heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 
Jupiter is de gigant (reus) onder de paneten.
Jupiter is groter en zwaarder dan alle planeten bij elkaar.
Alle andere planeten samen hebben nog niet de helft van zijn massa!
Astronomen denken te weten hoe Jupiter er van binnen uitziet.
Wat we door een telescoop van de planeet zien, is de buitenkant van een dikke atmosfeer die voornamelijk waterstof en helium bevat
met krullen van andere gassen zoals methaan en ammonia
.
De atmosfeer is waarschijnlijk zo’n 1000 km dik.


De atmosfeer..., wervelende stormen

Eronder bevindt zich geen vast oppervlak, maar een uitgestrekte oceaan die de hele planeet bedekt. Deze oceaan bevat geen water – zoals op aarde – maar vloeibare waterstof. Dat is waterstofgas dat door de druk van de dikke atmosfeer erboven vloeibaar is geworden.
Jupiter heeft wel een stenige, zeer hete kern.

 


Jupiter
 

De atmosfeer van Jupiter is voordurend in beweging. Sterke winden waaien evenwijdig aan de evenaar. De winden waaien met snelheden van 300 tot 500 km per uur (De ruimtesonde Galileo mat zelfs windsnelheden van meer dan 650 km per uur). Op aarde komen deze snelheden alleen voor bij orkanen en tornado’s. Die sterke winden veroorzaken banden van afwisselend lichte en donkere bewolking rond Jupiter.
De winden worden veroorzaakt door Jupiters hoge rotatiesnelheid (= draaisnelheid). Eén omwenteling duurt nog geen 10 uur: de kortste ‘dag’ in ons zonnestelsel!
 

De doorsnee (= diameter) van Jupiter is 11 keer de doorsnee van de aarde, en haar massa is meer dan 300 keer zo groot.


Jupiter is 11x de aarde in doorsnee

Wat de inhoud betreft, kan de aarde 1400 keer in de planeet Jupiter.

Jupiter heeft een enorme massa en een sterke zwaartekracht, die werkt over een afstand van miljoenen kilometers. Met deze zwaartekracht houdt Jupiter een groot aantal manen bij elkaar. Jupiter heeft zeker 16 manen.
De 17e is pas onlangs ontdekt op oude Voyager-opnamen.
De meeste manen kunnen we met een telescoop vanaf de aarde zien.
Een van die manen is Ganymedes, de grootste maan in ons zonnestelsel (groter dan de planeet Mercurius!).
De 4 grootste manen van Jupiter heten: Ganymedes, Callisto, Io en Europa.

 

Jupiter
 

Astronomen ontdekten meer dan 300 jaar geleden een bijzonder groot, rood, ovaal gebied op Jupiter. Dit gebied is er nog steeds, en wordt de ‘Grote Rode Vlek’ genoemd.
Er zijn overigens veel ovale vlekken op Jupiter aanwezig, maar de ‘Grote Rode Vlek’ is daarvan wel de grootste. Het ‘Rode Oog’ wordt ie ook wel genoemd. De aarde past er gemakkelijk 2 à 3 keer in. Het is een soort reusachtige storm, die tegen de klok in ronddraait, en voortdurend over deze turbulente planeet schijnt te razen.
De kleur van die vlek varieert van 0ranje en roze tot diep rood.
Astronomen denken dat de kleur wordt veroorzaakt door fosfor. Op aarde bestaat een rode vorm van dot chemisch element.

 

De 'Grote Rode Vlek'
 
In juli 1992 passeerde de komeet Shoemaker-Levy 9 zó dicht langs Jupiter dat ze in 21 stukken uiteen spatte. Twee jaar later botsten de brokstukken tegen Jupiter. Bij de spectaculaire botsingen stegen vuurballen van 3000 kilometer boven Jupiter uit.
 

Inslag komeet 'Shoemacher-Levy 9'
 
Jupiter (video)
 


 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Asteroïden Meteoroïden Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail