heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

DinosauriŽrs

 
De Iguanodon is een van de bekendere dinosaurussoorten, en al heel lang bekend. In 1825 werd zijn naam aan hem gegeven door Gideon Mantell.
Er zijn zeer veel resten van de Iguanodon gevonden.
Alleen al in BelgiŽ werden in de vorige eeuw 31 skeletten gevonden in een kolenmijn.
De Iguanodon dankt zijn naam aan de grote gelijkenis van zijn tanden met die van een leguaan (iguana = leguaan; don = tand)

De Iguanodon bezat een hoornige bek, net als een vogel, en kauwde met zijn geribbelde kiezen, door een glijdende beweging van zijn kaken. Het was een planteneter.
Hij bezat 5 vingerige handen. Een duim met stekel (een wapen waarmee hij zich kon verdedigen), drie middelvingers en een vijfde vinger waarmee hij dingen kon vastgrijpen.
 


De iguanodon was een planteneter


 

 
De Iguanodon was 6 meter hoog en wel 9 meter lang.
Door de vondst van meer dan 31 geraamten bij elkaar, denkt men dat de Iguanodon een kuddedier was.
Zijn staart moet zo sterk zijn geweest, dat het beest hem als wapen heeft kunnen gebruiken.

Lang werd verondersteld dat hij rechtop liep: met zijn rug recht omhoog. Maar aan de skelet-reconstructie in een museum viel een Engelse paleontoloog op dat  de Iguanodon (en dinosaurussen in het algemeen) hun rug horizontaal hielden met hun staart zwevend in de lucht als tegengewicht.
De Iguanodon zal over het algemeen op twee benen hebben gelopen, maar bij het grazen kon hij zich ook op vier benen voortbewegen. Zijn handen zijn speciaal aangepast om ook als voet dienst te kunnen doen.
De vijfde vinger was zeer beweeglijk en daarmee kon hij dingen vastpakken, ongeveer zoals een mens.
Resten van de Iguanodon zijn gevonden in Europa en Noord-Amerika.

Meer informatie over de Iguanodon vind je hier.

 

Opgravingen De Dinosaurus Iguanodon Brontosaurus Diplodocus Stegosaurus Tyrannosaurus Triceratops Brachiosaurus Allosaurus Styracosaurus Velociraptor Ankylosaurus Compsognathus Archaeopteryx Dinosaurus-puzzels Internet

 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail