heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Heelal

 
Sterren worden geboren, veranderen als ze ouder worden en sterven.
Ze ontstaan uit wolken gas en stof in de ruimte.
Tijdens de vorming van de sterren kunnen planeten eromheen ontstaan.
De geboorte van een ster begint met slierten gas (waterstof, helium en andere elementen). In het begin is er geen duidelijk centrum in de gaswolken, maar na miljoenen jaren kunnen enkele deeltjes misschien bij toeval samenklonteren. Als een klont ontstaat, trekt de zwaartekracht gas en stof uit de wolk eromheen aan. Als de massa van de klont groeit, neemt de zwaartekracht toe en trekt weer meer materiaal aan.
 
In het centrum van de klont stoten de opeengepakte deeltjes tegen elkaar aan. Hierdoor warmen ze op. Ze worden steeds heter tot het centrum begint te gloeien. Dit stadium heet een protoster. Als een protoster een temperatuur van 15 miljoen ░ C heeft bereikt, is dat heet genoeg om kernenergie te vormen, net als de zon.

Eerst draait de protoster langzaam om haar as in de wolk. Maar doordat ze kleiner wordt, gaat ze sneller draaien. Hierdoor wordt de omgevende wolk een dikke, platte schijf. Sommige klonten in deze schijf zijn misschien groot genoeg om andere sterren te vormen. Als ze klein zijn, kunnen ze planeten vormen.
 
De protoster wordt nog omgeven door het gas en stof waaruit het ontstond en is van buitenaf niet zichtbaar. Maar als ze begint te schijnen, blaast de hitte het overgebleven gas en stof weg en blijven alleen de gevormde sterren en planeten achter. De hitte van nabije sterren kan hier ook voor zorgen. Uiteindelijk, na een periode van miljoenen jaren, is al het materiaal om de ster verdwenen en schijnt ze gelijkmatig.
 


De Paardekopnevel (gas- en stofwolken waar sterren ontstaan)
 


De Orionnevel: een kraamkamer voor sterren
 


 


Kort samengevat:

 


 

De oerknal Lichtjaren Sterrenstelsels Het melkwegstelsel Ons zonnestelsel De zon De planeten De binnenplaneten De buitenplaneten Mercurius Venus De aarde De maan Mars Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Pluto Astero´den Meteoro´den Kometen Geboorte van sterren Sterven van sterren Levenscyclus ster Zwarte gat Hubble Feiten


 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail