Herfst
HOME

INHOUD

Zonnebloem
Bomen
Handschoenspin
Windmolentje
Zilveren blaadjes
Herfstboek
Stempelen met bladeren
Herfstlotto
Bijenlied
Bijenspel
Wespen- of bijenhandpop
Herfstbladeren met wasco
Herfstboom
Spinnetje
Spinnetje 2
Kleurplaten

Herfstketting
Dag zomerzon
Spinnetjes
Grote paddestoel
Transparant bladschilderij
Boom zonder bladeren
Uil
Eikel
Eigengemaakte herfstboom
Rups op een blad
Bomen
Herfstketting
Egel
Paraplu
Paddestoel

Zonnebloem

Dit heb je nodig
plakkaatverf (bruin, geel en groen)
kwast
schorten
papier

Zo ga je te werk
Zonnebloemen zijn vaak indrukwekkend groot en geven de tuin aan het begin van het najaar nog een zomerse kleur. Je plant zonnebloemen heel eenvoudig door in het voorjaar een aantal zonnebloempitten op een zonnige plaats in de grond te duwen. Verder vragen ze weinig verzorging. Uit de pitten vormen zich prachtige bloemen en nog weer later verschijnen de zaden, de bekende zonnebloempitten. De uitgebloeide zonnebloemen kun je in de winter neerleggen voor de vogels. Die zijn er dol op en zullen al gauw proberen de pitten los te peuteren. Natuurlijk bewaar je ook een paar pitten voor het volgende voorjaar.... Met vingerverf kunnen kinderen zelf vrolijke zonnebloemen maken! Doe het eerst een keer voor, zodat de kinderen zien wat de bedoeling is. Je bestrijkt de palm van één van je handen helemaal met bruine verf. Daarmee maak je het hart van de bloem.

De binnenkant van je vingers smeer je in met gele verf, voor de bloemblaadjes. Vervolgens zet je je handpalm op een vel papier en druk je je hele hand een aantal keren af. De onderkant van je handpalm laat je steeds op dezelfde plek staan, de rest van je hand zet je steeds een beetje verder. Na een aantal keren drukken ontstaat er een mooie zonnebloem. De kinderen kunnen nu ook aan de gang: schorten voor, mouwen omhoog! Ze kunnen elkaar helpen bij het verven van de handen, maar er kan ook individueel worden gewerkt. Als de bloemen klaar zijn en de handen weer schoon, kunnen ze met groene verf de stelen en bladeren erbij verven. Dit kun je zowel met de handen als met een kwast laten doen. Het staat heel vrolijk, zo’n blad vol zonnebloemen aan de muur. Ook kale ramen kun je er heel goed mee opfleuren!

TERUG

Bomen'In september zijn de bomen mooi
en hebben nog hun bladertooi.
Aan alle takken zit nog een blad,
maar hier en daar beweegt er wat.
De wind steekt op, steeds meer en meer.
De bomen wiegen heen en weer.
De storm buigt takken naar de grond
en blaast de blaadjes in het rond.
Pas als de wind weer is gesust
krijgen de bomen weer wat rust.'Bij dit versje kun je met de kinderen een gebarenspelletje doen. Je vingers stellen de takken van de bomen voor, je houdt je onderarmen, de stammen, omhoog. Bij de eerste twee zinnetjes van het versje beweeg je je vingers maar een heel klein beetje. Tijdens de volgende twee zinnen beweeg je ze al wat meer, samen met de armen. Bij ‘storm’ zwaai je wild met je armen naar links en naar rechts. Met je handen doe je wervelende bladeren na. Daarna worden je bewegingen steeds rustiger, tot je op het einde helemaal niet meer beweegt. Doe maar eens mee! Je kunt bij het versje ook uitgebreider bewegingsspelletjes doen, maar let er dan wel op dat er voldoende ruimte voor is, zodat de kinderen niet voortdurend tegen elkaar opbotsen. Je staat met je armen omhoog gestrekt. Je lichaam is de boomstam, je armen de takken en je vingers de bladeren. In het begin beweeg je alleen je vingers, daarna gaan de armen ook meedoen en tenslotte schommel je met het hele lichaam voor- en achteruit. Je moet zó ver vooroverbuigen, dat je vingers de grond raken. Daarna ben je een wervelend blaadje en je loopt kriskras door de ruimte. Tot je steeds rustiger wordt en weer op je oude plaats staat. Daar ga je, zoals bij het begin, met je armen gestrekt omhoog staan. Je kunt er samen met de kinderen nog meer dingen bij bedenken. Het stormt zó hard bijvoorbeeld, dat er een tak afbreekt. Dan laat je één van je armen langs je lichaam hangen. En soms gebeurt het zelfs wel eens dat de hele boom omwaait! En het is ook wel eens zo dat.....

TERUG

Handschoenspin

Zo ga je te werk
Een leuke poppenkastspin maken van een zwarte handschoen. Je naait twee knoopjes op bovenkant van de handschoen vast, dit zijn de oogjes. De spin kan over een schoolbord lopen en laten zien hoe zij (met krijt) een web weeft of je gebruikt het volgende versje om de spin lekker te laten ‘kriebelen’. Eerst bij jezelf, daarna bij één van de kinderen.
 


Een spinnetje kriebelt over mijn arm.
Zijn webje wiebelt, de zon is warm.
Kriebelpootjes op mijn wang.
Nee, ik ben niet bang!

TERUG

Windmolentje

Dit heb je nodig
vouwblaadjes (15x15cm)
rietjes
splitpennen
kraaltjes
plakfiguurtjes
kleurpotloden

Zo ga je te werk
Een molentje maken is leuk om te doen. Je hebt voor iedere molen een vierkant stukje papier nodig van 15x15 centimeter, een rietje, splitpen en een kraaltje. Laat de kinderen het papier aan beide kanten vrolijk kleuren of versieren met motieven, voor je ze helpt er het molentje van te maken. Hoe meer wind, des te sneller het molentje draait..
Je kunt samen het liedje van:'Zo gaat de molen zingen'.

Ken je het liedje nog? Maak een kring en draai met de kinderen tijdens het zingen van het eerste deel in een rustig tempo met grote passen in de richting van de wijzer van de klok. Bij het tweede deel vernader je van richting en wordt het tempo tweemaal zo snel. De handen blijven vast.

TERUG

Zilveren blaadjes

Dit heb je nodig
gedroogde bladeren
aluminiumfolie
stevig papier
lijm
glazen potje
tandenborstel

Zo ga je te werk
Met gedroogde bladeren en aluminiumfolie maken de kinderen een bijzondere vaas. Kies daarvoor kleinere bladeren uit, die je eerst droogt en daarna op stevig papier plakt. De blaadjes worden vervolgens uitgeknipt en vastgelijmd op een glazen potje. Wanneer de lijm droog is en de bladeren dus goed vastzitten, bekleden de kinderen het potje met een stuk aluminiumfolie, dat ze eerst met wat lijm hebben ingesmeerd. Ze wikkelen de folie om het potje, vouwen de bovenrand naar binnen en wrijven voorzichtig met hun vinger of met een tandenborstel rondom het potje, zodat het reliëf van de bladeren goed te zien is. Zo’n mooie vaas verdient een vrolijk herfstbloemetje.

TERUG

Herfstboek

Dit heb je nodig
stevig papier
liedjes over de herfst
verhaaltjes over de herfst
perforator
plakplastic of boeklon
schaar
draad

Zo ga je te werk
Neem een aantal vellen stevig papier, eventueel gekleurd. Zet op ieder vel een liedje verhaaltje of plantje over de herfst. Bevestig de bladeren aan elkaar door met een perforator langs de rugkant een aantal gaatjes te maken en hier een draadje door te slingeren. Het draadje moet vrij los geregen worden zodat het boek goed open kan. Plastificeer de bladen dan blijft het boek mooier) of gebruik insteekmappen. In plaats van een boek kan ook een prikbord gebruikt worden. Dit moet dan wel op peuterhoogte hangen.
Andere manieren om van de losse bladen een boek te maken:
      * Bladen in het midden vouwen en daar vastnaaien.
      * Langs de rugkant vier gaatjes maken met een perforator en hier
       ringen doorschuiven.

TERUG

Stempelen met bladeren

Dit heb je nodig
kranten
verse bladeren
verf
kwasten
papier

Zo ga je te werk
Blad insmeren met verf. De kant met de nerven drukt het mooiste af. Leg het blad met de geverfde kant op het papier. Leg op het blad een stukje krant en wrijf hierover, de krant voorkomt onnodig veel vlekken. Krant en blad van het papier afhalen en de afdruk is klaar.

* Vaak herhalen met verschillende kleuren geeft een leuk effect.
* Een aantal peuters zal na een paar keer het blad als kwast gaan gebruiken, laat ze dat ook uitproberen.

TERUG

Herfstlotto

Dit heb je nodig
karton
lijm
plaatjes van herfstmateriaal
herfstmateriaal

Zo ga je te werk
Plak op de grote kartonnen 6 tot 9 plaatjes. Gebruik in plaats van kleine kaartjes het herfstmateriaal. De kartonnen kunnen het best geplastificeerd worden.

TERUG

Bijenlied

(Melodie: ‘Ik stond laatst voor een poppenkraam’)
Ik stond laatst voor een bijenhuis,
o,o,o.
En alle bijen waren thuis,
zo, zo, zo.
De koningin die ging op reis,
De bijen raakten van de wijs.
Ze deden allemaal zo... ze deden allemaal zo...

(Samen met de kinderen bedenk je wat bijen allemaal kunnen doen: zoemen, vliegen, prikken etc.)

TERUG

Bijenspelletje

Bijtje zoemt de kamer rond.
(denkbeeldige bij aanwezig)
Kijk, nu zit hij op de grond.
(naar de grond wijzen)
Maar ik hoor hem al weer zoemen...
(zoekend om je heen kijken)
O, daar zit hij op de bloemen.
(naar een bloem/plant wijzen)
Hé, waar blijft hij nu zo gauw?
(vragend kijken)
Ja hoor, op de neus van jou!
(tikje op de neus van een kind geven)

TERUG

Wespen- of bijenhandpop

Zo ga je te werk
Een wespen- of bijenhandpop maak je van een bruine handschoen. Verder zijn nog nodig: een zwart geverfd balletje, gele reepjes stof, kralen, chenilledraadjes, vleugels geknipt uit wit zijdevloeipapier én een beetje geduld. Babette de bij of Willemijn de wesp spelen graag in de poppenkast, maar ze vinden het ook leuk om in de kring een namenspelletje te doen:
Zoem, zoem, zoem,
Ik zoek een mooie bloem.
Ik ben een bij
en wie ben jij?

TERUG

Herfstbladeren met wasco

Dit heb je nodig
wasco
tekenpapier
schaar
wit vloeipapier of vliegerpapier
strijkijzer

Zo ga je te werk
Teken op het tekenvel een of twee grote bladeren van een boom. Kleur deze in met herfsttinten. Gebruik hiervoor de wasco. Als het werk klaar is leg je het vloeipapier of vliegerpapier op je werkstuk. Ga dan met een goed heet strijkijzer over de achterkant van het vliegerpapier. Je krijgt dan halfdoorzichtige blaadjes op je vloei- of vliegerpapier. Uitknippen en klaar!
Eventueel op een gekleurd papier plakken of hang er een stel aan een kale tak.

