heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 

Voor ons lijkt onze planeet, de aarde, een grote wereld.
Ze is groter dan onze ‘buren’, de planeten Mercurius, Venus en Mars.
Maar vergeleken bij de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Uranus, is de aarde een dwerg!

Onze aarde (video)
 

Onze voorouders geloofden dat ooit de aarde het middelpunt van het heelal was, want elke morgen zagen ze de zon opkomen in het oosten en zich langs de hemel bewegen. Ook de sterren leken om de aarde te draaien.
In de 16de eeuw is men gaan inzien dat het anders was: de aarde draaide om de zon!

De aarde is waarschijnlijk de enige planeet in ons zonnestelsel waar leven is.
Vanuit de ruimte is de aarde een kleurrijke planeet met groene gebieden, woestijnen, diepe oceanen en ijs. Hij wordt ook wel eens de ‘blauwe’ planeet genoemd.
Het leven op aarde is mogelijk omdat onze planeet net ver genoeg van de zon staat, zodat het water vloeibaar wordt. Als de aarde een paar miljoen km dichterbij of verder van de zon had afgestaan, dan was ze een kokende ketel geweest zoals Venus of een bevroren woesternij zoals Mars of de manen van Jupiter.
 


De aarde met de maan

 
Het leven wordt ook in stand gehouden door de dampkring van de aarde, een dun laagje gas dat onze planeet omhult. Van alle planeten in ons zonnestelsel is deze atmosfeer uniek omdat hij zoveel zuurstof bevat.

De dampkring (video)
 

De aarde wentelt zich één keer per jaar om de zon. Hierdoor zijn er onze seizoenen: lente, zomer, herfst en winter.
De aarde draait elke dag als een tol om haar as. Door die rotatie en de atmosfeer zijn de temperaturen niet zo extreem als op de bijgelegen maan.

 


 

Onze aarde is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan, met de zon en de andere planeten. In het begin was de aarde een bol lava (gesmolten gesteente). Zware stoffen zoals ijzer zonken in de planeet, terwijl lichtere stoffen naar boven dreven. Water en atmosferische gassen waarin we kunnen leven zijn op de planeet terecht gekomen via botsende ijsballen, die we kometen noemen.
 
De aarde heeft een kern van ijzer omgeven door de dikke laag gesmolten gesteente, de mantel. De stenige aardkorst bestaat uit grote platen, en deze drijven op de mantel. Waar deze platen botsen, ontstaan aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
 


De aarde in doorsnee

 


Vulkaanuitbarsting

 

Waarom is het 's winters langer donker?
 


Wil je meer te weten komen over de aarde, klik dan hier.

 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Asteroïden Meteoroïden Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail