heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal


(In werkelijkheid draait Mercurius niet zo snel hoor)

 
Geen twee planeten in ons zonnestelsel zijn hetzelfde. De omstandigheden op een planeet hangen vooral af van hun grootte en hun afstand tot de zon.
 
Mercurius is vernoemd naar de gevleugelde boodschapper van de Romeinse goden. Het is dan ook een ongrijpbare planeet: klein, snel omlopend (om de zon) en van alle planeten het dichtst bij de zon.
Mercurius is na Pluto de kleinste planeet en staat het dichtst bij de zon.
Hij wentelt dan ook sneller om de zon dan de andere planeten. Een baantje om de zon duurt 88 dagen. De aarde doet er 365 dagen (= 1 jaar) over.
Mercurius draait traag om zijn as: hij doet bijna 59 aardse dagen over één rotatie. De aarde doet 24 uur over één rotatie (= dag en nacht).
Mercurius is buitengewoon rijk aan kraters. Het oppervlak is vooral gevormd door inslagen en vulkaanuitbarstingen, en lijkt dan ook sterk op dat van de maan. Even nadat de meeste kraters waren gevormd, kromp Mercurius iets terwijl het oppervlak afkoelde. Daardoor ‘rimpelde’ de korst hier en daar.

 


 

Mercurius heeft geen echte atmosfeer, omdat het er zeer heet is en de zwaartekracht te gering is om veel gas vast te houden. Als Mercurius al een atmosfeer heeft gehad, is die door de hitte van de nabije zon al lang geleden opgelost.  Er ligt nu een kleine gaslaag om de planeet, afgegeven door heet gesteente.
Overdag ligt de temperatuur er boven de 400 ° Celsius. ‘s Nachts is het er –180 ° C of kouder.
 


Hier zie je Mercurius in zijn rotatie (= draaiing) om de zon.
Het zwarte stipje bijna in het midden is een zonnevlek.

 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Asteroïden Meteoroïden Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail