heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 

Na de ontdekking van Neptunus begonnen astronomen naar een negende planeet te zoeken.
Deze negende planeet werd in 1930 gevonden. Hij werd genoemd naar de god van de onderwereld en de doden:
Pluto.
Hij is genoemd naar de Griekse god van de duistere onderwereld.
De planeet Pluto staat samen met miljoenen kleinere objecten die samen de 'Kuipergordel' vormen aan de rand van ons zonnestelsel.
Dit deel van het zonnestelsel bestaat vooral uit ijs.

Pluto is een kleine planeet. Kleiner dan onze maan!
Hij bestaat uit steen en waterijs.
Er is weinig bekend over het oppervlak van Pluto.
Pluto staat 7000 miljoen kilometer van de zon.

De baan van Pluto heeft een hoek ten opzichte van de banen van de andere planeten.
Pluto is kleiner dan sommige manen in het zonnestelsel. Sommige astronomen denken dat ze geen echte planeet is, maar gewoon het grootste object inde 'Kuipergordel'.

In augustus 2006 hebben de astronomen een andere indeling van planeten gemaakt. Sindsdien behoort Pluto tot de groep 'dwergplaneten'.

Pluto heeft een omlooptijd om de zon van 248 jaar. Door zijn ellipsvormige (platte, ronde) baan om de zon, kruipt hij soms binnen de de baan van Neptunus. Als Pluto de zon dichter nadert, gaan de bevroren stoffen aan het oppervlak over van bevroren naar gasvormige toestand.


Pluto heeft een maan: Charon.
Charon cirkelt om Pluto in precies dezelfde tijd waarin Pluto om zijn as draait. Dit betekent dat als je op de ene kant van de dwergplaneet zou (kunnen) leven, je Charon altijd op dezelfde plek aan de hemel zou zien. Maar als je aan de andere kant  zou (kunnen) leven, zou je de maan nooit zien.

Charon is half zo groot als Pluto.
 


Pluto met Charon in de verte

 
Wat is de Kuiper-Gordel?
Achter Neptunus draaien vele uit ijs bestaande miniplaneetjes rond de zon in de zogenaamde
Kuiper-Gordel. Die lijkt veel op de atero´dengordel tussen Mars en Jupiter, alleen komt er vanwege de kou veel ijs in de miniplaneetjes voor. Pluto is de grootste van deze ijsdwergen.

Wil je nog meer informatie over de 9 (dwerg)planeten, klik dan
hier.
 
Wist je dit?
Walt Disney, de beroemde Amerikaanse striptekenaar en filmmaker, tekende Pluto een paar maanden na de ontdekking en naamgeving van de dwergplaneet Pluto.

 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Astero´den Meteoro´den Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail