heelal  dinosaurus  prehistorie  grieken  mijn tijdmachine  romeinen  vikingen  wereldoorlog I  wereldoorlog II
naar andere tijden

Prehistorie (-3000 v. Chr.) Oudheid: Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 na Chr.) vroege Middeleeuwen (500-1000) hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) ontdekkers en hervormers (1500-1600) regenten en vorsten (1600-1700) pruiken en revoluties (1700-1800) burgers en stoommachines (1800-1900) Eerste en Tweede Wereldoorlog (1900-1950) televisie en computer (vanaf 1950)

Contact Gastenboek


Tijdmachine

 

Romeinen

 
In de 7de eeuw v. Chr. was Rome een eenvoudig Italiaans dorpje aan de oevers van de Tiber.

Eigenlijk was dit Rome ontstaan uit het samengroeien van een 7-tal versterkte boerennederzettingen op heuvels aan de rivier de Tiber (Tevere).
Vanuit dit vroegere Rome is het grote Romeinse Rijk verder uitgebreid.
Sfeervoller is echter de legende over het ontstaan van Rome...

 
legende

Deze legende gaat over de tweelingbroers Romulus en Remus.
In het koninkrijk Alba Longa regeerde de verdorven koning Amulius. 
Amulius bestreed zijn broer, Numitor, en dreef hem uiteindelijk in ballingschap. De dochter van Numitor, Rhea Silva, werd gedwongen toe te treden tot de Vestaalse maagden. Vestaalse maagden was het verboden te huwen en/of kinderen te hebben.

Op een dag zag Mars, de god van de oorlog, Rhea Silva en werd verliefd op haar. Enige tijd later werden uit die liefde de tweelingbroers Romulus en Remus geboren.
Amulius gaf woedend het bevel aan zijn slaaf om de tweeling in de rivier de Tiber te werpen en te verdrinken.
Romulus en Remus hadden geluk: De rivier was buiten zijn oevers getreden, en overal ontstonden ondiepe poelen. Diegenen die Romulus en Remus in Tiber moesten gooien, konden de echte oevers van de rivier niet bereiken. Ze dachten ook aan de opdracht van Amulius te kunnen voldoen door de baby`s aan de rand van het overstroomde gebied in het water te leggen.
Toen het water daalde, bleef de mand met de baby`s op een boomwortel steken. Een wolvin hoorde het gehuil van de kinderen en kwam er op af. Zij likte Romulus en Remus af en zoogde hen.


Op de achterzijde van deze Romeinse munt staat de legende afgebeeld

De opperherder van de koninklijke kudde vond de jongetjes en de wolvin.
De herder, Faustulus genaamd, zag de wolvin en de beide jongens en nam hem mee naar huis waar zijn vrouw de verzorging en opvoeding van beide jongens van de dieren overnam. Zij groeiden op en werden net als Faustulus herder. Op een dag raakten zij slaags met herders die op zoek waren naar verloren schapen van Numitor. Remus werd gevangen genomen en voor Numitor geleid.
Toen Numitor het hele verhaal te horen kreeg, realiseerde hij zich dat Remus zijn kleinzoon was. Hij vertelde aan Romulus en Remus wat er met hem en hun moeder was gebeurd.
Samen met Romulus en de herders uit het dorp van Faustulus vermoorden ze Amulius. Op die manier wordt Numitor weer koning.

De tweeling komt op het idee om een stad te stichten op de plaats waar ze zijn achtergelaten bij de rivier. Maar ze hebben wel een probleem: wie zal er mogen regeren? Ze besluiten aan de goden om een teken te vragen: Romulus ging op de heuvel Palatijn staan, en Remus op de Aventijn. Dan krijgt Remus een teken: er verschijnen zes gieren in de lucht. Remus en zijn aanhangers waren blij: Remus zou koning worden. Maar even later vertoonden zich twee keer zo veel gieren aan Romulus. Romulus en zijn aanhangers vonden dat Romulus koning moest worden. Beide partijen begonnen te vechten. Er ontstond een groot bloedbad, en Remus werd gedood.
Romulus stichtte op 21 april 753 v. Chr. de stad die de naam kreeg van zijn stichter:
Rome....en zoogde hen.
 

Puzzel

 

 
Ontstaan Het Romeinse Rijk Hun betekenis Het bestuur Onderwijs De stad Meester en slaaf Ontspanning Het leger Het geloof Pompeii Wist je dat...

 


Build / 2002-2012 / Cebor  |  Disclaimer  |  E-mail