DE GOLDEN RETRIEVER

 

De Golden Retriever is een engelse jachthond die één van de populairste rassen van Nederland is. Deze populariteit heeft hij vooral te danken aan zijn vriendelijke karakter, maar dit heeft natuurlijk ook z'n keerzijde. De grote vraag heeft veel broodfokkers aangetrokken die het niet zo nauw nemen en bij het fokken niet letten op gezondheid en karakter.

DE GESCHIEDENIS VAN DE GOLDEN RETRIEVERTot de jaren '50 van deze eeuw was de oorsprong van de Golden Retriever dikwijls aanleiding tot hevige discussies. Vroeger ging het verhaal dat de grondlegger van de Golden Retriever, Sir Dudley Morjoribanks, de latere Lord Tweedmouth, in 1858 in de Engelse plaats Brighton een groep russische circushonden had gekocht. Uit deze honden en hun nakomelingen zou hij de Golden Retriever gefokt hebben. In 1952 onthulde de zesde Earl of Ilchester dat zijn oud-oom nauwkeurig kennel-aantekeningen had bijgehouden sinds 1835. Hieruit blijkt dat hij nooit russische circushonden heeft gekocht. Wel werd vermeld dat hij in 1865 een gele retriever reu genaamd Nous kocht. In 1867 kreeg hij een Tweed Waterspaniel teef Belle. Uit deze 2 honden werden 4 pups geboren, die de oorsprong van de Golden Retriever als ras vormen. Later werden er onder andere nog zwarte Retrievers en rode Setters gebruikt.

DE GOLDEN RETRIEVER IN NEDERLANDDe eerste Golden Retrievers werden in de jaren '20 naar Nederland gehaald, maar werden niet op tentoonstellingen uitgebracht. Ze werden uitsluitend voor de jacht gebruikt. Na de tweede wereldoorlog werden er weer Golden Retrievers geïmporteerd, waarmee ook gefokt werd. In 1956 werd de Golden Retriever Club Nederland opgericht. Van een paar leden toen is de club uitgegroeid tot een groep met zo'n 7000 leden. Op de jaarlijkse kampioensclubmatch komen zo'n 8 à 9 honderd honden. Verder organiseert de vereniging fokdagen, jachtproeven en wandelingen.

NAAMDe naam van de Golden Retriever geeft precies aan wat de belangrijkste kenmerken van het ras zijn. Het Golden staat natuurlijk voor de gouden kleur, die in vele tinten voorkomt, variërend van roomwit tot donkergoud, maar niet rood of mahonie. Het tweede deel heeft betrekking op het soort werk waarvoor hij werd en wordt gebruikt. Hij in namelijk een voortreffelijke apporteur, in het engels 'retriever' genaamd en hij heeft een sterke neiging om zijn baas een plezier te doen. (Will to Please). Deze eigenschap gecombineerd met z'n grote intelligentie, goede neus, prima markeereigenschappen en vriendelijke stabiele aard, hebben hem tot een zeer gewilde werk- en huishond gemaakt. Behalve als jachthond wordt de Golden Retriever ook als blindengeleidehond en SOHO-hond gebruikt.

JACHTHONDDe Golden Retriever is nog niet zo oud ras. Toen de engelse jagers in de vorige eeuw over steeds betere geweren gingen beschikken, wilden zij een betrouwbare en goed werkende hond hebben die in staat was geschoten een aangeschoten wild binnen te brengen. Ze waren dus op zoek naar een zeer gespecialiseerde jachthond, die alleen gebruikt werd voor het werk na het schot. Voor het efficiënt binnen brengen van het wild moest men een rustige, goed apporterende honden hebben, die ook achter verre lopers (d.w.z. aangeschoten en over de grond vluchtende dieren), aangestuurd konden worden. De honden moesten eigen initiatief hebben en toch zeer gehoorzaam zijn. Het was en is in sommige gevallen nog in Engeland de gewoonte om, als er een jachtpartij gehouden wordt, je retrievers uit te lenen aan buren en vrienden. De retriever moest dus ook voor andere mensen willen werken. Vanzelfsprekend wilde men een hond hebben die 'zacht in de mond' was. Hij mocht geen wild doodbijten of beschadigen. Bovendien moet hij vriendelijk en verdraagzaam zijn tegenover andere honden en mensen. De steadiness die men bij de jachthond zo graag ziet, heeft er voor gezorgd dat de Golden Retriever een stabiele hond is geworden. Met steadiness wordt bedoeld dat de hond rustig naast z'n baas moet blijven zitten zonder te piepen, ook al rennen er konijnen voorbij en wordt er van alle kanten geschoten.

Tijdens de jacht moet de Golden Retriever ook uit en over water apporteren. De Golden Retriever is dan ook gek op water. Ook als is het nog zo koud, als hij de kans krijgt springt hij in het water. Door zijn goede water afstotende vacht is hij echter weer snel droog en wordt hij niet tot de huid toe nat. Zijn voorliefde voor water blijft niet beperkt tot schoon water, ook duikt hij in vieze moddersloten en modderpoelen . Hieruit blijkt wel dat een Golden Retriever geen hond is voor mensen die hun huis altijd kraakhelder willen hebben.

Zoals elke jachthond is de Golden Retriever een actieve hond, die erg veel beweging nodig heeft. Als ze die niet krijgen, proberen ze hun overtollige energie in huis kwijt te raken en zijn de druk en vernielszuchtig en blijken ze niet de brave, rustige hond te zijn die men verwachtte. Maar de Golden Retriever is een jachthond die gefokt is voor lange, uitputtende jachtdagen. Mee op jacht gaan, of als vervanging hiervoor naar jachttraining, is z'n lust en leven. Een Golden Retriever waarvan verwacht wordt dat hij genoeg heeft aan een blokje om in het park en het ophalen van de krant leeft nog niet voor de helft. De Úne Golden Retriever heeft dit sterker dan de andere, maar een normale Golden Retriever en zeker één uit een lijn waarin goede jachthonden voorkomen, houdt van actie, heeft veel beweging nodig en werkt graag. Als hij dit niet krijgt kan hij lastig en opstandig worden en heeft men aan hem niet het soort hond wat men zich bij aanschaf gewenst had. De Golden Retriever is ook geschikt voor diverse andere takken van hondensport, zoals gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.

ERFELIJKE AFWIJKINGEN BIJ DE GOLDEN RETRIEVEREr komen een aantal erfelijke afwijkingen voor bij de Golden Retriever zoals HD en OCD (afwijkingen aan de heupen en schouder), oogafwijkingen (PRA en Cataract). De fokker moet een bewijs kunnen overleggen dat de ouderdieren vrij zijn van deze afwijkingen. Het oogonderzoek mag niet langer dan een jaar geleden gedaan zijn. Bovendien komen er epilepsie, huidproblemen en karakterproblemen voor.

DE ANDERE RETRIEVERSBehalve de Golden Retriever zijn er nog 5 retrievers namelijk :

1. De Labrador Retriever, deze is kortharig en komt in de kleuren zwart, blond en chocolate voor.

2. De Flatcoated Retriever, deze is langharig en komt in de kleuren zwart en lever voor. De flatcoated retriever is slanker gebouwd dan de andere retrievers.

3. De curlycoated retriever, deze heeft een krullerige vacht die niet getrimd hoeft te worden en komt in de kleuren zwart en lever voor.

Deze Retrievers komen allemaal uit Groot-Brittannië.

4. De Chesapeake Bay Retriever. Deze is kortharig en de vacht heeft de kleur van dood gras en is zeer vet om waterafstotend te zijn. De Chesapeake Bay Retriever komt uit de VS.

5. De Nova Scottia Duck Tolling Retriever. Deze is kleiner dan de andere retrievers en komt uit Canada. Hij is langharig en vos-kleurig.

 
om terug te keren naar de pagina over de golden, klik dan opom terug te keren naar de homepage, klik dan op HPK.

back to the English golden page, click at GOLDEN

einde pagina