik het dit jaar heb aangepakt.


3 feb. 2009: Het leggen is voorspoedig verlopen (behalve 2 oude duivinnen die wat later op gang kwamen) en ook het uitkomen van de eieren is prima gegaan. Zeven van de negen koppels hebben inmiddels 2 jongen die goed groeien. De vliegduiven mogen 1x per week samen los en inmiddels hebben zich al enkele paartjes gevormd en hebben ook de jaarlingen inclusief enkele late doffers een nestbak uitgezocht. Helaas afgelopen vrijdag 2 duivinnen verspeeld dus die zullen wel het slachtoffer zijn geworden van de honger van een roofvogel. Had ik dus tot nu toe 1 duivin over dan zit ik nu dus met een duivin te weinig. Het blijft natuurlijk risicovol om de duiven in de winter los te laten, maar ik ga uit van de veronderstelling dat mijn duiven allert en snel genoeg moeten zijn om aan de roofvogels te ontsnappen. Nog 2 weken en dan mogen de vliegduiven bij elkaar blijven om een nest met 1 jong groot te brengen. Wellicht dat iemand tegen die tijd nog een duivin voor mij heeft zodat alle doffers een duivin kunnen krijgen.


13 jan. 2009: Zo, de kwekers zijn gekoppeld (2 januari) en de meeste zitten al op eieren. Gelukkig is de ergste kou voorbij zodat het niet teveel problemen oplevert voor de eieren. Nu maar hopen dat de eieren allemaal bevrucht zijn. De afgelopen tijd was het dan wel koud, maar ook zonnig dus zoveel mogelijk de vliegduiven lekker laten vliegen. Je ziet ze als het ware genieten van de vrijheid en natuurlijk het zonnetje. Andere liefhebbers (coaches blijf ik een raar woord vinden) laten de duiven niet meer los mede vanwege de angst voor de roofvogels. Tot nu toe ben ik door het loslaten 2 doffers, maar geen enkele duivin, kwijt geraakt, maar dan wel al eind november en dus niet in de maanden december en januari. Mijn plan is om half februari de vliegduiven te koppelen en daar ik geen vaste koppels in gedachten heb ga ik vanaf half januari 1 keer per week de doffers en de duivinnen samen loslaten zodat er alvast wat koppels kunnen ontstaan. Hopelijk heeft dit tot gevolg dat het koppelen half februari wat makkelijker verloopt en dan met name wat betreft de jaarlingen die dus geen ervaring hebben met koppelen (opgesloten worden in een bak enz.).


dec. 2008:Ondanks het mindere weer willen de duiven (gescheiden) nog prima vliegen en genieten ze van rust en een bad. Onlangs zijn er een stel naar de verenigingstentoonstelling geweest met als resultaat een derde prijs voor een jonge duivin (eigen kweek). Dus een prima resultaat. Verder natuurlijk bezig met de voorbereidingen van het komende seizoen zowel voor wat betreft de aankomende kweek als het aankomende vliegseizoen want een aantal aanpassingen aan het hok moeten er altijd gebeuren. Zo wil ik bij de vastzitters aan de buitenkant van de ren een schuif maken zodat ik van buiten af kan voeren en water geven zonder door het hok te moeten en daardoor de (toekomstige) weduwnaars en weduwduivinnen te storen. Dit zelfde geldt voor de jonge duivenafdeling dus daar wil ik in de ren een voeder- en drinkplank maken aangezien de jonge duiven toch bijna altijd in de ren zitten en ook via de ren binnenkomen. Hiervoor moet natuurlijk de afdekking van de ren waterdicht zijn dus daar moet ook nog aan geklust worden. Al met al weer genoeg te doen de komende tijd voordat ik met de kweek begin (geplande koppeldatum kwekers 9 januari).


sept. 2008: Zo mijn eerste vliegseizoen zit erop. Alhoewel ik geen kopprijzen gevlogen heb met de jonge duiven op de natoer, ben ik genoeg te weten gekomen over de jongen om een selectie voor volgend seizoen te maken. Al met al ben ik best tevreden over het afgelopen seizoen en moet ik (bij herhaling) zeggen dat ik veel geleerd heb dit seizoen en ook nog een boel te leren heb met name als het gaat om voeren. Wanneer voer je voor het laatst, op de dag van inkorven of de dag daarvoor enz. Volgend seizoen met een jonge vliegploeg aan de slag op weduwschap, doffers en duivinnen om mee te vliegen. Ik heb er nu al zin in.


juli 2008: Zo vlak voor mijn vakantie een onverwacht groot succes. De 1e prijs in de vereniging en de 24e prijs in het ACG vanaf Pithiviers. Hiermee komt de voorspelling dat ik fondduiven had gekregen helemaal uit want de betreffende doffer kwam iedere keer net te laat bij de kortere vluchten, maar nu dus zeer op tijd. Dat mijn duiven en ik dit konden presteren in het 1e jaar had ik natuurlijk niet verwacht, maar is uiteraard zeer welkom. Zo nu eerst 3 weken op vakantie en dan moeten de jongen het laten zien op de natoer.


juni 2008: De oude duiven vluchten zijn bijna voorbij en zoals was voorspeld door de vorige eigenaar van de jaarlingen, zijn het met name fondduiven. Al met al ben ik zeker niet ontevreden over hoe de duiven het gedaan hebben en ze zullen op de natoer nog een kans krijgen om wat te laten zien en anders het volgend seizoen. Ewoud (Valk) nogmaals mijn hartelijke dank voor de duiven. De jonge duiven gaan vanwege mijn vakantie alleen mee op de natoer en daar kijk ik na uit want dan zal blijken wat ik in huis heb gehaald.


mei 2008: Het is zover de eerste keer een prijs in de vereniging. Drie duiven meegedaan met Pommereul, maar door het slechte weer was de vlucht verplaatst naar zondag en als losplaats Duffel (240 km). Mijn eerste duif geconstateerd om 12.13 uur hetgeen goed was voor een 19e plaats in de vereniging. Ik ben tevreden en heb de afgelopen weken veel geleerd over hoe te voeren enz.


april 2008: Nou de eerste vluchten zijn geweest. Eerst een africhting en daarna twee vitesse vluchten. Helaas geen duif binnen de prijzen hetgeen ook niet echt te verwachten was met overgewende duiven. Toch zitten er duiven bij die al prijzen hebben gevlogen dus het zou moeten kunnen. Het voeren is lastig bij het nestspel, maar ik hoop dat ik de slag nu een beetje te pakken heb. Het weer wordt beter en de duiven krijgen meer zin om te trainen dus...


maart 2008 (2): Toch nog maar een paar duiven gekocht via internet. Onder andere een duivin van "v/d Berg, IJsselmuiden" (via GPS-auction) met bloed van Jan de Ruiter uit Teuge/Koopmans/A.J. van Dam en een doffer van "comb. Beverdam uit Nieuwelande" met bloed van de wittenbuik van Gaby vandenabeele/Ruitenberg (via Kalk, Sappemeer) en uiteindelijk nog een doffer van "Frans v/d Heuvel", directe zoon van "de eurostar" met bloed van Janssen Arendonk/Krouwel-Pollman/Cees van Vuren/Klak (via Stefan Hendriks, Eindhoven).


maart 2008: Op dit moment zitten de duiven op de eerste eieren. Bij de kwekers (4 koppels) waren er wat opstart problemen, maar zijn nu goed op gang. Helaas een stel onbevruchte eieren waarschijnlijk door het nieuwe onderkomen. Alle vliegduiven zijn jaarlingen (4 koppels) met daarbij nog zeer late jongen dus daar was het koppelen en leggen nog niet echt een vlotte zaak, maar ook dat is nu goed op gang.