Pasen
HOME

INHOUD

Konijntjes
Kuikentje van een blikje
Konijnenmandje
Paashaasmasker
Kip mobile
Handen Haan
Paasversjes
Paas mobile
Kuikentjes
Vrolijke paashoed
Paashaas masker
Gek kuiken/haan
Haasje
Kuikentjes
Uitgeblazen ei
Ei marmeren
Gekookte eieren
Kippen op het nest
Drie dimensionale tulpen
Haan met een nestje
Kuiken uit het ei
Paashaas
Een Paashaas van papier
Trek paashaas
Paashaaslichtje
Paasmobile
Hang haan
Memory-spel
Paashaas eierhouder
Paasmandje
Eiermandje
Zittend kuikentje
Eiermozaïek
Raamhanger
Eierboom
Paashaas
Drinkhazen
Paasmandje
Paastak
Kuiken op een ei
Hand haantjes
Kuiken uit ei
Kleurplaten

Uitgeblazen ei

Benodigdheden
eieren, satéstokjes,
lint, azijn en water,
plakkaatverf, penselen,
wattenstaafjes, watervaste stiften,
klei of piepschuim

Het voordeel van uitgeblazen eieren is, dat ze lange tijd bewaard kunnen worden en er allerlei creaties mee mogelijk zijn:

ophangen (aan lint)
aanrijgen (ketting of krans)
opprikken (stokjes)

Uitblazen van het ei: prik met een punt v.e. scherpe schaar (of prikpen/naald) een gaatje in de boven- en onderkant van een rauw ei. Met een satéstokje of tandenstoker wordt de eimassa voorzichtig losgeroerd. Zet het ei tegen je mond en blaas net zolang totdat er niets meer uitkomt. Spoel het ei schoon met warm water, waar je wat azijn aan toevoegt.

P.s.:!!!! Scharrel eieren hebben een dikkere schaal dan de eierschalen van kippen uit de legbatterij en eieren op kamertemperatuur zijn makkelijker uit te blazen, dan die uit de koelkast!!!!
Als je de eieren laat beschilderen, neem dan een dekkende verf. Plakkaatverf is prima. Gebruik dunne, zachte penseeltjes, wattenstaafjes of kleine aardappelstempeltjes. De klassieke kleur rood is voor Pasen: de kleur van de liefde, blijdschap, verrijzenis. Tekenen op het ei met (watervaste) stiften is ook mogelijk. Als je het ei op een satéstokje schuift, die je weer vastzet in een stukje klei of piepschuim, kunnen de kinderen er aan allekanten goed bij. Zo kunnen de eieren ook goed drogen.

TERUG

Ei marmeren

Benodigdheden
oude afwasbak, draad,
koud water, eieren,
drukinkt, potjes,
terpentine, stokje,
satéstokjes, klei of piepschuim

Het geheim van eieren marmeren ligt in het feit dat olie en water zich niet met elkaar mengen. Drukinkt op oliebasis drijft op water en hecht zich aan het ei (of een andere stof),zodra het daarmee in aanraking komt. Gebruik een oude bak (bijv. afwasbak). Vul de bak voor de helft met koud water. Knijp uit een paar verschillende tubes drukinkt een beetje in kleine potjes. Iedere kleur in een ander potje. Voeg daar wat terpentine aan toe en roer met een stokje, totdat het mengsel de dikte van room heeft. Laat nu een beetje drukinkt v/h stokje in het water vallen. De inkt moet drijven en zich over het water verspreiden. Is dat niet het geval, dan is de inkt te dik en moet er nog wat terpentine bij. Laat zo meer kleuren inkt in het water vallen en roer met een stokje door het water: er verschijnen allerlei grillige patronen. De kk. kunnen hun uitgeblazen ei nu in het water onderdompelen. De eieren kunnen het beste aan een vleespen of satéstokje gestoken worden of aan het ophangdraadje vast houden, dan maken ze hun handen niet ‘vies’. Als er veel eieren ondergedompeld worden, moet er zo af en toe nieuwe (aangelengde) drukinkt aan het water worden toegevoegd. Prik de stokjes met de gemarmerde eieren in een stukje piepschuim of klei, of hang ze op aan het draadje om ze te laten drogen.

TERUG

Gekookte eieren

Benodigdheden
gekookte eieren
pannetje
natuurlijke stoffen als rode bieten,
spinazie, uieneschillen of rode kool
tafelolie

I.p.v. uitgeblazen eieren kunnen ook (lang) gekookte eieren versierd worden. Ieder kind kan er één meenemen en je zorgt zelf voor een paar reserve eieren. Eieren laten koken in natuurlijke kleurstoffen als een aftreksel van rode bieten, spinazie, uienschillen of rode kool, geeft verrassende kleuren. Laat de eieren altijd in de kookvocht weer afkoelen. Om de kleuren te laten glanzen, kun je de eieren opwrijven met een in tafelolie gedrenkt doekje. De eieren kunnen ook beplakt worden met stukjes papier, restjes stof/kant, paasstickers, zaden, granen,confetti, propjes crêpepapier. Of laat ze omwikkelen met gekleurde aluminiumfolie. Ingepakt met cellofaan of soepel papier en daarna dicht gebonden met een lintje is een leuk gezicht. Gekookte eieren zijn niet zo geschikt om opgehangen te worden, maar kunnen heel goed worden verwerkt in mandjes, schaaltjes of zelfgemaakte eierdopjes.

TERUG

Kippen op het nest

Benodigdheden
eierdozen, zwarte stift,
schaar, mesje,
verf, gekleurd papier,
stro, stevig wit karton,
(aardappel)stempels

Je maakt deze kippen van kleine eierdozen (zes eieren). Je knipt eerst het deksel van de doos af en daarna knip je van de opstaande rand de helft weg. Ga de dozen schilderen in vrolijke kleuren. Als de doos droog is, kunnen van de twee torentje in het midden, de kippen gemaakt worden. Met het mesje maak je in de twee torentjes een gleufje. Daar schuif je de twee kammetjes met de snavel in, die je uit stevig rood papier hebt geknipt. Met een zwarte viltstift teken je de ogen. Doe een beetje groene houtwol of wat stro in de holletjes. Daarna kun je de versierde eieren er inzetten. Je kunt ook kiezen voor een grote kip die de eieren bewaakt. Hiervoor heb je alleen de onderkant van een eierdoos nodig. Hoe groot de kip moet worden, hangt af van de grootte van de doos (zes of tien eieren). De kip wordt uit stevig karton geknipt (wit) en krijgt ogen. De kinderen versieren hem, door bijv. met halve aardappels (die hebben meestal al een eivorm) en verf te stempelen. Ook de eierdoos kan geverfd worden. Als de doos en de kip droog zijn, maak je met een mes in het middengedeelte van de doos een gleuf: daar schuif je de kip in. In deze eierdoos kun je ook heel goed halve eierdoppen zetten.

TERUG

Drie dimensionale tulpen

Dubbelklik op het plaatje hieronder om naar het werkblad van de twee tulpen te gaan. Print dit uit. Daarna knip of prik je de twee tulpen uit. Smeer een beetje lijm in het midden (tussen de twee dunne lijnen) en plak de tulpen op elkaar. Vouw de buitenste randjes van de tulp over het stippellijntje naar buiten. Zo ontstaat er een 3D tulp. Knip nog een steeltje en een blad en klaar is de tulp.

Tulp

TERUG

Haan met nestje

Dubbelklik op het plaatje dat helemaal onderaan staat. Print het uit. Kleur, verf en plak de voor en achterkant van de haan. Maak een knipje in het flapje (daar waar de schaartjes bij staan). Vouw het bovenste flapje naar links en de onderste naar rechts. Doe een beetje lijm op de buitenkant van het flapje en lijm de kop en de staart op een bekertje (of op een wc-rol).
De bovenste rand van het flapje loopt gelijk met de rand van het bekertje. Zorg dat de kop en staart precies in elkaars verlengde staan.

Knip kleine reepjes crêpepapier en plak die op het bekertje. Leg tot slot wat groen houtwol (of dunne reepjes groen crêpepapier) in het bekertje en stop er een verrassing in.

pasen

TERUG

Kuiken uit het ei

Kinderen houden van het 'kiekeboe-effect' en zo'n kuikentje dat in en uit het ei komt kruipen, vinden ze leuk om naar te kijken! Teken op stevig wit papier een ei, knip het uit. Daarna knip je het doormidden. Plak op de achterkant van het ei een strookje papier (dit werkt dan als gleuf). Achter het bovenste gedeelte van het ei plak je een kuiken dat je uit geel papier geknipt hebt. Daarna plak je aan de achterkant van het kuiken een strook karton of een ijslolly stokje. Schuif daarna het stokje tussen de gleuf van het onderste gedeelte van het ei. Nog een leuk versje erbij:
Wiedeke wiedeke wei,
het kuiken in het ei.

(ei dicht)
Wiedeke wiedeke wuit,
het kuiken kruipt eruit.

(ei open)

TERUG

Paashaas

Een paashaas-masker!!
Dubbelklik op het onderstaande plaatje om naar het werkblad van de paashaas te gaan. Print het uit en trek het over op stevig papier (je kunt het ook op stevig papier plakken). Daarna kun je het inkleuren en uitknippen.

Paashaas

TERUG

Drinkhazen

Dubbelklik op het onderstaande plaatje. Print het uit en trek het over op stevig papier (je kunt het ook op stevig papier plakken). Daarna kun je het inkleuren, uitknippen, vouwen en er een rietje ertussen plakken.

Drinkhazen

TERUG

Paasmandje

Dubbelklik op het onderstaande plaatje. Print de figuren uit. Daarna kun je ze inkleuren of verven. Als je hier klaar mee bent knip je de figuren uit en plak je ze tegen elkaar aan, met daartussen een satéprikker. Dan knip je dunne reepjes crêpepapier uit en gebruikt dit als gras voor in het mandje. Het mandje maak je van wat dikker karton (12x7x3 cm). Je stopt het 'gras', de kuikentjes, de haantjes en de konijntjes in het bakje. Eventueel stop je er nog paaseitjes bij in. Dan nog een kaartje met daarop de wens: Vrolijk Pasen!!!

Paasmandje

TERUG

Paastak

Benodigdheden
klei
gekleurd papier
schaar
perforator en een pen
draad
geel, oranje en groen crêpepapier
kuikentjes
paastak

Van tevoren verzamel je takken met voldoende ophangmogelijkheden. Berkentakken zijn heel geschikt om te gebruiken. Je moet de takken tot een werkzame hoogte maken. Van de klei kneed je een stevige bol. Hier steek je de takken in. Daarna versier je de eieren (dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit). Als je dit hebt gedaan maak je m.b.v. een perforator in elk ei een gaatje. Hier haal je een draadje door, zo kun je de eieren in de takken hangen. Uit het crêpepapier knip je dunne reepjes, deze hang je ook in de takken. Zo krijg je een fleurige paastak.

paastak

TERUG

Kuiken op een ei

Benodigdheden
gekleurd en wit papier
schaar
geel crêpepapier
verf

Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. Het kuiken inkleuren of verven. Daarna met stukjes papier en/of propjes crêpepapier beplakken. Dit laten drogen en dan uitknippen en het kuiken op een groot ei plakken. Het ei kun je eventueel ook nog inkleuren of beplakken!!!!

kuiken

TERUG

Hand Haantjes

Benodigdheden
gekleurd papier
stiften
versch. kleuren verf

Strijk met verf over elke vinger van je hand. Geef elke vinger een verschillende kleur. Maak een handafdruk op een stuk gekleurd papier. Je kunt evt. nog meer afdrukken maken, dat geeft wel een leuk effect ze worden dan nl. steeds vager. Laat dit drogen. Op de duim teken je een oogje en een snaveltje. Onderaan teken je de pootjes.

TERUG

Kuiken uit ei

Benodigdheden
gekleurd papier
stiften
versch. kleuren verf
schaar
splitpen

Dubbelklik op de plaatjes hieronder en print ze uit. Het kuiken en het ei inkleuren of verven. Daarna eventueel met stukjes papier en/of propjes crêpepapier beplakken. Dit laten drogen en dan uitknippen. De twee eierhelften aan elkaar bevestigen m.b.v. een splitpen. Nu het kuiken erachter plakken.

TERUG

Paashaas

Benodigdheden
wit papier
bruine verf
schaar
evt. groen papier

Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit. De paashaas verven. Dit laten drogen en dan uitknippen. Eventueel een stuk groen papier erachter plakken (gras)..

TERUG

Konijntjes

Konijntjes uit een eierdoos

Dit heb je nodig
eierdozen, stevig gekleurd papier, schaar, stift, kleurpotloden

Zo ga je te werk
Knip de eierdoos zoals op de foto. Knip de randen wat bij zodat ze wat ronder worden. Teken met een stift vrolijke gezichten op de hoofden. Dubbelklik op het plaatje hiernaast (links) om naar het werkblad te gaan. Print het werkblad uit op wit of gekleurd papier. Kleur de lichaamsdelen van het konijn en knip ze daarna uit. Plak de oren en de benen op het lichaam en het hoofd. Plak daarna de armen en poten op het lichaam.

Zittend konijntje

Dit heb je nodig
stevig wit papier, nietmachine, lijm, verf

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hiernaast (links) om naar het werkblad te gaan. Print het werkblad uit op wit papier. Verf of kleur met kleurpotloden de lichaamsdelen van het konijntje. Laat dit drogen en knip daarna de lichaamsdelen uit. Breng de uiteinden van het lichaam naar elkaar toe (maak een kegeltje) en niet dit vast. Plak het hoofd, de voeten en ‘handen’ op het lichaam.

Konijntje

Dit heb je nodig
plastic bekertje, verf, stift, stevig wit papier, crêpepapier

Zo ga je te werk
Verf het plastic bekertje in een vrolijke kleur. Dubbelklik op het plaatje hiernaast (links) om naar het werkblad te gaan. Print het werkblad uit op wit papier. Kleur de lichaamsdelen van het konijn en knip ze daarna uit. Plak de voeten, armen en het hoofd op het plastic bekertje net zoals op de foto hierboven. Knip dunne slierten van crêpepapier en stop deze in het bekertje. Nu nog een paar paaseitjes erbij en je bent klaar!

TERUG

Kuikentje van een blikje

Dit heb je nodig
klein uitgewassen blikje
gele verf of spuitbus
geel chenilledraad
geel en oranje vilt of karton
wiebeloogjes

Zo ga je te werk
Schilder het blikje van binnen en van buiten geel. (Met een spuitbus gaat dit erg makkelijk!)
Plak twee wiebeloogjes op het blikje. De poten en vleugels van het kuiken teken je op stevig, geel papier of vilt. De snavel teken je op oranje papier. Knip deze onderdelen uit en plak ze op het blikje zoals op de foto hierboven. Maak twee gaatjes in het blikje, hier haal je het chenilledraad doorheen.
Vul het blikje met “gras” en paaseitjes.

TERUG

Konijnenmandje

Dit heb je nodig
stevig karton
schaar
lijm
paaseitjes
groen crêpepapier

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het patroon uit. Vouw een stevig wit of gekleurd papier dubbel en leg de onderkant van het patroon tegen de vouw aan. Trek het patroon over op het papier en knip dit uit. Vouw volgens de stippellijn zodat er een doosje ontstaat en plak het vast.

Tip: Plak een strook vast aan beide korte kanten zodat het een mandje word.
Vul eventueel het doosje met nepgras van dunne strookjes crêpepapier en leg er paaseitjes in.

TERUG

Paashaas masker

Dit heb je nodig
stevig karton
schaar
prikpen
elastiekjes
kleurpotloden
restjes stof
verf

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hier boven en print het masker uit op stevig wit papier. Kleur of verf het masker. Je kunt het masker eventueel ook nog met restjes stof beplakken. De ogen knip of prik je uit. Bevestig elastiekjes aan beide zijkanten van het masker (waar de kleine gaatjes zitten).

TERUG

Kip mobile

Dit heb je nodig
stevig papier
schaar
prikpen
touw
kleurpotloden
restjes stof
verf

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de plaatjes hier boven en print het uit op stevig wit papier. Kleur of verf de kip en zijn eieren. Daarna knip of prik je de kip en de eieren uit. Dan knoop je aan alle eitjes (zie de kleine gaatjes) een touwtje. Het staat erg leuk als je touwtjes van verschillende lengtes gebruikt. Nu maak je de eieren vast aan de kip. En klaar is je eigen kipmobiel!

TERUG

Handen Haan

Dit heb je nodig
gekleurd stevig papier
plakkaatverf
kwasten
schaar
lijm
bewegende ogen

Zo ga je te werk
Met een potlood maak je de omtrek van je voeten (met schoenen aan) op een gekleurd papier.
Dit knip je uit. Stop de twee voeten tezamen om het lijf van de haan te maken. Zorg dat de hielen gelijk over elkaar vallen (hoofd). Spreid de ‘tenen’ een beetje van elkaar, dit worden de benen.
Knip uit gekleurd papier twee voeten, een bek en een kin. Lijm dit op het lichaam. Je kunt de ogen tekenen of bewegende ogen gebruiken. Plak ze op het hoofd. Dan teken je de omtrek van je handen zeven keer op verschillend gekleurd papier. Dit knip je uit. Lijm vijf handen achter het lichaam om een staart te maken. De twee overgebleven handen komen aan de voorkant van het lichaam.
Lijm ze op de juiste positie, dit worden de vleugels van de haan.
Om de haan te laten staan bevestig je de haan op een doosje.

TERUG

Paasversjes

Pasen
Eerst zat je in een eitje.
Daarbinnen was het kaal.
Toen groeide je een tijdje.
"Krak" zei de eierschaal.

Je stapte uit het dopje
En keek eens om je heen.
Je schudde met je kopje,
daar stond je nu: alleen.

Je hebt een zacht geel lijfje.
Dat is helemaal van dons.
En als je wilt dan blijf je
gezellig wat bij ons.

Weggelopen
Een kipje en een kuikentje,
die liepen uit het hok.
Piep, piep, zei het kleine kuikentje
en het kipje zei, tok, tok.

En vader haan dacht bij zichzelf:
wat moet dat met die twee
die kip en dat kleine kuikentje
ik ga wel met ze mee.

Zo liepen ze te wandelen
van je kukeleku, tok, tok!
Maar plotseling kwam de boer er aan
en joeg ze terug in het hok.

Pasen
Lagen er bij jou ook eitjes
zomaar in het malse gras?
In mijn tuintje lag er eentje
midden in een grote plas.

En toen kwam meneertje merel.
Vrouwtje, riep hij, kom eens zien.
Zeg eens, vrouwtje, zeg eens even:
Is dit ei van jou misschien?

Het Bruine merelwijfje lachte.
Gekke man, je hebt het mis.
Kijk eens goed, dan zie je zeker
dat dit ei, een paasei is!

Paashaas
Ik ben Paashaas Peter Moor.
Ik rijd met mijn karretje overal door.
Ik breng bij ieder kindje
een paasei met een lintje.
Ik breng bij ieder deurtje
een paasei met een kleurtje.

Eitjes
Eitjes in het kippenhok.
Nee, zegt de kip, tok tok tok,
deze eitjes zijn van mij.
Tok, tok, kom niet dichterbij.
tik, tik, piep, piep, hé wat nou?
Kleine kuikentjes, kijk maar gauw.

Tjoep zegt het kippetje
Tjoep zegt het kippetje,
en legt een eitje
Tjoep zegt het kippetje,
en legt een ei

zie je het kippetje leggen?
nog meer eitjes leggen?

Tjoep zegt het kippetje,
en legt een eitje
Tjoep zegt het kippetje,
en legt een ei ..

Paaseieren zoeken
Paaseieren zoeken
Wij willen zoeken in alle hoeken,
onder de linden zullen wij 't vinden:
een nestje van hooi, een rood-gouden ei!
Oh, paashaas, spring jij soms hier voorbij?

Verrassing
Beste kip doe je mij morgen een pleziertje?
Leg dan een groot ei in een zilverpapiertje.
Want die harde eierdop,
kan ik haast niet pellen.
En als je het doet dan zal ik jou
eens een heel mooi verhaal vertellen.

De jarige kip
Onze kip heet Annemie
maar op zondags heet ze Therese
op zaterdags legt ze een ei of drie
maar op zondags legt ze er zeven
En als ze jarig is, oh jee,
dan doet ze niets, welnee,
dan legt ze helemaal geen ei
dan neemt ze fijn een dagje vrij!

Het Paasei
Elke dag komt kleine Klaasje
langs de bakkersetalage,
maar nooit kan hij er voorbij.
hij moet kijken naar het ei.

't Is een ei met echte ramen,
drommen haasjes duwen samen
kiepkarren vol eieren voort
door de chocolade poort.

Op en af een ladder hippen
gele kuikentjes en kippen,
maar het mooist is bovenaan
met zijn hals gestrekt, de haan

En die duifjes dan, die witte,
die zo zoet op 't nestje zitten
en die vlag daar in de top
Vrolijk Pasen staat erop.

Toch vraag ik, zegt kleine Klaasje
enkel maar zo'n suikerhaasje,
want dat mooie wonderei
is toch veel te groot voor mij!

De kip
Tokke, tokke tok
ik kom al uit mijn hok
ik leg hier dan heel blij
voor Pasen nog een ei.

Paashaasje
Haasje, haasje hupla hop,
kleur je mooie eitjes op,
breng ze rond met goede wensen:
Vrolijk Paasfeest, beste mensen!

Ik zag twee hazen
(zingen op de melodie van "Ik zag twee beren"..)
Ik zag twee hazen vlak voor Pasen
zitten in een weiland. Met een mandje vol met eitjes,
vlug aan 't verven met z'n beidjes.
Kijk eens hier, kijk eens daar,
nu zijn alle eitjes klaar.

Ei, ei
Kip, zei de boer wat zie ik nou?
Kip, zei de boer, zei de boer
dit ei is blauw!
Dat, zei de kip, zei de kip
komt door de kou:
het vriest en daarom is mijn ei blauw van de kou.

Kip, zei de boer ik schrik me dood.
Kip, zei de boer, zei de boer
dit ei is rood!
Dat, zei de kip, zei de kip
komt door de haan:
ik moet steeds blozen want hij kijkt me zo lief aan.

Hoi! riep de boer een ei van goud!
Hoi! riep de boer, riep de boer
van zuiver goud!
Nee, zei de kip, zei de kip
dat hebt u mis:
het is geverfd omdat het bijna Pasen is.

TERUG

Een Paashaas van papier

Dit heb je nodig
gekleurd, stevig papier of dun karton
kleurpotloden
viltstiften of verf
bolletjes watten
lijm
schaar

Zo ga je te werk
Knip twee stroken uit het papier. 1 strook maak je iets langer en breder dan de andere. Als je wit papier gebruikt kun je het papier kleuren in de kleur van een konijn (wit laten, bruin kleuren of grijs). Je kunt natuurlijk ook gekleurd papier gebruiken. Rol de twee stroken op en lijm de randen vast (zie het voorbeeld). Lijm de twee rollen aan elkaar. Klein rolletje voor de kop en grote voor het lijfje. Teken op een ander stuk papier de oren en de poten voor de paashaas. Kleur ze eventueel in en knip ze uit. Lijm de oren op de achterkant van de kop (kleine rolletje) en de voeten aan de onderkant van de kop. Teken een gezicht van de paashaas en plak een bolletje watten op de achterkant van het lijfje voor de staart.

TERUG

Trek paashaas

Dit heb je nodig
stevig karton
4 splitpennen
touw
lijm
verf of viltstiften

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit op stevig papier.
Plak alle delen op stevig karton. Kleur alles in naar jouw idee. Knip of prik alle onderdelen uit.
Zet de armen en benen vast met splitpennen. Lijm het hoofd op de romp. Verbind de armen met een touwtje. Doe dit ook met de benen (zie afbeelding). Knoop nu een touwtje aan het touwtje van de armen, knoop daarna het touwtje aan het touwtje van de benen en laat het touwtje naar beneden hangen. Als je nu aan het touwtje trekt dan gaan de armen en benen van de paashaas omhoog!

TERUG

Paashaas lichtje

Dit heb je nodig
doorzichtige plasticfles
schaar
verschillende kleuren bruin doorzichtig papier
eierendoos
behangplaksel
kwast
sterke lijm
potlood
stevige vouwblaadjes
pijpenrager
zand of decoratie zand
waxine lichtje

Zo ga je te werk
Knip met een scherpe schaar de onderkant van de plasticfles af (laat dit door je ouders doen!). Ongeveer een hoogte van 13 cm moet je overhouden. Knip een dopje uit een eierendoos.
Plak de eierendop op de fles deze dient als neus. Scheur de verschillende kleuren bruin papier in stukjes en plak dit met behangplaksel en de kwast op de fles. Teken de oren tanden, ogen en de mond kleur in naar eigen idee en plak het met lijm op de fles zodat er een gezicht ontstaat.
Voor de snorharen kun je een pijpenrager gebruiken. Als alles helemaal droog is doe je er een beetje zand of decoratie zand in. Plaats een waxine lichtje boven op het zand en laat het aansteken door je ouders. Gezellig lichtje voor op de paastafel!

Tip
Je kunt de paashaas natuurlijk ook met (nep)stro vullen en er paaseitje op plaatsen.

TERUG

Paasmobile

Dit heb je nodig
verschillende kleuren brooddeeg
verschillende kleuren lint
metalen paperclips
knoflookpers
satéstokjes
vernis en kwastje

Zo ga je te werk
Maak het brooddeeg volgens basisrecept in verschillende kleuren. Rol voor het grote ei een stuk deeg tot een dunne lap van ongeveer ½ cm dik. Snij daar een ei vorm uit van ca 15 cm. Rol van een stuk rood deeg een dunne lap leg dit over het groene ei, maar druk het niet aan. Snij de omtrek van het ei dat onder de rode lap deeg ligt uit. Snij het rode ei uit in de vorm van een gebroken eischaal (zie afbeelding). Stuk geel deeg uitrollen. Leg dit voorzichtig bovenop het ei. Snij nu voorzichtig de omtrek van het kuiken uit, zodat het tegen de eischaal aan ligt. Druk alles op het (groene) ei stevig aan, maar niet te hard anders gaat de vorm verloren van het ei. Versier het kuikentje naar wens. Prik een paperclip bovenin het ei en onderin het ei 3 of meer paperclips, zodat straks de kleinere eieren er onder gehangen kunnen worden. Maak van verschillende kleuren deeg kleine eitjes en versier ze naar wens. Doe in alle eieren bovenin een paperclip. Bak alles volgens het basisrecept. Laat alles goed afkoelen. Bestrijk alle eieren met een dun laagje vernis. Goed laten drogen.
Maak de eieren vast aan lintjes en hang het grote ei vrij in de ruimte.
Klaar is je paasmobile!

TERUG

Hang haan

Dit heb je nodig
stevig, gekleurd papier
viltstift
touw
lijm
stanleymes
dunne stroken papier
schaar

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het twee keer uit op stevig papier.
Knip de haantjes uit. Leg de twee helften precies op elkaar en geef de ogen aan met een zwarte viltstift. Snij met een stanleymes de vleugelboog en halsveertjes uit. Buig de vleugels iets naar buiten. Ook de halsveertjes. Klap nu ook het lelletje langs de stippellijn naar buiten. Knip voor de staart van papier een paar stroken (± 10cm lang) uit. Breng een krul aan in de staart m.b.v. een schaar. Plak de ze aan één uiteinde samen. Bevestig nu de staart aan de binnenkant van één van de twee helften van de haan. Als laatste lijm je de twee helften aan elkaar.

TERUG

Memory

Dit heb je nodig
stevig, wit papier
schaar
kleurpotloden/stiften

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de onderstaande plaatjes en print ze uit op stevig, wit papier.
Kleur de platen in. Plastificeer de platen en knip daarna de memory stukjes op de stippelijnen uit.
Nu kun je het spel gaan spelen.

TERUG

Paashaas eierhouder

Dit heb je nodig
stevig, gekleurd papier
viltstift
touw
lijm
stanleymes
dunne stroken papier
schaar

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit op stevig, wit papier.
Dan ga je de paashaas met bruine verf beschilderen. Eventueel kun jet het oon nog met stukjes bruin papier of propjes crêpepapier beplakken. Halveer een wc-rolletjes en bedek deze met wit papier. Je kunt deze halve wc-rolletjes ook nog versieren. Dan plak je een paar eieren met gras op de paashaas. Nog een ei erin en het is klaar!!

TERUG

Paas mobile

Dit heb je nodig
stevig papier
crêpepapier
schaar
touw en garen
lijm
verf of viltstiften
ijzeren ring

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit op stevig papier.
Kleur of verf de haan, de kip en het konijn. Je kunt ze eventueel ook met kleine stukjes papier plakken. Als het droog is knip je ze uit. Bedek een ijzeren ronde ring met crêpepapier. Dan knoop je drie stukjes touw (van dezelfde lengte) aan de ring zodat je deze hieraan op kunt hangen. Met een dun garentouwtje hang je de haantjes en kippetjes aan de ring. Een beetje verdelen over de ring.
Je kunt dan nog eventueel dunne slierten van crêpepapier erbij tussen hangen.

TERUG

Kuikentjes

Dit heb je nodig
stevig, wit papier
touw
schaar
verf of viltstiften

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het bovenstaande plaatje en print het uit op stevig, wit papier. Kleur of verf de twee kuikentjes. Je kunt ze eventueel ook met kleine stukjes papier plakken. Knip de kuikens uit. Bevestig een stukje touw aan de kuikentjes en hang ze op.

TERUG

Vrolijke paashoed

                     Dit heb je nodig
                     kartonnen cirkel
                     stanleymes/schaar
                     verf
                     crêpepapier
                     lijm

                     Zo ga je te werk 

Stap 1
Teken twee kruizen in het midden van de kartonnen cirkel. Knip of snijd deze lijnen. Zorg dat je ongeveer 1 ½ cm van de rand af blijft.

Stap 2
Buig de geknipte driehoeken
omhoog. Verf of kleur de kroon
in een vrolijke kleur.
Laat het daarna drogen.

                                           Stap 3
                                           Knip uit gekleurd papier
                                           eitjes voor de hoed.
                                           Kleur, beplak of verf de
                                           eieren.

Stap 4
Lijm de vormen op de hoed. Versier de hoed met glitter of gewoon stukjes papier en plak twee lange stroken crêpepapier op de hoed.

TERUG

Paashaas masker

Dit heb je nodig
ovale papieren borden
papier
kleurpotloden, verf of stiften
lijm
elastiek

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig, wit papier. Eventueel kun je het masker vergroten. Geef het gezicht een kleur met behulp van stiften, verf of kleurpotloden. Lijm dit op het papieren bord. Teken twee hazenoren en knip ze uit. De oren ga je ook inkleuren. Als je dit hebt gedaan lijm je de oren aan de achterkant van het papieren bord. Maak aan beide kanten van het gezicht een gaatje en bevestig hieraan het elastiek.

TERUG

Gek kuiken/haan

Dit heb je nodig
verschillende kleuren verf
schaar
stiften/kleurpotloden
stevig wit papier
lijm

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig, wit papier. Kleur of verf het kuiken. Terwijl je dit laat drogen ga je m.b.v. verf je handafdrukken maken.
Je hebt van elke hand twee afdrukken nodig en een extra afdruk als je een hanenkam wilt maken. Als deze droog zijn omtrek je elke hand met een gekleurde stift. Knip het kuiken en de handafdrukken uit. Nu plak je twee handafdrukken op elkaar. En dit plak je aan de achterkant van het kuiken, dit worden de veren. Met de overgebleven handafdruk kun je i.p.v. een kuiken een haan maken. Je plakt de handafdruk boven op het hoofd (hanenkam).

TERUG

Haasje

Dit heb je nodig
schaar
stiften/kleurpotloden
stevig wit/gekleurd papier
lijm

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de plaatjes hieronder en print ze uit op stevig, wit of gekleurd papier. Kleur het gezicht en de oren. Knip ze daarna uit. Haal de twee uiteinden van het gezicht naar elkaar toe (het wordt cirkelvormig). Doe wat lijm op de plakrand en plak het vast. Nu doe je wat lijm op de plakrand van de oren en deze bevestig je aan het hoofd van het haasje (zie foto).

TERUG

Paasmandje

Dit heb je nodig
stevige, gekleurde vouwblaadjes (van 12 bij 12 cm)
lijm
schaar
verf of viltstiften

Zo ga je te werk
Van te voren kun je de vouwblaadjes kleuren of verven. Daarna volg je de aanwijzingen die hieronder staan.

TERUG

Eiermandje

Dit heb je nodig
verschillende kleuren verf
schaar
stiften/kleurpotloden
stevig wit papier
lijm
doosjes (van melk of fruitsap)
mes

Zo ga je te werk

Stap 1
Maak een venster in de doos.

Stap 2
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig, wit papier.
Versier de haas. Je kunt hem verven, kleuren met kleurpotloden of er stukjes stof opplakken..
           Stap 3
           Maak het mandje van de paashaas
           open. Plak de paashaas op de
           doos.
 

TERUG

Zittend kuikentje

Dit heb je nodig
gele verf
schaar
stiften/kleurpotloden
stevig wit papier
lijm
nietmachine

Zo ga je te werk
Dubbelklik op de plaatjes hieronder en print ze uit op stevig, wit papier. Kleur of verf de lichaamsdelen van het kuiken. Laat dit drogen. Knip de lichaamsdelen uit. De uiteinden van het lijfje haal je naar elkaar toe en dit niet je vast. Daarna plak je het hoofd, de poten en de vleugels op het lijfje (zie foto).

TERUG

Eiermozaïek

Zo ga je te werk
Alles wat je nodig hebt - buiten de schillen - is een niet al te groot vel (gekleurd) papier, waterverf (als de eieren al niet geverfd waren), lijm, kwasten en geduld. De velletjes moeten eerst uit de eierschillen worden gehaald. Vervolgens kunnen alle schilletjes een kleurtje krijgen met waterverf. Teken een grove vorm op het vel papier waarbinnen de schilletjes moeten worden geplakt. Dit kan van alles zijn: een paashaas, kuiken of een fantasiedier. Smeer het papier binnen de lijnen van deze tekening in met lijm en druk er de schilletjes op vast. De bedoeling is dat ze er plat op worden geplakt. Ga zo door tot de hele vorm gevuld is...en klaar is je eiermozaïek!

TERUG

Raamhanger

Dit heb je nodig
stevig, wit papier
schaar
touw
plakband
verf of kleurpotloden

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit op stevig, wit papier. Kleur of verf de tekening. Knip de hanger langs de buitenste rand uit. Nu moet je nog het binnenste gedeelte eruit knippen. Een touwtje aan de achterkant plakken en je hanger kan voor het raam!!!

Je kunt ook een stukje vliegerpapier op de achterkant plakken.. dat geeft een mooi effect wanneer je hanger voor het raam hangt en de zon erop schijnt.

TERUG

Eierboom

Dit heb je nodig
gekleurd en wit papier
schaar
kleurpotloden

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het onderstaande plaatje en print het uit op stevig, wit papier. Je kunt de tekening eerst inkleuren. Knip uit gekleurd papier allemaal eitjes. Hiermee beplak je de eierboom..

TERUG

Kuikentjes

Dit heb je nodig
gele verf
schaar
oranje papier
touw
nietmachine
zwarte stift
kwast
watten
elastiek
wit laken

Zo ga je te werk
Knip kleine stukjes uit een laken. Daarna ga je het met gele verf bewerken. Terwijl je dit laat drogen knip je uit het oranje papier de snavel en pootjes. Als de stof opgedroogd is leg je in het midden een handvol watten. Nu neem je de vier punten bij elkaar en deze maak je het vast met een elastiekje. Dan teken je de ogen met een zwarte stift op het kuiken. Nu bevestig je m.b.v. een nietmachine de snavel en de poten aan het kuiken. Een touwtje eraan en ophangen maar!!!

TERUG

Free counter and web stats