heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 
Venus is voor de aardbewoners de helderste planeet, en is vernoemd naar de godin van de schoonheid.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon, en slechts iets kleiner dan de aarde.
Venus doet 243 aardse dagen over één rotatie (draaiing) om zijn eigen as. Venus kent daarom de ‘langste’ dagen in ons zonnestelsel.
Venus staat het dichtst bij de aarde van alle planeten: 45 miljoen kilometer.

 


Dikke, kolkende wolkenbanden omcirkelen Venus
met snelhedenvan soms 360 km per uur.

 
Door de bewolking kun je het Venus-oppervlak niet zien.
Venus heeft een verstikkende atmosfeer en een vulkanisch oppervlak. De uiterst hete en droge atmosfeer bevat ongeveer 100 keer zoveel gas als de aardse atmosfeer. De atmosfeer van Venus bestaat vooral uit kooldioxide, een gas dat de zonnehitte vasthoudt, en een tomeloos broeikaseffect aandrijft.
De atmosferische druk op Venus is ongeveer 90 keer zo groot als die op aarde.
De temperatuur van de oppervlakte bedraagt daarom maar liefst 480 ° C.

Als je deze verpletterende druk en zinderende hitte zou kunnen verdragen, zou je op Venus naar een oranje hemel kijken.
Als het er ooit zou regenen, zou je er een dodelijke lading zwavelzuur over je heen krijgen.

Venus heeft honderdduizenden vulkanen. Het vulkanisch oppervlak van Venus is door meteorieten geteisterd. De meeste kraters hebben een doorsnee van meer dan 10 kilometer.

Net als de aarde heeft Venus een korst en een mantel ( = gedeelte onder de buitenste korst) van steen. Daaronder ligt een kern van ijzer, deels misschien gesmolten.
Omdat deze planeet veel trager om zijn as draait dan de aarde is er geen bespeurbar magnetisch veld (aantrekkingskracht, zwaartekracht).

 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Asteroïden Meteoroïden Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail