Informatie over de familie de Valk

Home Parentelen Kwartierstaat Fotoarchief Familiegegevens Bidprentjes Kopieën van aktes Franse jaartelling


De volgende informatie is op deze pagina opgenomen:


Geschiedenis van de familie de Valk.
Kaart links: Omgeving Houten - Bunnik

De geschiedenis van de familie de Valk gaat terug tot 1684, de geboorte van Theodorus Valx. Bekend is dat zijn zoon Joannes de Valk in Vierlingsbeek geboren is. De kinderen van Joannes zijn geboren in de streek rond Houten, Vechten, Oud Wulven.
Jan de Valk, zoon van Joannes is naar Bunnik/Odijk verhuisd.
Bekend is dat Jan de Valk, geboren 1854 te Bunnik, koster was in Bunnik.
De broer van Jan, Johannes de Valk is 1 maart 1886 vetrokken van Bunnik naar Schalkwijk en was daar kroegbaas in café de Zwaan.
Van Jan Johannes de Valk, geboren 1885 te Houten, is bekend dat hij bij de Marechaussee was. Na vele standplaatsen verhuisde het gezin in 1925 van Rucphen naar Alphen (NB). Het gezin ging toen in de kazerne aan de Baarleseweg wonen.

Later verhuisde de familie naar de Heuvelstraat tot het overlijden van Jan Johannes vrouw Catharina Maria Boelders in 1985. Het woonhuis aan de Heuvelstraat is toen gesloopt.

Kaart rechts: Alphen (Noord Brabant)


   Foto onder: Hinthamereinde 26; 's-Hertogenbosch


Foto hiernaast:
Pieter van Osstraat 20;
's-HertogenboschJan de Valk, zoon van Jan Johannes de Valk trouwde met Catharina Cornet en vestigde zich in 's-Hertogenbosch. Na hun huwelijk woonden zij eerst op het Hinthamereinde 26, vervolgens in de Pieter van Osstraat 20 en Graafseweg 195.
Foto rechts: Graafseweg 195; 's-Hertogenbosch
Naar boven

Café de Zwaan.

De geschiedenis van café de Zwaan in Schalkwijk gaat terug tot de 19e eeuw. Van het perceel met opstal zelfs tot de 18e eeuw.
In 1788 is Ds Muntendam al meer dan 30 jaar predikant in Schalkwijk bij de gereformeerde gemeente. Hij heeft een stukje grond in eigendom aan de hoofdweg door Schalkwijk, op de hoek van wat nu Jhr Ramweg heet en de Wickenburghselaan. De Wickenburghselaan was toen oprijlaan naar het gelijknamige kasteel Wickenburgh, 1,5 km verderop gelegen. Inmiddels is de toegang naar het kasteel onmogelijk gemaakt vanwege de aanleg van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch, de provinciale weg  Houten - Utrecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Of er toen al een pand op stond is niet bekend.
Wel is bekend dat in het pand op het betreffende perceel in 1845 een linnenwever gevestigd was, in 1853 een winkelier en in 1880 een timmerman, Alle bewoners stamden uit de familie de Kruyff.

In 1886 krijgt Johannes de Valk, R.K. koster te Bunnik, toestemming voor verkoop van sterke drank in de gelagkamer. Het huis lag toen erg gunstig halverwege de R.K. kerk en het stationnetje.
De naam "de Zwaan" komt voor het eerst voor in 1894.
Johannes de Valk werd opgevolgd door zijn zoon Cornelis de Valk (Kees). Deze trouwt met de dochter van zijn collega, Wilhelmina van Wijngaarden. In 1939 krijgt Kees de kans om het café te kopen. Door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal en het overlijden van de weduwe B.W.G. Wttewaal, wordt Kees eigenaar van het café. Hij betaald 6.500 gulden voor het café annex woonhuis, maar exclusief de schuur, die Kees zelf had gebouwd.
Onder Kees de Valk en zijn zoon Hendrik de Valk (Harry) beleeft het café zijn bloeitijd. Harry heeft zich op zeker moment uit het café teruggetrokken en het café verpacht. Één van de bekendste pachters was André Hazes.

Naar boven


Voor reacties, correcties of aanvullingen (ook levende personen) op de stamboom houd ik mij van harte aanbevolen.
Gelieve mij te mailen op genealogy@home.nl.
Uw aanvullingen/wijzigingen zullen vervolgens op deze site verwerkt worden.

Free counter and web stats


Genealogie familie Stapper - de Valk     I    http://members.home.nl/jstapper     I    Webdesign: J. Stapper    I     © Copyright: J. Stapper    I    genealogy@home.nl