TERUG

Herfstboom

Dit heb je nodig
verf
bruin papier
verf
kwasten

Zo ga je te werk
Voor deze boom heb je bruin papier voor de stam nodig. Verf je handen vol en stempel de takken. Voor een lente boom maak je lichtgroene blaadjes. Voor en herfstboom verf je bruine blaadjes of plak er echte herfstblaadjes op.

TERUG

Spinnetje

Dit heb je nodig
zwarte verf
bewegende oogjes
touw
stevig, wit papier
kwasten

Zo ga je te werk
M.b.v. een kwast verf je de binnenkant van je handen helemaal zwart. Daarna maak je van beide handen een afdruk op het wit papier. Zorg dat de palmen van de handen tegen elkaar aan liggen en de vingers naar buiten gespreid zijn. Laat dit drogen. Daarna knip je de ‘spin’ uit (rondom de afdruk van de vingers; zie foto). Buig de poten van de spin iets naar binnen. In het midden van de spin maak je een klein gaatje waar je een stukje touw doorhaalt. Aan de achterkant plak je dit touwtje vast met een plakbandje. Als je wilt kun je de spin nog bewegende oogjes geven, maar je kunt de ogen er ook zelf op tekenen.
Nu kun je de spin overal ophangen of hem zelfs laten ‘lopen’…

TERUG

Spinnetje2

Dit heb je nodig
gekleurd rond vouwpapier
schaar
gekleurd papier
stift
touw
perforator

Zo ga je te werk
Maak een eenvoudig spinnetje van rond, gekleurd vouwpapier. Dit wordt het lijfje. Knip acht korte strookjes uit ander gekleurd papier en plak ze achter het lijfje van de spin. Daarna teken je de ogen op een ander kleur papier en maak je met een perforator boven in het lijfje een gaatje zodat je hem op kunt hangen.
Het staat erg leuk als je ze allemaal bij elkaar hangt.. allemaal spinnen bezig met het spinnen van een web...

TERUG

Niet uitgewerkte ideeën

Grote Appelboom

Herfstboom

TERUG

Herfstketting


Dit heb je nodig
bladeren
beukennootjes
rozenbottels
priem
eikels
borduurnaald met stompe punt
kastanjes

Zo ga je te werk
Prik een rijggaatje in eikels, kastanjes, en beukennootjes met een priem. Geef ieder kind een naald met een stevige dubbele draad. Maak zelf een begin met bijvoorbeeld een rozenbottel. Knoop na het rijgen de uiteinden aan elkaar. Ga vooraf met de kinderen wandelen om het materiaal te verzamelen. Als veel kinderen tegelijk willen rijgen, zet ze dan niet te dicht op elkaar, zodat ze elkaar niet prikken. Meerdere kettingen aan elkaar geknoopt vormen een herfstslinger.

TERUG

Dag zomerzon

"Dag zomerzon, tot volgend jaar.
De herfst zit er al aan te komen.
Ik zal je missen, 't is echt waar
en zal nog heel vaak van je dromen.
van barbecues
van picknickmanden
van ijsjes
en van warme stranden.
Van zwemmen
en van buiten spelen
van T-shirts
en van zandkastelen.
Dag zon, tot ziens en als je wil
zie ik je volgend jaar april."

Zo ga je te werk
Om dit versje uit te beelden, maak je er vingerfiguurtjes bij: een zon voor de zomer en een blad voor de herfst. Dubbelklik op de onderste twee plaatjes en print ze daarna uit. Je knipt ze twee keer uit gekleurd papier, geel voor de zon en oranjerood voor het blaadje. Daarna plak je de figuurtjes twee aan twee met de randen aan elkaar vast, waarbij je aan de onderkant een opening laat, zodat je vinger erin past. De zon en het blad spelen mee, terwijl je het versje op zegt.

zomerzon          herfstblad
TERUG

Spinnetjes

Dit heb je nodig
papier
verschillende kleuren verf
water
kwast

Zo ga je te werk

Verdun de verf. Doop de spons in de verf en ga hiermee over het papier. Met een penseel en de
witte verf zet je een stip ongeveer in het midden van het papier. Vanuit deze stip verf je dunne
lijnen naar de zijkant van het papier. Daarna laat je het drogen.

Tussen de grote lijnen verf je korte lijntjes net als een web. Verf er een heleboel. Schilder
een dikke spin ergens in het web. Kijk naar het voorbeeld. Laat het drogen. Maak als laatste
de ogen. Je kunt de spin ook van papier maken en het er dan opplakken.

TERUG

Grote paddestoel

Dit heb je nodig
grote doos
(bijv. wasmachinedoos)
verschillende kleuren verf
groot stuk karton
kartelmes
naald
kranten
verfhemden
touw
grote kwasten

Zo ga je te werk
Gebruik de grote doos als paddestoelsteel. Snijd hier ramen en een deur in. Maak van het grote stuk karton de hoed. Laat in de loop van de week de kinderen de steel en de hoed schilderen. Naai als alles droog is de hoed op de steel vast (zie tekening). De doos controleren op nietjes en deze afplakken!!!!

TERUG

Transparant bladschilderij

Dit heb je nodig
bladeren
plank
schaar
karton
behangsellijm
vliegerpapier (licht van kleur)
kranten
kwasten

Zo ga je te werk
Droog verse bladeren tussen kranten; leg er een plank met iets zwaars op. Knip uit vliegerpapier vellen voor de kinderen. Laat ze zelf bladeren erop plakken. Plak er eventueel een ander vel bovenop. Maak er een lijst van stevig papier of karton omheen. Hang het 'schilderij' voor het raam, zodat het licht er doorheen valt.

* Maak snel droge en platte bladeren door ze tussen kranten te strijken. Bladeren gestreken tussen papier met een waslaag, bijvoorbeeld, vleeswaren zakjes van de Hema, houden langer hun kleur.
* Lijm de bladeren direct op het raam en plak hier vliegerpapier op.
* I.p.v. bladeren kunnen ook bloemen, grassen en dergelijke gebruikt worden.

TERUG

Boom zonder bladeren

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. Nu kun je de boom met je vinger bladeren gaan geven. Je doopt je vinger in de verf (gebruik verschillende herfstkleuren) en stempelt ermee op de boom. Zo krijgt de boom allerlei verschillende kleuren 'blaadjes' aan zijn takken.

TERUG

Uil

Dit heb je nodig
bladeren
lijm
wol
schaar
prikpen
lijmkwastje

Zo ga je te werk
Voordat je met dit knutselwerkje begint moet je eerst allerlei bladeren (verschillende kleuren en vormen) uit het bos bij elkaar verzamelen. De bladeren heb je namelijk nodig om de uil zijn 'veren' te geven.

Dubbelklik op het plaatje (met de uil) hiernaast en print het uit. De tekening hieronder laat zien hoe je verder te werk moet gaan.

TERUG

Eikel

Dit heb je nodig
stukjes stof
lijm
papier
schaar
gekleurd papier
lijmkwastje

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje (met de eikel) hieronder en print het uit. Daarna neem je de twee patronen over op stevig karton en knip je ze uit. Dit zijn je sjablonen. Leg één van de sjablonen op een vel bruin papier en teken langs de omtrek. Daarna leg je het andere sjabloon op een andere tint bruin papier en hier teken je ook langs de omtrek. Dan knip je beide delen uit. Nu plak je het 'hoedje' boven op de eikel. Daarna de eikel beplakken met stukjes stof of ander materiaal.

TERUG

Eigengemaakte herfstboom

Dit heb je nodig
wc-rolletjes
oase
bladeren, takjes, eikels e.d.
bruin papier
stevig karton
ijzerdraad
verf

Zo ga je te werk
Verzamel eerst wat herfstmateriaal uit het bos. Takjes, eikels, kleine dennenappels, verschillende bladeren e.d. zijn hiervoor goed te gebruiken. Als je wilt kun je eerst het wc-rolletje verven of beplakken met bruin papier. Daarna stop je er wat oase in. Het is ook handig om het wc-rolletje op een stevig karton te plakken, zo valt het nl. niet zo snel om. Nu ga je al het herfstmateriaal erin steken. Als je de eikels erin wilt steken is het misschien handig om deze eerst aan een stukje ijzerdraad te bevestigen.
Zo heb je een eigen herfstboom!!!

TERUG

Rups op een blad

Dit heb je nodig
eierdozen
stevig papier
verf
kwasten
schaar
pijpenragers
splitpennen

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder, print het uit op stevig papier en knip het uit. Verf het blad in verschillende herfstkleuren. Knip een eierdoos in de lengte doormidden zodat er twee rijen (rupsen) ontstaan. Verf de rups in één kleur, zo is hij namelijk goed zichtbaar op het blad. Bevestig twee korte stukjes pijpenragers op de voorkant (hoofd) van de rups. Als de rups en het blad droog zijn, maak je de rups met behulp van een splitpen zo op het blad vast dat hij nog kan bewegen.

TERUG

Bomen

Dit heb je nodig
keukenrol of wc-rol
stevig, rond karton
bladeren
lijm
schaar
houtwol

Zo ga je te werk
Verzamel veel verschillende, gekleurde bladeren. Zorg dat ze droog zijn. Smeer de wc-rol helemaal in met lijm en rol dit door de houtwol. Laat de 'stam' drogen. Je kunt de wc-rol ook bruin verven i.p.v. het met houtwol te beplakken. Plak op de voor- en achterkant van een stevig rond karton de bladeren.
Maak in de wc-rol (stam) een inkeping en steek er de met bladeren beplakte cirkel in.
Nu kun je nog meerder bomen gaan maken zodat je een eigen bos krijgt. Zet dit allemaal bij elkaar en strooi er eventueel eikels, kastanjes e.d. bij.

TERUG

Herfstketting

Dit heb je nodig
bladeren, eikels, kastanjes
groene rietjes
dun ijzerdraad
bakjes
pen
boor
schaar

Zo ga je te werk
Verzamel van te voren veel herfstmateriaal. De eikels en kastanjes met een boor van een gaatje voorzien. Daarna knip je de groene rietjes aan kleine stukjes. Een stuk ijzerdraad afknippen en onderaan de draad een rietje of kastanje als stop buigen. Nu kun je het draad mooi volrijgen. Als de draad is volgeregen buig je een ophanglusje aan de ketting. Nu kun je het ophangen voor het raam.

TERUG

Egel

Dit heb je nodig
klei
cocktailprikkers
lage bakjes
bladeren en ander herfstmateriaal

Zo ga je te werk
Van te voren veel bladeren verzamelen. Een klein kleibolletje maken. Hier steek je een heleboel cocktailprikkers in. Het bakje vullen met bladeren en ander herfstmateriaal. Als laatste zet je je egel erop. Zo heeft hij het lekker warm....

TERUG

Paraplu

Dit heb je nodig
schaar
gekleurd papier
lijm
kleurpotloden, verf
stroken papier

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op gekleurd papier. Nu kun je het gaan kleuren, verven, beplakken etc. Als je hiermee klaar bent knip je het uit. Nu plak je een strook (ander gekleurd) papier onder de paraplu.

TERUG

Paddestoel

Dit heb je nodig
rood en wit papier
ronde plakkertjes
kleurpotloden
lijm
zwarte stift

Zo ga je te werk
Het hoedje van de paddestoel teken je op een stuk rood papier. De steel van de paddestoel teken je op een stuk wit papier. Daarna kun je het inkleuren. Als je dit gedaan hebt knip je het hoedje en de steel uit en plak je het hoedje boven op de steel. Nu plak je enkele ronde plakkertjes op het rode hoedje.

TERUG

Free counter and web stats