Vaderdag
HOME

INHOUD

Placemat
Onderzetters
Vissenmemoblok
Handafdruk
Dasspeld/memoblok
Sleutelhanger
Gedichtjes
Memobakje
Schilderijtje
Wissellijst
Kei van een vader
Bladwijzer handje
Memohouder
Boekenlegger
Wenskaartjes
Postmap
Stropdas
Kledinghanger
Kleurplaten


Placemat

Benodigdheden
stevig karton
potloden
schaar
verf en/of plakkertjes
boeklon

Gebruik stevig karton ( 1mm) en knip hieruit een rechthoek (37 bij 26 cm). De hoeken iets in een ronding knippen. Laat de kinderen op het karton tekenen, verven en/of plakken. Ook is het erg leuk om er van de kinderen een hand- of voetafdruk op te zetten. Dit laten drogen en dan plastificeren.

TERUGOnderzetters

Benodigdheden
stevig karton
potloden
schaar
schoteltje
verf en/of plakkertjes
boeklon

Gebruik stevig karton ( 1mm).Teken de omtrek van een schoteltje op het karton en laat de kinderen deze inkleuren, verven of beplakken. Ook hier is het erg leuk om er van de kinderen een hand- of voetafdruk op te zetten. Na het drogen plastificeren.

TERUGVissenmemoblok

Benodigdheden
passer of schoteltje
gekleurd papier
schaar
zwarte stift
houten wasknijper

Maak met behulp van een passer of een schoteltje 3 cirkels. Knip deze uit. En cirkel vouw je dubbel en knip je doormidden. Nu heb je twee halve rondjes. Knip nu het nadere rondje uit en vouw het twee keer zodat je 4 gelijke delen hebt. Deze knip je ook weer allemaal uit. Het halve rondje gebruik je voor het lijfje van de vis, het deel voor de staart en het 1/8 deel gebruik je voor de vinnen.
Het oog maak je met behulp van een zwarte stift of je knipt een zwart rondje uit. De staart plak je op het lijf, zo ook de vinnen. Nu nog een wasknijper aan de achterkant en klaar is je memoblok.
Je kunt er eventueel al een paar gekleurde papiertjes tussen klemmen en deze eerst door de kinderen laten versieren.
Een ander leuk idee is om een aquarium te maken of een lange strook met een formatie papieren vissen.

TERUGHand- of voetafdruk

Benodigdheden
tegeltje (Gamma)
plakkaatverf
water
lak (spuitbus)

Op een tegeltje een verfhand- of voetafdruk van het kind plaatsen. Het wordt mooier als je de plakkaatverf eerst iets met water verdunt, je krijgt dan namelijk niet zo'n dikke laag verf op de tegel. Dit laten drogen.
Als de verf gedroogd is, het tegeltje met lak bespuiten (zo brokkelt de verf er later niet vanaf en blijft het langer mooi!).

TERUGDasspeld/memoblok

Benodigdheden
houten wasknijper
verf
kleine velletjes papier
Plak op een houten wasknijper, die eerst nog geverfd kan worden, een klein, door het kind zelfgemaakt versierd werkje. Je kunt van een wasknijper ook een memoblok maken. Je stopt er een paar kleine velletjes papier tussen.

TERUGSleutelhanger

Benodigdheden
hout
verf
lak
kwast
Kleine stukjes hout zagen. Daar een gaat in boren. En dan de stukjes hout door de kinderen laten verven. Wanneer de verf is opgedroogd het houtje lakken.

TERUGMemobakje

Plak drie ijscostokjes aan elkaar. Dit doe je twee keer (voor- en achterkant). Voor de zijkanten plak je twee halve stokjes aan elkaar. Even de lijm laten drogen. Als het droog is kun je de stokjes gaan verven of beplakken met allerlei vormen. Laten drogen. Als dit droog is plak je de vier kanten aan elkaar vast. Nu nog een paar blaadjes erin en klaar is je memoblok!
Zo heb je een leuk bakje om memoblaadjes in te bewaren.

TERUGSchilderijtje

TERUGWissellijst

Dit heb je nodig
stevig karton
schaar
lijm
2 keukenrollen
verf
kwasten
insteekhoes
spuitbus (lak)

Zo ga je te werk
Knip een stuk karton af van 25 cm breed en 25 cm hoog (tek. A). Knip van een plastic insteekhoesje de gaatjesrand af (tek. C). Nu verf je twee keukenrollen in vrolijke kleuren. Terwijl de verf droogt kun je een tekening voor in de lijst maken. Wanneer de keukenrollen droog zijn ga je deze in de lengte doorknippen en daarna om het karton schuiven (tek. A + B). Je plakt de rollen aan het karton vast en het insteekhoesje plak je op het karton (tek. D). Je stopt je tekening in de hoes en daarna ga je de lijst mooi inpakken. Je kunt in plaats van een tekening ook een foto van jezelf in de insteekhoes stoppen. Voor extra glans en om de lijst langer mooi te houden werk je de keukenrollen met lak af.

Tip: Door toiletrollen i.p.v. keukenrollen te gebruiken krijg je een kleine wissellijst!!

TERUG

Kei van een vader

Dit heb je nodig:
een flinke kei
verf
kwast
evt. glitter
briefje
karton

Zo ga je te werk
Dit is echt iets voor een kei van een vader!
Keien kun je bij een bouwmarkt kopen of misschien vind je ergens op een landje wel iets. De kei laat je door de kinderen mooi verven. Je kunt n kleur gebruiken of meerdere mooi bij elkaar passende kleuren. Eventueel kun je de kk. er wat glitter op laten gooien. Doe dit dan wel wanneer de verf nog nat is.
Dan maak je een briefje waarop staat: Een kei! Voor een kei van een vader. Liefs... (je naam) of "Pa, je bent een kei".
Leg de kei op een mooi stuk karton, het briefje erbij en klaar is je cadeau.

TERUG

Bladwijzer handje

Dit heb je nodig:
gekleurd karton
lijm
schaar
lint
teken en kleurspullen
Zo ga je te werk
Teken een handje zoals op de afbeelding hiernaast op een stuk karton. Leg nog een tweede velletje eronder en knip het handje uit de twee velletjes. Ga het handje inkleuren of verven. Je kunt het ook gaan beplakken. Plak de handjes dan op elkaar met een lintje ertussen.
Het blijft langer mooi als je het plastificeert.

Tip: In plaats van een handje kun je ook iets anders nemen wat je leuk vindt (bloem, autootje, muziekinstrument...). Het is ook leuk om er een foto op te plakken.

TERUG

Memohouder

Zo ga je te werk
Als achtergrond gebruik je een stuk stevig karton. Dit karton kun je eerst inkleuren of verven.
M.b.v. verf maak je hand- en voetafdrukken of verschillende kleuren papier. Dan knip je ze uit. Achter twee handen plak je een wasknijper. Deze bevestig je daarna op het karton. Je stopt er een paar velletjes papier tussen. De overgebleven hand- en voetafdrukken plak je ook op het karton.
Zo krijg je er een vrolijk memoblok van voor papa.

TERUG

Boekenlegger

Dit heb je nodig:
gekleurd papier
kleurpotloden
foto
boeklon

Zo ga je te werk
Dubbelklik op het plaatje hieronder en print het uit op stevig, gekleurd papier. Met kleurpotloden kun je het mooi, vrolijk inkleuren. Je kunt het ook eventueel verven met waterverf. Als je hiermee klaar bent knip je het uit. Op de lege plek plak je een foto van jezelf (zie voorbeeld). Om het langer mooi te houden kun je het eventueel plastificeren.

boekenlegger boekenlegger

TERUG

Wenskaartjes

Wenskaartje 1 Wenskaartje 2

Klik op één van de wenskaarten om ze te vergroten. Print ze uit en kleur ze mooi in.
Op de binnenkant van het kaartje schrijf je je versje/gedichtje.

TERUG

Postmap voor papa

Dit heb je nodig
2 dezelfde gekleurde stevige A-4 vellen
wit papier
plakkers of gekleurd papier
stempels of stiften
schaar of prikpen
lijm
perforator
touwtje

Zo ga je te werk
Maak de twee kartonnen aan de onderkant aan elkaar vast, doe dit door van beide kartonnen 1 cm om te vouwen en dit als plakrand te gebruiken. Smeer de plakranden in met lijm en druk ze stevig op elkaar. Maak aan de bovenkant een halve cirkel in het midden (het lijkt dan net op een slabbetje). Maak aan beide kanten een gaatje met behulp van de perforator, heb je die niet, maak dan een gaatje met een schaar of prikpen. Maak de ogen van de uil, de neus. Stempel of schrijf in het midden van het witte papiertje post en plak het papier op de uil en versier "de mond" met plakkers of knip gekleurde vormpjes uit. Neem het touwtje en doe deze door de gaatjes, hou het ruim aan, dan kan papa de map goed open doen om zijn post te bewaren.

TERUG

Stropdas

Dit heb je nodig
stuk stof
verf
kwast
elastiek
draad en naald

Zo ga je te werk
Knip met een kartelschaar (als je die hebt, anders een gewone) een vorm van een stropdas uit een lap stof (eventueel oud laken of t-shirt). Maak bovenin in de zogenaamde knoop een zoompje, neem het elastiek en doe die door het zoompje en knoop of naai het elastiekje vast. De stropdas kun je nu gaan versieren op verschillende manieren. Bijvoorbeeld bestempelen met in verf gedoopte kurken.
Of stempelen met de open zijkant van een lucifersdoosje of met een aardappel waar een vorm in gesneden is. Natuurlijk kan je het ook met gewone verf verven, alleen kun je dan de stropdas niet wassen.

Je kunt ook een 'echte' stropdas maken.. dan heb je een langer stuk stof nodig.. zie foto's hieronder.

 

TERUG

Klerenhanger

Dit heb je nodig
versch. kleuren verf
kwast
kledinghanger
lak

Zo ga je te werk
Beschilder de kleerhanger met verschillende kleuren verf.
Goed laten drogen en eventueel afwerken met lak.

TERUG

Free counter and web stats