BC B.I.V.O. - Rucphen

 

Voor een overzichtsplattegrond, klik op rucphen . U kunt terugkeren via vorige, links boven aan.

Rucphen is een gemeente met iets meer dan 22.000 inwoners en een oppervlakte van ruim 6000 ha. en ligt in de provincie Noord-Brabant. De gemeente bestaat uit een vijftal kerkdorpen, nl. Rucphen, Sprundel, Sint Willebrord, Schijf en Zegge. Bij decreet van 8 november 1810 van keizer Napoleon werden deze 5 dorpen tot 1 gemeente samengevoegd. De bridgeclub B.I.V.O. is oorspronkelijk opgericht in Rucphen, maar is door ruimtegebrek moeten verhuizen naar Sprundel. Sprundel is het oudste dorp (het wordt in 992 al genoemd) van de gemeente met bezienswaardigheden als de gemeentemolen De Hoop uit 1840 en de uit de 15e eeuw daterende toren van de kerk. een sneeuwpaadje in het bos

Bekend zijn verder de Rucphense bossen en het natuurgebied De Lokker.

De Rucphense bossen zijn ongeveer 1200 ha groot en zijn een aaneengesloten bos- en heidegebied dat zich uitstrekt van iets beneden Rucphen en doorloopt tot bij onze zuiderburen.

een paadje naar de hei

In de gemeente treft U ook 4 campings aan, alsmede een jeugdvakantiecentrum ('t Ossekopke) en een kampeerboerderij. In het gemeentelijk sportcentrum treft U naast de gebruikelijke sporthal, een zwembad, een jeu-de-boule-baan en een fraai aangelegde midgetgolfbaan aan. Bovendien een model race-circuit, een manege en de eerste overdekte skibaan met echte sneeuw in Nederland. In die omgeving vindt U ook de gemeentelijke heemtuin.

Elk van de 5 dorpen heeft natuurlijk wel iets dat de moeite waard is om te bekijken. De voornaamste bezienswaardigheden in Sprundel zijn al verteld, maar ook het natuurgebied De Lokker is bekend. Vroeger een prachtig ven, maar door de ontginning droog komen te liggen. Nu wordt met stuwen en sluisjes getracht de schade te herstellen en hoopt men de flora en fauna van weleer weer terug te krijgen.

De trots van Schijf is het Vlaams Barok-orgel uit 1909. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar ook prachtig om te horen. Ook bij Schijf is er een groot bosgebied tussen de Hoeksestraat en de Antwerpse postbaan.

Sint Willebrord is het jongste dorp van het vijftal. Een bezoek waard is de kerk die precies werd nagebouwd naar de Mariakerk in Lourdes.

Bekend in Zegge is de Maria-kapel. Hierdoor is Zegge al 350 jaar een Maria-bedevaartsoord

Rucphen was in het verleden een kruispunt van de postkoetsroutes. De route van Antwerpen naar het noorden kruiste ten hoogte van de Posthoorn de oude weg van Breda naar Bergen op Zoom. De kerk in Rucphen zelf bevat elementen uit de Amsterdamse school met relief- en siermetselwerk. Bijzonder mooi zijn de gekoppelde spitsbogen en de glas-in-lood-ramen.

In de heemtuin van Rucphen vindt U op 2 HA. een stukje natuur zoals men dat vroeger in het zuiden van West-Brabant kon tegenkomen. Droge en vochtige heide, houtwallen, akkers met haver en rogge die nog op traditionele wijze worden geoogst

In Sprundel komt U via de afslag 20 (St.Willebrord) of 21 (via Rucphen) van de snelweg A58 (Breda-Roosendaal).

Enkele grotere plaatsen in de nabije omgeving zijn : Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en ook Antwerpen ligt niet al te ver.

Onze speellokatie ligt in de Sint Janstraat nr 68 te Sprundel. Dit is de hoofdstraat van Sprundel en het cafe "De Drie Zwaantjes" ligt niet ver van de kerk.

ook in de herfst is het mooi

 
om terug te keren naar de hoofdpagina, klik op het BIVO-wapen


informatie over de gemeente Rucphen zelf? Klik dan op op het wapen van de gemeente

einde pagina

Home | Bestuur | Zomer-ladder | Informatie | Actueel | E-mail