heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 
Als je omhoog springt...
 

Als je omhoog springt, kom je weer op de grond terug.
Hoe komt dat?
De aarde trekt je weer terug, als een soort magneet.
Dit terugtrekken van de aarde als je omhoog springt noemen we
zwaartekracht.
Elk hemellichaam heeft zwaartekracht: de aarde, de maan, de zon, enz...
Het ene hemellichaam (planeet, maan, zon, e.d.) trekt harder dan de ander. Zo trekt de maan minder hard dan de aarde. Je hebt wel eens ooit astronauten op de maan zien bewegen. Dat lijkt een beetje op 'zweven', alsof er een film langzaam wordt afgedraaid (slow-motion). Dat komt dus omdat de maan minder hard terugtrekt dan de aarde. We zeggen ook wel: de maan heeft minder zwaartekracht dan de aarde.
Ook de zon heeft zwaartekracht. Een sterke zwaartekracht zelfs. De zwaartekracht van de zon trekt alles in het zonnestelsel naar zich toe. Maar de planeten vallen niet op de zon omdat de snelheid van hun baan rond die zon hard genoeg is om er niet naar toe getrokken te worden: hun snelheid is in evenwicht met de zwaartekracht van de zon.

 

Ons zonnestelsel telt 8 planeten en 1 dwergplaneet.
Genoemd vanaf de zon zijn dat:

Mercurius
Venus
Aarde
Mars
Jupiter
Saturnus
Uranus
Neptunus
Pluto
(dwergplaneet)


(de namen zijn in het Engels)

In de Griekse Oudheid wist men al van het bestaan van planeten. En waarschijnlijk zelfs ver daarvoor. Men had toen zeker nog niet ßlle 9 planeten ontdekt. Mercurius, Venus en Mars waren toen zeker bekend.

In oktober 2002 dacht men een nieuwe planeet te hebben ontdekt:
Quaoar (kleiner dan onze maan).
Dit hemellichaam draait nog buiten de dwergplaneet Pluto om de zon. Echter het enthousiasme van het begin een nieuwe planeet ontdekt te hebben is gestompt. Momenteel denkt men dat dit ijzig hemellichaam het bestaan van Pluto als planeet in twijfel trekt, want ze lijken zoveel op elkaar, en Quaoar is toch geen planeet, vinden de wetenschappers nu.
In augustus 2006 hebben de astonomen een andere indeling van de planetgroep gemaakt. Pluto hoort sindsdien tot de groep 'dwergplaneten'.

Hieronder zie je de volgorde van de (dwerg)planeten vanaf de zon.
Let wel: de verhoudingen tussen de (dwerg)planeten (d.w.z. hoe groot ze zijn ten opzichte van elkaar)  klopt niet helemaal. Het gaat bij deze afbeelding alleen maar om de volgorde.

 


 

 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Astero´den Meteoro´den Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail