heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Dinosauriërs

 
De naam Stegosaurus betekent 'bedekte hagedis'.
Zijn rug was 'bedekt' met verharde platen.
Deze beenplaten op zijn rug waren niet voor bescherming tegen roofdieren, maar dienden als ‘airconditioning’, als warmteregeling. De huid van de platen was
waarschijnlijk vol met bloedvaten.  Als hij in de zon ging staan dan warmde zijn lichaam snel op. Als de temperatuur echter te hoog opliep kon hij afkoelen door met zijn platen in de wind te gaan staan. Hij regelde hiermee kon dus zijn lichaamstemperatuur.
De olifant doet bijvoorbeeld hetzelfde met zijn grote oren.

 


Tegenwoordig wordt óók aangenomen dat de Stegosaurus met de beenplaten communiceerde. Dit zou hij dan gedaan hebben door meer bloed naar deze platen te laten stromen zodat ze feller van kleur werden. Hierdoor zou hij er nog indrukwekkender uitzien en zo roofdieren afschrikken, of juist vrouwtjes aantrekken.
Aan de punt van de staart van de Stegosaurus zaten een paar gemene staartstekels, zodat hij zich kon beschermen tegen roofdieren.
De Stegosaurus was een planteneter (dat kun je aan zijn tanden zien).
Hij had een lengte van 9 meter, en woog 2 ton.

Meer informatie over de Stegosaurus vind je hier.

 

Opgravingen De Dinosaurus Iguanodon Brontosaurus Diplodocus Stegosaurus Tyrannosaurus Triceratops Brachiosaurus Allosaurus Styracosaurus Velociraptor Ankylosaurus Compsognathus Archaeopteryx Dinosaurus-puzzels Internet


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail